Answer by : Mita Nanda Duana
Nim : 210201071
Unit : 03
Exercise Conditional Sentence!
1. What does conditional sentence mean?
Answer : Conditional sentence is supposition sentence which consist of two
part that are Main clause and If clause. If clause contains condition which
must fulfill situation which there are in Main clause can form.
2. State the general formula for conditional sentences!
Answer : If clause contains condition which must fulfill situation which
there are in Main clause can form.
Or it can be with the formula that is reversed to:
Consequence + if + condition
3. explain the use of conditional sentence type 1!
Answer : This type is still relatively easy to understand. Conditional
sentence type 1 is used to say something that might happen in the future.
That is, if you use this conditional sentence, it means that you are sure This
assumption may still occur in the future.
4. State the formula for conditional sentence type 1!
Answer : The formula that used are as follows:
If + simple present, present future (will)
Or
If + Present future + simple present
5. Mention 2 examples of conditional sentence type 1!
Answer : Example :
If you tell her the truth, she will forgive you.
I will take you to Bali If I win the lottery.
6. explain the use of conditional sentence type 2!
Answer : This type is used to say something that is very unlikely to happen,
or in other words it is almost impossible to happen. This type of conditional
sentence suitable for expressing dreams and wishful thinking.
7. State the formula for conditional sentence type 2!
Answer : The formula is:
If + past tense,past future,
Or
Past future + if + past tense
8. explain the use of conditional sentence type 3!
Answer : This third type is used to speculate about something that is
contrary to what has already happened or for express past regrets about
something that didn't happen in the past.
9. State the formula for conditional sentence type 3!
Answer : formula is as follows :
If + past perfect, future perfect
Future perfect + if + past perfect
10.Mention 2 examples of each type 1 and type 2 conditional sentences!
Answer : a. Type 1
1. If I get enough sleep, I will feel better.
2. I will be honored, if I am rich.
b. Type 2
1. If you met Johnny Deep, what would you ask him?
2. We wouldn't finish in time unless everyone worked faster.