Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
883 views2 pages

Rational Numbers Important Questions For Class 8: Short Answer Type Questions

The document provides sample questions on rational numbers for class 8 students. It includes short answer type questions testing concepts like identities, inverses, and writing rational numbers between given values. Long answer type questions examine properties like commutativity, associativity, and distributivity. Sample word problems require calculating total amounts from purchases and representing rational numbers on a number line. Extra practice questions cover topics like finding rational numbers between given values, identifying properties used, and finding equivalents and inverses.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
883 views2 pages

Rational Numbers Important Questions For Class 8: Short Answer Type Questions

The document provides sample questions on rational numbers for class 8 students. It includes short answer type questions testing concepts like identities, inverses, and writing rational numbers between given values. Long answer type questions examine properties like commutativity, associativity, and distributivity. Sample word problems require calculating total amounts from purchases and representing rational numbers on a number line. Extra practice questions cover topics like finding rational numbers between given values, identifying properties used, and finding equivalents and inverses.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Rational Numbers Important Questions For Class 8

The questions from rational numbers are segregated into short and long answer type questions.

Short Answer Type Questions:


1. What are the multiplicative and additive identities of rational numbers?
Solution: 0 and 1 are the additive and multiplicative identity of rational numbers respectively.
2. Write the additive inverse of 19/-6 and -⅔
Solution: 19/-6 = 19/6 and -⅔ = 2/3
3. Write the multiplicative inverse of -13/19 and -7
Solution: -13/19 = -19/13 and -7 = -1/7
4. Mention a rational number which has no reciprocal.
Solution: A rational number “0” has no reciprocal or multiplicative inverse.
5. Mention any 4 rational numbers which are less than 5.
Solution: -1, 1, 2 and 3.

Long Answer Type Questions:


6. Mention the commutativity, associative and distributive properties of rational numbers.
Also, check a × b = b × a and a + b = b + a for a = ½ and b = ¾
Solution:
Commutative property:
For any two rational numbers a and b, a + b = b + a.
For any two rational numbers a and b, a × b = b × a.
Associative Property:
For any three rational numbers a, b and c,
(a + b) + c = a + (b + c)
Distributive property states that for any three numbers x, y and z,
x × ( y + z ) = (x × y) + ( x × z)
a*b = b*a
a*b = ½ * ¾ = 3/8
b*a = ¾ * ½ = 3/8
a + b = ¾ + ½ = 5/4
b + a = ½ + ¾ = 5/4
7. Write any 5 rational numbers between −2/5 and ½.
Solution:
−2/5 can be written as −8/20.
1/2 can be written as 10/20.
So, rational numbers between these two numbers can be,
−7/20,−6/20,−5/20,−4/20,−3/20,−2/20,−1/20,0,1/20,2/20,3/20,4/20.
8. If the product of any two rational numbers is 2 and one of them is 1/7, find the other?
Solution: Consider 2 rational numbers as “a” and “b”.
Given, a = 1/7 and a × b = 2
Now, 1/7 × b = 2
⇒ b = 7 × 2 = 14
So, the other rational number will be 14.
9. Mr X went shopping with a certain amount of money. He spent Rs. 10(¼) on buying a
pen and Rs. 25(¾) in food. He then gave the remaining Rs. 16(½) to his friend. Calculate
how much money he initially had.
Solution: To get the amount of money Mr X had initially, his purchases have to be added.
So,
Initial Money = 10(¼) + 25(¾) + 16(½)
= 41/4 + 103/4 + 33/2
By taking LCM, we get
Initial Money = 105/2
10. Represent −𝟐/𝟏𝟏, −𝟓/𝟏𝟏, and −𝟗/ 𝟏𝟏 on the number line.
Solution: To represent these numbers, divide the number line into 11 parts. Now, the given
rational numbers will be 2, 5 and 9 points away from 0.

Extra Practice Questions For Class 8 Maths Chapter 1 Rational


Numbers
1. Give three rational numbers between 3/6 and 3/4.
2. What is the property used for the expression given -2/3 × 3/5 + 5/2 -3/5 × 1/6 ?
3. Give 2 rational numbers whose multiplicative inverse is same as they are.
4. Give a rational number that is equivalent to 4/7 with
(a) numerator 20
(b) denominator 28
5. What is the additive inverse of 3/4?
(a) -3/4
(b) 4/3
(c) -4/3
(d) -2/3

You might also like