Rational Numbers Important Questions For Class 8
The questions from rational numbers are segregated into short and long answer type questions.
Short Answer Type Questions:
1. What are the multiplicative and additive identities of rational numbers?
Solution: 0 and 1 are the additive and multiplicative identity of rational numbers respectively.
2. Write the additive inverse of 19/-6 and -⅔
Solution: 19/-6 = 19/6 and -⅔ = 2/3
3. Write the multiplicative inverse of -13/19 and -7
Solution: -13/19 = -19/13 and -7 = -1/7
4. Mention a rational number which has no reciprocal.
Solution: A rational number “0” has no reciprocal or multiplicative inverse.
5. Mention any 4 rational numbers which are less than 5.
Solution: -1, 1, 2 and 3.
Long Answer Type Questions:
6. Mention the commutativity, associative and distributive properties of rational numbers.
Also, check a × b = b × a and a + b = b + a for a = ½ and b = ¾
Solution:
Commutative property:
For any two rational numbers a and b, a + b = b + a.
For any two rational numbers a and b, a × b = b × a.
Associative Property:
For any three rational numbers a, b and c,
(a + b) + c = a + (b + c)
Distributive property states that for any three numbers x, y and z,
x × ( y + z ) = (x × y) + ( x × z)
a*b = b*a
a*b = ½ * ¾ = 3/8
b*a = ¾ * ½ = 3/8
a + b = ¾ + ½ = 5/4
b + a = ½ + ¾ = 5/4
7. Write any 5 rational numbers between −2/5 and ½.
Solution:
−2/5 can be written as −8/20.
1/2 can be written as 10/20.
So, rational numbers between these two numbers can be,
−7/20,−6/20,−5/20,−4/20,−3/20,−2/20,−1/20,0,1/20,2/20,3/20,4/20.
8. If the product of any two rational numbers is 2 and one of them is 1/7, find the other?
Solution: Consider 2 rational numbers as “a” and “b”.
Given, a = 1/7 and a × b = 2
Now, 1/7 × b = 2
⇒ b = 7 × 2 = 14
So, the other rational number will be 14.
9. Mr X went shopping with a certain amount of money. He spent Rs. 10(¼) on buying a
pen and Rs. 25(¾) in food. He then gave the remaining Rs. 16(½) to his friend. Calculate
how much money he initially had.
Solution: To get the amount of money Mr X had initially, his purchases have to be added.
So,
Initial Money = 10(¼) + 25(¾) + 16(½)
= 41/4 + 103/4 + 33/2
By taking LCM, we get
Initial Money = 105/2
10. Represent −𝟐/𝟏𝟏, −𝟓/𝟏𝟏, and −𝟗/ 𝟏𝟏 on the number line.
Solution: To represent these numbers, divide the number line into 11 parts. Now, the given
rational numbers will be 2, 5 and 9 points away from 0.
Extra Practice Questions For Class 8 Maths Chapter 1 Rational
Numbers
1. Give three rational numbers between 3/6 and 3/4.
2. What is the property used for the expression given -2/3 × 3/5 + 5/2 -3/5 × 1/6 ?
3. Give 2 rational numbers whose multiplicative inverse is same as they are.
4. Give a rational number that is equivalent to 4/7 with
(a) numerator 20
(b) denominator 28
5. What is the additive inverse of 3/4?
(a) -3/4
(b) 4/3
(c) -4/3
(d) -2/3