Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
69 views36 pages

Chapter 10

This document discusses arithmetic progressions and provides examples of finding terms in arithmetic progressions. It gives the definitions and formulas for arithmetic progressions and works through multiple examples of finding common differences, general terms, and specific terms of arithmetic progressions.

Uploaded by

tirumala
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
69 views36 pages

Chapter 10

This document discusses arithmetic progressions and provides examples of finding terms in arithmetic progressions. It gives the definitions and formulas for arithmetic progressions and works through multiple examples of finding common differences, general terms, and specific terms of arithmetic progressions.

Uploaded by

tirumala
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 36

Chapter 10

Arithmetic Progression
Exercise 10.1

1. Which of the following sequences are in arithmetic


progression?
(i) 2, 6, 10, 14, ….

O T IS
(ii) 15, 12, 9, 6, ….
N A D
CO N
(iii) 5, 9, 12, 18, ….
O UC AA
T IO
PY
(iv) , , ….
Solution:
ED PR

(i) 2, 6, 10, 14, ….


Finding the difference between the terms,
d1 = 6 – 2 = 4
©

d2 = 10 – 6 = 4
d3 = 14 – 10 = 4
As d1 = d2 = d3, the given sequence is in arithmetic progression.

(ii) 15, 12, 9, 6, ….


D

Finding the difference between the terms,


d1 = 12 – 15 = -3
d2 = 9 – 12 = -3
d3 = 6 – 9 = -3
As d1 = d2 = d3, the given sequence is in arithmetic progression.
(iii) 5, 9, 12, 18, ….
Finding the difference between the terms,
d1 = 9 – 5 = 4
d2 = 12 – 9 = 3
d3 = 18 – 12 = 6
As d1 ≠ d2 ≠ d3, the given sequence is not in arithmetic progression.

O T IS
(iv) ,
N A D , ….

CO N
O UC AA
Finding the difference between the terms,
T IO
PY
d1 = – =-
ED PR

d2 = – =-

d3 = – = -
©

As d1 ≠ d2 ≠ d3, the given sequence is not in arithmetic progression.

2. The nth term of sequence is (2n – 3), find its fifteenth term.
Solution:
Given, nth term of sequence is (2n – 3)
D

So, the 15th term is when n = 15


t15 = 2(15) – 3 = 30 – 3 = 27
Thus, the 15th term of the sequence is 27.

3. If the pth term of an A.P. is (2p + 3); find the A.P.


Solution:
Given, pth term of an A.P. = (2p + 3)
So, on putting p = 1, 2, 3, …, we have
t1 = 2(1) + 3 = 5
t2 = 2(2) + 3 = 7
t3 = 2(3) + 3 = 9
…..
Hence, the sequence A.P. is 5, 7, 9, …

O T IS
4. Find the 24th term of the sequence:
12, 10, 8, 6,……
N A D
CO N
Solution:
O UC AA
T IO
PY
Given sequence,
12, 10, 8, 6,……
ED PR

The common difference:


10 – 12 = -2
8 – 10 = -2
©

6 – 8 = -2 ….
So, the common difference (d) of the sequence is -2 and a = 12.
Now, the general term of this A.P. is given by
tn = a + (n – 1)d = 12 + (n – 1)(-2) = 12 – 2n + 2 = 14 – 2n
For 24th term, n = 24
D

tn = 14 – 2(24) = 14 – 48 = -34
Therefore, the 24th term is -34

5. Find the 30th term of the sequence:


, 1, , …….
Solution:
Given sequence,
, 1, , …….
So,
a=

d=1– =
We know that,

O T IS
tn = a + (n – 1)d
Hence, the 30th term will be
N A D
CO N
t30 = + (30 – 1)( ) = + = = 15
O UC AA
T IO
PY
6. Find the 100th term of the sequence:
ED PR

√ , 2√ , 3√ √ , ….
Solution:
©

Given A.P., √ , 2√ , 3√ ….
So,
a = √ d = 2√ – √ = √
The general term is given by,
tn = a + (n – 1)d
D

For 100th term


t100 = √ + (100 – 1) √ = √ + 99√ = 100√ Therefore, the
100th term of the given A.P. is 100√

7. Find the 50th term of the sequence:


........
Solution:
Given sequence,
........
So,
a= d= – = =1
Then, the general term is given by
tn = a + (n – 1)d

O T IS
For 50th term, n = 50
N A D
CO N
t50 = + (50 – 1)1 = + 49 =
O UC AA
T IO
PY
Hence, the 50th term of the given sequence is .
ED PR

8. Is 402 a term of the sequence: 8, 13, 18, 23,………….?


Solution:
©

Give sequence, 8, 13, 18, 23,………….


d = 13 – 8 = 5 and a = 8
So, the general term is given by
tn = a + (n – 1)d
tn = 8 + (n – 1)5 = 8 + 5n – 5 = 3 + 5n
D

Now,
If 402 is a term of the sequence whose nth is given (3 + 5n) then n
must a non-negative integer.
3 + 5n = 402
5n = 399
n=
So, clearly n is a fraction.
Thus, we can conclude that 402 is not a term of the given sequence.

9. Find the common difference and 99th term of term of the


arithmetic progression:
7 , 9 , 11 , .........
Solution:
O T IS
N A D
CO N
7 , 9 , 11 , .........
O UC AA
T IO
PY
Given, A.P, i.e., , , , …….
So,
ED PR

a=

Common difference, d = – = =
©

Then the general term of the A.P


tn = a + (n – 1)d

tn = + (n – 1)( ) = + – =
D

+ – = + = +

179 tn = +6

10. How many terms are there in the series :


(i) 4, 7, 10, 13… 148?
(ii) 0.5, 0.53, 0.56… 1.1?
(iii) , 1, 1 , ……., 3?
Solution:
(i) Given series, 4, 7, 10, 13… 148
Here,
a = 4 and d = 7 – 4 = 3

O T IS
So, the given term is given by tn = 4 + (n – 1)3 = 4 + 3n – 3
N A D
CO N
tn = 1 + 3n
O UC AA
Now, T IO
PY
148 = 1 + 3n
147 = 3n
ED PR

n= = 49
Thus, there are 49 terms in the series.
©

(ii) Given series, 0.5, 0.53, 0.56… 1.1


Here,
a = 0.5 and d = 0.53 – 0.5 = 0.03
So, the given term is given by tn = 0.5 + (n – 1)0.03 = 0.5 + 0.03n –
0.03
D

tn = 0.47 + 0.03n
Now,
1.1 = 0.47 + 0.03n
1.1 – 0.47 = 0.03n
.
n= = 21
.

Thus, there are 21 terms in the series.


(iii) Given series, , 1, 1 ……., 3
Here,
a = and d = 1 – =

So, the given term is given by tn = + (n – 1) =

tn =
Now,
3=
O T IS
N A D
CO N
12 = 2 + n
O UC AA
T IO
PY
n = 10
Thus, there are 10 terms in the series.
ED PR
©
D
Exercise 10.2

1. In an A.P., ten times of its tenth term is equal to thirty times of


its 30th term. Find its 40th term.
Solution:
Given condition,
10 t10 = 30 t30 in an A.P.

O T IS
To find: t40 = ?
We know that,
N A D
CO N
tn = a + (n – 1)d
O UC AA
T IO
PY
So,
10 t10 = 30 t30
ED PR

10(a + (10 – 1)d) = 30(a + (30 – 1)d)


10(a + 9d) = 30(a + 29d)
©

a + 9d = 3(a + 29d)
a + 9d = 3a + 87d
2a + 78d = 0
2(a + 39d) = 0
a + 39d = a + (40 – 1)d = t40 = 0
Therefore, the 40th term of the A.P. is 0
D

2. How many two-digit numbers are divisible by 3?


Solution:
The 2-digit numbers divisible by 3 are as follows:
12, 15, 18, 21, ………, 99
It’s seen that the above forms an A.P. with
a = 12, d = 3 and last term (nth term) = 99
We know that,
tn = a + (n – 1)d
So,
99 = 12 + (n – 1)3
99 = 12 + 3n – 3
99 = 9 + 3n

O T IS
3n = 90 N A D
n= = 30

CO N
O UC AA
Hence, the number of 2-digit numbers divisible by 3 is 30
T IO
PY
3. which term of A.P. 5, 15, 25 ………… will be 130 more than
ED PR

its 31st term?


Solution:
Given A.P. 5, 15, 25, ……
©

a = 5, d = 10
From the question, we have
tn = t31 + 130
We know that,
tn = a + (n – 1)d
D

So,
5 + (n – 1)10 = 5 + (31 – 1)10 + 130
10n – 10 = 300 + 130
10n = 430 + 10 = 440
n= = 44
Thus, the 44th term of the given A.P. is 130 more than its 31st term.
4. Find the value of p, if x, 2x + p and 3x + 6 are in A.P
Solution:
Given that,
x, 2x + p and 3x + 6 are in A.P
So, the common difference between the terms must be the same.
Hence,
2x + p – x = 3x + 6 – (2x + p)

O T IS
x+p=x+6–p
2p = 6
N A D
CO N
p=3
O UC AA
T IO
PY
5. If the 3rd and the 9th terms of an arithmetic progression are 4
ED PR

and -8 respectively, which term of it is zero?


Solution:
Given in an A.P.
©

t3 = 4 and t9 = -8
We know that,
tn = a + (n – 1)d
So,
a + (3 – 1)d = 4 and a + (9 – 1)d = -8
D

a + 2d = 4 and a + 8d = -8
Subtracting both the equations we get,
6d = -12
d = -2
Using the value of d,
a + 2(-2) = 4
a–4=4
a=8
Now,
tn = 0
8 + (n – 1)(-2) = 0
8 – 2n + 2 = 0
6 = 2n

O T IS
n=3
Thus, the 3rd term of the A.P. is zero.
N A D
CO N
O UC AA
T IO
PY
6. How many three-digit numbers are divisible by 87?
Solution:
ED PR

The 3-digit numbers divisible by 87 are starting from:


174, 261, ……. , 957
This forms an A.P. with a = 174 and d = 87
©

And we know that,


tn = a + (n – 1)d
So,
957 = 174 + (n – 1)87
783 = (n – 1)87
D

(n – 1) = 9
n = 10
Thus, 10 three-digit numbers are divisible by 87.

7. For what value of n, the nth term of A.P 63,


65, 67… and nth term of A.P. 3, 10, 17,…….. are equal to each
other?
Solution:
Given,
A.P.1 = 63, 65, 67, ……..
a = 63, d = 2 and tn = 63 + (n – 1)2
A.P.2 = 3, 10, 17, ……..
a = 3, d = 7 and tn = 3 + (n – 1)7
Then according to the question,

O T IS
nth of A.P.1 = nth of A.P.2
63 + (n – 1)2 = 3 + (n – 1)7
N A D
CO N
60 + 2n – 2 = 7n – 7
O UC AA
T IO
PY
58 + 7 = 5n

n= = 13
ED PR

Therefore, the 13th term of both the A.P.s is equal to each other.
©

8. Determine the A.P. whose 3rd term is 16 and the 7th term
exceeds the 5th term by 12.
Solution:
Given,
t3 of an A.P. = 16 and
t7 = t5 + 12
D

We know that,
tn = a + (n – 1)d
So,
t3 = a + (3 – 1)d = 16
a + 2d = 16 …… (i)
And,
a + (7 – 1)d = a + (5 – 1)d + 12
6d = 4d + 12
2d = 12
d=6
Using ‘d’ in (i) we get,
a + 2(6) = 16
a + 12 = 16

O T IS
a=4
Hence, after finding the first term = 4 and common difference = 6 the
N A D
CO N
A.P. can be formed.
O UC AA
T IO
PY
i.e. 4, 10, 16, 22, 28…
ED PR
©
D
Exercise 10.3

1. Find the sum of the first 22 terms of the A.P.: 8, 3, -2…


Solution:
Given, A.P. 8, 3, -2, ………..
Here,
a=8
d = 3 – 8 = -5
O T IS
N A D
CO N
And we know that,
O UC AA
T IO
PY
Sn = [2a + (n – 1)d]
So,
ED PR

S22 = [2(8) + (22 – 1)(-5)]


= 11[16 + (21 × -5)]
= 11[16 – 105]
©

= 11[-89]
= – 979

2. How many terms of the A.P.: 24, 21, 18…., must be taken so
D

that their sum is 78?


Solution:
Given, A.P. 24, 21, 18, ………
Here,
a = 24
d = 21 – 24 = -3 and
Sn = 78
We know that,
Sn = [2a + (n – 1)d]
So,
78 = [2(24) + (n – 1)(-3)]

78 = [48 – 3n + 3]

O T IS
156 = n[51 – 3n]
3n2 – 51n + 156 = 0
N A D
CO N
n2 – 17n + 52 = 0
O UC AA
T IO
PY
n2 – 13n – 4n + 52 = 0
n(n – 13) – 4(n – 13) = 0
ED PR

(n – 4) (n – 13) = 0
So, n – 4 = 0 or n – 13 = 0
Thus, n = 4 or 13
©

Hence, the required number of terms to be taken can be first 4 or first


13.

3. Find the sum of 28 terms of an A.P. whose nth term is 8n – 5.


Solution:
D

Given,
nth term of the A.P. = 8n – 5
So,
a = 8(1) – 5 = 8 – 5 = 3
Here, the last term is the 28th term
l = 8(28) – 5 = 224 – 5 = 219
We know that,
Sn = (a + l)
Thus,
S28 = (3 + 219) = 14(222) = 3108

4. (i) Find the sum of all odd natural numbers less than 50
Solution:

O T IS
Odd natural numbers less than 50 are:
N A D
CO N
1, 3, 5, 7, …….. ,49
O UC AA
T IO
PY
This forms an A.P. with a = 1, d = 2 and l = 49
And,
49 = 1 + (n – 1)2
ED PR

49 = 1 + 2n – 2
50 = 2n
©

n = 25
We know that,
S25 = [a + l]

= [1 + 49]
D

= [50] = 25 × 25
Thus, S25 = 625

(ii) Find the sum of first 12 natural numbers each of which is a


multiple of 7.
Solution:
The first 12 natural numbers which are multiples of 7 are:
7, 14, 21, 28, 35, 42, 49, 56, 63, 70, 77 and 84
This is an A.P where,
a = 7, d = 7, l = 84 and n = 12
So,
S12 = [7 + 84]
= 6 [91]
= 546

O T IS
N A D
CO N
5. Find the sum of first 51 terms of an A.P. whose 2nd and
3rd terms are 14 and 18 respectively.
O UC AA
T IO
PY
Solution:
Given,
ED PR

Number of terms of an A.P. (n) = 51


t2 = 14 and t3 = 18
So, the common difference (d) = t3 – t2 = 18 – 14 = 4
©

And,
t2 = a + d
14 = a + 4
a = 10
Now, we know that
D

Sn = [2a + (n – 1)d]
Thus,

S51 = [2(10) + (51 – 1)(4)]

= [20 + 50 × 4]

= [20 + 200]
= [220]
= 51 ×110
= 5610

6. The sum of first 7 terms of an A.P is 49 and that of first 17


terms of it is 289. Find the sum of first n terms.

O T IS
Solution:
Given,
N A D
CO N
S7 = 49
O UC AA
T IO
PY
S17 = 289
We know that,
ED PR

Sn = 2[2a + (n – 1)d]
So,
©

S7 = [2a + (7 – 1)d] = 49
7[2a + 6d] = 98
2a + 6d = 14
a + 3d = 7 …..(1)
And,
D

S17 = [2a + (17 – 1)d] = 289

[2a + 16d] = 289


17[a + 8d] = 289
a + 8d =
a + 8d = 17 …… (2)
Subtracting (1) from (2), we have
5d = 10
d=2
Using value of d in (1), we get
a + 3(2) = 7
a=7–6=1
Therefore,

O T IS
Sn = [2(1) + (n – 1)(2)]
N A D
CO N
= [2 + 2n – 2]
O UC AA
T IO
PY
= [2n]
Sn = n 2
ED PR

7. the first term of an A.P is 5, the last term is 45 and the sum of
its terms is 1000. Find the number of terms and the common
©

difference of the A.P.


Solution:
Given,
First term of an A.P. = 5 = a
Last term of the A.P = 45 = l
Sn = 1000
D

We know that,
Sn = [a + l]

1000 = [5 + 45]

1000 = [50]

20 =
n = 40
Now,
l = a + (n – 1)d
45 = 5 + (40 – 1)d
40 = 39d
d=

Therefore, the number of terms is 40 and the common difference is .

O T IS
N A D
CO N
O UC AA
T IO
PY
ED PR
©
D
Exercise 10.4

1 . Find three numbers in A.P. whose sum is 24 and whose


product is 440.
Solution:
Let’s assume the terms in the A.P to be (a – d), a, (a + d) with
common difference as d.

O T IS
Given conditions,
Sn = 24
N A D
CO N
(a – d) + a + (a + d) = 3a = 24
O UC AA
T IO
PY
a= =8
And,
ED PR

Product of terms = 440


(a – d) × a ×(a + d) = 440
a(a2 – d2) = 440
©

8(64 – d2) = 440


(64 – d2) = 55
d2 = 9
d=±3
Hence,
D

When a = 8 and d = 3, we have


A.P. = 5, 8, 11
And, when a = 8 and d = -3 we have
A.P. = 11, 8, 5
2. The sum of three consecutive terms of an A.P. is 21 and the
sum of their squares is 165. Find these terms.
Solution:
Let the consecutive terms of an A.P. be taken as (a – 1), a, (a + 1)
Given conditions,
Sum of the three consecutive terms = 21
(a – d) + a + (a + d) = 21
3a = 21
a=7
O T IS
N A D
CO N
And,
O UC AA
T IO
PY
Sum of squares = (a – d)2 + a2 + (a + d)2 = 165
a2 – 2ad + d2 + a2 + a2 + 2ad + d2 = 165
3a2 + 2d2 = 165
ED PR

3(49) + 2d2 = 165


2d2 = 165 – 147 = 18
©

d2 = 9
d=±3
Hence,
When a = 7 and d = 3, we have
A.P. = 4, 7, 10
D

And, when a = 7 and d = -3 we have


A.P. = 10, 7, 4

3. The angles of a quadrilateral are in A.P. with common


difference 20o. Find its angles.
Solution:
Given, the angles of a quadrilateral are in A.P. with common
difference 20o.
So, let the angles be taken as x, x + 20o, x + 40o and x + 60o.
We know that,
Sum of all the interior angles of a quadrilateral is 360o
x + x + 20o + x + 40o + x + 60o = 360o
4x + 120o = 360o
4x = 360o – 120o = 240o
x=
°

O T IS
= 60o
N A D
CO N
Hence, the angles are
O UC AA
T IO
PY
60o, (60o + 20o), (60o + 40o) and (60o + 60o)
i.e. 60o, 80o, 100o and 120o
ED PR

4. Divide 96 into four parts which are in A.P and the ratio
between products of their means to product of their extremes
©

is 15: 7.
Solution:
Let 96 be divided into 4 parts as (a – 3d), (a – d), (a + d) and (a + 3d)
which are in A.P with common difference of 2d.
Given,
(a – 3d) + (a – d) + (a + d) + (a + 3d) = 4a = 96
D

So, a = 24
And,

=
!
" "
" " =
!

7[a2 – d2] = 15[a2 – 9d2]


7a2 – 7d2 = 15a2 – 135d2
128d2 = 8a2
16d2 = a2 = (24)2
16d2 = 576
d2 = 36
d=±6
Hence,

O T IS
When a = 24 and d = 6
The parts are 6, 18, 30 and 42
N A D
CO N
And, when a = 24 and d = -6
O UC AA
T IO
PY
The parts are 42, 30, 18 and 6
ED PR

5. Find five numbers in A.P. whose sum is 12.5 and the ratio of
the first to the last terms is 2: 3.
Solution:
©

Let the five numbers in A.P be taken as (a – 2d), (a – d), a, (a + d) and


(a + 2d).
Given conditions,
(a – 2d) + (a – d) + a + (a + d) + (a + 2d) = 12.5
5a = 12.5
.
D

a= = 2.5
And,
=
3(a – 2d) = 2(a + 2d)
3a – 6d = 2a + 4d
a = 10d
2.5 = 10d
d = 0.25
Therefore, the five numbers in A.P are (2.5 – 2(0.25)), (2.5 – 0.25),
2.5, (2.5 + 0.25) and (2.5 + 2(0.25))
i.e. 2, 2.25, 2.5, 2.75 and 3.

O T IS
N A D
CO N
O UC AA
T IO
PY
ED PR
©
D
Exercise 10.5

1. Two cars start together in the same direction from the same
place. The first cargoes at uniform speed of 10 km h-1. The second
cargoes at a speed of 8 km h-1 in the first hour and thereafter
increasing the speed by 0.5 km h-1 each succeeding hour. After
how many hours will the two cars meet?
Let’s assume the two cars meet after n hours.

O T IS
Then, this means that two cars travel the same distance in n hours.
N A D
So,

CO N
Distance travelled by the 1st car in n hours = 10 × n km
O UC AA
T IO
PY
#
Distance travelled by the 2nd car in n hours = [2×8 + (n – 1) × 0.5)]
km
ED PR

#
10n = [2×8 + (n – 1) × 0.5)]
20 = [16 + 0.5n – 0.5]
©

20 = 15.5 + 0.5n
4.5 = 0.5n
n=9
Hence, the two cars will meet after 9 hours.
D

2. A sum of Rs. 700 is to be paid to give seven cash prizes to the


students of a school for their overall academic performance. If the
cost of each prize is Rs. 20 less than its preceding prize; find the
value of each of the prizes.
From the question, it’s understood that
n=7
d = -20
S7 = 700
We know that,
#
Sn = [2a + (n – 1)d]
#
700 = [2a + (7 -1)(-20)]
200 = [2a + (7 -1)(-20)]
200 = 2a – 120
2a = 320
a = 160
O T IS
N A D
CO N
Hence, the value of each prize will be
O UC AA
T IO
1st – 160, 2nd – 140, 3rd – 120, 4th – 100, 5th – 80, 6th – 60 and 7th – 40

PY
ED PR
©
D
Exercise 10.6

1. The 6th term of an A.P. is 16 and the 14th term is 32. Determine
the 36th term.
Solution:
Given,
t6 = 16 and t14 = 32

O T IS
Let’s take ‘a’ to be the first term and‘d’ to be the common difference
of the given A.P.
N A D
CO N
We know that,
O UC AA
T IO
PY
tn = a + (n – 1)d
⇒ a + 5d = 16 ….(1)
ED PR

And,
⇒ a + 13d = 32 ….(2)
Now, subtracting (1) from (2), we get
©

8d = 16
d=2
Using d in (1) we get,
a + 5(2) = 16
⇒a=6
D

Therefore, the 36th term = t36 = a + 35d = 6 + 35(2) = 76

2. If the third and the 9th term of an A.P. be 4 and -8


respectively, find which term is zero?
Solution:
Given,
t3 = 4 and t9 = -8
We know that,
tn = a + (n – 1)d
So,
4 = a + (3 – 1)d
a + 2d = 4 ….. (1)
And,

O T IS
-8 = a + (9 – 1)d
a + 8d = -8 ….. (2)
N A D
CO N
Subtracting (1) from (2), we have
O UC AA
T IO
PY
6d = -8 – 4
6d = -12
ED PR

d = -2
Using d in (1), we get
a + 2(-2) = 4
©

a=4+4=8
Now,
tn = 0 = 8 + (n – 1)(-2)
0 = 8 – 2n + 2
2n = 10
D

n=5
Therefore, the 5th term of the A.P. is zero.

3. An A.P. consists of 50 terms of which 3rd term is 12 and the last


term is 106. Find the 29th term of the A.P.
Solution:
Given,
Number of terms in the A.P, n = 50
And, t3 = 12
We know that,
tn = a + (n – 1)d
⇒ a + 2d = 12 ….(1)
Last term, l = 106

O T IS
t50 = 106
a + 49d = 106 ….(2)
N A D
CO N
Subtracting (1) from (2), we get
O UC AA
T IO
PY
47d = 94
d=2
ED PR

a + 2(2) = 12
a=8
Therefore, the 29th term is
©

t29 = a + 28d = 8 + 28(2) = 8 + 56 = 64

4. Find the arithmetic mean of:


(i) -5 and 41
(ii) 3x – 2y and 3x + 2y
D

(iii) (m + n)2 and (m – n)2


Solution:
(i) Arithmetic mean of -5 and 41 = = = 18
(ii) Arithmetic mean of (3x – 3y) and (3x + 2y)
[ '– ) ' ) ]
=
+
= = 3x
(iii) Arithmetic mean of (m + n)2 and (m – n)2

, # " , # "
=

," ,# ," #" ,#


=

," # "

O T IS
=

= - +.
N A D
CO N
O UC AA
T IO
PY
5. Find the sum of first 10 terms of the A.P.
4 + 6 + 8 + ……
ED PR

Solution:
Given A.P. 4 + 6 + 8 + ……
©

Here,
a = 4 and d = 6 – 4 = 2
And, n = 10
S10 = [2a + (10 – 1)d]
= 5 [2(4) + 9(2)]
D

= 5 [8 + 18]
= 5 × 26
= 130

6. Find the sum of first 20 terms of an A.P. whose first term is 3


and the last term is 57.
Solution:
Given,
First term, a = 3 and last term, l = 57
And, n = 20
#
S = (a + l)

= (3 + 57)
= 10 (60)
= 600
O T IS
N A D
CO N
O UC AA
T IO
PY
7. How many terms of the series 18 + 15 + 12 +…….. When added
together will give 45?
Solution:
ED PR

Given series, 18 + 15 + 12 +……..


Here,
©

a = 18 and d = 15 – 18 = -3
Let’s consider the number of terms to be added as ‘n’.
So, we have
#
Sn = [2a + (n – 1)d]
#
45 = [2(18) + (n – 1)(-3)]
D

90 = n[36 – 3n + 3]
90 = n[39 – 3n]
90 = 3n[13 – n]
30 = 13n – n2
n2 – 13n + 30 = 0
n2 – 10n – 3n + 30 = 0
n(n – 10) – 3(n – 10) = 0
(n – 10)(n – 3) = 0
n – 10 = 0 or n – 3 = 0
n = 10 or n = 3
Therefore, the required number of terms to be added is 3 or 10.

8. The nth term of a sequence is 8 – 5n. Show that the sequence is

O T IS
an A.P.
Solution:
N A D
CO N
Given, tn = 8 – 5n
O UC AA
T IO
PY
Now, replacing n by (n + 1), we get
tn+1 = 8 – 5(n + 1) = 8 – 5n – 5 = 3 – 5n
Now,
ED PR

tn+1 – tn = (3 – 5n) – (8 – 5n) = -5


As, (tn+1 – tn) is independent of n and is thus a constant.
©

Therefore, the given sequence having nth term (8 – 5n) is an A.P.

9. Find the general term (nth term) and 23rd term of the sequence
3, 1, -1, -3, ….. .
Solution:
D

Given sequence is 3, 1, -1, -3, …..


Now,
1 – 3 = -1 – 1 = -3 – (-1) = -2
Thus, the given sequence is an A.P. where a = 3 and d = -2.
So, the general term of the A.P is given by
tn = a + (n – 1)d
= 3 + (n – 1)(-2)
= 3 – 2n + 2
= 5 – 2n
Therefore, the 23rd term = t23 = 5 – 2(23) = 5 – 46 = -41

10. Which term of the sequence 3, 8, 13, …….. is 78?


Solution:

O T IS
The given sequence is 3, 8, 13, …..
Now,
N A D
CO N
8 – 3 = 13 – 8 = 5
O UC AA
T IO
PY
Hence, the given sequence is an A.P. with first term a = 3 and
common difference d = 5.
Let the nth term of the given A.P. be 78.
ED PR

78 = 3 + (n – 1)(5)
75 = 5n – 5
©

5n = 80
n = 16
Thus, the 16th term of the given sequence is 78.
D

11. Is -150 a term of 11, 8, 5, 2, ……. ?


Solution:
Given sequence is 11, 8, 5, 2, …..
It’s seen that,
8 – 11 = 5 – 8 = 2 – 5 = -3
Thus, the given sequence is an A.P. with a = 11 and d = -3.
So, the general term of the A.P. is given by
tn = a + (n – 1)d
-150 = 11 + (n – 1)(-5)
-161 = -5n + 5
5n = 166
n= (which is a fraction)
As the number of terms cannot be a fraction.

O T IS
Hence, clearly -150 is not a term of the given sequence.
N A D
CO N
O UC AA
12. How many two digit numbers are divisible by 3?
T IO
PY
Solution:
The two-digit numbers divisible by 3 are given below:
ED PR

12, 15, 18, 21, ….., 99


It’s seen that the above sequence form an A.P
©

Where,
a = 12, d = 3 and last term (l) = 99
And, the general term is given by
tn = a + (n – 1)d
So,
D

99 = 12 + (n – 1)3
99 = 12 + 3n – 3
99 = 9 + 3n
90 = 3n
n= = 30
Therefore, there are 30 two-digit numbers that are divisible by 3.

You might also like