Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
251 views30 pages

Algebra Basics for Beginners

This lecture covers basic algebra topics including algebraic expressions, equations, and solving first-degree equations. It defines key terms like variables, constants, coefficients, and expressions. It explains how to evaluate expressions and isolate variables in equations using transposition. Several examples show how to solve first-degree equations algebraically.

Uploaded by

Vlad Vizconde
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
251 views30 pages

Algebra Basics for Beginners

This lecture covers basic algebra topics including algebraic expressions, equations, and solving first-degree equations. It defines key terms like variables, constants, coefficients, and expressions. It explains how to evaluate expressions and isolate variables in equations using transposition. Several examples show how to solve first-degree equations algebraically.

Uploaded by

Vlad Vizconde
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 30

LECTURE 1: Basic Algebra

LECTURE 1C:
Basic Algebra
LECTURE 1: Basic Algebra

TOPICS COVERED
• Algebra - p. 12
• Evaluating Algebraic Expressions - p. 12
• Solving First-Degree Equations - p. 13
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
The Language of Algebra
 Algebra, an extension of arithmetic, is
an organized system of rules that
help to solve problems.
 Uses letters or symbols to represent
unknown quantities. These
letters/symbols are called variables.
These letters are variables because
they change or vary value/s from
problem to problem.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
The Language of Algebra
 Constants are fixed values. The
value of a constant is known and
its value never changes.
 Whenever a number and a variable
are multiplied together, the number
part is called the coefficient. In the
expression 7𝑥, the coefficient of 𝒙 is
𝟕. The variable 𝒙 is multiplied to 𝟕.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Algebraic Expressions
 An algebraic term can be a
constant, a variable, or the product
or quotient of numbers with
variables.
2𝑥 4
Examples: 4, 𝑦, 3𝑛, , 𝑎
3 5
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Algebraic Expressions
 An algebraic expression is any
combination of numbers, variables,
grouping symbols, and operations.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Algebraic Expressions
 In an algebraic expression, terms
are separated by + and − signs.
The sign before them belongs to
the term.
𝒎
For example, 𝟓 − 𝟑𝒚, 𝒂 + 𝟒, + 𝟐
𝟒
are algebraic expressions.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Evaluation Algebraic Expressions
To evaluate an algebraic
expression, plug in the given
or corresponding values for
the variables and compute
according to GEMDAS
procedure.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Evaluation Algebraic Expressions

Example 1:
2
Evaluate 𝑡 − 𝑡 + 3 when 𝑡 = 4.

ANSWER: 𝟏𝟓
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Evaluation Algebraic Expressions

Example 2:
Evaluate 𝑥 2 + 2𝑥 − 5 when 𝑥 = −1.

ANSWER: −𝟔
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Evaluation Algebraic Expressions

Example 3:
2 3
Evaluate 2𝑎 − 5𝑏𝑐 + 3𝑐 if
𝑎 = −1, 𝑏 = 3, and 𝑐 = −2.

ANSWER: 𝟖
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Equations
An equation states that one
expression is equal to another
expression. For example, the
equation 𝑥 + 7 = 10 sets the
expression 𝑥 + 7 equal to the
expression 10.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Equations
It is important to recognize
the difference between an
expression and an equation.
An equation always has an
equal sign.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Equations
An equation may be true or false
depending on the replacement
value for the variables. The
equation 𝑥 + 7 = 10 says that
some number 𝒙 added to 7
equals 10, so you know that 𝒙 = 𝟑
is the solution of the equation.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Equations
The solution is the value of the
variable that makes the
statement true. You solve an
equation when you find the
solution of the variable.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Isolating the Desired Variable in
an Equation
Transposition is a method to
isolate the desired
variable to one side of
the equation (usually left side)
and everything else to the
other side so that you can
solve the equation.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Isolating the Desired Variable in
an Equation
Transposition uses the
principle wherein when a term
is moved from one side of
the equation to the other
side of the equation, the sign
of that term changes.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Isolating the Desired Variable in
an Equation
Algebraic equations can be
solved using the Law of
equations.
The Law of equations states
that whatever you do on one
side of an equation, you must
do it on the other side as well.
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Additive Inverse (aka
opposite)
𝐛 + −𝐛 = −𝐛 + 𝐛 = 𝟎

Multiplicative Inverse (aka


reciprocal)
𝟏 𝟏
𝐚⋅ = ⋅𝐚=𝟏
𝒂 𝒂
LECTURE 1: Basic Algebra

ALGEBRA
Identity Property

𝐚+𝟎=𝟎+𝐚=𝐚
[𝐚𝐝𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧: 𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐭𝐲 𝐞𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐞𝐧𝐭
𝐟𝐨𝐫 𝐚𝐝𝐝𝐢𝐭𝐢𝐨𝐧 𝐢𝐬 𝟎]

𝐚⋅𝟏=𝟏⋅𝐚=𝐚
[multiplication: identity element
for multiplication is 1]
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 1: Solve the equation.

𝟑𝒙 + 𝟒 = 𝟏𝟔

ANSWER: 𝒙 = 𝟒
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 2: Solve the equation.

𝟓𝒙 + 𝟏𝟐 = 𝟒𝟕

ANSWER: 𝒙 = 𝟕
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 3: Solve the equation.

−4 = 2𝑥 − 6

ANSWER: 𝒙 = 𝟏
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 4: Solve the equation.

5𝑥 + 3 − 2𝑥 = 𝑥 − 15

ANSWER: 𝒙 = −𝟗
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 5: Solve the equation.

5 2𝑥 + 1 = 4 3𝑥 − 7

𝟑𝟑 𝟏
ANSWER: 𝒙 = or 𝟏𝟔
𝟐 𝟐
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 6: Solve the equation.

3 𝑥 − 2 + 18 = 6 + 2 𝑥 + 6

ANSWER: 𝒙 = 𝟔
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 7: Solve the equation.

3𝑥 + 9 = 15

ANSWER: 𝒙 = 𝟐
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 8: Solve the equation.

2 5𝑥 − 11 + 12𝑥 = 0

ANSWER: 𝒙 = 𝟏
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 9: Solve the equation.

𝟓𝒚 − 𝟖 − 𝒚 = 𝟐 −𝟒 − 𝟑 + 𝟓𝒚 − 𝟏𝟑

ANSWER: 𝒚 = −𝟐
LECTURE 1: Basic Algebra

Solving First-Degree Equations


Example 10: Solve the equation.

− 𝒛 − 𝟒𝒛 + 𝟐 = 𝟐 + 𝟐𝒛 + 𝟕

ANSWER: 𝒛 = 𝟕

You might also like