Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
107 views9 pages

ECE - Control System 1 Apr

This document contains a 1st assignment on control systems from the ECE department at BIRSA Institute of Technology. It includes 13 multiple choice questions and their answers on topics like open and closed loop systems, system stability, feedback, and transfer functions. It also provides short answers and one long answer on definitions and concepts in control systems, including distinguishing between open and closed loop systems and explaining block diagrams.

Uploaded by

mukesh soni
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
107 views9 pages

ECE - Control System 1 Apr

This document contains a 1st assignment on control systems from the ECE department at BIRSA Institute of Technology. It includes 13 multiple choice questions and their answers on topics like open and closed loop systems, system stability, feedback, and transfer functions. It also provides short answers and one long answer on definitions and concepts in control systems, including distinguishing between open and closed loop systems and explaining block diagrams.

Uploaded by

mukesh soni
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 9

BIRSA INSTITUTE OF TECHNOLOGY (TRUST)

BITT POLYTECHNIC
1 ST ASSIGNMENT WITH SILUTION
BRANCH: ECE Semester- 4 TH

SUB : CONTROL SYSTEM


OBJECTIVE QUESTION

1. ___ is a closed loop system.


(a) Auto-pilot for an aircraft
(6) Direct current generator
(c) Car starter
(d) Electric switch

Ans: a

2. Which of the following devices are


commonly used as error detectors in
instruments ?
(a) Vernistats
(b) Microsyns
(c) Resolvers
(d) Any of the above

Ans: d
3. Which of the following should be done
to make an unstable system stable ?
(a) The gain of the system should be decreased
(b) The gain of the system should be increased
(c) The number of poles to the loop transfer function should be
increased
(d) The number of zeros to the loop transfer function should be
increased

Ans: b

4. ___ increases the steady state accuracy.


(a) Integrator
(b) Differentiator
(c) Phase lead compensator
(d) Phase lag compensator

Ans: a

5. A.C. servomotor resembles


(a) two phase induction motor
(b) Three phase induction motor
(c) direct current series motor
(d) universal motor
Ans: a

6. As a result of introduction of negative


feedback which of the following will not
decrease ?
(a) Band width
(b) Overall gain
(c) Distortion
(d) Instability

Ans: a

7. Regenerative feedback implies feedback


with
(a) oscillations
(b) step input
(c) negative sign
(d) positive sign

Ans: d

8. The output of a feedback control


system must be a function of
(a) reference and output
(b) reference and input
(e) input and feedback signal
(d) output and feedback signal

Ans: a

9. ___ is an open loop control system.


(a) Ward Leonard control
(b) Field controlled D.C. motor
(c) Stroboscope
(d) Metadyne

Ans: b

10. A control system with excessive noise,


is likely to suffer from
(a) saturation in amplifying stages
(b) loss of gain
(c) vibrations
(d) oscillations

Ans: a

11. Zero initial condition for a system


means
(a) input reference signal is zero
(b) zero stored energy
(c) ne initial movement of moving parts
(d) system is at rest and no energy is stored in any of its
components

Ans: d

12. Transfer function of a system is used


to calculate which of the following ?
(a) The order of the system
(b) The time constant
(c) The output for any given input
(d) The steady state gain

Ans: c

13. The band width, in a feedback


amplifier.
(a) remains unaffected
(b) decreases by the same amount as the gain increase
(c) increases by the sane saaaajajt as the gain decrease
(d) decreases by the same amount as the gain decrease

Ans: c
SHORT QUESTION

1. What is control system?


A system consists of a number of components connected together to perform a specific

function. In a system when the output quantity is controlled by varying the input quantity

then the system is called control system.

2. What are the two major types of control system?

The two major types of control system are open loop and closed loop

3. Define open loop control system.

The control system in which the output quantity has no effect upon the input quantity is

called open loop control system. This means that the output is not feedback to the input for

correction.

4. Define closed loop control system.

The control system in which the output has an effect upon the input quantity so as to

maintain the desired output value is called closed loop control system.

5. What are the components of feedback control system?

The components of feedback control system are plant, feedback path elements, error

detector and controller.

6. Distinguish between open loop and closed loop system

7. Why negative feedback is invariably preferred in closed loop system?

The negative feedback results in better stability in steady state and rejects any disturbance

signals.

8. Define transfer function.

The transfer function of a system is defined as the ratio of the Laplace transform of output to

Laplace transform of input with zero initial condition.


9. What are the basic elements used for modeling mechanical translational system.
Mass, spring and dashpot.
10. What are the basic elements used for modeling mechanical rotational system?
Moment of inertia J, dashpot with rotational frictional coefficient B and torsional
spring with stiffness K.
11. Write the force balance equation of an ideal mass element.
F = M d2 x/dt2
12. Write the force balance equation of ideal dashpot element.
F = B dx/dt

LONG QUESTION

1 Explain block diagram with its


basic element?
Block diagram can be a single block or a combination of blocks that
represents a control system in pictorial form.

A simple block diagram featuring two blocks, summing and takeoff points.

Advantages of block diagram:

It is easy to represent even a complicated control system in block diagram.

The flow of signals and function of each blocks can be easily understood.
Advantages of block diagram reduction technique:

It is easy to reduce the block diagram and derive the overall transfer function
by following reduction rules.

Limitations:

It takes more time to reduce a big system as the reduced diagram has to be
drawn at each step.

Explain Types of Control systems


Ans-
Types of Control systems:

Control systems are of two types.They are

1)Open Loop System


2)Closed Loop System
1)Open loop control system:

Any physical system which does not automatically correct the variation in its
output is called an open loop system or control system in which the output
quantity has no effect upon the input quantity are called open loop control
system.This means that the output is not feedback to the input for correction.

In open loop control system, the output can be varied by varying the input.But
due to external disturbances, the system output may change.When the output
changes due to disturbances, it is not followed by changes in input to correct the
output.In open loop systems, the changes in output are corrected by changing
the input manually.

2)Closed loop control system:

Control systems in which the output has an effect upon the input quantity in
order to maintain the desired output value are called closed loop systems.

The open loop system can be modified as closed loop system by


providing a feedback.The provision of feedback automatically corrects the
changes in output due to disturbances.Hence the closed loop system is also called
automatic control system.The general block diagram of an automatic control
system is shown in the figure below.It consists of an error detector, a controller,
plant (open loop system) and feedback path elements.

The reference signal (or input signal) corresponds to the


desired output.The feedback path elements sample the output and convert it to
the same type as that of the reference signal.The feedback signal is proportional
to the output signal and it is fed to the error detector.The error signal
generated by the error detector is the difference between the reference signal
and the feedback signal.The controller modifies and amplifies the error signal to
produce better control action.The modified error signal is fed to the plant to
correct its output.

You might also like