NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Cloud Computing
Assignment-Week 7
TYPE OF QUESTION: MCQ/MSQ
Number of questions: 10 Total mark: 10 X 1 = 10
QUESTION 1:
Which of the following options is correct about geographic information?
Statement 1: Geographic information could be static or dynamic.
Statement 2: Geographic information varies in scale
Statement 3: Population of a city/town is a static geographic information
a. Statement 1 & 2 are True, but Statement 3 is False.
b. Statement 2 & 3 are True, but Statement 1 is False.
c. Statement 1& 3 are True, but Statement 2 is False.
d. All the statements are True.
Correct Answer: a
Detailed Solution: Population of a city is a dynamic geographic information.
QUESTION 2:
Which of the following is true about geographical information system? Choose the most
appropriate option.
a) Variable load of the GIS server needs dynamic scaling of resources.
b) GIS uses network intensive web services.
c) GIS requires a high level of reliability.
d) All of these.
Correct Answer: d
Detailed Solution: All of this information is true about GIS. So, most appropriate answer is (d)
QUESTION 3:
Which of the following is/are not a benefit of Fog computing ?
a. Location awareness
b. Improved QoS
c. High latency
d. Man-in-the-middle-attack
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Correct Answer: (c ) & (d)
Detailed Solution: Fog results in low latency, which is one of its major benefits. As the computing
data is over dispersed edge devices, there may occur issues like Man-in-the-middle-attack. So, the
correct answer is (c ) & (d).
QUESTION 4:
Which of the following statements is false about Code offloading using cloudlet?
Statement 1: The architecture reduces latency by using multi-hop network.
Statement 2: It potentially lowers battery consumption by using short range radio.
a. Statement 1 is correct but Statement 2 is incorrect
b. Statement 2 is correct but Statement 1 is incorrect
c. Both the statements are correct
d. Both the statements are incorrect.
Correct Answer: b
Detailed Solution: The architecture reduces latency by using a single-hop network and potentially
lowers battery consumption by using Wi-Fi or short range radio. So, the correct option is (b).
QUESTION 5:
Which of the following are some of the key components of Mobile cloud computing ? Choose the
most appropriate option.
a. Solver
b. Synchronizer
c. Profiler
d. All of the above
Correct Answer: d
Detailed Solution: Profiler, Solver and Synchronizer are some of the key components of mobile
cloud computing. So, the correct option is (d).
QUESTION 6:
Which of the following statement(s) is/are FALSE about Fog Computing?
a. Intelligence is brought to the cloud from the end users.
b. Fog computing is used for real-time applications
c. Fog nodes’ response time is much higher than cloud server
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
d. Network routers, WiFi Gateways will not be capable of running applications
Correct Answer: a,c, d
Detailed Solution:Fog computing brings intelligence to end users from the cloud, Fog computing
use for real-time applications, Fog nodes’ response time is much lower than cloud server, network
routers, WiFi Gateways will be capable of running applications. So, the correct options are (a),(c)
& (d).
QUESTION 7:
Fog computing enablers are
a. Virtualization
b. Big data
c. Service oriented architecture
d. None of these
Correct Answer: a, c
Detailed Solution: Fog computing enablers are Virtualization, Service oriented architecture.
Correct options are (a), (c).
QUESTION 8:
Which of the following is/are feature(s) of Mobile Cloud Computing?
a) Use less mobile device resources because applications are cloud-supported
b) Reduce reliability with information backed up and stored in the cloud
c) Mobile devices connect to services delivered through an API architecture
d) Facilitates slower development, delivery and management of mobile apps
Correct Answer: a, c
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Detailed Solution: Mobile cloud computing features are: Facilitates the quick development,
delivery and management of mobile apps. Uses fewer device resources because applications are
cloud-supported. Mobile devices connect to services delivered through an API architecture.
Improves reliability with information backed up and stored in the cloud. So, the correct options are
(a) and (c).
QUESTION 9:
Which of the following is/are the challenge(s) of Geospatial Cloud?
a) Scaling of Spatial Databases
b) Policy management among the tenants
c) Implementation of Spatial Databases
d) None of the above
Correct Answer: a, b, c
Detailed Solution: Challenges of Geospatial Cloud are as follows-
1. Implementation of Spatial Databases
2. Scaling of Spatial Databases
3. Policy management among the tenants
So, the correct options are (a), (b), (c).
QUESTION 10:
Consider following statements:
Statement 1: Geospatial Cloud helps to integrate data from heterogeneous back-end data
service.
Statement 2: Data services can be inside and/or outside of the cloud environment in Geospatial
Cloud.
a. Statement 1 is Correct, but Statement 2 is Incorrect.
b. Statement 2 is Correct, but Statement 1 is Incorrect.
c. Both statements are Correct.
d. Both statements are Incorrect
NPTEL Online Certification Courses
Indian Institute of Technology Kharagpur
Correct Answer: c
Detailed Solution: Both statements are correct regarding Geospatial Cloud concept. So, thethe
correct option is (c).