Important Questions for Class 8
Mathematics
Chapter 3 – Understanding Quadrilaterals
Very Short Answer Questions. 1 Mark
1. Fill in the blanks
(i). Regular polygon have all sides______
Ans: Equal
(ii). Sum of all internal angles of a quadrilateral is _____
Ans: 360°
(iii). Diagonals of Rectangle are ____ and ____ each other.
Ans: Equal, Bisect
(iv). A quadrilateral with one pair of sides parallel is _____
Ans: Trapezium
(v). Diagonals of _____ bisect each other at 90°
Ans: Rhombus and square
(vi). A parallelogram with one angle 90° is _____
Ans: Rectangle
(vii). The number of Diagonals in triangle is ______
Ans: Zero
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 1
Short Answer Questions 2 Marks
2. Find x in the figure
Ans: Sum of all internal angles of quadrilateral = 360
30 120 90 x 360
240 x 360 x
120
3. Find the sum of all internal angle of a pentagon that is regular.
Ans: Sum of interior angles of a n sided polygon is n 2 180
For pentagon, n 5
Thus for a pentagon,
Sum of interior angles= 5 2 180 540
4. State true or false
(a) All squares are rectangles
Ans: True
Opposite sides in a square are equal. Therefore, all squares are rectangle.
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 2
(b) All Rhombus are kites
Ans: True
Kite shape has equal adjacent sides and in rhombus all sides are equal which means
adjacent sides will also be equal. Therefore, all rhombus are kites.
5. In the following figure, given a parallelogram ABCD. Find x and y
Ans: Since in Parallelogram ABCD opposite sides are parallel and equal
AB = CD
2 y 1 21
2 y 22 y 11
AD = CB
3 x 15 x 5
6. Length of two adjacent sides of parallelogram are 8cm and 5cm. Find its
perimeter
Ans: Let the parallelogram be ABCD
Let,
AB 8, BC 6
AB CD
CD 8cm
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 3
Likewise,
BC AD
AD 6cm
Perimeter = sum of length of all sides
2( AB CD)
2(6 8)
2(14) 28
7. Find sum of angles of a regular pentagon(internal angles).
Ans: Using the formula - Sum of all angles=
n(180) 2 180[here n 5]
5(180) 360
900 360 540
Short Answer Questions 3 Marks
8. The measure of two adjacent angles of a parallelogram is in the ratio of 3 : 7.
Find the measure of each angles of the parallelogram.
Ans: Let the parallelogram be ABC
Let,
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 4
A : B 3 : 7
A 3 x and B 7 x
ABCD is a parallelogram and AD is parallel to BC.
A B 180
3 x 7 x 180
10 x 180
A C 3 x
A C 54
B D 7 x
B D 126
9. In the given figure ABCD is a rectangle and its diagonal meet at 0. Find x, if
OA 2x and OD 6x 8 . Also find BD.
Ans:
Given,
OA 2x and OD 6x 8
Since diagonals of Rectangle are equal
AC = BD…… (i)
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 5
Since Rectangle is a parallelogram and diagonals of parallelogram bisect each other.
OD = OB and OA = OC…..(ii)
AC = OA + OC [ Hence, AC = 2(OA) using (ii)]
BD = BO + OD [Hence, BD = 2(OD) using (ii)]
AC BD
2(OA) 2(OD )
OA OD
2x 6x 8
4x 8
x2
OD 6 x 8 6(2) 8 4
BD 8
10. The diagonal AC of Rhombus ABCD is equal to one of its side BC. Find all
the angles of Rhombus.
Ans:
Let ABCD be the Rhombus and according to the question AC = AB = BC [given]
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 6
In ∆ABC, AD = AC = BC
∆ABC is a equilateral triangle
ABC 60
ADC 60
D A 180
A 180 160
A 120
A C 120
11. Find the values of x , y and z. Where ABCD is a Parallelogram.
Ans:
A 50
A D 180
A y 180
y 180 50
y 130
y x
y x 130
DCB z 180
z 180 DCB
z 180 50
z 130
12. Explain how square is
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 7
(a) Quadrilateral
Ans: A Quadrilateral is a closed polygon of 4 sides and square is following the
definition of a quadrilateral. Hence square is a quadrilateral.
(b) Rhombus
Ans: A Rhombus is a parallelogram whose adjacent sides are equal. Similarly square
have the same property. Hence a square is a Rhombus.
(c) Rectangle
Ans: A Rectangle is a parallelogram with one angle 90°. Square has all angles 90°.
Square has all the properties of a rectangle. Hence square is a Rectangle.
Long Answer Questions 5 Marks
13. Find x + y + z in the following figure.
Ans: Let’s name it as A, B, C, D, E, F
Linear pair:
ACB z 180
50 z 180
z 130
Linear pair:
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 8
FCB ACB 180
x 90 180
x 90
Applying the exterior angle property
y BAC BCA
y 50 90
y 140
hence,
x y z 140 90 130 360
14.
(a) Find x in the figure
Ans:
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 9
ABE 90ABE ABC 180ABC 180 90
ABC 90
ABC BCD D A 360
90 60 110 x 360
260 x 360
x 100
(b) Figure HEYA shown below is a parallelogram its given OE = 3cm and HY
is 7 more than AE. Find OH
Ans:
(b) HY = 7 more than AE (given)
HY 7 AE
AE 2 OE
OE 3cm
[O is the bisector of the diagonals]
AE 2 3
AE 6cm
HY OH OY
HY 7 6
HY 13cm
[since OH = OY as diagonals of parallelogram bisect each other]
HY = 2 (OH)
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 10
13 = 2 (OH)
OH 13/ 2 6.5cm
15.
(a) Name the quadrilateral with exactly one pair of sides parallel.
Ans:
Ans: Trapezium AB||CD
(b) Find the length of BD in the given Rectangle
Ans: In triangle ABC
AB 4cm
BC 3cm
ABC 90
Using the Pythagoras theorem :
(4) 2 (3) 2 AC 2
AC 2 25
AC 5cm
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 11
Diagonals of rectangle are equal
AC=BD
BD 5cm
16. Choose the quadrilaterals with their properties
Quadrilaterals Properties
(a) Parallelogram (i) Opposite sides equal
(b) Rhombus (ii) Opposite angles equal
(c) Rectangle (iii) diagonals bisect each other
(d) Square (iv) diagonals are perpendicular to each
(e) Kite other
(v) each angle is a right angle
(vi) diagonals are equal
(vii) one of the diagonal bisects the
other
Ans:
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 12
a) Parallelogram-
(i) Opposite sides equal
(ii) Opposite angles equal
(iii) diagonals bisect each other
(b) Rhombus-
(i) Opposite sides equal
(ii) Opposite angles equal
(iii) diagonals bisect each other
(iv) diagonals are perpendicular to each other
(c) Rectangle-
(i) Opposite sides equal
(ii) Opposite angles equal
(iii) diagonals bisect each other
(v) each angle is a right angle
(vi) diagonals are equal
(d) Square
(i) Opposite sides equal
(ii) Opposite angles equal
(iii) diagonals bisect each other
(iv) diagonals are perpendicular to each Other
(v) each angle is a right angle
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 13
(vi) diagonals are equal
(e) Kite
(iv) diagonals are perpendicular to each other
(vi) diagonals are equal
Class VIII Mathematics www.vedantu.com 14