Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
1K views6 pages

RNA and Protein Synthesis Problem Set

The document is a problem set on RNA and protein synthesis containing 37 multiple choice questions. It tests understanding of key concepts like the differences between DNA and RNA, the roles of mRNA, tRNA and rRNA, and the steps of transcription and translation. It includes diagrams of transcription in the nucleus and translation at the ribosome. The questions require identifying structures, sequences, processes and the products of transcription and translation.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
1K views6 pages

RNA and Protein Synthesis Problem Set

The document is a problem set on RNA and protein synthesis containing 37 multiple choice questions. It tests understanding of key concepts like the differences between DNA and RNA, the roles of mRNA, tRNA and rRNA, and the steps of transcription and translation. It includes diagrams of transcription in the nucleus and translation at the ribosome. The questions require identifying structures, sequences, processes and the products of transcription and translation.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

Delubio, Jana A.

10 - D

“RNA and Protein Synthesis Problem Set”


True or False. If the answer is False, change the underlined word(s) to make the statement
true.
False 1) The sugar found in RNA is called ribose.
True 2)The DNA molecule is double stranded and theRNA
molecule is singlestranded.
True 3)The process of translation occurs at theribosome.
False 4)The job of tRNA is to pick up amino acidsand
transport them to the ribosomes.
True 5)Transcription must occur before translation may occur.
6) In the figure below, A, B, and C are three types of RNA.

Identify the labeled structures on the following diagram of translation.

7) Part A is the Anticodon


8) Part B is the Amino acid
9) Part C is the Large subunit of ribosome

10) The sense strand of a DNAmoleculeis: CCCACGTCT


The mRNA sequence from this DNA molecule is: GGG UGC AGA

Use the amino acid chart on the last page to identify the amino acids from the mRNAsequence
in problem #10.
11) F
irst amino acid: Glycine
12)Secondaminoacid: Cysteine
13)Third amino acid: Arginine

MultipleChoice

14) Which of the following is attached to the transfer RNA(tRNA)? Ans: C.


A. DNA B.ribosome C. amino acid D. nucleicacid
15) Which of the following is notpart of proteinsynthesis? Ans: A.
A. replication B. translation C.transcription
16) The codon is located on the Ans: A.
A. mRNA. B.tRNA. C. rRNA. D.DNA.
17) In the RNA molecule, which nitrogen base is found in place of thymine?
Ans: D.
A. guanine B.cytosine C. thymine D.uracil
18) During the process of transcription, which of the following is produced?
Ans: C.
A. H2O B.ATP C. mRNA D.DNA
19) The actual site of protein synthesis is the Ans: D
A. nucleus. B.mitochondrion. C.chloroplast. D.ribosome.
20) If the DNA template reads “ATA”, then which of the following would be the
corresponding sequence on themRNA? Ans: A.
A. UAU B.ATA C. TUT D.UCU
21) The genetic code is based upon the reading of how many bases at a time?
Ans: C.
A. one B. two C. three D.four
22) Amino acids are held togetherby ? bonds.Ans: B.
A. hydrogen B.peptide C.ionic D. highenergy
23) How many codons are needed to specify three amino acids? Ans: A.

A. 3 C. 9
B. 6 D. 12
24) One similarity between DNA and messenger RNA molecules is that they both contain Ans:
B.
a. the samesugar
b. genetic codes based on sequences ofbases
c. a nitrogenous base known as uracil
d. double-strandedpolymers
25) Some events that take place during the synthesis of a specific protein are listed below. Ans:
A.
a. Messenger RNA attaches to a ribosome.
b. DNA serves as a template for RNA production.
c. Transfer RNA bonds to a specificcodon.
d. Amino acids are bondedtogether.
e. RNA moves from the nucleus to thecytoplasm.
The correct order of these events is Ans: D.
a. B E A CD
b. D A E CB
c. B C E DA
d. C B A ED
26) What is the complementary messenger-RNA sequence for the DNA sequence shown below?
Ans: C.
a. G-T-T-C-C-A
b. C-A-A-G-G-U
c. G-U-U-C-C-A
d. C-A-A-G-G-T

Use the diagram below for Questions 27-29

27) Which processes occur in thenucleus? Ans: A.


a. 1 and 2
b. 2 and 3
c. 3 and 4
d. 4 and 5

28) Process 2 is known as Ans: C.


a. replication
b. mutation
c. transcription
d. translation
29) What is the product of process 3? Answer: D
a. a strand ofDNA
b. two complementary strands ofDNA
c. a strand ofRNA
d. a chain of aminoacids

Use the diagram below for Questions 30-32

30) Structure X was made in the Ans: A.


a. nucleus
b. cytoplasm
c. lysosome
d. vacuole
31) The process represented in the diagram is most closely associated with the cellorganelle
known as the Ans: B.
a. nucleolus
b. ribosome
c. chloroplast
d. mitochondrion
32)Which amino acid would be transferred to the position of codon CAC?
Ans: D.
a. leucine
b. glycine
c. valine
d. histdine
33) If a portion of a messenger RNA molecule contains the base sequence A-A-U, the
corresponding transfer RNA base sequence is Ans: D.
a. A-A-U
b. G-G-T
c. T-T-C
d. U-U-A
34) Which defines a codon? Ans: C.
a. a protein that beins transcription by breaking apart Hbonds
b. a free-floating base that attaches to an open DNAstrand
c. the genetic code word of three bases on mRNA that specify one aminoacid
d. the strong bond between two complementary nitrogenbases
35) What is the role of tRNA during translation? Ans: D.
a. bond to open the DNA strand to carry the code for protein synthesis out of thenucleus
b. carry ribosomes to the site of proteinsynthesis
c. break aparty mRNA and send it back to the nucleus so that it can bereused
d. Carry amino acids to the mRNA for correct placement into the proteinchain
36) This diagram shows which cellularprocess? Ans: B.

a. Replication
b. Transcription
c. Translation
d. Mutation

37) Which of the following changes would be expected if a CAUUUG sequences of


bases mutated to CACUUG? Ans: B.
a. the amino acid sequence would be shorter thanexpected
b. the identity of one amino acid wouldchange
c. the identity of more than one amino acid wouldchange
d. the amino acid sequence would remainunchanged

You might also like