Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
65 views4 pages

Investment Interest Calculations

The document contains 9 examples of calculations related to simple interest, compound interest, present value, future value, etc. The examples solve for amounts, interest earned, rates, time periods, and compare investment returns under different compounding schedules. Overall the document illustrates how to set up and solve a variety of interest-related word problems.

Uploaded by

shuklaworior
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
65 views4 pages

Investment Interest Calculations

The document contains 9 examples of calculations related to simple interest, compound interest, present value, future value, etc. The examples solve for amounts, interest earned, rates, time periods, and compare investment returns under different compounding schedules. Overall the document illustrates how to set up and solve a variety of interest-related word problems.

Uploaded by

shuklaworior
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

Illustration:

1. Sachin deposited Rs.1,00,000 in his bank for 2 years at simple interest rate of 6%.How much
interest would he earn? How much would be the final value of deposit?
Ans: 1,00,000 + (1,00,000*6%*2) = =1,12,000

2. What sum of money will produce Rs.28,600 as an interest in 3 years and 3 months at 2.5%
p.a. simple interest?
Ans:
28,600=X*3.25*2.5%
X =3,52,000

3. In what time will Rs. 8,000 amount to Rs. 8,820 at 10% per annum interest compounded half-
yearly?
Ans:
8820 = 8000 (1.05)2
2 = 2n
N=1 year

4. Find the rate percent per annum if Rs. 2,00,000 amount to Rs. 2,31,525 in 1½ year interest
being compounded half-yearly.
Ans: Compound Interest (Half yearly compounding)
A = P (1+r/2)2n
2,31,525 = 2,00,000 (1+r/2)2(1.5)
2,31,525/2,00,000 = (1+r/2)3
2,31,525/2,00,000 = (1+r/2)3
1.157625 = (1+r/2)3
(1.157625)1/3 = (1+r/2)
1.05 = 1+r/2
0.05 = r/2
r = 0.10
r = 10%
5. Rs. 2,000 is invested at annual rate of interest of 10%. What is the amount after two years if
compounding is done (a) Annually (b) Semi-annually (c) Quarterly (d) monthly
Ans:
a) Annual
A = P (1+r) n= 2,000 (1.1)2= 2,420
b) Semi- annual
A = P (1+r/2)2n= 2,000 (1+10%/2)2*2= 2,000 (1.05)4= 2,431.01
c) Quarterly
A = P (1+r/4)4n= 2,000 (1+10%/4)4*2= 2,000 (1.025)8= 2,436.80
d) Monthly
A = P (1+r/12)12n= 2,000 (1+10%/12)12*2= 2,000 (1.00833333)24= 2,440.78

6. If Rs. 8,00,000 is invested @ 8% simple interest for 3 years and @ 7.5% compound interest
(Half yearly compounding) which investment will give more returns? 5,742.84
Ans:
I = Pnr
= 8,00,000 * 3 years * 8% = 1,92,000
A (Maturity Value) = P + Pnr = 8,00,000 + 192,000 = 9,92,000

Compound Interest (Half yearly compounding)


A = P (1+r/2)2n
= 8,00,000 (1+7.5%/2)3*2
= 1,00,000 (1+0.0375)6
= 1,00,000 (1.0375)6
= 9,97,742.83

Difference = 9,97,742.83 - 9,92,000 = 5,742.83

Since the maturity value of investment @7.5% to be compounded half yearly is more, it
is advisable to invest in the same to earn additional interest of Rs. 5,742.83

7. A person opened an account on 1st April, 2009 with a deposit of ` 800. The account paid 6%
interest compounded quarterly. On October 1 2011 he closed the account and added enough
additional money to invest in a 6 month time-deposit for ` 1,000, earning 6%compounded
monthly.
1. How much additional amount did the person invest on October 1?
2. What was the maturity value of his time deposit on April 1 2012?
3. How much total interest was earned?
Ans:
1) Maturity value of original investment
FV = PV (1+r/4)4n
FV = 800 (1+6%/4)4(2.5)
FV = 800 (1.015)10
FV = 928.43
The amount needs to deposit = 1,000 – 928.43
= Rs. 71.57
2) Maturity value of investment as on 1.4.2012
FV = PV (1+r/12)12n
FV = 1,000 (1+6%/12)12(0.5)
FV = 1,000 (1+0.005)6
FV = 1,030.38

3) Total Interest earned = (928.43-800) + (1,030.38-1,000)


= 158.81

8. Mr. Dinesh wants to invest Rs. 80 lacs in a scheme in Bank of England where he deposits the
amount for one year @ 12.5% simple interest. All the other banks offer an interest rate of
12% p.a. He has enquired deposit application forms of 4 banks, particulars of which are as
follows —
Bank A: Interest will be credited on half-yearly basis.
Bank B: Interest will be credited on quarterly basis.
Bank C: Interest will be credited on monthly basis.
Bank D: Interest will be credited on weekly basis.
If Mr. Dinesh cares for every extra rupee, which Bank will be preferred?
What should be the minimum rate Bank B should offer to attract Dinesh’s deposit?
If Bank A agrees to credit interest at continuous compounding basis, what will be return for
Mr. Dinesh?
Ans:
1) Bank of England = P + Pnr = 80,00,000+ (80,00,000*1*12.5%) = 90,00,000
Bank A = P(1+r/2)2n= 80,00,000(1+12%/2)2=80,00,000(1.06)2= 89,88,800
Bank B = P(1+r/4)4n= 80,00,000(1+12%/4)4= 80,00,000(1.03)4= 90,04,070.48
Bank C = P(1+r/12)12n=80,00,000(1+12%/12)12= 80,00,000(1.01)12= 90,14,600.24
Bank D = P(1+r/52)52n=80,00,000(1+12%/52)52= 80,00,000(1.0023076)52= 90,18,727.89
Since the maturity value in case of Bank D is highest, it is good to invest in Bank D.

2) Maturity value of Bank B = Maturity value of Bank D


P(1+r/4)4n = 90,18,727.89
80,00,000(1+r/4)4 = 90,18,727.89
(1+r/4)4 = 90,18,727.89 / 80,00,000
(1+r/4)4 = 1.127340
(1+r/4) = (1.127340)1/4
(1+r/4) = 1.030418
r/4 = 0.030418
r = 0.030418 * 4
r = 12.17%
Minimum rate Bank B should offer to attract Dinesh’s deposit is 12.17%

3) A agrees to credit interest at continuous compounding basis


FV = PV * ert
FV = 80,00,000 * e0.12 * 1
FV = 80,00,000 * e0.12
FV = 90,19,974.81

9. Calculate the present value of future cash flows (Discounting factor 10%)
Particulars Zeta Meta
Investment 15,00,000 11,00,000
Cash Inflows    
Year 1 6,00,000 6,00,000
Year 2 6,00,000 4,00,000
Year 3 6,00,000 5,00,000
Year 4 6,00,000 2,00,000
Total 24,00,000
Ans:
FV FV FV FV FV
PV = 1 + 2 + 3
+ 4 +……. +
( 1+ r ) ( 1+ r ) ( 1+ r ) ( 1+ r ) ( 1+ r )n
PV of cashflows for ZETA
6,00,000 6,00,000 6,00,000 6,00,000
PV = + + +
( 1.1 )1 ( 1.1 )2 ( 1.1 )3 ( 1.1 )4
1 1 1
PV = 6,00,000 ¿ + 2 +
+ ]
( 1.1 ) ( 1.1 ) (1.1 )4
3

PV = 6,00,000 ¿ + 0.8264 + 0.7513+0.6830 ]


PV = 6,00,000 ¿]
PV = 19,01,880
Alternatively,
PV = FV(c.d.f. @10% for 4 years)
PV = 6,00,000[3.1698 ¿
PV = 19,01,880
Net Present Value = PV of inflows – PV of outflows = 19,01,880-15,00,000=4,01,880
Profitability Index = PV of Inflows / PV of outflows
= 19,01,880/15,00,000
= 1.2679
Alternatively,
Calculation of PV of cashflow - Zeta
Particulars Zeta Discounting Factor @ 10% Discounted Cash Flows
Investment 15,00,000
Cash Inflows  
Year 1 6,00,000 1/1.1 = 0.9091 5,45,460
Year 2 6,00,000 = 0.8264 4,95,840
Year 3 6,00,000 = 0.7513 4,50,780
Year 4 6,00,000 = 0.6830 4,09,800
Total 24,00,000 Total PV of inflow 19,01,880
Total PV of outflow 15,00,000
Net Present Value 4,01,880
Profitability Index (PI) = Total PV of Inflows/
Total PV of outflows
= 19,01,880 / 15,00,000
= 1.26792

Calculation of PV of Inflows
Particulars Meta
Investment 11,00,000
Cash Inflows  Cash Discounting Factor Discounted Cash Flows
Inflows @10%
Year 1 6,00,000 1/1.1 = 0.9091 5,45,460
Year 2 4,00,000 = 0.8264 3,30,560
Year 3 5,00,000 = 0.7513 3,75,650
Year 4 2,00,000 = 0.6830 1,36,600
Total 17,00,000 Total PV of Inflows 13,88,270
Total PV Of outflows 11,00,000
Net Present Value 2,88,270
PI = PV of Inflows / PV = 13,88,270/11,00,000
of outflows =1.2621

You might also like