Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (1 vote)
293 views62 pages

MCQ Compiledii

The document provides 30 multiple choice questions about concepts related to force and motion, including: - Types of forces that produce linear or rotational motion - Units used to measure moment of force - Examples of static and dynamic equilibrium - Factors that determine the center of gravity of objects - Definitions of centripetal force, moment of force, and torque - Energy changes that occur in examples of objects in motion, like a pendulum or cyclist traveling down a hill - Calculations of work, power, kinetic energy, and other physics quantities

Uploaded by

Merin
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (1 vote)
293 views62 pages

MCQ Compiledii

The document provides 30 multiple choice questions about concepts related to force and motion, including: - Types of forces that produce linear or rotational motion - Units used to measure moment of force - Examples of static and dynamic equilibrium - Factors that determine the center of gravity of objects - Definitions of centripetal force, moment of force, and torque - Energy changes that occur in examples of objects in motion, like a pendulum or cyclist traveling down a hill - Calculations of work, power, kinetic energy, and other physics quantities

Uploaded by

Merin
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 62

Force:

1. When a force acts on _______________ body, the body goes in linear motion.
A. Stationary rigid body.
B. Stationary flexible body.
C. The pivoted rigid body.
D. None of the Above.
Ans: A.

2. When a force acts on _______________ body, the body goes in rotational motion.
A. A rigid body pivoted at a point.
B. Stationary flexible body.
C. The pivoted rigid body.
D. None of the Above.
Ans: A.

3. S.I. Unit of moment of force is,


A. newton meter.
B. N m.
C. Dyne cm.
d. Kgf m.
Ans: A.

4. The rotation is always produce by a


A. Applied force.
B. Pair of forces.
C. Pull and push.
D. All of the above.
And: B.

5. A book kept on a table is an example of,


A. Dynamic equilibrium.
B. Static equilibrium.
C. Both.
D. None.
Ans: B.

6. A body is said to be in equilibrium when,


A: It does not move.
B. It has equal forces on both the sides.
C. When the algebraic sum of moment of all forces acting on the body is zero.
D. When body is balanced in all sides.
Ans: C.

7. A body is pivoted and a force of 20 N is applied at a distance of 60 cm from the pivot. The
moment of the force is,
A. 12 N
B. 1200 N. m
C. 12 N m.
D. 1200 N cm.
Ans: B.
8. Calculate the moment of force F1 at O

A. 10 N m clockwise.
B. 10 N m anticlockwise.
C. 12 N m clockwise.
D. 12 N m anticlockwise.
Ans: B.
9. Two forces each of magnitude 10N act vertically upwards and downwards respectively at
the two ends A and B of a uniform rod of length 4m which is pivoted at its mid-point O as
shown. Determine the magnitude of resultant moment of forces about the pivot O.

A. 40 N m anticlockwise.
B. 40 Nm (clockwise).
C. 0.
D. 80 N m Anticlockwise
Ans: B
10. The factor on which the position of centre of gravity of a body depend,
A. Its shape i.e. on the distribution of mass.
B. It does not depend upon shape but only on size.
C. Position on the earth.
D. All.
Ans: A.

11. When a boy weighing 20 kgf sits at one end of a 4m long see-saw, it gets depressed at
its end. He can be brought to the horizontal position by a man weighing 40 kgf by applying
the force at
A. 2 m.
B. 1 m.
C. 2 cm
d. 4 m
Ans: B.

12. The center of gravity of a circular ring is


A. On the ring.
B. At half the distance from the center.
C. At the center of the ring.
D. None of the above.
Ans: C.

13. The centre of gravity of a hollow cone of height h is at distance x from its vertex where
the value of x is:
(a) h/3
(b) h/4
(c) 2h/3
(d) 3h/4
Ans: C.

14. The centripetal force is defined as the


A. Force acting on a body moving in a circular path, in a direction towards the centre of
circular path.
B. The force acting on a body moving in a circular path, in a direction away from the centre
of circular path.
C. The force acting on a body moving in a circular path, tangent to the circle.
D. None.
Ans: A.

15. This force is fictitious force.


A. Moment of force.
B. Centrifugal force.
C. Centripetal force.
D. Electrostatic force.
Ans: B.

16. Which of the following quantity remains constant in uniform circular motion:
(a) Velocity
(b) Speed
(c) Acceleration
(d) Both velocity and speed Solutions:
Ans: D.

17. The moment of force is a


A. Scalar quantity.
B. Vectar Quantity.
C. Non measurable quantity.
D. None.
Ans: B.

20. One of the factors affecting the turning effect of a force.


A: The magnitude of the energy applied.
B. The magnitude of the force applied.
C. The magnitude of the gravity working.
D. The friction between the moving parts.
Ans: D.

21.
The disc will rotate in
A. Circular direction.
B. In the direction of the applied force.
C. Clockwise moment.
D. Anticlockwise moment.
Ans: D.

22. The moment of force about a given axis depends:


(a) Only on the magnitude of force
(b) Only on the perpendicular distance of force from the axis
(c) Neither on the force nor on the perpendicular distance of force from the axis
(d) Both, on the force and its perpendicular distance from the axis. Solution:
Ans: D.

23. A body is acted upon by two unequal forces in opposite directions, but not in the same
line. The effect is that:
(a) The body will have only the rotational motion
(b) The body will have only the translational motion
(c) The body will have neither the rotational motion nor the translational motion
(d) The body will have rotational as well as translational motion. Solution:
Ans: D.

24. A nut is opened by a wrench of length 20 cm. If the least force required is 5.0N, find the
moment of force needed to turn the nut.
A: 0.5 Nm
B. 1 N m.
C. 10 N cm.
D. 100 N cm
Ans: B.

25. The diagram shows a uniform bar supported at the middle point O. A weight of 40 gf is
placed at a distance 40cm to the left of the point O. How can you balance the bar with a
weight of 80 gf?

A: 40 cm from 0.
B. 20 cm from 0.
C. 40 cm from 50 cm on the left side.
D. At the center of gravity.
Ans: B.

26. It is easier to turn the steering wheel of a large diameter than that of a small diameter
because,
A. To turn the steering wheel of a large diameter need less force which is at a large distance
from the centre of rim.
B. To turn the steering wheel of a large diameter need negligible force which is at a large
distance from the centre of rim.
C. To turn the steering wheel of a large diameter maximum force which is at a large
distance from the centre of rim.
D. large wheels can turn easily.
Ans: A.

27. A jack screw is provided with a long arm


A. Trucks need more powerful jack screw.
B. Long arms can easily reach the interior of the wheel.
C. A long arm of a jack screw which is used to lift a heavy load like a vehicle will help to
apply less effort which is required to rotate it to raise or lower the jack.
D. All of the above.
Ans; C.

28. A _____is always required to produce the rotation.


A: Energy.
2. Force.
C. Couple.
D. All the above.
Ans: C.

29. ____________ is always taken to be positive.


A. Clockwise moment.
B. Anticlockwise of moment.
C. Moment of force.
D. Principle of moment.
Ans: B.

30. The center of gravity of triangular lamina lies at


A. Midpoint.
B. The midpoint of interaction of medians.
C, At 3/4th h.
D. At the 1/4th h of the median.
Ans: B.
Work, Energy and Power

1. The diagram shows a pendulum

The pendulum swings from P to Q to R and back to P.


P is 10 cm higher than Q.
At which speed does the pendulum bob pass through Q?
A 0.44 m / s B 1.0 m / s C 1.4 m / s D 2.0 m / s
Ans: C

2. A crane on a building site lifts bricks of total mass 200 kg, initially at rest on the ground,
with uniform acceleration.
When the bricks are 5.0 m from the ground, they have a speed of 5.0 m / s.
How much work is done during this process?
A 2.5 kJ B 10.0 kJ C 12.5 kJ D 35 kJ
Ans: C

3. Which device is designed to convert chemical energy into kinetic energy?


A an a.c. generator
B a battery-powered torch
C a car engine
D a wind-up mechanical clock
Ans:C

4. Which two physical quantities must be used to calculate the power developed by a
student running up a flight of steps?
A force exerted and the vertical height of the steps only
B force exerted and the time taken only
C work done and the vertical height of the steps only
D work done and the time taken only
Ans: D

5. Which quantity is measured in newtons?


A energy
B mass
C weight
D work.
Ans

6. A lorry of mass 4000 kg is travelling at a speed of 4.0 m / s. A car has a mass of 1000 kg.
The kinetic energy of the car is equal to the kinetic energy of the lorry.
What is the speed of the car?
A 2.0m/s B 4.0m/s C 8.0m/s D 16.0m/s
Ans: C

7. Three boxes each weigh 100 N. A man lifts all the boxes together from the ground on to
a shelf that is 1.5m above the ground. The man takes 2.0s to do this.

How much useful power does the man produce to lift the boxes?
A 75W B 225W C 300W D 900W
Ans: B

8. A car has a mass of1000kg and a momentum of 12000kgm/s.


What is its kinetic energy?
A.6kJ
B.12kJ
C.72kJ
D.144kJ
Ans: C

9.A cyclist travels down a hill from rest at point X, without pedalling.
The cyclist applies his brakes and the cycle stops at point Y

Which energy changes have taken place between X and Y?


A gravitational potential→kinetic→thermal (heat)
B gravitational potential thermal (heat)→ kinetic
C kinetic gravitational potential thermal (heat)
D kinetic thermal (heat) →gravitational potential
Ans: A

10. To calculate the power produced by a force, the size of the force must be known.
What else needs to be known to calculate the power?

Ans: A
11. A car is stationary at the top of a hill with the engine switched off. The brakes are
released and the car rolls down the hill. At which labelled point does the car have the
greatest kinetic energy? Ignore friction.

Ans: C
12.
A helicopter takes off from the ground and rises vertically. It then hovers at a constant
height above the ground. Which sequence of energy changes takes place during the gain in
height?
A chemical gravitational potential kinetic
B chemical→kinetic→gravitational potential
C gravitational potential→chemical→kinetic
D kinetic→chemical→gravitational potential
Ans: B

13. In a hydroelectric power station, one form of energy is stored in a lake or reservoir. This
energy is then transferred in stages to another useful form, which is the output.
Which row gives the name of the stored energy and the name of the output energy?

Ans: C

14. Which movement will require the greatest amount of work to be done?
A. A force of 10N moving an object a distance of 3.0m
B a force of 10N moving an object a distance of 5.0m
C a force of 15N moving an object a distance of 3.0m
D a force of 15N moving an object a distance of 5.0m
Ans: D

15. A student does some work by pulling a suitcase along a corridor.


She now pulls a second suitcase along the corridor.
Which row iindicates that the student is now doingg twice as much work?

Ans: C

16. Two farmers use an electrically powered elevator to lift bales of hay. All the bales of hay
have the same mass.
As sunset approaches, they increase the speed of the motor so that more bales are lifted up
in a given time. How does this affect the work done in lifting each bale and the useful
output power of the motor?

Ans: D

17. A force F moves a load from the bottom of a slope to the top
The work done by the force depends on the size of the force, and on a distance.
What is this distance?

Ap Bq Cr D p +q

Ans: C

18. When the displacement along the same direction of the force. Then the work is
said to be__________
(A)Negative
(B)Positive
(c)Zero
(D) infinitive

Ans: C
19. What amount of work is done by a centripetal force in a circular motion?

(A)+1

(B) -1

(C) 0

(D)None of these

Ans: C

20. When the displacement along the opposite direction of the force. Then the work
is said to be__________
(A)Negative
(B) Positive

(C) Zero

(D) Infinitive

Ans: A

20. 1 Joule = _________ erg.

(A) 105

(B) 107

(C) 10-7

(E) 106

Ans: B

21. Find the correct relation

(A) Power = Force/ Velocity


(B) Power = Velocity / Force
(C) Power = force x velocity
(d)Power = force x acceleration
Ans:

22. A girl weighting 50 kg climbs up 60 steps each of 20 cm height in 5 minutes. Calculate


the power developed.

(i) Calculate the work done by the girl


(A) 600 J (B) 60J (C ) 6.0 J (D) 6000J

Ans; D

(ii) Calculate the power developed.


(A) 2 W (B) 22 W ( C )2.2 W (D) 20 W
Ans; D

23. How fast should a boy weighting 30 kg run so that his kinetic energy is 375 joule?
(A)5m/s (B) 25m/s ( C ) 2.5m/s ( D )30m/s

Ans; A

24. The truck has to apply a force of 3000 N to overcome friction while moving with a
uniform speed of 36 kmhr-1. What is the power developed by the truck?
(A) 108000 W (B) 30000W (C) 1080W (D) 30W

Ans: B

25. A bullet is of mass 'm' g and is moving with a velocity 'v' m/s. Find the kinetic energy of
the bullet when the velocity is doubled.
(A) 2mv2 (B) 1/2mv2 (C) mv2 (D) None of these
Ans; A

26. Which of the following device converts chemical energy in to electrical energy?

A. Battery

B. Loud Speaker

C. Solar Cell

D. Electric Motor

Ans; A

27. The conversion of part of energy into undesirable form is called --------------

(A) Disintegration of energy


(B) Degradation of energy
(C) Disposal of energy
(D) none of these
Ans; B

28. The energy possessed by a body due to its position is called:

A. Kinetic Energy

B. Potential Energy

C. Mechanical Energy

D. Electrical Energy

Ans: B

29. The commercial unit of Energy is:

A. Watt

B. Watt-hour

C. Kilowatt-hour

D. Kilowatt

Ans; C

30. In 1 minute how much energy does a 100 W electric bulb transfers?

A. 100 J

B. 600 J

C. 3600 J

D. 6000 J
Ans: D.

Machines: MCQ Std-10


Q1. A movable pulley is used as
a. force multiplier
b. speed multiplier
c. to change the direction of effort
d. all the above
Ans-a

Q2. A woman draws water from a well using a fixed pulley. The mass of bucket and water
together is 7kg. The force applied by the woman is 80N. What is the mechanical advantage ?
(Take g=10ms−2)
a. 0.875
b. 0.75
c. 0.0875
d. 0.815
Ans-a

Q3. What is the mechanical advantage of the block and tackle used to lift the bale of
cotton?

a. 5
b. 2
c. 3
d. 4
Ans-b

Q4. If we ignore friction, which of the following two pulleys systems will require less effort
(force) to lift the load?

a.) Pulley A
b.) Pulley B
c.) Both Pulley A & Pulley B will require the same effort (force)
d.) Not enough information to decide
Ans-b

Q5. You use a fixed pulley to lift a watermelon to your tree house. If you changed it to a
movable pulley and ignore the effects of friction: The effort (force) required would:
a.) Increase
b.) Decrease
c.) Stay the same
d.) Not enough information to decide
Ans-b

Q6. When a fixed pulley is used to lift a load the effort needed is 30N, what is the effort
required to lift it using a single movable pulley system?
a. 5N
b. 30N
c. 15N
d. 300kg
Ans-c

Q7. What is the direction of pull in a single movable pulley?


a. upward
b. downward
c. to the right
d. none of the above
Ans- a

Q8. What is the distance the effort moved with a single movable pulley lifting a load by 5
cm?
a. 5cm
b. 10cm
c.15cm
d. 4.8N
Ans-b

Q10. How many ropes are holding up the load in a single movable pulley?
a. 1
b.2
c. 3
d. 4
Ans-b

Q11. If the mechanical advantage of a simple machine is 4, then the


a. output force is 4 times the effort
b. effort is 4 times the output force
c. efficiency is 4%
d. the work output is 4 times the input
Ans-a

Q12. The ratio of the work output to the work input of a machine is
a. Mechanical advantage
b. efficiency
c. work
d. power
Ans- b

Q13. The mechanical advantage for a pulley system is determined by


a. counting the number of strands holding the resistance force.
b. counting the number of strands holding and not holding the resistance force
c. adding the radii of the pulleys.
d. multiplying the radii of the pulleys.
Ans-a

Q14.In the following pulley system an effort applied is 50N , it can lift maximum load of

a. 25N
b. 50N
c. 100N
d. 200N
Ans-c

Q15. Mechanical advantage is _______________.


a. load / effort
b. effort / load
c. efficiency / velocity ratio
d. velocity ratio/ efficiency
Ans-a

Q16. The actual mechanical advantage of a machine


a. cannot be less than 1
b. decreases as the input (effort) distance increases
c. increases with greater friction
d. is less than the ideal mechanical advantage of the machine
Ans-d
Q17. A mechanical device requires 420 J of work to do 230 J of work in lifting a crate.
What is the efficiency of the device?

a. 55%

b. 183%

c. 190%

d. 0.5%

Ans-a

Q18. The efficiency of a machine is always less than 100 percent because
a. the work input is too small
b. the work output is too great
c. some work input is lost to friction
d. a machine cannot have MA greater than 1
Ans-c
Q19. In the following pulley system if the weight of movable pulleys is increased then the
mechanical advantage will _

a. increase
b. decrease
c. remain the same
d. none of the above
Ans-b

Q20 . In the following pulley system, if M= 40kg then F=_______( ignore the effects of
friction )( Take g=10ms−2)

a. 100kg
b.100N
c. 4kg
d. 4N
Ans- b

Refraction of light
1. Will there be any change in nature and size of the image formed in :
Case a) image is formed when the object is placed between its optical centre and principal
focus and
Case b) image is formed when the object is placed between F and 2F, if the convex lens is
replaced by a concave lens of same focal length?

A. No
B. Yes.
C. Depends on colour.
D. Depends upon distance

2. When two lenses 10D and - 20D are kept in contact find focal length.

A. - 9 cm
B. - 10 cm
C. - 11 cm
D. - 12 cm

3. A ray of light passes from glass into air. The angle of refraction will be __________
angle of incidence.

A. Equal to the
B. Greater than the
C. Smaller than the.
D. None

4. Which of the following is correct order of the increasing refractive indices?

A. Ice, water, alcohol, kerosene, glass, diamond


B. Ice, water, alcohol, kerosene, diamond glass
C. Water, ice, alcohol, kerosene, glass, diamond
D. Kerosene, ice, water, alcohol, glass, diamond

5. When a straight stick is partly immersed in water and held obliquely to the surface,
it appears to be bent at the point where it enters water. Does the stick actually bend?

A. Yes, it does.
B. No, it is just refraction of light which causes this apparent bend.
C. Depends on density of water.

6. Assertion (A): Light travels faster in glass than in air.


Reason (R): Glass is denser than air.

A Both A and R true and R is the correct explanation of A.


B. Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.
C. A is true but R is false.
D. A is false but R is true.

7. Sudha finds out that the sharp image of the window pane of her science laboratory
is formed at a distance of 15cm from the lens. She now tries to focus the building visible
to her outside the window instead of the window pane without disturbing the lens. In
which direction will she move the screen to obtain a sharp image of the building?

A. Away from the lens


B. Towards the lens

8. The ratio of the height of the image to the height of the object is called ____________.

A. demagnification
B. magnification
C. diminishing
D. none of the above
9. In order to obtain a magnification of (– 3) with a convex lens, object should be placed
:

A. Between optic centre and focus


B. Between focus and 2F
C. At 2F
D. Beyond 2F

10. Does higher optical density mean higher mass density?

A. Yes
B. No
c. Yes as well as no.

11. When two lenses 10D and 5D are kept in contact find the effective focal length of the
combination.

A. - 9 cm
B. – 10 cm
C. – 20 cm
𝟐𝟎
D. 𝟑 cm

12. Which of the given expressions is correct?


𝑐
A. Absolute refractive index = 𝑣2
𝑣
B. Absolute refractive index = 𝑐
𝒄
C. Absolute refractive index = 𝒗
𝑐
D. Absolute refractive index = −𝑣

13. A 10 cm tall object is placed perpendicular to the principal axis of a convex lens of
focal length 12 cm. The distance of the object from the lens is 18 cm. Find the position
of the image formed.

A. 36 cm on the other side of the lens


B. 37 cm on the other side of the lens
C. 38 cm on the other side of the lens
D. 39 cm on the other side of the lens

14. What would be relative size of the image formed by convex lens when the object is
placed between F and 2F?

A. Highly diminished (point sized)


B. Enlarged
C. At Infinity
D. Infinitely large (highly enlarged)

15. A in which light travels comparatively slower than the other medium is called a
______ medium.

A. Co-optically rarer
B. Co-optically denser
C. Optically rarer
D. Optically denser

16. The refractive indices of four substances P, Q, R and S are 1.77, 1.50, 2.42 and
1.31 respectively. When light travelling in air is incident on these substances at angles,
the angle of refraction will be the maximum in :

A. P
B. Q
C. R
Q. S

17. ________ is a piece of transparent medium bounded by two surfaces of which at least
one surface is curved.

A. Lens
B. Mirror

18. When light is travelling from one medium (other than vacuum or air) to another
medium, then the refractive index of the latter is called __________

A. Refractive index of medium 1 with respect to medium 2


B. Absolute refractive index
C. Relative refractive index

19. What would be the relative size of the image formed by a convex lens when the object
placed at infinity?

A. Highly diminished (point sized)


B. Enlarged
C. Diminished
D. Infinitely large (highly enlarged)

20. When the refractive index of a medium relative to lens is 1, a convex lens will behave
as an ordinary glass plate.

A. Yes
B. No
6
21. What is the speed of light in a medium of refractive index 5
if its speed in air is 3,
00, 000 km/s?

A. 2, 00,000 km/s
B. 3, 60,000 km/s
C. 4, 00,000 km/s
D. 2, 50,000 km/s

22. A student obtains a blurred image of a distant object on a screen using a convex
lens. To obtain a distinct image on the screen he should move the lens :

A. Away from the screen


B. Towards the screen
C. To a position very far away from the screen
D. Either towards or away from the screen depending upon the position of the
object
23. When the object is placed at the focus of a convex lens, the rays of light refracted in
ray diagram are _______________.

A. Parallel
B. Perpendicular
C. Antiparallel

24. Light enters from air into diamond which has a refractive index of 2.4. Calculate the
speed of light in diamond. The speed of light in air is 3 x 108 m/s.

A. 1.239 x 𝟏𝟎𝟖 m/s


B. 7.26 x 108 m/s
C. 4.5 x 108 m/s

25. Where will they be image formed by a convex lens, when an object is placed the focus
of lens?

A. Beyond 2F
B. At 2F
C. At focus
D. At Infinity

26. The focal lengths of four convex lenses P, Q, R and S are 20 cm, 15 cm, 5 cm and
10cm respectively. The lens having greatest power is :

A. P
B. Q
C. R
D. S

27. The path along which light travels is called ____________

A. ray of speed
B. ray of light
C. ray of particles
D. wave velocity

28. When the object is placed within the focus convex lens, the image formed is :

A. Real and erect


B. Virtual and inverted
C. Virtual and erect
D. Real and inverted

29. Name the phenomena on which the working of lens is based.

A. Reflection of air
B. Refraction of air
C. Reflection of light
D. Refraction of light

30. A convex lens produces an inverted image magnified three times of an object placed
at a distance of 15 cm from it. Calculate focal length of the lens.
A. 9 cm
B. 22 cm
C. 11.25 cm

**********

Refraction
1.A ray of white light is incident on a glass prism.

Which ray diagram shows the ray as it passes through the prism and emerges from the opposite side?

Ans: C
2. The optical phenomena, twinkling of stars, is due to
A. Atmospheric reflection
B. Total reflection
C Atmospheric refraction
D. Total refraction
Ans: C

3. In optics an object which has higher refractive index is called


a. Optically rarer
b. Optically denser
c. Optical density
d. Refractive index
Ans: B
4. Four students A, B, C and D traced the paths of incident ray and the emergent ray by fixing pins P and Q
for incident ray and pins R and S for emergent ray for a ray of light passing through a glass slab.

The correct emergent ray was traced by the student:


(A) A (B) B (C) C (D) D
Ans: B
5. A ray of light enters air from water and experiences refraction, then
(A) ∠i = ∠r (B) ∠i < ∠r
(C) ∠i > ∠r (D) ∠i / ∠r = 0°.
Ans: B
6. The path of a ray of light passing through a rectangular glass slab was traced and angles measured. Which
one out of the following is the correct representation of an angle of
incidence (i), angle of refraction (r) and angle of emergence (e) as shown in the diagrams:

(A) I (B) II (C) III (D) IV

Ans: D

7. A student performs the experiment on tracing the path of a ray of light passing through a rectangular glass
slab for different angles of incidence. He measures the angle of incidence ∠i, angle of refraction ∠r and
angle of emergence ∠e for all his observations. He would find that in all cases
(A) ∠i is more than ∠r but (nearly) equal to ∠e
(B) ∠i is less than ∠r but (nearly) equal to ∠e
(C) ∠i is more than ∠e but (nearly) equal to ∠r
(D) ∠i is less than ∠e but (nearly) equal to ∠r

Ans :A
8. The diagram shows a ray of light incident on the edge of a piece of glass. The angle i is greater than the
critical angle. Which arrow shows the direction of the ray after it leaves the edge of the glass?

Ans: D

9. The diagram shows a ray of monochromatic light passing through a semi-circular glass block.

What is the refractive index of the glass?

A 0.64

B 0.77

C 1.31

D 1.56

Ans: D

10. The critical angle for glass-air interface is

A. 240 B.480 C.420


D450

Ans: C

11.A totally reflecting equilateral prism can be used to deviate a ray of light through:
A 30o B.60o C.75o D 90o

Ans: B

12. The speed of light in glass is 2x105 km/s. What is the refractive index of glass?

A. 1.5 B. 1 C.2 D.2.5

Ans: A

13. When a ray of light enters from denser medium to rare medium it bends

A. towards normal
B. away from normal
C. perpendicular to normal
D. parallel to normal
Ans: B
14. The entire light is reflected into the denser medium, which is called total

A. internal reflection of light


B. external reflection of light
C. internal refraction of light
D. external refraction of light
Ans: A

15.A totally reflecting right angled isosceles prism can be used to deviate a ray of light through :
A 30o B.60o C.75o D.90o
Ans: D

16.A small air bubble in a glass block when seen from above appears to be raised because of
A, Refraction of light
B. Reflection of light
C. Reflection and Refraction of light
D. None of above
Ans :A
17.An object in a denser medium when viewed from a rarer medium appears to be raised .The shift is
maximum for
A, Red light
B. Violet Light
C. Yellow Light
D.. Green Light
Ans: B
18.What is the angle of incidence on the first face of the prism if a ray of light is incident normally on one face
of an equilateral prism.
A 0o B 60o C.90 0 D. None of the above
Ans A

19. What is the angle of refraction from the first face of the prism if a ray of light is incident normally on one
face of an equilateral prism.

A 0o B 60o C.90 0 D. None of the above


Ans A

20. What is the angle of incidence at the second face of the prism if a ray of light is incident normally on one
face of an equilateral prism.
A 0o B 60o C.90 0 D. None of the above
Ans:B

21.Which of the following quantity does not change on refraction?


A. Frequency
B. Velocity
C. Wavelength
D. .None of the above
Ans: Frequency

22.What will be the angle of refraction if a ray of light is incident normally on a plane glass slab?
A.0o
B.90o
C.45o
D. None of the above
Ans: A

23. What will be the angle of deviation if a ray of light is incident normally on a plane glass slab?
A.0o
B.90o
C.45o
D. None of the above
Ans: A

24. How does refractive index of a medium depend on its temperature.


A. Refractive index decreases with increase in temperature of the medium
B. Refractive index increases with increase in temperature of the medium
C. Refractive index decreases with decrease in temperature of the medium
D. None of the above
Ans: A

25. How does refractive index of a medium depend on the wavelength of light used?
A. Refractive index of a medium decreases with increase in wavelength of light.
B. Refractive index of a medium decreases with decrease in wavelength of light.
C. Refractive index of a medium increases with increase in wavelength of light.
D. None of the above
Ans: A

26. The highest refractive index is of:


A. Glass
B. Water
C. Diamond
D. Ruby
Ans: C

27. State the approximate value of the critical angle for water-air surface
A.42o
B.49o
C.70o
D.20o
Ans: B

28. Total internal reflection occurs only when a ray of light passes from a …………..medium to a
………….medium
A. Denser, Rarer
B. Rarer, Rarer
C, Denser, Denser
E. Rarer, Denser
Ans: A

29. Critical angle is the angle of ……….in denser medium


A. Incidence
B. Refraction
C. Reflection
D. None of the above
Ans: A

30. The apparent depth of an object lying in a denser medium is always ………its real depth when viewed
from any direction in the rarer medium.
A. Less than
B. Greater than
C. Equal to
D. None of the above
Ans: A
REFRACTION
1) A ray of light is incident normally on a pair of media then angle of incidence is – degrees
a) Zero ( b) 90 (c) 60
Ans: A

2) Choose the correct statements


a) During refraction there is no reflection of light.
b) During refraction partial reflection takes place.
c) There is no change in speed of light with change in media.
Ans: B
3) Name the phenomenon responsible for twinkling of stars
a) Reflection b) refraction c) total internal reflection.
Ans: B

4) During refraction the physical quantity which is fundamental is


a) Wavelength. b) Speed. C) Frequency d) Amplitude.
Ans: C

5) Light ray travels from denser to rarer medium then


a) Wavelength increases b) wavelength decreases. C) remains same.
Ans: B

6) Refractive index is ----proportional to


a) Directly proportional to wavelength
b) Inversely proportional to wavelength.
c) Directly proportional to temperature
Ans: B

7) Speed of light is same in two mediums then ray of light


a) Passes without deviation
b) Ray of light suffers deviation
c) Refractive indices r same
d) Refractive index in first medium is more than second.
Ans: A
8) Speed of light ----with temperature and refractive index ----with temperature
a) Increases. , increases
b) Decreases. , increases
c) Increases. , decreases.
Ans: C

9) Lateral displacement is inversely proportional to


a) Thickness of medium
b) Refractive index
c) Wavelength.
Ans: A

10) A ray of light is incident on a glass slab then relation between angle of incidence and
angle of emergence is (select the incorrect statement)
a) Both are directly proportional
b) Both are inversely proportional
c) Both are equal
Ans: B

11) A ray of light from liquid to glass pass straight with out bending if
a) Incidence angle is zero
b) Refractive indices for a pair of media is different
c) Refractive index of liquid and glass is same
I) a. ii) A and c. iii) B and c
Ans: ii

12) A ray of light while passing from medium A to medium B speeds up because refractive
index of
A) A is more than B
b) B is more than A
c) Wavelength of B is more than wavelength of A
d) Refractive index of B is smaller than A.
i) A. ii) b, d. iii) c, d. iv) a, d.
Ans: A
13) Speed of all colours of light in air or vaccum is
a) Different, (b) same. C. Depends upon temperature.
Ans: A

14) A prism has ----- plane surfaces.


a) 1. b) 2. C) 5. D.3
Ans: C

15) In a prism refraction of light takes place at two inclined faces so


a) Emergent ray is parallel to incident ray.
b) Emergent ray is not parallel to incident ray
c) Emergent ray bends towards the normal.
Ans: B

Refraction through lens


1. The first and second focal lengths are equal i.e. f1 = f2 (numerically) when
(a) When the lens is placed on the surface of water
(b) When the lens is placed on the surface of oil
(c) When the lens is placed inside water
(d) None of the above
Ans: c. when the lens is placed inside water.
Reason: when the medium on both the sides of a lens is same, its first and second focal
lengths are equal.

2. Which of the following lens has virtual focus?


(a) Short focal length lens(b) Long focal length lens
(b) Bi-convex lens (d) Bi-concave lens
Ans: d. Bi-concave lens

3. A convex lens is known as Equi-convex lens when


(a) The Optical centre is in the middle of the line joining C1 and C2
(b) The Optical centre of the lens is closer to C1
(c) The Optical centre of the lens is closer to C2
(d) The optical centre of the lens coincides with C1
Ans: a. The Optical centre is in the middle of the line joining C1 and C2
4. A double convex lens of glass has a focal length of 10cm in air. When immersed in
water, the focal length will be:
(a) 7.5 cm (b) 10.0 cm (c) 9.8 cm (d) 40 cm
Ans: d. 40cm
Reason: when a lens is placed in water, instead of air its focal length
Increases.

5. The focal length of a thick convex lens is _______ that of a thin convex lens.
(a) More than (b) less than (c) equal to (d) double of
Ans: b. less than

6. An object is placed at the focus of a concave lens. Where will be the image?
(a) At infinity (b) Away from 2F
(c) Between 2F and F (d) Between F and O
Ans: d. between F and O

7. A convex lens forms


(a) Only real images (b) only virtual images
(c) Both real and virtual images (d) only magnified images
Ans: b. both real and virtual images
8. A concave lens forms
(a) Only real images (b) only virtual images
(c) both real and virtual images (d) only magnified images
Ans: b. only virtual images.

9. The magnification of ____________ lens is always less than 1.


(a) Short focal length lens(b) Long focal length lens
(b) Bi-convex lens (d) Bi-concave lens
Ans: d. Bi-concave lens

10. A beam of parallel light rays incident obliquely converges at ____________ after
refraction through a convex lens.
(a) At the second focal length
(b) at some point on the second focal plane
(c) at some point on the principal axis
(d) At some point on the first focal plane
Ans: b. at some point on the second focal plane.

11. A light ray passes through _________of a convex lens emerges parallel to the principal
axis after refraction.
(a) F1 (b) F2 (c) C1 (d) C2
Ans: a. F1

12. A real, inverted and highly diminished image is formed when the object is placed
(a) At the first focal point of a convex lens
(b) At the second focal point of a convex lens
(c) At a point which is very far from a convex lens
(d) At the first focal length of a concave lens
Ans: c. At a point which is very far from a convex lens

13. A virtual, erect and highly diminished image is formed when the object is placed
(a) At the first focal point of a convex lens
(b) At the second focal point of a convex lens
(c) At the first focal point of a concave lens
(d) At the second focal length of a concave lens
Ans: d. at the second focal length of a concave lens

14. When the object moves from a large distance towards a concave lens, the image shifts
from focus towards the ____________.
(a) Optical centre
(b) Centre of curvature C1
(c) Centre of curvature C2
(d) Infinity
Ans: a. optical centre

15. When the object moves from a large distance towards a concave lens, the size of the
image
(a) Increases (b) decreases
(c) Remains the same (d) may increase or decrease
Ans: a. increases
16. When the object moves from a large distance towards a convex lens, the size of the
image
(a) Increases (b) decreases
(c) Remains the same (d) may increase or decrease
Ans: a. increases

17. The image produced by a ________ lens is always diminished.


(a) Diverging lens (b) converging lens (c) thin lens (d) thick lens
Ans: Diverging lens

18. How is the power of a lens related to its focal length?


(a) Power increases with the increase in the focal length
(b) Power increases with the decrease in the focal length
(c) Power remains the same when the focal length changes
(d) Power increases or decreases with the increase in the focal length.
Ans: b. Power increases with the decrease in the focal length
19. Lens formula for a concave lens is
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1
(a) 𝑣 + 𝑢 = 𝑓 (b) 𝑓 + 𝑢 = 𝑣 (c) 𝑢 - 𝑓 = 𝑣 (d) 𝑓 + 𝑣 = 𝑢
1 1 1
Ans: b. + =
𝑓 𝑢 𝑣

20. If a lens deviates the ray towards its centre, the power is __________.
(a) Positive (b) Negative (c) infinity (d) zero
Ans: a. Positive

21. If a lens deviates a ray away from its centre, the power is ________.
(a) Positive (b) Negative (c) infinity (d) zero
Ans: b. Negative

22. Look at the diagram given below and answer: The magnification of the given lens is
_____________.
(a) +2.0 (b)-2.0 (c) +0.5 (d)-0.5
Ans: b. -2.0
23. Look at the diagram given below and answer. The power of the given lens is

P Q
(a) Positive (b) negative (c) zero (d) infinity R S
Ans: Positive
24. Look at the diagram given below and answer. The power of the given lens combination
is ___________. (Focal length of both the lenses = 50cm)

(a) +4.0D (b) -4.0D (c) 0 (d) -2.0 D


Ans: c. 0
Reason: The power of convex lens is +2 D and the power of concave lens is -2D. So, the
power of combination is +2-2 = 0.
25. Look at the diagram given below and answer. The nature of the combination is
___________. (Focal length of both the lenses = 50cm)

(a) Convex lens (b) concave lens (c) glass plate


(d) plane mirror
Ans: c. glass plate.
Reason: since the power of this lens combination is zero, it behaves like a glass plate.
26. Look at the diagram given below and answer. Here, the magnification of the lens is
___________.

P Q R S
(a) +2.5 (b) -2.5(c) +5.0 (d) -5.0
Ans: a. +2.5.
27. Human eye is a ____________ lens.
(a) Convex lens (b) concave lens
(c) Plano convex lens (d) Plano concave lens
Ans: a. convex lens.

28. A person suffering from long sightedness or Hypermetropia wears spectacles having
_________.
(a) Convex lens (b) concave lens (c) plane mirror (d)glass plate
Ans: a. convex lens.

29. A person suffering from short sightedness or myopia wears spectacles having
_________.
(b) Convex lens (b) concave lens (c) plane mirror (d)glass plate
Ans: a. concave lens.

30. If the image formed by a lens is magnified, virtual and erect, the lens is a __________.
(a) Concave lens (b) convex lens
(c) Either convex or concave (d) neither convex nor concave
Ans: b. convex lens.

Refraction through a lens


1. Light from the Sun falling on a convex lens will converge at a
Point called
(a) centre of curvature
(b) focus
(c) radius of curvature
(d) optical centre
Answer: b

2. A divergent lens will produce


(a) always real and magnified image
(b) always virtual and magnified image
(c) always real and diminished image
(d) always virtual and diminished image
Answer: d

3. When object moves closer to convex lens, the image formed by it shift
(a) away from the lens
(b) towards the lens
(c) first towards and then away from the lens
(d) first away and then towards the lens

Answer: a

4. A magnified virtual image is formed by a convex lens when the object is at


(a) F
(b) between F and 2F
(c) 2F
(d) between F and O
Answer: d

5. Which of the following statements is true?


(a) A convex lens has 4 diopter power having a focal length
0.25 m
(b) A convex lens has -4 diopter power having a focal length
0.25 m
(c) A concave lens has 4 diopter power having a focal length
-0.25 m
(d) A concave lens has – 4 diopter having a focal 0.25 m

Answer: a

6. Magnifying power of a concave lens is


(a) always > 1
(b) always < 1
(c) always = 1
(d) can have any value

Answer: b

7. The image formed by a convex lens can be


(a) virtual and magnified
(b) virtual and diminished
(c) virtual and of same size
(d) virtual image is not formed

Answer: a

8. If the power of a lens is – 2 D, what is its focal length?


(a) +50 cm
(b) -100 cm
(c) -50 cm
(d) +100 cm

Answer: c

9. If the magnification produced by a lens has a negative value, the image will be
(a) virtual and inverted
(b) virtual and erect
(c) real and erect
(d) real and inverted

Answer: d
10. For the above diagram the image formed is
(a) at F2
(b) at 2F2
(c) beyond 2F2
(d) between O and F2

Answer: c

11. Choose the diagram depicting the correct path of a light ray for the below figure

(a) b) c)

Answer: a

12. From the given diagram answer the following questions


(i) The focal length of the given convex lens is

(a) 30 cm
(b) -20 cm
(c) 20 cm
(d) -30 cm

Answer: c

(ii) The object distance is

(a) 30 cm
(b) -20 cm
(c) 20 cm
(d) -30 cm

Answer: d

(iii) The nature of the image formed is

(a) Virtual and inverted


(b) virtual and erect
(c) real and erect
(d) real and inverted

Answer: d

(iv) The image distance is

(a) 60 cm
(b) -60 cm
(c) 50 cm
(d) -50 cm

Answer: a
16. Which of the following lenses would you prefer to use while reading small letters found
in a dictionary?
(a) A convex lens of focal length 50 cm
(b) A concave lens of focal length 50 cm
(c) A convex lens of focal length 5 cm
(d) A concave lens of focal length 5 cm
Answer: c

17. An object is placed at a distance of 8cm in front of a converging lens of focal length 10
cm. Find (i) the position of image (ii) Magnification (iii) Nature of the image
(i) The position of image

(a) 40 cm
(b) -40 cm
(c) 50 cm
(d) -50 cm

Answer: b

(ii) Magnification

(a) 0.5
(b) 5
(c) -5
(d) -0.5

Answer: b

(iii) The nature of the image formed is

(a) Virtual and inverted


(b) virtual and erect
(c) real and erect
(d) real and inverted

Answer: b

20. If the magnification produced by a lens has a negative value, the image will be

(a) Virtual and inverted


(b) virtual and erect
(c) real and erect
(d) real and inverted

Answer: c

Multiple choice questions


Physics for ICSE Class 10
Topic: Spectrum

1) Which of the colours of the spectrum of white light undergoes maximum deviation
when passed through a glass prism?

a) Red because the wavelength is maximum.


b) Violet because of the least wavelength.
c) Red because it has least velocity.
d) Violet because it has maximum velocity.

Ans: b: Violet because of the least wavelength.

2) Angle of deviation of a monochromatic ray of light does not depend on

a) Angle of incidence at the first surface.


b) Angle of incidence at the second surface.
c) Angle of the prism.
d) The refractive index of the material of the prism.

Ans: b: Angle of incidence at the second surface.

3) Name the objective property of a given colour when it undergoes refraction.

a) Wavelength.
b) Refractive index.
c) Frequency.
d) Velocity.

Ans: c: Frequency.

4) The wavelength range of the electromagnetic radiation, by which vision is rendered


possible is

a) 400 - 800 Å
b) 450 - 750 Å
c) 4000 – 8000 Å
d) 4000 - 8000 nm

Ans: c: 4000 – 8000 Å


5) One of the common properties of electromagnetic radiations are

a) All of them are deflected by electric and magnetic field.


b) None of them are deflected by electric and magnetic fields.
c) All of them are deflected by electric fields and not by magnetic fields.
d) All of them are deflected by magnetic fields and not by electric fields.

Ans: b None of them are deflected by electric and magnetic fields

6) When a ray of white light falls on the side of a glass prism, it suffers dispersion,

a) At the first surface.


b) After entering the prism.
c) At the second surface, inside the prism.
d) On leaving the second surface.

Ans : a: At the first surface.

7) What is the frequency of a ray of light which has a wavelength 4000 Å in vacuum?

a) 7.5 X 1014 Hz
b) 7.5 X 1014 Hz
c) 1.3 X 1014 Hz
d) 1.3 X 1014 Hz

Ans: a: 7.5 X 1014 Hz

8) What is the cause of dispersion of white light when passed through a prism?

a) Different deviation of the colours.


b) Different frequencies of colours.
c) Different speed of colours in a medium.
d) Different speeds of colours in vacuum.

Ans: c: Different speed of colours in a medium.

9) Name electromagnetic radiation that can pass through a quartz prism

a) Visible light.
b) Gamma rays.
c) UV rays.
d) Infra red rays.

Ans: c: UV rays.
10)The critical angle of all the colours of white light, at a glass-air interface is

a) 45o
b) 42o
c) 60o
d) Different values for each colour.

Ans: b: 42o

11)The correct sequence of colours from top to bottom in the figure given below is

a) VIBGYOR
b) ROYGBIV
c) No particular order
d) White light

Ans: b: ROYGBIV

12) The electromagnetic radiation used for detecting the purity of ghee is

a) Visible light
b) X rays
c) Infra red rays
d) Ultraviolet

Ans: d: Ultraviolet

13) Which among the following is an application of Infra red rays

a) To produce vitamin D in plants


b) In a radar
c) For studying the atomic arrangement of crystals
d) As signals during wars.
Ans: d: As signals during wars.

14) The electromagnetic radiation which doesn’t not affect a photographic plate is

a) UV rays
b) X rays
c) IR rays
d) Gamma rays

Ans: c : IR rays

15) The method of detection of an electromagnetic radiation of wavelength less than 0.01
nm is

a) It can cause fluorescence in some materials.


b) Silver chloride solution turns dark brown when exposed to it.
c) A photographic plate is affected.
d) Can penetrate a thick iron sheet.

Ans: d: Can penetrate a thick iron sheet.

16) X rays are generated by

a) an electric circuit
b) Heating an object to a very high temperature
c) Slowing down high energy electrons by colliding with an object
d) Nuclear fission

Ans: c : Slowing down high energy electrons by colliding with an object

17) The production of an electromagnetic wave by an oscillating charge was predicted by

a) Hertz
b) Maxwell
c) Marconi
d) JC Bose

Ans: a: Hertz

18) Speed of gamma ray, x-rays and microwaves in free space are vg , vx and vm
respectively, then the correct option

a)vg> vx>vm
b) vg= Vx= v
c) vg< Vx< Vm
d) vg> Vx> Vm

Ans: b: vg= Vx= v

19) Ozone layer absorbs

a) Visible radiations
b) Infrared radiations
c) Ultraviolet radiation
d) All electromagnetic waves, to the same extent

Ans: c: Ultraviolet radiation

20) Green house effect is mainly due to

a) Visible radiation
b) Ultraviolet radiation
c) Infrared radiation
d) X rays

Ans: c: Infrared radiation

21) A short ray of white light is incident from air to a glass slab at an angle of 90°.
After traversing through the glass slab, the first color that is bound to emerge is

a) Blue
b) Green
c) Violet
d) Red

Ans: d: Red

22) If a glass prism is dipped in water, the dispersive power will

a) Increase
b) Remain unchanged
c) Decrease
d) May increase or decrease

Ans: c : Decrease

23) A narrow beam of white light goes through a slab having parallel faces, then

a) The light [white] never splits into different colours.


b) The emergent beam will be a spectrum
c) The light inside the slab splits into different colours and reunites to form the white
beam
d) The light inside the slab remains white

Ans: c : The light inside the slab splits into different colours and reunites to form the
white beam

24) A prism can produce a minimum deviation ‘delta’ in a light beam. If three such prisms
are combined, the minimum deviation that can be produced is

a) 0
b) Delta
c) 2𝛿
d) 3𝛿

Ans: b: Delta

25) A ray of white light is passed through a hollow prism, then the phenomenon observed
is

a) Dispersion
b) Angular deviation
c) Lateral displacement
d) Total internal reflection

Ans: c: Lateral displacement

26) The angle of deviation produced in the path of colours when passed through a prism

a) Increases from red to violet


b) Decreases from red to violet
c) Angle of deviation will be the same for all colours.
d) None of the above.

Ans: a: Increases from red to violet

27) The type of prism used for the study of infrared rays

a) Glass prism
b) Crystal prism
c) Quartz prism
d) Rock salt prism

Ans: d: Rock salt prism

28) Refractive index of glass is


a) Greatest for violet colour
b) Least for violet colour
c) Greatest for red colour
d) Refractive index remains the same for all colours.

Ans: a: Greatest for violet colour

29) The formation of rainbows is an example of

a) Interference of light
b) Diffraction of light
c) Dispersion of light
d) Polarization of light

Ans: c: Dispersion of light

30) Name the phenomenon observed in the path of a LASER light, when passed through a
prism

a) Refraction
b) Total internal reflection
c) Dispersion
d) Reflection

Ans: a: Refraction

1. The refractive index of glass, when a ray of light travels from air to glass is
1.5. Calculate the refractive index when light travels from glass to
air. (a) 0.67 (b) 0.38 (c) 0.50 (d) 0.69

2. The ratio between the sines of angle of incidence in water to the sine of
angle of incidence in air is 0.75. Calculate aμw.
(a) [1.33] (b) 1.38 (c) 2.25 (d)1.31

3. The refractive index of a material is 1.33. If the velocity of light in


vacuum is 3 × 10⁸ ms⁻¹, find the velocity of light in the material.
(a) 2.25 × 10⁸ ms⁻¹. (b) 2.25 × 10⁸ ms⁻¹. (c) 3.25 × 10⁸ ms⁻¹ (d) 3.50
× 10⁸ ms⁻¹

4. The velocity of light in air is 3 × 10⁸ ms⁻¹ and in glass is 2 × 10⁸ ms⁻¹,
Find the refractive index of glass.
(a) 1.5 (b) 2.5 c) 1.25 d) 2.25

5. The velocity of light in air is 3 × 10⁸ ms⁻¹. Calculate the velocity of light
in diamond of refractive index 2.5.
(a) 1.2 × 10⁸ ms⁻¹ (b) 1 × 10⁸ ms⁻¹ (c) 2.2 × 10⁸ ms⁻¹ (d) 2.5 × 10⁸
ms⁻¹
6. A glass block 3.0 cm thick is placed over a stamp. Calculate the height
through which the image of the stamp is raised. Refractive index of
glass is 1.54.
(a) 1.06 cm (b) 1.30 cm (c) 1.54 cm (d) 1.36 cm

7. A coin is placed at a depth of 15 cm in a beaker containing water. The


refractive index of water is 4/3, calculate height through which the
image of the coin is raised.
(a) 3.75 cm (b) 3.25 cm (c) 3.06 cm (d) 3.50 cm

8. The floor of a water tank appears at a depth of 2.5 m. If the refractive


index of water is 1.33, find the actual depth of water.
(a) 3.325 m (b) 2.235 m (c) 3.235 m (d) 2.325 m

9. A postage stamp placed under a glass, appears raised by 8mm. If


refractive index of glass is 1.5, calculate the actual thickness of the
glass slab.
(a) 24 mm (b) 12 mm (c) 16 mm (d) 28 mm

10. A stone placed at the bottom of a water tank appears raised by 80


cm. If the refractive index of water is 4/3, find the actual depth of
water in the tank.
(a) 320 cm (b) 380 cm (c) 240 cm (d) 220 cm

11. An object is placed at a distance of X from a convex lens, when a real


image is formed at a distance of 15 cm from the lens. If the focal length
of the lens is 10 cm, calculate (a) value of X (b) the magnification
produced. State the characteristics of the image.
(a) -30 cm, 0.5 and the image is real, inverted and diminished
(b) -20 cm; 0.2 and the image is real, inverted and enlarged
(c) -30 cm; 0.8 and the image is real, erect and diminished
(d) -20 cm; 0.5 and the image is virtual, inverted and diminished
12. A convex lens of focal length 10 cm is placed at a distance of 60 cm
from a screen. How far from the lens should be placed an object so as to
obtain a real image on the screen? Calculate the magnification of the
image and its characteristics.
(a) u = -12 cm ; m = 5; Real, inverted and enlarged
(b) u = -10 cm ; m = 6; virtual, erect and diminished
(c) u = -12 cm ; m = 5; real, inverted and enlarged
(d) u = -10 cm ; m = 6; virtual, inverted and diminished

13. An object of height 3 cm is placed at a distance of 24 cm from a convex


lens of focal length 10 cm, when an image is formed on the screen on
the other side of the lens. Calculate (a) the distance of the screen from
the lens
(b) The size of image (c) the characteristics of image.
(a) 17.14 cm; 2.14 cm; Real, inverted and diminished
(b) 16.14 cm; 3.14 cm; Real, inverted and enlarged
(c) 16.30 cm; 1.14 cm; virtual, inverted and diminished
(d) 17.14 cm; 2.14 cm; Real, erect and diminished

14. A convex lens produces a real and inverted image 2.5 times magnified
at a distance of 25 cm from the lens. Calculate focal length of the lens
(a) 7.14 cm (b) 14.7 cm (c) 2.14 cm (d) 17.14 cm

15. An object when placed in front of a convex lens forms a real image of
0.5 magnification. If the distance of the image from the lens is 24 cm,
calculate focal length of the lens.
(a) 8 cm (b) 6 cm (c) 9 cm (d) 7 cm

16. A convex lens forms a real image 4 times magnified when placed at
a distance of 6 cm from the lens. Calculate the focal length of the
lens. (a) 4.8cm (b) 3.8 cm (c) 4.3 cm (d) 3.3 cm

17. An object of height 2 cm is placed at a distance of 8 cm from a convex lens


of focal length 10 cm. Calculate (a) position of the image (b) the size of the
image. State the characteristics of the image.
(a) -40 cm; 10 cm ; the image is virtual, erect and enlarged
(b) -20 cm; 10 cm ; the image is virtual, inverted and enlarged
(c) -20 cm; 10 cm ; the image is real, erect and enlarged
(d) -40 cm; 10 cm ; the image is real, erect and diminished

18. An object 1.4 cm high when placed in front of a convex lens at a distance
of 6 cm, forms a virtual image at a distance of 24 cm from the lens.
Calculate (a) the focal length of the lens (b) the size of the image.
(a) 8 cm ; 5.6 cm
(b) 7 cm ; 3.6 cm
(c) 6 cm ; 4.6 cm
(d) 5 cm ; 5.6 cm
19. A convex lens forms a 2.5 times magnified virtual image when an object is
placed at a distance of 8 cm from the lens. Calculate (a) the distance of the
image from the lens (b) the focal length of lens.
(a) 20cm; 13.3cm
(b) 20 cm; 12.5cm
(c) 10cm ; 13.3cm
(d) 10cm ; 12.3cm

20. An object 1 cm high is placed at a distance of 4 cm from a convex lens


of focal length 6 cm. Calculate (a) the position of the image (b) size of a
image.
State the characteristics of the image
(a) 12 cm ; 3 cm
(b) 10 cm ; 5 cm
(c) 12 cm ; 6 cm
(d) 10 cm ; 3 cm

21. An object 4 cm high is placed at a distance of 40 cm from the optical


centre of a concave lens of focal length 20 cm. Calculate (a) the position of
the image
(b) the size of the image, Also state the characteristics of the image.
(a) -13.33 cm ; 1.33 cm ; the image is virtual, erect and diminished.
(b) -12.33 cm ; 2.33 cm ; the image is virtual, erect and enlarged
(c) -13.33 cm ; 1.33 cm ; the image is real, erect and diminished
(d) -12.33 cm ; 2.33 cm ; the image is virtual, erect and diminished

22. An object 2 cm high is placed at a distance of 25 cm from the optical


centre of a concave lens of focal length 15 cm. Calculate (a) the position of
the image
(b) the size of the image.
(a) -9.37 cm ; 0.75 cm
(b) -6.38 cm ; 0.25 cm
(c) -8.37 cm ; 0.65 cm
(d) -7.37=8 cm ; 0.25 cm

23. A concave lens forms 4 times diminished and virtual image when an
object is placed at a distance of 80 cm. calculate (a) the position of the
image (b) the focal length of the lens.
(a) 20 cm ; -26.67 cm
(b) 15 cm ; -28.62 cm
(c) 10 cm ; -20.67 cm
(d) 18 cm ; -28.62 cm

24. A concave lens has focal length 15 cm. At what distance should the
object from the lens be placed, so as to form an image at 10 cm from the
lens. Also find magnification of the lens.
(a) -30 cm ; 0.33
(b) 20 cm ; 0.33
(c) 30 cm ; -0.33
(d) -20 cm ; 0.33

25. Calculate the power of a convex lens of focal length 12.5 cm


(a) +8D (b) +5D (c) +6D (d) +7
26. A converging lens has a focal length 40 cm. Calculate its
power. (a) +2.5 D (b) +7D (c) +3.5D (d) 5D

27. A lens which forms a real image has a focal length 8 cm. Calculate its
power. (a) +12.5 D (b) +14.5D (c) +15D (d) 13.5D

28. An eye specialist prescribes a number +4.5 D to a person for his


glasses. What is the nature of the lens? What is the focal length of the
lens?
(a) +22.22 cm (b) +12.22 cm (c) +22.12 cm (d) +23.22 cm

29. State the nature of the lens and the focal length of its power is +4D.
(a) convex ; 25 cm
(b) concave ; 25 cm
(c) convex ; 23 cm
(d) concave ; 23 cm

30. The number of the glasses of a person is +0.75 D. What is the nature of
the lens and what is its focal length?
(a) convex ; 133.33 cm
(b) concave ; 133.33 cm
(c) convex ; 132.32 cm
(d) concave ; 132.32 cm

31. The focal length of the glasses of a short sighted person is 37.5 cm.
Calculate the power of the glasses and their nature.
(a) -2.67 D, minus sign indicates that the lens is concave in nature
(b) -2.67 D, minus sign indicates that the lens is convex in nature

32. The focal length of a concave lens is 10 cm. Calculate its


power. (a) -10 D (b) 10 D (c) -20 D (d) 20 D

33. The focal length of the lens of a myopic person is 40 cm. What is the power
of the lens?
(a) -2.5 D (b) 2.5 D (c) 3.5 D (d) -3.5 D

34. The power of the lens of a myopic person is -3.75 D. Calculate the
focal length of the lens.
(a) -26.67 cm (b) -36.36 cm (c) 26.67 cm (d) 36.36cm

35. Calculate the focal length of a lens of power -2.75 D.


(a) -36.36 cm (b) 26.67 cm (c) -26.67 cm (d) 36.36 cm

36. The power of a concave lens is -12.5 D. What is the focal length of the
lens?
(a) -8 cm (b) 8 cm (c) -6 cm (d) 6 cm

SCIENCE PAPER –I
Maximum marks: 40
Time allowed: ONE HOUR (inclusive of reading time
ALL THE QUESTIONS ARE COMPULSORY
The intended marks for questions or parts of the questions are given in brackets [ ]
Question 1:
a) The phenomenon of return of light in the same medium after striking a
surface [is called ____________________________. [1]
1. Reflection
2. Refraction
3. Diffraction
4. Polarization

b) When a light passing from one rare medium to a denser medium then the
velocity of light ________________. [1]
1. Increase
2. Decrease
3. No change
4. None of these.

c) Which of the following not changes during refraction? [1]


1. Wavelength
2. Velocity
3. Frequency
4. None of these.

d) The angle of reflection for perpendicularly incident ray [1]


1. 00
2. 450
3. 1800
4. 900
e) In the following diagram shown below: [1]

1. EF is the incident ray and GH is the refracted ray.


2. EF is the incident ray and OOI is the refracted ray.
3. GH is the incident ray and EF is the refracted ray.
4. OOI is the emergent ray and GH is the incident ray.

f) The focal length of a lens depends on the [1]

1 The refractive index of the material of the prism


2. The radius of curvature of the two surfaces of lens
3. Both (a) and (b)
4. None of these

g) The refractive index of medium B with respect to medium A is [1]

h) The diagrams showing the correct


path of the ray after passing through the
[1]

1. II and III only


2. I and II only
3. I, II and III
4. I, II and IV
i) From the following diagram, identify the characteristics of the image formed by concave
lens: [1]

object

1. Real, diminished and inverted


2. Virtual, diminished and erect
3. Real enlarge and inverted
4. Virtual, enlarged and erect.
j) The frequency of ____ colour of light is maximum and ____ colour of light is
minimum. [2]
1. Violet, red
2. Blue, red
3. Green, blue
4. Red, violet

Question 2:
a) A girl lifts a doll from the floor and places it on a table. If the weight of the doll
is known, then ____ is required to calculate the work done by the girl on the
doll .[1]
1. Time taken to lift the doll
2. Height of the table
3. Mass of the doll
4. Shape of the doll

b) A body is acted upon by two unequal forces in the opposite direction, but not
in the same line. The effect is
[1]
1. The body will have only translational motion
2. The body will have rotational motion
3. Both 1 and 2
4. None of the above.
c) The diagram shows a uniform meter rule:
[4]

i) The total anticlockwise moment about O

1.1500gf cm 2.4000gf cm 3.1900gf cm 4. 6000gf cm

ii) The total clockwise moment about O is [1]


1.2500 gf cm 2. 2000 gf cm 3. 5000 gf cm 4. 4000 gf cm

iii) The resultant moment of force is


1.1000 gf cm 2.2000 gf cm 3. 3000 gf cm 4.none of the above

iv) The distance from O where 100gf weight should be placed is


1 20 cm from the right hand side of O 2.10 cm from the right hand
side of O. 3. 20 cm from the left hand side of O
4. 10 cm from the left hand side of O.

d) When the displacement along the opposite direction of the force. Then the
work is said to be__________ [1]
1. Zero
2. Negative
3. Positive
4. Infinitive

e) KWh is the unit of: [1]


1. Power
2. Force
3. Energy
4. None of these

f) A block A, whose weight is 100N, is pulled up a slope of length 5m by means of a


constant force F (=100N) as illustrated. [2]

I) what is the work done by the force F in moving the block A, 5m along the slope?
1.500J
2.300J
3.200J
4.100J

ii) What is the increase in potential energy of the block A?

1.500J
2.300J
3.200J
4.100J

QUESTION 03:
a) Single fixed pulley is used because it: [1]
1.. Has a mechanical advantage greater than 5
2. Has a velocity ratio less than 2
3. Gives 100% efficiency
4. Helps to apply the effort in a convenient direction
b. A block and tackle system has 5 pulleys. If an effort of 1000 N is needed in the
downward direction to raise a load of 4500 N, calculate the mechanical advantage,
[1]
A. 4.5
B. 5
C. 5.5
D. 5.8
c) 150 N raised by a system of 3 pulleys on the application of force 50N, what is the
efficiency? [1]
1) 50 % 2. 75 % 3. 33.3 % 4. 100 %
d) When we want to use a machine as a speed multiplier then [1]
1. Effort > load
2. Effort < load
3. Effort = load
4. None of these

e) Identify the conditions required to hear a clear and distinct echo by humans in air [2]
1. The reflecting surface should be rough
2. The size of the reflecting surface should be smaller than the wavelength of sound.
3. The sound should not be reflected back within 0.1 s.
4. The incident should have the frequency more than 25000Hz.
5. The size of the reflecting surface should be larger than the wavelength of the sound.

f) A person standing in front of a vertical cliff fires a gun and hears its echo in 3s. The speed
of sound in air is 340ms-1. [4]

cliff
I) Calculate distance at which the person is standing in front of the
cliff?Steps are given below to calculate the distance .Select the correct sequence of the
steps from the given sequence: i)340 = 2d/3 ii) 340 = d/3 iii)d = 170 x 3
=510m iv) d = 340 x 3 = 1020m
1. ii) then iv.
2. iii) then iv.
3 .i) and IV.
4. i) and iii)
5. iii) then i)
II)If the speed of the sound changes to 350m/s then how much distance should
the person move towards or away from the cliff in order to hear the echo in the same
time .Steps are given to calculate the distance .Select the correct sequence of the steps
from the given option. i) 350 – 340 = 2d/3
ii) 340d + 350 = 2d/3
iii) d = 345 x 3 /2 = 517.5m
iv) d = 30/2 = 15 m

QUESTION 04:
a) A ray of light passes through a right angled isosceles prism. [3]
i)what is the angle of deviation?

1.45 degrees
2.90 degrees
3.180 degrees
4. Zero degrees
ii) The instrument where this action of the prism is put to use
1. Binocular
2. Periscope
3 .camera
4. Telescope

iii) Which prism surface behaves like a mirror?


1) AC
2) BC
3) AB
4) None of the above

b) The most energetic electromagnetic radiations are : [1]


1) Microwaves 2) ultraviolet waves 3) X – rays 4) gamma rays

c) The radiation P is focused by a proper device on the bulb of a thermometer. Mercury in


the thermometer shows a rapid rise. The radiation is [1]
1) Infrared radiation
2) Visible light
3) Ultraviolet radiation
4) X – rays

d) The phenomenon of splitting of white light into its constituent colours, on passing
through a prism is called ____. [1]
1. Diffraction
2. Interference
3. Propagation
4. Dispersion

e) Torque is depending on [1]


1. The magnitude of force applied (F)
2. The perpendicular distance of line of action of the force from the axis of rotation (d)
3. Pressure on the substance
4. Both (a) and (b)

f) Two bodies of equal masses are placed at height h and 2h, find the ratio of potential
energy. [1]
1. 1:2
2. 2:1
3. 2:3
4. 3:2

g) When a body falls its potential energy changes from U1 to U2. Find the relation between
them
1. U1=U2
2. U1
3. U1>U2
4. None of these

h) What is the relation among Mechanical advantage (MA), load (L) and effort (E)?
A. MA = L x E
B. MA x E = L
C. E = MA x L
D. none of these

37. The refractive index of glass, when a ray of light travels from air to glass
is
1.5. Calculate the refractive index when light travels from glass to
air. (a) 0.67 (b) 0.38 (c) 0.50 (d) 0.69
38. The ratio between the sines of angle of incidence in water to the sine
of angle of incidence in air is 0.75. Calculate aμw.
(a) [1.33] (b) 1.38 (c) 2.25 (d)1.31
39. The refractive index of a material is 1.33. If the velocity of light in
vacuum is 3 × 10⁸ ms⁻¹, find the velocity of light in the material.
(a) 2.25 × 10⁸ ms⁻¹. (b) 2.25 × 10⁸ ms⁻¹. (c) 3.25 × 10⁸ ms⁻¹ (d) 3.50
× 10⁸ ms⁻¹
40. The velocity of light in air is 3 × 10⁸ ms⁻¹ and in glass is 2 × 10⁸ ms⁻¹,
Find the refractive index of glass.
(a) 1.5 (b) 2.5 c) 1.25 d) 2.25
41. The velocity of light in air is 3 × 10⁸ ms⁻¹. Calculate the velocity of
light in diamond of refractive index 2.5.
(a) 1.2 × 10⁸ ms⁻¹ (b) 1 × 10⁸ ms⁻¹ (c) 2.2 × 10⁸ ms⁻¹ (d) 2.5 × 10⁸
ms⁻¹
42. A glass block 3.0 cm thick is placed over a stamp. Calculate the
height through which the image of the stamp is raised. Refractive index
of glass is 1.54.
(a) 1.06 cm (b) 1.30 cm (c) 1.54 cm (d) 1.36 cm
43. A coin is placed at a depth of 15 cm in a beaker containing water.
The refractive index of water is 4/3, calculate height through which
the image of the coin is raised.
(a) 3.75 cm (b) 3.25 cm (c) 3.06 cm (d) 3.50 cm
44. The floor of a water tank appears at a depth of 2.5 m. If the refractive
index of water is 1.33, find the actual depth of water.
(a) 3.325 m (b) 2.235 m (c) 3.235 m (d) 2.325 m
45. A postage stamp placed under a glass, appears raised by 8mm. If
refractive index of glass is 1.5, calculate the actual thickness of the
glass slab.
(a) 24 mm (b) 12 mm (c) 16 mm (d) 28 mm
46. A stone placed at the bottom of a water tank appears raised by 80
cm. If the refractive index of water is 4/3, find the actual depth of
water in the tank.
(a) 320 cm (b) 380 cm (c) 240 cm (d) 220 cm
47. An object is placed at a distance of X from a convex lens, when a real
image is formed at a distance of 15 cm from the lens. If the focal length
of the lens is 10 cm, calculate (a) value of X (b) the magnification
produced. State the characteristics of the image.
(a) -30 cm, 0.5 and the image is real, inverted and diminished
(b) -20 cm; 0.2 and the image is real, inverted and enlarged
(c) -30 cm; 0.8 and the image is real, erect and diminished
(d) -20 cm; 0.5 and the image is virtual, inverted and diminished
48. A convex lens of focal length 10 cm is placed at a distance of 60 cm
from a screen. How far from the lens should be placed an object so as to
obtain a real image on the screen? Calculate the magnification of the
image and its characteristics.
(a) u = -12 cm ; m = 5; Real, inverted and enlarged
(b) u = -10 cm ; m = 6; virtual, erect and diminished
(c) u = -12 cm ; m = 5; real, inverted and enlarged
(d) u = -10 cm ; m = 6; virtual, inverted and diminished
49. An object of height 3 cm is placed at a distance of 24 cm from a convex
lens of focal length 10 cm, when an image is formed on the screen on
the other side of the lens. Calculate (a) the distance of the screen from
the lens
(b) the size of image (c) the characteristics of image.
(e) 17.14 cm; 2.14 cm; Real, inverted and diminished
(f) 16.14 cm; 3.14 cm; Real, inverted and enlarged
(g) 16.30 cm; 1.14 cm; virtual, inverted and diminished
(h) 17.14 cm; 2.14 cm; Real, erect and diminished
50. A convex lens produces a real and inverted image 2.5 times magnified
at a distance of 25 cm from the lens. Calculate focal length of the lens
(a) 7.14 cm (b) 14.7 cm (c) 2.14 cm (d) 17.14 cm
51. An object when placed in front of a convex lens forms a real image of
0.5 magnification. If the distance of the image from the lens is 24 cm,
calculate focal length of the lens.
(a) 8 cm (b) 6 cm (c) 9 cm (d) 7 cm
52. A convex lens forms a real image 4 times magnified when placed at
a distance of 6 cm from the lens. Calculate the focal length of the
lens. (a) 4.8cm (b) 3.8 cm (c) 4.3 cm (d) 3.3 cm
53. An object of height 2 cm is placed at a distance of 8 cm from a convex lens
of focal length 10 cm. Calculate (a) position of the image (b) the size of the
image. State the characteristics of the image.
(a) -40 cm; 10 cm ; the image is virtual, erect and enlarged
(b) -20 cm; 10 cm ; the image is virtual, inverted and enlarged
(c) -20 cm; 10 cm ; the image is real, erect and enlarged
(d) -40 cm; 10 cm ; the image is real, erect and diminished
54. An object 1.4 cm high when placed in front of a convex lens at a distance
of 6 cm, forms a virtual image at a distance of 24 cm from the lens.
Calculate (a) the focal length of the lens (b) the size of the image.
(a) 8 cm ; 5.6 cm
(b) 7 cm ; 3.6 cm
(c) 6 cm ; 4.6 cm
(d) 5 cm ; 5.6 cm
55. A convex lens forms a 2.5 times magnified virtual image when an object is
placed at a distance of 8 cm from the lens. Calculate (a) the distance of the
image from the lens (b) the focal length of lens.
(a) 20cm ; 13.3cm
(b) 20cm ; 12.5cm
(c) 10cm ; 13.3cm
(d) 10cm ; 12.3cm
56. An object 1 cm high is placed at a distance of 4 cm from a convex lens
of focal length 6 cm. Calculate (a) the position of the image (b) size of a
image.
State the characteristics of the image
(a) 12 cm ; 3 cm
(b) 10 cm ; 5 cm
(c) 12 cm ; 6 cm
(d) 10 cm ; 3 cm
57. An object 4 cm high is placed at a distance of 40 cm from the optical
centre of a concave lens of focal length 20 cm. Calculate (a) the position of
the image
(b) the size of the image, Also state the characteristics of the image.
(e) -13.33 cm ; 1.33 cm ; the image is virtual, erect and diminished.
(f) -12.33 cm ; 2.33 cm ; the image is virtual, erect and enlarged
(g) -13.33 cm ; 1.33 cm ; the image is real, erect and diminished
(h) -12.33 cm ; 2.33 cm ; the image is virtual, erect and diminished
58. An object 2 cm high is placed at a distance of 25 cm from the optical
centre of a concave lens of focal length 15 cm. Calculate (a) the position of
the image
(b) the size of the image.
(a) -9.37 cm ; 0.75 cm
(b) -6.38 cm ; 0.25 cm
(c) -8.37 cm ; 0.65 cm
(d) -7.37=8 cm ; 0.25 cm
59. A concave lens forms 4 times diminished and virtual image when an
object is placed at a distance of 80 cm. Calculate (a) the position of the
image (b) the focal length of the lens.
(a) 20 cm ; -26.67 cm
(b) 15 cm ; -28.62 cm
(c) 10 cm ; -20.67 cm
(d) 18 cm ; -28.62 cm
60. A concave lens has focal length 15 cm. At what distance should the
object from the lens be placed, so as to form an image at 10 cm from the
lens. Also find magnification of the lens.
(a) -30 cm ; 0.33
(b) 20 cm ; 0.33
(c) 30 cm ; -0.33
(d) -20 cm ; 0.33
61. Calculate the power of a convex lens of focal length 12.5 cm
(a) +8D (b) +5D (c) +6D (d) +7D
62. A converging lens has a focal length 40 cm. Calculate its
power. (a) +2.5 D (b) +7D (c) +3.5D (d) 5D
63. A lens which forms a real image has a focal length 8 cm. Calculate its
power. (a) +12.5 D (b) +14.5D (c) +15D (d) 13.5D
64. An eye specialist prescribes a number +4.5 D to a person for his
glasses. What is the nature of the lens? What is the focal length of the
lens?
(a) +22.22 cm (b) +12.22 cm (c) +22.12 cm (d) +23.22 cm
65. State the nature of the lens and the focal length of its power is +4D.
(a) convex ; 25 cm
(b) concave ; 25 cm
(c) convex ; 23 cm
(d) concave ; 23 cm
66. The number of the glasses of a person is +0.75 D. What is the nature of
the lens and what is its focal length?
(a) convex ; 133.33 cm
(b) concave ; 133.33 cm
(c) convex ; 132.32 cm
(d) concave ; 132.32 cm
67. The focal length of the glasses of a short sighted person is 37.5 cm.
Calculate the power of the glasses and their nature.
(a) -2.67 D, minus sign indicates that the lens is concave in nature
(b) -2.67 D, minus sign indicates that the lens is convex in nature
68. The focal length of a concave lens is 10 cm. Calculate its
power. (a) -10 D (b) 10 D (c) -20 D (d) 20 D
69. The focal length of the lens of a myopic person is 40 cm. What is the power
of the lens?
(a) -2.5 D (b) 2.5 D (c) 3.5 D (d) -3.5 D
70. The power of the lens of a myopic person is -3.75 D. Calculate the
focal length of the lens.
(a) -26.67 cm (b) -36.36 cm (c) 26.67 cm (d) 36.36cm
71. Calculate the focal length of a lens of power -2.75 D.
(a) -36.36 cm (b) 26.67 cm (c) -26.67 cm (d) 36.36 cm
72. The power of a concave lens is -12.5 D. What is the focal length of the
lens?
(a) -8 cm (b) 8 cm (c) -6 cm (d) 6 cm

You might also like