Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
92 views3 pages

Arithmetic Progressions (Extra QS)

This document contains sample arithmetic progression questions and their answers. It includes very short answer, short answer and long answer type questions on topics like finding terms, common differences, sums of AP series. The document aims to help students practice various types of AP problems.

Uploaded by

Anusha Kamtikar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
92 views3 pages

Arithmetic Progressions (Extra QS)

This document contains sample arithmetic progression questions and their answers. It includes very short answer, short answer and long answer type questions on topics like finding terms, common differences, sums of AP series. The document aims to help students practice various types of AP problems.

Uploaded by

Anusha Kamtikar
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

366 S Chandi MATHEMATICS FOR CLASS X

SECTION- B
Very Short Answer Type Questlons
1. Find the 20th term fronm the last term (end) ofthe A.P. :3,8, 13..253. Ans. 158
2. If 6h term of an A.P. is -10 and its 10th term is-26, then find the 15th termofthe A.P.
Ans.41546
3. Find the value of p, if the numbers x, 2r + p, 3r + 6 are three consecutive terms of an
A.P. Ans.p 3
4. Find the 10th term from the end ofthe A.P. 8, 10, 12,.., 126
Ans. Term = 108
5. If 8th term of an A.P. is 31 and 15th term is 16 more than 11th term, find the A.P.
Ans. A.P.= 3,7, 11, 15
..
6. For what value of p are 2p, p + 10 and 3p + 2 in A.P.? Ans.p 6
7. Find the number of terms of the series: Ans. 76
-5+(-8)+-11)+. +(-230)
8. Find the sum of the first 25 terms of an AP whose nth term is given by t, =7-3m
Ans, - 800

9. If S, denotes the sum of n terms of an A.P. whose common difference is d and first
term is a, find S,-2 5,
-1t S,-2 Ans.0
10. Find the 10th term from the end ofthe A.P. 4,9, 14, ... 254. Ans. 209
11. Find the 12th term of the A.P. v2,3/2, 5/2,. Ans. 23/2
12. Find the sum of the first 50 odd natural numbers. Ans. 2500
13. 8th term of an A.P. is 37 and its 12th term is 57. Find the A.P. Ans. 2,7,12
14. Find the sum of first twelve multiples of 7. Ans. 546

15. Find the common difference of an A.P. whose first term is and the 8th term is

Also write its 4th term.


Ans.2
SECTION-c
Short Answer Type Questions
1. The sum of the 5th and 7th terms of an A.P. is 52 and its 10th term is 46. Find the A.P.
Ans. a = 1, d =5

2. The sum of first-three terms of an A.P. is 33. If the product of the first and third term
exceeds the second term by 29, find the A.P. Ans. A.P. =20,11, 2.. or 2,11, 20...
sum of the first n terms of an A.P. is 5n-3n. Find the A.P. and hence find its 12th
term. Ans.2, 12, 22,32..a,, = 112
4. The angles of a triangle are in A.P. The greatest angle is twice the least. Find all angles
of the triangle. Ans. 40°, 60°, 80°
5. Find the sum of all natural numbers between 200 and 1000 exactly divisible by 6.
Ans. S= 79800
6. Which term of the A.P. :3, 15, 27, 39,... will be 120 more than its 21t term?
Ans. 2, 12, 22, 32. az = a21 + 120
7. Find the sum of all two-digits odd positive numbers. Ans. S, = 2475

8. Which term isthe first negative term in thegiven A.P.: 23, 21 20,...? Ans.n= 17
ARITHMETIC PROGRESSIONS 367
a If the sum ot first n terms of an A.P. is 4n2 - n, find the 12th term. Ans. a2 = 91
t h e sum of first fourteen terms, of an AP is 1050 and its first term is 10, find its 20th
Ans. 200
term.
terms of the A.P. 78, 71, 64,... are needed to give the sum 465? Also find
11. How many Ans. Number of Terms = 10; 15
the last term of this A.P.
of the first n terms of an A.P. is given by S, 3n2-n. Determine the A.P. and
12. The sum
its 25 term.
Ans. 2, 8, 14.146
Ans. d = t 2
numbers in A.P. whose sum is 15 and whose product is 105.
13. Find three 16th termn.
firstn terms of an A.P. is 5n2-3n. Find the A.P. and also find its
14. Sum of the Ans. 2, 12, 22, 32,..,152
divided
all three digit numbers which leave the same remainder 2 when
15. Find the sum of Ans. 98910
by 5. Ans. 71
16. Which term of the
A.P. 3, 15, 27, 39,... will be 132 m o r e than its 60th term?
3 +n.
of the first 31 terms of an A.P. whose nth term is given by
17. Find the sum
Ans. 1
3

their product is 8. Find the


term of a n A.P. is 6 and
18. The sum of the third and seventh Ans. 76
the first sixteen terms of
the A.P.
sum of
and 3a2-3a +3
terms
are consecutive of an A.P.
19. Determine 'a so that 2a + 1, a2+a+1 Ans. 1, 2

sum of 450? Ans. 10


must be taken to get a
20. How many terms
of the A.P. 9, 17, 25, ..,
Ans. 8, 5, 2
is 15 and the product is 80.
numbers in A.P. whose
sum
21. Find three

SECTION -D
Questions
the
Long Answer Type of R 118000 by paying every
month starting with
the total loan instalment by ? 100 every
month. What
1. Jaipal Singh repays increases the
of 1000. If he What a m o u n t of
loan does he still1
first instalment instalment?
in the 3Oth Ans. 73500, F 44500
amount will be paid by him
instalment? Ans. 816
after 30th divisible by 6.
have to pay numbers less than 100 and + n)th
of all natural n times the
nth term, find its (m
2. Find the sum
A.P. is s a m e a s Ans. Zero
of an
times the mth term
3. If m sets in the
third year and 700
term. 600 sets in the
produced a fixed number
of T.V. sets i n c r e a s e uniformly by
manufacturer
production
4. A that the
Assuming
seventh years.
in the 10th year
every year, find (b) The production 4375
Ans. (a) 550, (b) 775, (c)
first year =

in the
The production
a) in first 7 years 1000 which a r e
divisible by 3 is
The total production b e t w e e n 1 and
() odd integers
that the s u m of all
5. Show There is aa value of x
from 1 to 49.
166833,
a
numbered consecutively
re nu
are the house
n u m b e r e d r is

h o u s e s of
a row the hOuses preceding
6. The
the s u m of
the numbers of it. Find this value
of r .
that of the h o u s e s following Ans. 35
Such n u m b e r s
the s u m of the
equal to
368 S Chandi MATHEMATICS FOR CLASS X

7. A sum of 700 is to be used for giving 7 cash prizes to students of a school for their
academic performance. If each prize is 20 less than its preceding prize, find the value
of each of the prizes. Ans. 160, 140, 120, 100, 80, 60, 40
8. In an A.P., prove that a,n+am-H = 2awhere a, denotes nthternm ofthe A.P.
+

9. For what value of n, the nth terms of the A.P. 63, 65, 67, ... and 3, 10, 17,... are equal?
Ans. 13
10. In November 2009, the number of visitors to a zoo increased daily by 20. If a total of
people visited the zoo in that month, find the number of visitors on 1st November
12300
2009. Ans. 120
11. The 4h term of an A.P. is equal to 3 times the first term and the 7th term exceeds twice
the 3rd term by 1. Find the A.P. Ans. 3, 5, 7
12. Find the sum of all multiples of 9
lying between 300 and 700. Ans. 21978

SOLUTIONS FOR NCERT TEXTBOQK EXERCISES

You might also like