Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
116 views18 pages

Question Answers NOTES

Styles help ensure document uniformity and simplify large formatting changes. There are various style types like page, paragraph, character, frame, numbered, cell, graphics, and presentation styles. Templates allow reusing text and maintaining consistent look/feel across projects. A mail merge personalizes a message for a large group, giving the impression each was prepared individually.

Uploaded by

shrestha3902
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
116 views18 pages

Question Answers NOTES

Styles help ensure document uniformity and simplify large formatting changes. There are various style types like page, paragraph, character, frame, numbered, cell, graphics, and presentation styles. Templates allow reusing text and maintaining consistent look/feel across projects. A mail merge personalizes a message for a large group, giving the impression each was prepared individually.

Uploaded by

shrestha3902
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 18

Unit – 1.

Digital Documentation
Session 1: Create and Apply styles in the document
1. What are Styles? What are the advantages of using styles.
Answer – A style is a collection of formats that you can use to easily change the appearance
of chosen pages, text, frames, and other elements in your document.
Advantages:
Styles help to ensure that a document is uniform.
They also make it simple to make large formatting modifications.
Different types of styles:
a. Page Styles – Margin, headers and footers, borders, and backgrounds are all examples of
page styles.
b. Paragraph Styles – Paragraph styles can contain character formatting and affect all
aspects of a paragraph’s look, such as text alignment, tab stops, line spacing, and borders.
c. Character Styles – Character styles impact the font and size of selected text within a
paragraph, as well as bold and italic formats.
d. Frame Styles – Frame styles, such as wrapping type, borders, backgrounds, and columns.
e. Numbered Styles – Numbered Style include Alignment, Numbering, bullet characters.
f. Cell Styles – Fonts, alignment, borders, background, number formats, and cell protection
are all included in cell styles.
g. Graphics Styles – Line, area, transparency, shadowing, font, connectors, dimensioning,
and other characteristics are included in graphic styles in drawings and presentations.
h. Presentation Styles – Font, indents, spacing, alignment, and tab characteristics are all
included in presentation styles.
2. What is the best way to load styles from a template or another document?
Answer – You can copy styles by loading them from a template or another document, for
example:
1. Open the document into which you wish to paste the styles.
2. In the Styles and Formatting window, click on Load Styles after long-clicking on the arrow
next to the New Style from Selection symbol.
3. Locate and choose the template you wish to copy styles from in the Load Styles window
4. Choose the style categories you want to copy. If you want the copied styles to overwrite
any styles with the same names in the document you’re putting them into, select Overwrite.
5. To copy styles from another document, click the From File button to bring up a box where
you may choose the required file.
3. How can you modify the style?
Answer – Styles can be changed in a variety of ways in OpenOffice.org.
• Load or copy styles from another document or template
• Update a style from a selection
4. How can we create our own styles?
Answer – There are two different ways to create a style –
Creating a new style from a selection – You can copy a new style from an existing style. This
new style will only be applied to this document and will not be saved in the template.
Dragging And Dropping To Create A Style – You can drag and drop a text selection into the
Styles and Formatting window to create a new style.
Session 2: Insert and use images
5. Explain any five Graphic filters.
Answer – The following are four graphic filters:
a. Invert – Changing the color in the color image, and giving brightness in grayscale image.
b. Solarization – Increasing the effects of excessive light in a photograph.
c. Posterize – Reduces the number of colours in a picture to make it look like a painting.
d. Charcoal – The image is displayed as a charcoal sketch.
e. Mosaic – Combines groupings of pixels into a single colour area.
6. Explain Image Cropping
Answer – Right-click the image and choose Picture from the pop-up menu to begin cropping
it. Select the Crop page in the Picture dialogue box.
The following parameters can be controlled on the Crop page:
Keep scale / Keep image size –
a. When Keep scale is chosen (the default), cropping the image has no effect on the image’s
scale.
b. Cropping creates enlargement (for positive cropping values), shrinking (for negative
cropping values), or distortion of the image when Keep image size is selected, so the image
size remains constant.
Left, Right, Top, and Bottom –
You can crop the image using the dialog box, you can enter left, right, top and bottom
margins to crop the image.
a. Keep scale – using this option you can crop the image without changing the size of the
image.
b. Keep image size – Without changing the height and width of the image you can crop the
image using keep image size.
7. List any three methods of inserting images in a text document.
Answer – The three methods for inserting images in digital documents are –
Drag and Drop
Inserting image from clipboard
Insert image from Scanner
8. What do you understand by the terms:
a. Text Wrapping
b. Anchoring
Answer –
a. Text Wrapping – Text wrapping describes the relationship between graphics and the
surrounding text, which may wrap around the graphic on one or both sides, be overprinted
behind or in front of the graphic, or be overprinted behind or in front of the graphic.
b. Anchoring – The graphics’ reference point is referred to as IT. This point could represent
the object’s location on the page or in the frame. An anchor point is always present in an
image.
Q. Explain:
(a) Graphics Mode (b) Flip vertically or horizontally
(c) Filters (d) Transparency
Answer –
a. Graphics Mode
You can change color images to grayscale by selecting the image and then selecting
Grayscale from the Graphics mode list.
b. Flip vertically or horizontally
To flip an image vertically or horizontally, select the image, and then click the relevant icon.
c. Filters is the tool used on image for giving them some kind of identity and editing. It
includes filters like Invert, Smoot,etc.
d. Transparent
Modify the percentage value in the Transparency box on the Picture toolbar to make the
image more transparent. This is particularly useful when creating a watermark or when
wrapping the image in the background.
Q. What is the use of shift button in image resizing and image rotation?
Answer: Image resizing: resize with ratio (in proportion) Image rotation: To restrict the
rotation angle to some angles (eg. multiples of 15 degrees)keep the Shift key pressed while
rotating the image.
Q. Explain following in terms of resizing image?
(a)Relative
(b)Keep ratio
Answer
In the Type page of the Picture dialog box, select the Relative option to toggle between
percentage and actual dimension.
For a scaled resizing, select the Keep ratio option. As for the Crop page, clicking on the
Original Size button restores the original image size.
Q. Explain Grouping objects.
Answer To group drawing objects: Select one object, then hold down the Shift key and select
the others you want to include in the group. The bounding box expands to include all the
selected objects.
With the objects selected, hover the mouse pointer over one of the objects and choose
Format > Group > Group from the menu bar or right-click and choose Group > Group from
the pop-up menu.
You cannot include an embedded or linked graphic in a group with drawing objects
Q. Explain following terms for positioning of graphic:
(a) Arrangement (b) Alignment
Answers
Positioning of a graphic is controlled by four settings:
Arrangement refers to the placement of a graphic on an imaginary vertical axis.
Arrangement controls how graphics are stacked upon each other or relative to the text.
Alignment refers to the vertical or horizontal placement of a graphic in relation to the
chosen anchor point.
Session 3: Create and use template
9 What are templates? What are the advantages of using templates?
Answer – A template is a type of document that you can use to make a similar type of
document. Templates can contain text, graphics, style, design.
Advantage of template are –
a. Document creation is made easier with templates.
b. It save time to giving style in document
c. The use of templates helps to keep the audience’s interest.
10. What is the difference between styles and templates?
Answer –
a. Style – Styles ensure that your formatting is consistent throughout a document.
b. Template – Templates allow you to reuse text and maintain a consistent look and feel
across many projects.
11. Explain different ways of creating a template.
Answer – There are two ways to create templates in a document.
Creating a template from a document –
1. Create or edit a new or existing document of the type you wish to use as a template.
2. Fill in the blanks with the content and styles you desire.
3. Select File > Templates > Save from the main menu.
Creating a template using a wizard –
Wizards can be used to construct letter, fax, agenda, presentation, and Web page
templates. The Fax Wizard, for example, walks you through the following options:
1. Fax machine type (business or personal)
2. Document components such as the date, topic line (for business faxes), salutation, and
closing
3. Information about the sender and receiver options (business fax)
4. Inclusion of text in the footer (business fax)
Session 4: Create and customize table of contents
12. What do you mean by table of content?
Answer – The table of contents tool in Writer allows you to create an automated table of
contents from your document’s headings.
Many of the elements are used in table of content –
a. E# – It indicate chapter number
b. E – It represents the entry text
c. T – It represents tab stop
d. LS – It represents start of a hyperlink
e. LE – It represents End of a hyperlink
Session 5: Implement Mail Merge
13. Explain Mail Merge.
Answer – A mail merge is a method of personalizing a message you’ve written and sending
it to a large group of people, giving the impression that you prepared the letter specifically
for them.
1. Select starting document: Open a template, if you have one you want to use, or create a
new Writer document. Save the document with the appropriate name, like
mailmerge_openenrollment.ods or mailmerge_parents.odt.
2. Select document type: Select either letter or mail merge.
3. Insert Address block: important questions for information technology class 10 Write out
the text that will be going to everyone, and plan where you want the fields.
4. Once you have the letter written out and you know what fields you need, you can delete
the specific data and insert the fields from the database instead.
5. Save the database file.
Create Salutation: You can insert personalize salutation here .
Adjust layout: Here you can rearrange the letter properly.
Edit document. To edit the contents of the document.
Personalize document: You can edit any person’s document.
Save, print and send. Click on save starting document
14. What are the advantages of Mail Merge?
Answer – Advantages of mail merge are –
a. It’s simple to send the same mail to a big group of recipients using the Mail Merge tool.
b. We don’t have to type each recipient’s name separately in each letter when we use Mail
Merge.
c. It’s one of the most efficient ways to mass-produce hundreds of personalized letters in a
short amount of time.
d. It is simple to amend the letter because any change made in the main letter will be
reflected in all other recipients’ letters.
15. Give examples of databases in which the Data Source can be created.
Answer – Any database that supports Open Database Connectivity (ODBC) can be utilized as
a data source. They can also be made in spreadsheets using Excel, or other similar software.
For example –
a. Spreadsheet
b. Text file
c. CSV file
d. OpenOffice base or Access
Unit – 2. Electronic Spreadsheet
1. What is Consolidating data?
Answer – The Data Consolidation tool summarises data from multiple worksheets or
workbooks into a single worksheet that you can simply update. Consolidate has a graphical
interface for copying data from one set of cells to another and then performing one of a
dozen operations on it. Consolidation allows the contents of cells from many sheets to be
consolidated in one location.
2. What is Subtotal?
Answer – SUBTOTAL: totals/adds data in an array—that is, a collection of cells with column and/or
row labels. You can choose arrays and then apply a statistical function (sum, average, max, min) to
them using the Subtotals dialogue. To maximise efficiency, a function can be applied to up to three
sets of arrays.
3. What is Goal Seek?
Answer – The word “goal seeking” refers to the act of determining your input value based
on a previously determined output value. The method entails the use of a certain operator
in a formula that may be calculated with computer software.
Example: Set Cell: This specifies the cell whose value will be changed to the desired value
after the Goal Seek operation is completed.
For instance, Jack received a 25 out of 30 in English and a 22 out of 30 in Math. In order to
calculate the score in IT, he needs to acquire an overall score of 85 percent. As a result, a
goal has been established, and according to it, Jack will discover one unknown variable, IT
marks.
4. What is Scenario?
Answer – Scenarios are a tool to test “what-if” questions. Each scenario is given a unique name and
can be changed and presented independently. Only the content of the currently active scenario is
printed when you print the spreadsheet. A scenario is essentially a set of saved cell values that you
may use in your calculations. Using the Navigator or a dropdown list displayed beside the changing
cells, you may simply switch between these sets.
5. What is Solver?
Answer – The Solver option in the Tools menu is essentially a more advanced version of
Goal Seek. The Solver, on the other hand, deals with equations involving several unknown
variables. It is meant to minimise or maximise the result based on a set of rules that you
specify.
6. Differentiate between relative and absolute hyperlinks.
Answer – An absolute hyperlink will stop working only if the target is moved. A relative
hyperlink will stop working only if the source and target locations change relative to each
other.
Suppose, if you have two spreadsheets in the same folder linked to each other and you
move the entire folder to a new location, a relative hyperlink will not break a link.
7. How can we rename a worksheet in Spreadsheet?
Answer – There are three ways you can rename a worksheet, and the only difference
between them is the way in which you start the renaming process. You can do any of the
following: Double-click on one of the existing worksheet names. Right-click on an existing
worksheet name, then choose Rename from the resulting Context menu. Select the
worksheet you want to rename (click on the worksheet tab) and then select the Sheet
option from the Format menu. This displays a submenu from which you should select the
Rename option.
8. How can we rename a worksheet in Spreadsheet?
Answer – You can rename a worksheet in three different ways, with the only difference
being how you begin the renaming process. You can choose from the following options:
Select one of the existing worksheet names with a double-click.
Right-click an existing worksheet name, then select Rename from the Context menu that
appears.
Select the worksheet you want to rename (by clicking on the worksheet tab), then choose
Sheet from the Format menu. This brings up a submenu, from which you should choose
Rename.
8. What is the advantage of sharing worksheet data?
Answer –
Enhance the speed of data entering
To facilitate collaboration, make things easy.
9. Explain features and use of Record changes.
Answer – Calc offers a feature that allows you to keep track of what data was modified,
when it was updated, who performed the modification, and which cell it happened in.
A coloured border appears around a cell where changes were made, with a dot in the upper
left-hand corner. Other reviewers will easily notice which cells have been changed. A strong
coloured bar indicates a deleted column or row.
10. What is the purpose of adding comments?
Answer – Comments from reviewers and authors can be added to explain their changes.
11. How can we add comments to the changes made?
Answer – To add a remark to a modification, use the following syntax:
Make the necessary changes to the spreadsheet.
2. Select the cell that has been changed.
3. Select Edit > Changes > Comments from the drop-down menu. The following dialogue box
appears. Calc’s automatically added comment displays in the title bar of this dialogue and is
not editable.
4. Click OK after typing your own comment.
12. Explain features of accepting or rejecting changes.
Answer – The beauty of the recording changes mechanism becomes apparent when you
receive a worksheet with changes. You can now go through each change like the original
author and decide how to proceed. To get started, do the following:
1. Open the worksheet that has been changed.
2. Select Edit > Changes > Accept or Reject from the drop-down menu. The dialogue box
displayed below will appear.
3. Calc goes through each modification one by one. As you go through the process, you can
accept or reject each adjustment. If you wish to, you can also pick Accept all and reject all.
13. What are Macros? How can we record a Macro?
Answer – When the same set of operations must be completed repeatedly, such as
formatting or applying a similar formula to a similar piece of data, macros can save time. It
can be used to name and track a sequence of events.
To record a macro, follow these steps:
1. Input data
2. Before performing any operation, go to tools->macro->record macro.
3. Now repeat the motion you just did.
4. Select “Stop Recording” from the drop-down menu. Now save the macro by giving it a
name.
Unit – 3. Database Management System
Session 1: Appreciate Concept of Database Management System
1. What is a database?
Answer – A database is an organized collection of data. Databases can store, retrieve and
manage large amounts of data. The database stores the information in the form of a table.
2. What is the purpose of a Database Management System?
Answer – A database management system (DBMS) is a software package which manages
and maintains data in a database. A DBMS enables several user application programs to
access the same database at the same time. It enables organizations to easily create
databases for a variety of purposes. A database is a comprehensive collection of data
records, files, and other items.
3. How is data organized in a database?
Answer – There are two way to organized data in database –
a. Flat File – It stores the data in a single table and it is suitable for small amounts of data.
b. Relational – It stores the data in a multiple table and all the tables are connected to each
other using a common field with the help of relationships.
4. What do you mean by Database Servers?
Answer – Database servers are powerful computers that store and manage data on a server.
This type of server is dedicated to a single purpose and helps to hold the database and run
only DBMS and related software.
5. Give the Advantages of database?
Answer – Advantages of database are –
a. Reduce Data Redundancy – When the same data set is stored in two or more locations,
this is referred to as data redundancy. As a result, this helps in the protection of duplicate
data in a database.
b. Sharing of Data – Databases can share the data with multiple users at a time. There are
multiple levels of authorization to access the data, and as a result, the data can only be
shared with those who are permitted.
c. Data Integrity – The term “data integrity” refers to the accuracy and consistency of the
data in the database. Data integrity also refers to data safety.
d. Data Security – You know that data is very important, databases give privileges to
authorized users and allow them to access the database using username and password.
e. Privacy – A database’s privacy rule says that only authorized users are permitted to
access the database in accordance with its privacy constraints. For example – if you log in
your Gmail account then you will see your email only, you will not see any other account
email.
f. Backup and Recovery – Backup and recovery are handled automatically by the Database
Management System.
g. Data Consistency – Data consistency ensures the modification in the data will be the
same for all the users who are accessing the database. For example if you have registered a
train ticket from IRCTC website then whatever changes are there it will be the same for all
the users who are trying to reserve the ticket.
6. What are the key features of a database?
Answer – Some of the key features of database are –
a. Multiple table can be store in a single database
b. Database can share the data to multiple users
c. Database can create backups automatically
d. Database save storage space
e. Large amount of data can be managed by database
f. Each table in a database contains separate information
g. Provides high level security
7. What is RDBMS?
Answer – RDBMS stands for Relational Database Management System is an upgraded
version of DBMS, RDBMS stores the data in the form of a table. In RDBMS multiple tables
can be linked together, and support multiple users to access the database.
8. What different types of keys are available in RDBMS?
Answer – The different keys available in RDBMS are –
a. Primary Key (PK) – A primary key is a unique value that identifies a row in a table. If the
primary key is defined to any table column it means the duplication will be not allowed.
b. Composite Primary Key – When a primary key is applied to one or more columns in the
same table is known as Composite Primary Key.
c. Foreign Key (FK) – By default columns are foreign key, foreign key points to the primary
key of another table.
Session 2: Create and Edit tables using wizard & SQL commands
9. What are the different database objects?
Answer –
a. Table – A table is a collection of data components structured in the form of vertical
columns and horizontal rows.
b. Columns / Fields / Attributes – Columns or Fields or Attributes all are the same, A column
is a collection of data values of a single data type, one for each row in a table. It is also
known as the heading of the column.
c. Rows / Records / Tuples – A row, also known as a Record or Tuple, is a single data item in
a table. A database table can be represented as a series of rows and columns or fields. Each
row in a table represents a set of related data, and each row has the same structure.
10. What are data types?
Answer – Datatypes are used to define the type of data that will be stored in the database.
Data types in the OpenOffice base are classified into five types.
a. Numeric Types – Numeric data types are used to describe numerical values for fields in a
database table. Numeric data types used for numbers and decimals.
Some of the important numeric data types are –
a. Boolean
b. Integer
c. Numeric
d. Decimal
e. Float
f. double
b. Alphanumeric Types – Alphanumeric data types are used to describe character values for
fields in a database.
Some of the important alphanumeric data types are –
a. Longvarchar
b. Char
c. Varchar
d. Varchar_ignorecase
c. Binary Types – For storing data in binary formats, binary data types are used. Binary data
types in a database can be used to store images, music files, and so on.
Some of the important Binary data types are –
a. Varbinary
b. Binary
c. Longvarbinary
d. Date time – Date and time data types are used to describe date and time values for fields
in a database table.
Some of the important Date time data types are –
a. Date
b. Time
c. Timestamp
11. In how many ways tables can be created in Base?
Answer – There are two different ways to creating the table in database –
a. Using Design View
b. Using Wizard
12. Define the structure of a table.
Answer – A table is a collection of data components structured in the form of vertical
columns and horizontal rows.
13. Differentiate between Tuples and Attributes of a table.
Answer – Tuple is a single data item in a table. A database table can be represented as a
series of rows and columns or fields.
An attribute is a collection of data values of a single data type, one for each row in a table.
Session 3: Perform Operations on Table
14. What is referential Integrity?
Answer – Referential integrity is used to keep data maintained, accurate and consistent.
Data in Base can be connected between two or more tables using primary key and foreign
key constraints.
Referential integrity helps to –
a. If there is no connected record in the main key table, records are added to a related table.
b. Changing values in a primary if there are any dependent records in the linked table
c. If there are any matching linked records in an associated table, records from a primary key
table are deleted.
15. What is the advantage of relationships between two tables?
Answer – Advantage of relationships between two tables are –
a. Save time as there is no need to enter the same data in separate tables.
b. Reduce data-entry errors.
c. Summarize data from related tables.
16. What is the file extension for databases created using OpenOffice.Org Base?
Answer – Extension for OpenOffice base is .odb.
17. List any three file formats that can be managed using OpenOffice.Org Base?
Answer – The three file formats are –
a. .odt – This file format use for create digital document file
b. .odd – This file format use for create spreadsheet
c. .odp – This file format use for creating presentation file
18. How many types of relationships can be created in Base? Explain each of the them.
Answer – There are three types of relationships –
a. One to One – Both tables in this relationship must have primary key columns.
b. One to Many or Many to One – One of the tables in this relationship must have a primary
key column.
c. Many to Many – The primary key column is not present in any of the tables in this
relationship.
19. What do you mean by Sorting? In how many ways it can be done?
Answer – Sorting means arranging the data in ascending or descending order.
The two way to arranging the data is –
a. Ascending
b. Descending
20. Explain Referential Integrity with the help of an example.
Answer – Referential integrity is used to keep data maintained, accurate and consistent.
Data in Base can be connected between two or more tables using primary key and foreign
key constraints.
For example – Suppose there is two table “Student_details” and “fee_details”,
in the student_detils table fields are –
Grno, Student_name, Address, phone_number ( here Grno is primary key)
In the Fee_details table fields are –
Grno, Fee_date, Amount (here Grno is foregn key)
Here, both have a common field “Grno” this is known as referential Integrity.
Session 4: Retrieve data using Query
21. How many types of language are there in the database?
Answer – Three are two types of languages –
DDL (Data definition language) – Data definition language is used to design and modify the
structure of a database.
Common DDL commands are
a. Create – This command is used to create database
b. Alter – This command is used to modify the database.
c. Drop – This command is used to delete database tables.
DML (Data manipulation language) – Data manipulation language provides commands for
manipulating data in databases.
Common DML commands are
a. Select – This command is used to display information from the database.
b. Insert – This command is used to insert new records in the database.
c. Delete – This command is used to delete records from the database.
d. Update – This command is used to modify records in the database.
22. Name DML commands.
Answer – Data manipulation language (DML) access and manipulate data in existing tables.
Name of DML commands –
a. Select
b. Insert
c. Update
d. Delete
23. What is the purpose of using queries?
Answer – Queries are commands that describe the data structure as well as manipulate the
data in the database. The purpose of a query is to do calculations, integrate data from many
tables, and add, alter, or delete data from a database.
24. Which clause of Select statement helps to display specific data?
Answer – Where clause is used to display specific data from the database.
25. Differentiate between Where clause and Orderby clause of SQL statements.
Answer – Where clause is used to display specific data from the database and Orderby used
to display data in ascending order or descending order.
26. State the purpose of Update Command with the help of an example.
Answer – The update statement is used to modify records in the table. Example of update
command is – Update Student_details set Location = ‘Pune’ where Rollno = 10;
27. Consider the following table “Teachers”
Rollno Student_Name DOB Address Mobile_no Gender Percentage

1 Jugal 10/01/2003 Mumbai 5555555555 M 98

2. Pratigya 24/03/2002 Pune 4444444444 F 82

3 Sandeep 12/12/2003 Delhi 8888888888 M 91

4 Sangeeta 01/07/2004 Banglore 6666666666 F 96

5 Satti 05/09/2002 Mumbai 7777777777 M 89


Write SQL commands:
a. To display all the information from the table whose address is ‘Mumbai’.
Answer – Select * from students where address = “Mumbai”;
b. To list the details of all the students whose percentage is between 90 to 100.
Answer – Select * from students where percentage >= 90 and percentage <= 100;
c. To display the name of all the students whose gender is Female.
Answer – Select Subject from students where Gender = ‘F’;
d. To display the list of names of all the students in alphabetical order.
Answer – Select * from students order by Student_name;
29. Write the SQL commands to answer the queries based on Fabric table
FabricID Fname Type Disc

F001 Shirt Woolen 10

F002 Suit Cotton 20

F003 Tunic Cotton 10

F004 Jeans Denim 5


a. Write a query for insert the following record
(“F005”, “Kurta”, “Woollen”,5)
Answer – insert into Fabric values (‘F005’, ‘Kurta’, ‘Woolen’,5);
b. Write a query to display only those fabric whose disc is more than 10
Answer – select * from Fabric where Disc>10;
c. To display those record whose type is ‘Woolen’
Answer – select * from Fabric where type = ‘Woolen’;
d. To modify the fabric shirt by increasing discount by 10
Answer – update fabric set Disc = Disc + 10 where Fname = ‘Shirt’;
e. To delete the record of fabric F003 from table
Answer – delete from Fabric where FabricID =‘F003’;
30. Consider the following Vendor table and write the queries
VendorID VName DateofRegistration Location

V001 Mother Dairy 20-01-2009 Delhi

V002 Havmor 01-04-2015 Gujrat

V003 Amul 12-05-2012 Kolkata

V004 Kwality Walls 15-10-2013 Mumbai


a. Write a Query to display all records
Answer – Select * from Vendor;
b. Write a Query to add a new row with the following details
(„V005‟, „Vadilal‟, „2010-03-20‟, „Pune‟)
Answer – Insert into Vendor values (“V005‟, “Vadilal‟, “2010-03-20‟, “Pune‟);
c. Write a query to modify the location of V003 from Kolkata to Gujrat
Answer – Update Vendor Set location= “Gujrat‟ Where location= “Kolkata‟;
31. Consider the following table “ITEM”:
Itemno Iname Price Quantity

11 Soap 40 80

22 Powder 80 30

33 Face cream 250 25

44 Shampoo 120 100

55 Soap box 20 50
a. Display the total amount of each item. The amount must be calculated as the price
multiplied by quantity for each item.
Answer – Select price * quantity from item;
b. Display the details of items whose price is less than 50.
Answer – Select * from item where price < 50;
32. Identify the columns and data types of a table: Airlines. Mention at least four columns
with data type.
Answer –
Columns Data type
Flight No Text
No.of Passengers Integer
Airlines Text
Arrival_Time Date/Time
Departure_Time Date/Time
Fares Float
33. Identify the columns and data types of a table: Students. Mention at least four
columns with data type.
Answer –
Columns Data type
RollNo Integer
Student_name Varchar(20)
Father_name Varchar(20)
Mother_name Varchar(20)
Address Varchar(50)
DOB Date
Session 5: Create forms and reports using wizard
34. Why there is a need to create Forms?
Answer – A form allows the user to enter information into a database in a systematic
manner. It is a user-defined interface that allows users to see, enter, and edit data directly
in database.
35. What is the purpose of creating Reports?
Answer – Reports help to present the data in proper manner which is stored in the
database, It also displays the data in summary format.
36. What are the prerequisites to create a Form and Reports?
Answer –
Forms –
a. Forms help or manage to store data in a systematic format.
b. The prerequisites to create a form would be –
c. Add all the necessary fields in the form
d. Make the connection between form and the table
Reports –
a. Reports display the data in a summarized manner.
b. The prerequisites to create a report would be –
c. Data
d. Data source
37. Differentiate between Forms and Reports.
Answer –
Form
a. Forms are used to store the data in the semantic way
b. Edit, delete & modify can be easily managed
c. Auto calculation can be done easily
Report
a. Report display the data in the presenting format
b. Report can display all the record from the table
c. Edit, delete & modification cannot be done through report
d. You can take printout with the help of report
38. Can a form display data from queries?
Answer – Yes form can display the data from queries, with the help of query you can filter
the data and you can display in the form.
39. In how many ways Forms and Reports can be created in a database?
Answer – There are two ways to create a form and report in the database.
a. Using Wizard
b. Using Design View

Unit – 4. Web Application and Security


Session 1: Working with accessibility options
1. What do you mean by Accessibility?
Answer – Computer Accessibility helps the disabled user to work on a computer. There are
different types of accessibility options available in the operating system, for example –
Sticky Keys, Filter Keys, Toggle Keys, Sound Tab, SoundSentry, ShowSound, Display Tab,
Hight Contract etc. Computer Accessibility is also known as Assistive Technology.
2. What are Sticky Keys?
Answer – Sticky Keys is an accessibility feature which is designed to help the user having
physical disabilities. It also helps other users who have repetitive strain.
3. What are Filter Keys?
Answer – It helps the people having hand tremors, helping to type easily, ignore brief or
repeated keystrokes.
4. What are Toggle Keys?
Answer – Toggle Keys helps the people having vision problems or cognitive disabilities.
When ToogleKeys is turned on, computer generate the sound when the Caps Lock, Num
Lock, or Scroll Lock keys are pressed.
5. What is the use of Sound Sentry?
Answer – SoundSentry helps the users who have auditory impairments. SoundSantry
generates visual warning to the auditory impairments people like blinking title bar, and
flashing border instead of sound.
6. What is the purpose of ShowSounds?
Answer – ShowSound instructs the user or conveys the user with the help of sound. It also
provides information visually, through text or using informative icons.
7. What is the purpose of High Contrast?
Answer – High Contrast helps the user who has a vision impairment. For example, in the
computer you can change the Size of the font, Color of the text and the background.
8. What are Cursor Options?
Answer – Cursor is also an accessibility feature that helps the user who has a vision
impairment by changing the blink rate of the cursor and width of the cursor.
9. What is the purpose of MouseKeys?
Answer – The users who have a problem handling a mouse. MouseKeys accessibility
features help the user to use the keyboard as a pointing device instead of a mouse.
10. What is the purpose of Serial Keys?
Answer – Instead of using Keyboard or Mouse if you want to add some other input device in
the computer then the serial keys will help you. For example you can add Sip, Puff and
Breath Switches devices.
Session 2: Networking Fundamentals
11. What is a computer network?
Answer – A computer network is a group of computers and other hardware components
that are linked together by communication channels (cables or satellites) to share resources
and information.
12. What are the different Network architectures?
Answer – There are two different ways to design the network architecture –
a. Peer – to – Peer Network Architecture – Peer to peer networks are those in which all
computers have the same status. In most cases, each endpoint in such a network has an
equally competent CPU.
b. Client – Server – Architecture – Client server networks are networks in which certain
computers perform specific tasks and provide services to other computers in the network.
13. What are the major types of Network?
Answer – There are two major types of network in computer system –
a. Local Area Network (LAN) – A local area network (LAN) is a network that connects
computers and devices in a specific geographic region, such as a home, school, computer
lab, office building, or inside the buildings.
b. Wide Area Network (WAN) – Wide area network covers a broad area like across
metropolitan, regional, or national boundaries. The Internet is a collection of Wide area
networks.
14. What is the Internet?
Answer – The Internet is a global network of interconnected computer networks that
service billions of people across the world using the standard Internet protocol. It’s a
network made up of millions of public, private, business, academic, and government
networks. The internet is one of the most useful technologies of our daily life, assisting us in
our personal and professional life.
15. What is the World Wide Web?
Answer – The World Wide Web is also known as WWW or W3, is a network of
interconnected hypertext documents accessible via the Internet. A web browser allows you
to see websites that contain text, photos, videos, and other multimedia, as well as navigate
between them using hyperlinks.
16. What are the advantages of a computer network?
Answer – Advantages of computer network are –
a. File Transfer – Users can transfer text files, spreadsheets, presentations, audio files, video
files, etc from one computer to another computer.
b. Hardware Sharing – Computer networks can share hardware resources such as scanner,
printer etc.
c. Internet Sharing – Instead of paying for several Internet connections for each computer,
you can get a single Internet connection and share it with other computers in a network.
d. Usage of network based application – Another advantage is the availability of web
browsers, email clients, chat applications, audio and video calling, and so on.
17. What do you mean by ISP?
Answer – If you want Internet connection in your computer you require Internet Service
Provider (ISP), IPS helps to connect user computers to the internet. Internet Service
Providers include Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL), Airtel, MTS, Vodafone, and others.
18. What is Modem?
Answer – Previously we were taking internet connection from landline phones, but in
landline phones whatever information is coming that is in the form of analog and computer
understanding digital signal. So, Modem helps to convert analog signals to digital signals and
digital signals to analog signals.
19. What are the different types of Internet connectivity?
Answer – There are two types of Internet connectivity available (Wired connectivity &
Wireless connectivity)-
Wired connectivity
a. Dial-Up – Previously we were connecting to the internet with the help of dial – up system.
Means first we have to dial a particular number and then the internet will be established.
b. DSL – Digital Subscriber Line (DSL) provides Internet connection by transferring digital
data over the wires of a local telephone network.
c. Cable Internet Access – Cable Internet Access is delivered using existing cable TV
networks, similar to DSL, which is delivered via existing telephone lines.
Wireless connectivity
a. 3G or 4G – 3G stands for third Generation and 4G stands for fourth Generation, it is
mobile telecommunication services and network.
b. WiMax – WiMax (Worldwide Interoperability for Microwave Access) is a wireless
technology providing mobile broadband connectivity across the cities and countries, for
example Jio WiMax.
c. Wi-Fi – Wi-Fi is wireless connectivity which provides high – speed internet connections to
multiple users.
20. What is packet switching?
Answer – Packet switching is a way of sending data across a network in the form of packets.
For example, if 10KB file you want to transfer to another computer, the packet switching
will divide this 10KB file in different packets, and one by one this packet is sent to
destination computer, If in between some packets are missing or damaged then destination
computer can ask for resend packet once again, when the computer receives the packet
then the computer will send acknowledgement to sender computer this method is knowns
as packet switching.
Session 3: Introduction to Instant Messaging
21. What is Instant messaging software?
Answer – Instant messaging (IM) is a type of text-based communication in which two people
participate in a single conversation using their computers or mobile devices in an Internet-
based chatroom.
22. Key Features of an Instant Messaging?
Answer –
a. Text Message can be sent to multiple people
b. Video & Audio calling & conferencing
c. File transfer
d. Save message for future reference
Session 4: Chatting with a contact – Google talk
23. What are general rules and etiquettes to be followed while chatting.
Answer – The general rules and etiquettes are –
a. Message should be short and to the point
b. Before start chatting, first ask person have a time to chart or not
c. Know about your topic
d. Don’t type your message in uppercase
e. Give time to respond other people
Session 5: Creating and publishing web pages – Blog
24. What is a blog?
Answer – Blog is just like a journal where an individual or group of people share their
information, thoughts, activities or knowledge. Blogs are similar to online personal diaries in
that they are simple sharing of knowledge. With the help of a blog you can share events,
announcements, news and reviews etc.
25. Give examples of free blogs?
Answer – There are many free blogs provider websites are available for example –
a. www.wordpress.com
b. www.blogger.com
c. www.blog.com
d. www.weebly.com
e. www.blogsome.com
Session 6: Using Offline blog editors
26. What is an Offline Blog editor? Give examples of offline free blog editors
Answer – Suppose you don’t have an active internet connection in your home and you are a
blog writer, Offline blog editor helps bloggers to write posts offline and when the internet
connectivity is available then it will upload automatically. Offline free blog editors are –
a. Qumana
b. Windows Live Writer
c. Blogdesk
Session 7: Online Transactions
27. What is an Online transaction?
Answer – Online transactions help the user to transfer funds via the internet. When we are
doing online translation many protocols and security measures are used for a safe and
secure process. Example – Https, SSL, IOTP etc.
28. What are the different situations while doing online shopping?
Answer –
a. A customer does not have enough time to go shopping.
b. Visiting a store costs more than purchasing a product online.
c. Online, you can get a product or service that is not available in your local market.
29. What are the popular Online transaction websites?
Answer – Some of the popular online transaction are –
a. IRCTC
b. Flipkart
c. EBay
d. Redbus
Session 8: Internet Security
30. How to create a secure password?
Answer – The general guideline for managing strong password are –
a. Length of the password should be 12 – 14 character
b. Don’t use dictionary word, your name, or any common word
c. Include number, symbol, uppercase letter and lowercase letter in the password.
d. Use a random password if possible.
31. What are cookies?
Answer – A cookie is just a little bit of text that a website sends to your browser. It assists
the site in remembering information about your visit, which can make it easier to return to
the site and make it more helpful to you.
32. What are firewalls?
Answer – Firewalls, which can be software or hardware, can help to keep a computer and a
network secure. Firewalls examine network traffic to determine whether it should be
allowed or denied.
33. What is built – in password management?
Answer – When password is used in the browser then built – in password manager store the
password. When users attempt to log in to websites, browsers frequently prompt them to
auto-fill their usernames and passwords.
Session 9: Maintain workplace safety
34. What are the basic safety rules of an organization?
Answer – The safety rules to follow at workplace are –
a. Fire Safety
b. Falls and slips
c. Electrical Safety
d. Use of first aid
35. What are the basic fire safety rules followed in an organization?
Answer – The most basic fire safety rules are –
a. Fire escape plans must be installed
b. Organization have to conduct regular drills
c. Smoke alarms must be installed
d. Keep workplace a no – smoking zone
e. Regular maintenance of safety equipment.
36. What are the falls and slips safety rules?
Answer – The rules for falls and slips safety rules are –
a. Keep the moving are clean and dry
b. Workplace must be proper ventilated
c. Wear non slippery footwear
d. Oil spills, dust must be cleaned immediately.
37. What are the basic electricity safety rules?
Answer – Electricity safety rules are –
a. A recognized organization should authorize the electrical equipment.
b. Workers should be trained in the safe use of electrical equipment.
c. Electrical equipment that has been damaged or is dangerous should be replaced
immediately.
d. Heat-emitting equipment should be maintained separate from electrical equipment.
e. Make sure that the outlets/circuits are not overloaded.
38. What are the safety rules of first aid?
Answer – The safety rules of first aid are –
a. Assure the injured to remain calm and not to panic
b. If they are in shock, keep them warm.
c. In the instance of a back/neck injury, do not move the victim.
39. Examples of occupational hazards?
Answer – Examples of occupational hazards are –
a. Physical hazards
b. Chemical hazards
c. Biological hazards
d. Behavioral hazards
e. Radiological hazards
f. Ergonomic hazards
Session 10: Prevent accidents and emergencies
40. What are the different types of accidents?
Answer – The different type of accidents are –
a. Accidents at workplace – Slips and fall accidents
b. Industrial disease / illness
c. Road traffic accidents
d. Clinical Accidents
e. Sports related accidents
41. What care should an organization take to handle accidents?
Answer – The safety rules an organization take to handle accidents are –
a. Safety measures should be installed in workplace
b. Immediately call the medical team for any injury
c. Stay alert
d. Pay attention to and follow emergency drills
Session 11: Protect health and safety at work
42. What are the Hazards?
Answer – A hazard is defined as anything that has the potential to cause injury, damage, or
loss of health or life.
There are different types of hazards –
a. Physical
b. Chemical
c. Biological
d. Mechanical
43. Give a checklist for workstations to minimize the hazards.
Answer – Checklist of workstations are –
a. allow enough space for the user to change positions comfortably
b. give sufficient lighting
c. have windows with changeable coverings to control the amount of sunlight
d. be sufficiently spacious when a workstation is shared by more than one person
44. Give a checklist for computers to minimize the hazards.
Answer – Checklist for computers are –
a. show well-defined characters of appropriate size and spacing
b. Have a stable image
c. Have easily adjustable brightness and contrast
d. Keyboard should have keys with clearly visible symbols
e. Keyboard should have a gap in front to give support for the user’s hands or arms
45. Give a checklist for the work surface to minimize the hazards.
Answer – The work surface should –
a. give sufficient space for the user
b. have a low reflective surface
c. be of sufficient size to allow the screen, keyboard, and other peripherals to be placed
flexibly
d. have a stable and adjustable document holder that is at the same height as the screen
and at the same viewing distance as the screen
46. Explain the term ‘Evacuation’
Answer – Evacuation is the process of removing people from a location in the case of
emergency or disaster.
a. In the case of emergency, every organization must ensure the following points for
evacuation:
b. Every organization have an evacuation policy
c. In the case of an emergency, the organization must have a specified gathering place.
d. In the case of an emergency, an organization must have a buddy system for special needs
or disabilities people.
e. Floor plans should be placed in every floor
f. Frequently drills should be conducted.
47. Explain the term ‘Evacuation Policy’
Answer – Every company must have an evacuation plan. All Team Leaders are accountable
for notifying their staff about the policy. When the Team Leader informs you of these things,
pay close attention. Negligence at this time may result in the loss of life.
48. Explain Buddy System to implement evacuation efficiently in case of emergency
Answer – A ‘buddy system’ for those with special needs or disabilities problem. This
approach ensures that people with disabilities are properly assisted and guided out of the
premises or impacted area. If you’re a buddy to someone, make sure they’re secure at the
assembly point with you.
49. Explain the importance of a healthy lifestyle.
Answer – ‘A healthy way of life leads to a healthy being.’ A healthy lifestyle has a long-term
impact on an individual, resulting in a healthy environment at home and at work. A happy
and healthy employee will always give the best.
50. Give any four points of a healthy lifestyle.
Answer – The four points of a healthy lifestyle are –
a. Physical activities
b. Healthy eating habits
c. Sound sleep
d. Stress management

You might also like