Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
105 views9 pages

Grammar - Worksheet

The document contains sample multiple choice questions to test grammar and vocabulary skills in English. It includes questions on grammar, vocabulary, parts of speech, and filling in blanks with appropriate words. The questions cover topics like parts of speech, sentence structure, tenses, subject-verb agreement and other grammar rules.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
105 views9 pages

Grammar - Worksheet

The document contains sample multiple choice questions to test grammar and vocabulary skills in English. It includes questions on grammar, vocabulary, parts of speech, and filling in blanks with appropriate words. The questions cover topics like parts of speech, sentence structure, tenses, subject-verb agreement and other grammar rules.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 9

Subject- Communication Skills in English

Sample Multiple Choice Questions


Grammar and Vocabulary
I/II In semester exam and End semester exam.

I. Identify the grammatically correct sentence in each of the following:


1.
a. All humans are uniquely different, just as every snowflake that fall to earth have a
different pattern.
b. All humans are uniquely different, just as every snowflake that falls to earth have a
different pattern.
c. All humans are uniquely different, just as every snowflake that falls to earth has a
different pattern.
Ans: d. All humans are uniquely different, just as every snowflake that falls to earth has
a different pattern.
2.
a. We need to discuss about the matter and come out with a solution immediately.
b. We need to discuss about the matter and turn up with a solution immediately.
c. We need to discuss the matter and come up with a solution immediately.

Ans: d. We need to discuss the matter and come up with a solution immediately.
3.
a. He had been an inadequate parent, moreover, he ended up in prison with a long
sentence.
b. He had been a inadequate parent, however, he ended up in prison with a long
sentence.
c. He had been the inadequate parent, hence, he ended up in prison with a long
sentence.
Ans: a. He had been an inadequate parent, moreover, he ended up in prison with a long
sentence.

4.
a. Self-development can take place only in a setting where either openness or honesty
are encouraged, where there is no possibility of being judged.
b. Self-development can take place only in a setting where either openness or honesty
is encouraged, where there is no possibility of being judged.
c. Self-development can take place only in a setting where either openness or honesty
is encouraged, where there are no possibility of being judged.

Ans: b. Self-development can take place only in a setting where either openness or honesty
is encouraged, where there is no possibility of being judged.
5.
a. After she identified the criminal, she had been taken into safe custody.
b. After she had identified the criminal, she was taken into safe custody.
c. After she had identified the criminal, she had been taken into safe custody.

Ans: b. After she had identified the criminal, she was taken into safe custody.

II. Choose the correct answer:

1. As the decade ……………………… to wind down, Mark Morris ……….as our century’s
youngest great choreographer.
a. Has begun/had stood
b. Will begin/is standing
c. Begins/stands
d. Is beginning/has been standing

Ans: c. begins/stands

2. As …………….. of our employees can afford cars of ……………….own, they all have to
rely on public transport.
a.few/them
b.some/his
c.none/their
d.most/our

Ans: c.none/their

3. Private investments play …………………. important a part in the country’s long-running


economic expansion………………………. no government dares to increase taxation on
personal savings.
a. Too/that
b. Such/as
c. Much/so
d. So/that
Ans: d.so/that

4. In the past few months, our company director ………..more mettle than most
industrialists………………..in an entire career.
a. Had shown/have done
b. Has shown/do
c. Shows/ would do
d. Shows/do
Ans: b. has shown / do

5. If they ………. what sort of a person he was, they ……………………him their support.
a. Would know/did not give
b. Knew/ won’t give
c. Had known/would not have given
d. Would have known/had not given
Ans: c. had known/wouldn’t have given

6. Tiya did not like leave any ..............ends for chance as she did not want her team to
...........any points.
a. loose, lose
b. lose, loose
c. lost, loose
d. lose, loss
Ans: a. loose, lose

7. Though we remembered the book, we could not recall ......author. ..............not easy to
remember all the names.
a. Its, It’s
b. It’s, Its
c. Their, Its
d. An, it’s

Ans: a. Its, It’s

8. One of the team members suggested an ...........solution to the problem.


a. alternate
b. alternated
c. alternative
d. subordinate

Ans: c. alternative

9. …………………… its creation in 2003, the Internal Grievance Committee has been
responsible for addressing the harassment cases in the organisation.
a. While
b. As
c. Since
d. Because of
Ans: c. Since

10. ………………. the Greeks, who considered physical health a part of education, the
modern authorities considered the human body something to be ignored.
a. While
b. Unlike
c. Like
d. Now that
Ans: b. Unlike

III. In the following sentence, choose the most appropriate option to fill in the
blank

1. I realised that one of my favourite ___ in this library

a. books is
b. books are
c. book is
d. books were

ans- a) books is

2. The students have been working on the project ………..two months.

a. for
b. since
c. within
d. during

ans: a. for

3. The students …………. that they were not allowed to join any club for first two
months.
a. do not know
b. did not know
c. were not knowing
d. are not knowing

ans: b did not know

4. Everyone _________to abide by the terms and conditions in _________ contract.

a. has agreed, his/her


b. have agreed, their
c. had agreed, their
d. had agreed, one’s

ans: a. has agreed, his/her

5. Neither the team leader nor the team member .............any interest in changing the
mode of the operation despite the repeated requests.
a. has shown
b. have shown
c. shows
d. are showing

ans: a. has shown

6. The team leader, as well as the members of her team, ____________ at the inaugural
function of the project.

a. have been felicitated


b. was felicitated
c. is felicitating
d. were felicitated
ans: b. was felicitated

7. Last week, a magazine covering issues pertaining to pandemic, _______ an interesting


report on India’s current crises.

a. was featuring
b. featured
c. has featured
d. had featured
Answer: b. featured
8. The panel _______ the issue before the Chairman as well.

a. discussed over
b. discussed about
c. discussed
d. will discuss about
Answer: c. discussed

9. We require participation of all the participants, ______

A. don’t we?
B. do we?
C. won’t we?
D. isn’t it?

Answer: a. don’t we?

10. Her experience as School Captain during her school days ______ her the edge.
a. give
b. gives
c. have given
d. are giving

Ans: b. gives

IV. Fill in the blanks with the most appropriate options to complete the sentence:
1. ___________his internship in Canada, he was offered a job. His success is largely
___________his earnest and consistent efforts.
a. While/owing to
b. During/because of
c. Meanwhile/due to
d. Because/where of
Ans b.
2. The scientist was desperate to ________the results of the experiment, which showed
that the anti-bodies generated by the medicine would not _____ a healthy human
being.
a. Suppress/induce
b. Distract/suspend
c. Conceal/sustain
d. Spread/nullify
Ans c
3. The conclusion of the speech made by the President, was_______ but was far from
________.
a. Abstruse/incomprehensible
b. Stimulating/interesting
c. Incongruous/ grandiose
d. Durable/convenient
Ans a
4. While Mark decided to ______ the valley, the press made remarks of ___________
which discouraged him.
a. Decent, descent
b. Descent, dissent
c. Ascent, accented
d. Dissent, Descent
Ans. B.
5. ___________ the western cultures, __________cultures focused on holistic
understanding of life as means to experience and not merely exist.
a. Similar, foreign
b. Unlike, indigenous
c. Dissimilar, indignant
d. Subsequently, Original
Ans. B.
6. In comparison to the Victorian era, women today seem to have _______ compared to
their ancestors who experienced ____________ which denied them right to education
and freedom.
a. Emancipated, restraint
b. Hampered, uncontrolled
c. Restrictions, liberation
d. Freedom, drudgery
Ans a.
7. The criminal committed a _________crime by stealing from the treasury while he was
in office serving as a Minister of Internal Affairs. The people who voted for him were
_______of his actions.
a. Deferential, regardful
b. Compelling, ungrateful
c. Contemptible, contemptuous
d. Laudable, furious
Ans. C.
8. Despite the scientist’s reputation for ____________ and carelessness in his personal
work, he was consistently ___________when he worked on official projects.
a. Negligence, meticulous
b. Promptness, slackness
c. Scrupulous, casual
d. Penury, conscientious
Ans. A
9. __________ to learn Spanish, the writer spent all her savings to travel to Spain.
_______ her efforts, she had to come back in a few days due to the pandemic.
a. So as to, In spite
b. Having, Subsequently
c. In addition, owing to
d. In order, despite
Ans. D
10. He has been away ___________ six months from his family. They have not heard
__________ the police about his whereabouts.
a. Since, from
b. For, from
c. While, of
d. In, about
Ans.b
11. It is scientifically proven that hugs can __________an individual’s overall health. The
______ of this method of healing is more sort after than medication.
a. Affect, effect
b. Affect, reflect
c. Effect, affect
d. Effect, deflect
Ans a.
12. Each of these dresses _____ beautiful. I __________afford a few only next month.
a. Are, can
b. Is, could
c. Is, can
d. Are, would
Ans. c
13. The athlete confided _______ her friend about the disagreements __________her two
coaches.
a. In, among
b. Of, and
c. With, between
d. To, with
Ans. C.
14. The actor was conscious ___________ his critics. _________ he claimed that any
review would make him instantly nervous about his performance.
a. From, However
b. Of, Moreover
c. Off, Further
d. With, Subsequently
Ans. B.
15. Since the last two years, the artist ___________ to ________ sea to get inspired and
paint his best.
a. Has been going, the
b. Have been going, a
c. Would go, an
d. Would have gone, no article
Ans. a
16. The Police wanted to __________ the recent attacks on women and children with the
locals in the village.
a. Discuss about
b. Discuss upon
c. Discuss on
d. Discuss
Ans. D.
17. The Prime Minister congratulated the captain _______his teams’ victory_____
Australia in the final football tournament.
a. On, against
b. Upon, with
c. Along with, to
d. With, over
Ans. a.
18. The captain was __________ her team mates who decided to go against her decision
in the match.
a. Angry upon
b. Angry with
c. Angry at
d. Angry about
Ans. B.
19. The officer’s wife stayed up all night ____________ news of her husband’s demise.
a. because she had received
b. so that she received
c. because she has had received
d. because she has received
Ans. A
20. The student ____________ told the truth.
e. wished he had
f. wishes he had
g. had wished he had
h. has wished he had
Ans. A.

**************

You might also like