Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
Transforms And Partial Differential Equations: UNIT V: Z - Transforms And Difference
Equations
Solution Of Difference Equations
Using Z-transform
Home | All Subjects | CIVIL Department | Transforms and Partial Differential Equations
<< Previous Next >>
We know that Laplace Transforms are very useful to solve linear differential equations The
Z-transforms are useful to solve linear difference equations.
Solution of difference equations using Z-transform.
We know that Laplace Transforms are very useful to solve linear differential equations
The Z-transforms are useful to solve linear difference equations.
Formula:
XIV. Problems based on Solution of the difference equations using Z-transform
Solve :
1 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
1. Solve yn+1-2yn = 0 given yo = 3
Solution: Given: yn+1-2yn = 0
Taking Z-transform on both sides of the difference equation, we get
2. Using Z-transform, solve yn+2 - 4yn = 0, given that y0= 0, y1 = 2
2 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
3. Solve yn+2-4yn = 0
4. Using Z-transform, solve
Un+2 + 3un+1 + 2un = 0 given uo = 1, u1 = 2.
3 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
5. Solve the difference equation
y (n+3)- 3y (n + 1) + 2y(n) = 0 given that y(0) = 4, y(1) = 0 and y(2) = 8.
Solution: Given: y (n+3)- 3y (n + 1) + 2y (n) 0
Z [y (n+3)]-3Z [y (n + 1)] + 2Z [y(n)] = 0
[z3 Y(z) - z3y(0) - z2 y(1) – zy(2)]
3 [zY(z) - zy(0)] + 2Y(z) 00
[z3 Y(z) — 4z3 - 8z] - 3 [zY(z) — 4z] + 2Y(z) = 0
(z3-3z + 2) Y(z) – 4z3.
[ y (0) = 4, y (1) = 0, y (2) = 8]
4 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
6. Solve yn + 2-2 cos a yn + 1 + yn =0 given that yo = 1, y1 = cos a.
Solution: Given: yn + 2-2 cos a yn + 1 + yn =0
Z[yn+21-2 cos a Z [yn + 1]+ Z[yn] Z[0]
[z2Y(z) - z2y (0) -zy (1)]-2 cos a [zY (z) - zy (0)] + Y (z) = 0
7. Solve the difference equation
y (k + 2) - 4y (k + 1) + 4y (k) = 0 where y(0) = 1, y (1)=0.
Solution :
5 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
8. Using Z-transform solve y (n) + 3y (n - 1) - 4y (n-2) = 0
n≥ 2 given that y (0) = 3 and y (1) = -2.
Solution : Given : y (n) + 3y (n − 1) −4 y (n − 2) = 0, n ≥ 2
Replace n by n + 2, we get
9. Solve x (n + 1) - 2x (n) = 1, given x(0) = 0
6 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
Solution: Given: x (n + 1) - 2x (n) = 1
10. Using Z-transform method solve yn + 2 + Yn = 2 given that yo = y1= 0.
Solution: Given: yn + 2 + yn = 2 and y0= y1 = 0
11. Solve yn+2 + 6yn+1 + 9yn = 2n given y0= y1=0
7 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
Solution: Given: yn+2 + 6yn+1 + 9yn = 2n
12. Using the Z-transform, solve
Un+2 + 4un+1 + 3un = 2n with u0 = u1 = 1
Solution: Given: Un+2 + 4un+1 + 3un = 2n
8 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
13. Using Z-transform, solve un+2 − 5un+1 + 6un = 4n given_that U0 = 0, u1 = 1.
Solution: Given: un+2 − 5un+1 + 6un = 4n
9 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
14. yn +2 +4yn + 1 + 3yn =3n with y0= 0, y1=1)
Solution: Given: yn +2 +4yn + 1 + 3yn =3n
10 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
15. Solve yn+2 + yn = n2n
Solution: Given: yn+2 + yn = n2n
11 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
12 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
16. Using Z-transform, solve yn+2+4yn+1-5yn = 24n-8 given that y0 = 3 and y1 =-5
13 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
14 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
17. Solve y(n) − y(n − 1) = u(n) + u(n − 1) when_u(n) =n,u(n-1) = n-1/
Solution: Given: y(n) − y(n − 1) = u(n) + u(n − 1)
18. Find the response of the system :
yn + 2-5yn + 1 + 6yn un, with y0 = 0, y1 and un = n = 0 1, 2,… by Z-transform method.
Solution: Given: yn + 2-5yn + 1 + 6yn =un
Taking Z-transform of both sides of the given equation we get
We provide Notes, Study material pdf download, lecture notes, important questions and answers, University question paper pdf download, Question bank for
Engineering students in Tamilnadu under Anna University Affiliated colleges. EEE, ECE, MECH, CIVIL, CSE, IT are the major departments covered by our website.
[2021 Regulation, All 8 semester, All 4 years ]
About | Contact Us | Privacy Policy | Terms and Conditions | Disclaimer | DMCA Complaint | Upload Content | Send Content
© 2022 - 2023 Copyright: poriyaan.in
15 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
19. Solve the simultaneous difference equations yn+1 = 5xn+7; yn+1 = xn+2yn given
that xo = 0, and y0 = 1.
Solution: Given: (i) xn+1=5xn+7
16 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
20. Solve the system using Z-transform
xn+1=7xn+10yn
yn+1 = xn+4yn given that x0=3, y0 = 2.
Solution: Given: xn+1 = 7xn+10yn
17 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
18 of 19 26/04/24, 09:15
Solution Of Difference Equations Using Z-transform https://civil.poriyaan.in/topic/solution-of-difference-equations-using-z-transfor...
Transforms And Partial Differential Equations: UNIT V: Z - Transforms And Difference
Equations : Tag: : - Solution Of Difference Equations Using Z-transform
Home | All Subjects | CIVIL Department | UNIT: Transforms and Partial Differential
Equations
<< Previous Next >>
Related Topics
Introduction
Problems based on Z-transform of some basic functions - Examples
Inverse Z-Transform - Methods
Convolution Theorem - Definition
Formation Of Difference Equations
Solution Of Difference Equations Using Z-transform
Exercise - Solution of difference equations using Z-transform.
Miscellaneous Problems
Convergence Of Z-Transforms
Worked Examples
Exercise - Convergence Of Z-Transforms
Questions And Answers
Related Subjects
Transforms and Partial Differential Equations
MA3351 3rd semester civil, Mechanical Dept |
2021 Regulation | 3rd Semester Mechanical
Dept 2021 Regulation
19 of 19 26/04/24, 09:15