Personality Development – Written Assignment
Learner Name Iftejam Mallick Reference ID/ Batch Code FIAT/KOL/22-23/410
C4
Course Title Personality Development
Assessor Name Anindya Chatterjee
Assessment Area Part 1-Self Development
Part 2 –Effective Communication Skills
Assignment Title Pass
1:Investigate factors which contribute to personality Development
2: Understand Time & explore methods for its management & removing blocks
3: Investigate the development of leadership skills appropriate to specific situations..
4: Recognise Inter Personal Behaviour, its affects on relationships with others.
5: Examine Communication, its types & its importance on our effectiveness.
6: Understand the importance of projecting a positive Image.
Purpose/Aims Analyse own personality type.
Critically examine a range of factors, which contribute to personality
development.
What is time, its value, how can it be measured.
Identify ways to overcome blocks to effective time-management. (Realise the
importance of TIME MANAGEMENT in everyday life and relate it to self
development.)
Define leadership skills needed for a specific situation.
Propose methods to develop own leadership skills.
Identify a range of methods required for analysing effective interrelationships with
others.
Evaluate the main steps required to develop an open self personality.
Analyse barriers and weaknesses to successful communication
Produce evidence of effective verbal, non verbal and written communication.
Explore how character building and morals will support career development.
Demonstrate public speaking skills.
I confirm that the work submitted for this assignment is my own.
Personality Development – Written Assignment
Learner name Iftejam Mallick Date Batch code
Reference id FIAT/KOL/22-23/410 03/01/2023 C4
Guidelines: Students to attempt the below questions for getting PASS/ MERIT/ DISTINCTION
1. Write your responses in the space provided below the questions
2. Review your answers before submitting the Assignment
3. Also, each question indicates if it is PASS/ MERIT/ DISTINCTION
TIMELINE: You can take upto One Week to submit the Assignments
Ques1. Define Personality (PASS)
Ans.1. The Webster's Thesaurus states 'personality' to mean "make-up, disposition,
nature, character" and "development" to mean "growth, expansion, progress, evolution,
maturity.....". Personality is defined as the set of habitual behaviours, cognitions and emotional
patterns that evolve from biological and environmental factors. While there is no generally
agreed upon definition of personality, most theories focus on motivation and psychological
interactions with one's environment.
Ques2. Define SWOT. How will you convert Weakness into Strength? (PASS)
Ans.2. SWOT stands for:--
S -- STRENGTH
W -- WEAKNESS
O -- OPPORTUNITY
T -- THREATS
SWOT is an analysis framework which is used to evaluate or
find the competitive stand of the company and make a plan
Personality Development – Written Assignment
accordingly. SWOT is an acronym for Strength, Weakness, Opportunity
and Threat. It makes assessment of all internal and external factors
along with current and future prospects. The analysis of individual
personal growth can also be done using SWOT. The planning process
has the power to convert weaknesses into strengths, the weakness
analysed can be converted into a strength by identifying them and then
making possible plans and actions for removing those weaknesses. For
instance, one may have the weakness of getting anxious if he/she is
unable to meet his/her deadline. This can be converted into a strength
by breaking the work into smaller tragets and accomplishing it in a
predefines time.
Ques 3. Which factor is important for development of one’s personality? Justify by giving
Examples. (PASS)
Ans.3 :-
To shape a one's personality, the environment plays an important role. Apart from that,
genetics and life experiences also play an important role say instance parents, teachers
and friends influence the development of person right from tender age. As example of
personality development is:
1.LEADERSHIP — Leadership, a critical management skill, is the ability to motivate a
group of people towards a common goal.
Personality Development – Written Assignment
2. POSITIVE ATTITUDE — Positive Attitude helps to cope more easily with the daily
affairs of life. It brings optimisms into your life, and makes it easier to avoid worry and
negative thinking.
3. EMPATHIC — In process of personality development person should apply empathy
internally that means "put yourself into other person shoes and think accordingly"
empathy help to make understand others very well with good long-term relationship.
4. RATIONALITY —Rationality is the characteristics of any action, belief or desire that
makes their choice a necessity.
Ques 4. Define Perception, Emotional Intelligence and its impact in one’s Personal and
Professional Life. (PASS)
Ans - Perception of defines as Individual. An individual's perception about life and things
will make you understand his attitude towards life in general. Perception is the kind of
judgement and individual attributes to an object, subject or a situation.
While Emotional Intelligence is a person's ability to react to his emotions accordingly
to his intelligence. It actually helps a person to understand other's emotions and attitude, which
can help that person,read situations and react accordingly in professional life.
Ques5. Why do you think Time has to be managed? (PASS)
Personality Development – Written Assignment
Ans :- Time has to be managed because Time never comes again and it never stop for us,
because Time Management is life management. We are playing multiple roles simultaneously
parent, child, spouse, friend, professional and so on. Now each role needs slices of our time. So,
we need to balance — which is not something we achieve once and then maintain forever. This
balance is more like walking on a rope a constant struggle. It's hard but the skill is achievable.
Ques6. Talk about your daily Routine & make a DAILY HALF HOUR TIME LOG SHEET. (PASS)
Ans :- My daily Time Log Sheet:-
• 9:30am - 11:00 am -- Waking up, freshening up, having breakfast.
• 11:00 am - 12:00 pm -- Studying.
• 12:00 pm - 01:00 pm -- Bathing, dressing up, having lunch.
• 01:00 pm -- Going out for institution.
• 02:30 pm - 04:30 pm -- Class.
• 04:30 pm - 05:00 pm -- Having snacks.
• 05:00 pm - 06:30 pm -- Reaching home.
• 06:30 pm - 09:00 pm -- Freshening up.
• 09:00 pm - 11:00 pm -- Studying.
• 11:00 pm - 12:00 pm -- Having dinner.
• 12:00 pm - 01:30 am -- Brushing teeth.
• 01:30 am -- Going to the bed for sleeping.
Ques 7. What are the Time wasters and how to overcome them? (PASS)
Ans :- Time wasters are social media like WhatsApp, Facebook, Instagram etc. watch
television, video games. It is a said to watch TV only half an hour on a day not whole day. One
should use it in limited time only for refreshing not for hours.
Personality Development – Written Assignment
Ques8.During your class Activity how you manage your time, What Sort of Typical barriers you
face and how you overcome them. (PASS)
Ans :- During my class activities I short list the project makes perfect time table bring out
important materials like pen, notebook and smartphone. My smartphone with good internet
connection open zoom application joins the class and not talking with our friends and listen to
the carefully.
Ques9. Define Leadership.(PASS)
Ans :- Leadership is the ability of an individual or a group of individuals to influence and
guide followers or other members of an organisation. Leadership captures the essentials of
being able and prepared to inspire others. Effective leadership is based upon ideas both original
Personality Development – Written Assignment
and borrowed that are effectively communicated to others in a way that engages them enough
to act as the leader wants them to act.
Ques10.What are the 7 functions of Leadership? (PASS)
Ans :- Seven functional of leadership are: 1- Priority on needs. 2- Motivation. 3- Organizing.
4- Flexible leadership role. 5- Controlling. 6- Guidance. 7- Result oriented.
Ques11.What are the qualities of Leadership? (PASS)
Ans :- Qualities of leadership are:-
1 - Setting Objectives :- Setting objectives or goals gives a meaning and purpose to work.
2 - Organizing And Planning :- Organizing and planning is like making a road to a
destination.
3 - Decision Making :- Quick, effective, result oriented and correct decisions lead to
success.
4 - Integrity and Honesty :- Fair, just and honest is the leader who wins.
Personality Development – Written Assignment
5 - Enthusiasm :- Zeal, excitement, eagerness and earnestness always produce positive
results.
6 - Ambition :- Set high standards and......
Go for it! Get it done! We can do it!
7 - Intelligence :- Knowledgeable, smart, well informed and wise are the leaders who
win.
8 - Emotional Stability :- To be calm in the middle of a storm..... to look at problems
objectively.
9 - Motivating Skills :- Leaders assure and propel their teams and themselves to achieve
goals.
10 - Social Skills :- Great leaders are friendly, civil, hospitable, polite and humble.
Ques 12.Why is leadership important? State the 5 reasons which make leadership
important. (PASS)
Ans :- The team leaders are essential to executing your vision for your business and setting
the tone for your staff. Leaders offer guidance to all members of the team to ensure they are
fulfilling their roles. Effective team leaders ensure that team morale remains high and that
workers are motivated to perform well.
Five important leadership are: 1 – Providing guidance to staff. 2 – Promoting essential
values. 3 – Take a good decision. 4 – Building team morale. 5 – Fostering and atmosphere of
creativity.
Personality Development – Written Assignment
Ques13.What do you understand by open Self Personality? (PASS)
Ans :- When a person knows one’s own personality and then share ideas, thought, feeling
and value of person. Someone who has no problem being social and communicating self-
disclosure. And extroverted personality that called as an open self-personality
Ques 14.Explain the Four Self Johari’s window. (PASS)
Ans :- The method of conveying and accepting feedback is interpreted in this model. A Johari
is represented as a common window with four panes. Two of these panes represent self and
the other two represent part unknown to self but to others. 1- Open self: - Information about
yourself that you and others know. 2- Blind self: - Information you don’t know but others know
about you. 3- Hidden self: - Information you know about yourself but other don’t. 4- Unknown
self: - Information about yourself that neither you or others know.
Ques15.Define the Term Transactional Analysis (PASS)
Personality Development – Written Assignment
Ans :- A system of popular psychology based on the idea that one’s behaviour and social
relationships reflect and interchange between parental (critical and nurturing), adult (rational)
and childlike (intuitive and dependent) aspects of personality established early in life. PAC P-
Parent Ego State: - Behaviours, thoughts and feelings copied from parents or parent figures. A-
Adult Ego State. Behaviours, thoughts and feelings which are direct responses to the here and
now. C- Child Ego State. Behaviours, thoughts and feelings replayed from childhood.
Ques16.Define Four Life Stroke Position and its impact while
Working in Team.(PASS)
Ans :- The four life stoke position are as follows. 1- I am ok, you are ok. 2- I am ok, you are not
ok. 3- I am not ok, you are ok. 4- I am not ok, you are not ok. While working in a team, these
four positions can be highly important because if a person is not satisfied, like that from groups
2, 3 and 4, it can impact a job and that can be detrimental for a team. If there are more people
from the group 1, a job can be completed more effectively and as per desired.
Personality Development – Written Assignment
Ques:1. Why is the open self personality important? How do you become an open self
personality? (MERIT)
Ans.
Ques2: Name one external and internal motivational factor which motivates you towards
achieving your goal. Justify your answer. (MERIT)
Ans:
Ques 3: List any 3 positive emotions and 3 negative emotions. How can you creatively use each
to become more emotionally intelligent? (MERIT)
Ans:
Personality Development – Written Assignment
Ques:-4 What are the applications and results of motivation? (MERIT)
Ans:
Ques: 5 List any three persons in your life who are most empathy oriented towards you. State
what is it that they do for you that makes you like them. (MERIT)
Ans:
Ques:6 How will you improve your time-management? State 5 areas in which you commit to
improve. (MERIT)
Ans:
Personality Development – Written Assignment
Ques:7 What are the blocks to efficient time management? How will you overcome them?
(MERIT)
Ans:
Ques 8.Which leadership function do you think is most important and justify your choice.
(MERIT)
Ans
Ques:9.What are the 10 steps of goal setting and achievement?(MERIT)
Ans
Personality Development – Written Assignment
Ques10.What are the patterns of communication? Give example for each. (MERIT)
Ans
Ques:11. What are Ego states? Which Ego state do you operate most often? (MERIT)
Ans
Ques12.List any 4 areas where you would like to be more persistent? How will you do it?
(MERIT)
Ans
Personality Development – Written Assignment
Ques1.Does your "personality" need improvement? Why?(DISTINCTION)
Ans
Ques2.List 5 areas in which you hold negative attitudes. How can you change these to positive
attitudes? (DISTINCTION)
Ans
Ques3.How can you motivate people? Give example. (DISTINCTION)
Ans.
Personality Development – Written Assignment
Ques4.What are the applications of Emotional Intelligence? Give examples explaining this
application? (DISTINCTION)
Ans
Ques5 What are the blocks to efficient time management? How will "YOU" overcome them?
(DISTINCTION)
Ans.
Ques 6.What are the three factors essential for leadership to function effectively?
(DISTINCTION)
Personality Development – Written Assignment
Ans .
Ques7.What are the barriers you faced while improving your communication? What will you do
to overcome them? (DISTINCTION)
Ans.
Ques8. Explain the ladder of inference with an example. (DISTINCTION)
Ans.
Ques 9.Which of the five team life-cycle stages occurs after storming? (DISTINCTION)
Ans.
Personality Development – Written Assignment
Ques10.What Barriers did you face during your Project work? How can it be translated to your
Desired Job? (DISTINCTION)
Ans.
Ques11.How your Inter personal skills will help you to achieve your goal?(DISTINCTION)
Ans.
Ques12.What sort of moral values you are lacking and how you can develop the same?
(DISTINCTION)
Ans.
Personality Development – Written Assignment