Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
577 views2 pages

problems-A.C. Circuit Complex

This document discusses complex quantities and their use in AC circuits. It provides examples of operations with complex numbers like addition, multiplication, and division. It also contains problems involving impedance calculations for circuits containing resistors, capacitors, and inductors connected in series and parallel configurations powered by AC sources.

Uploaded by

miru rm
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
577 views2 pages

problems-A.C. Circuit Complex

This document discusses complex quantities and their use in AC circuits. It provides examples of operations with complex numbers like addition, multiplication, and division. It also contains problems involving impedance calculations for circuits containing resistors, capacitors, and inductors connected in series and parallel configurations powered by AC sources.

Uploaded by

miru rm
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

CHAPTER THREE

COMPLEX QUANTITIES AND


THEIR USE IN A.C. CIRCUITS

201. tRotate the complex number A = 3 + j4 through 53·2°


clockwise.
[Ans.5 + jO]

202. Given
A = 3 +j4 = 5L53'2°
and
B = -12 -j5 = 13L202·6°
find
A + B, A - B, AB, A/B, A 2 , -JB and 10~A
[Ans. -9 - jl; 15 + j9; 65L255'8°;
0·385 L -149'4°; 25 LI06'4°; 3·6 L 101·3°
and 3'6L281'3°; 1·6 + jO'93]

203. Show that (12 + jI6)/(1O - j20) simplifies to (-0'4 + jO·8).

204. Evaluate (60 + j40) + (30 + j30) and determine the modulus
and argument of the resultant.
[Ans. 90 + j70; 114; 37° 53']

205. Evaluate the following:


(a) (20 + j20)(60 - j30)
(b) (100 + j70)/(60 + jl0) and determine the modulus and
argument of the result.
[Ans. (a) 1800 + j600;
(b) 1·81 - jO'865; 2·0; 25° 30']

tReaders may wish to solve many of the problems given in Chapter 2 by


employing complex quantities.

F. A. Benson, Electric Circuit Problems with Solutions


© F. A. Benson 1975
PROBLEMS 206-211 5S
206. Find ZZ· if:
(a) Z == 3 - j4
(b) Z = 10L -40°
(c) Z = 2'5e-J"j3
[Ans. 25; 100; 6'25]

207. If Z = 3 - j2, express Z, l/Z and Z2 in the polar form r LBO


[Ans. 3·6L -33° 41'; 0·277 L33° 41';
13L -67° 22']

208. Impedances Z1 = 4 - j3 and Z2 = 5 + j2 are connected in


parallel. Express their combined impedance in the form (a + jb).
[Ans. 2·94 - jO·45]

209. An impedance of (12 + j16) 0 is connected in parallel


with another of (10 - j20) 0 across 1J. supply of (120 + j160) V.
Calculate the current in each branch, the current from the supply
and the overall power-factor of the circuit.
[Ans. 10LO° A; 8'94L116° 34' A; IOL53° 8' A; I]

210. A capacitor of 150-JLF capacitance is connected in series with


two parallel branches A and B. Branch A consists of an 80-0 resistor,
B consists of a coil having an inductance of 0·2 H and negligible
resistance. The whole circuit is connected to a 230-V, 50-Hz source.
Find (a) the line current and its phase-difference from the supply
voltage, (b) the voltage across the capacitor.
[Ans. (a) 6·4 A, 30° 24' lagging,
(b) 136L -120° 24' V with respect to supply voltage]

211. A circuit is made up of a coil and a capacitor in series. The


impedance of the coil is (5 + j44)O and that of the capacitor is
-j159 O. These impedances are calculated for a frequency of 50 Hz.
Calculate the current that will pass in this circuit and its phase
relation to the supply voltage when
(a) the supply voltage is 200 V at 50 Hz.
(b) the supply voltage is 200 V at 150 Hz.
[Ans. (a) 1·74 A; 87° 30' leading
(b) 2·53 A; 86° 23' lagging]

You might also like