Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
53 views13 pages

LAT Solved Paper

LAT solved papers

Uploaded by

israraye
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
53 views13 pages

LAT Solved Paper

LAT solved papers

Uploaded by

israraye
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 13

1|Page

LAW ADMISSION TEST


CONDUCTED BY HEC ON 09-02-2020
(SOLVED PAPER)

GENERAL KNOWLEDGE
01. Former President Parvaiz Musharraf resigns from office on
a) 18 Aug 2008
b) 19 Aug 2008
c) 20 Aug 2008
d) 21 Aug 2008
02. Article of constitution which gives Supreme Court Sou moto power?
a) Article 144 (3)
b) Article 164 (3)
c) Article 184 (3)
d) Article 174 (3)
03. In which constitutional amendment (FATA) was merged with KPK?
a) 25th
b) 18th
c) 21st
d) 22nd

04. The longest railway platform of Pakistan?


a) Rohri
b) Lahore
c) Karachi
d) Khanewal

05. The current ambassador of Pakistan to the United Nations


a) Maleeha Lodhi
b) Muneer Akram
c) Sohail Mehmood
d) Patras Bukhari
06. Which European Country is not member of European Union?

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
2|Page

a) Switzerland
b) France
c) Belgium
d) Netherlands
07. Which city of name of Pakistan means “The Forest in the Sky”
a) Gilgit
b) Shugran
c) Chilas
d) Hunza
08. The Current President of Turkey
a) Ahmet Davutoglu
b) Binali Yildirim
c) Recep Tayyab Erdogan
d) Abdullah Gul
09. Secretary General United Nations Antonio Guterres belongs to which country
a) USA
b) Portugal
c) Czech Republic
d) Germany

10. The FIFA World Cup 2022 will be held in


a) Argentina
b) Germany
c) Qatar
d) Russia
11. The 2019 Wimbledon Championship Singles (Men) was won by?
a) Roger Federer
b) Rafael Nadal
c) Novak Djokovic
d) Andy Murray
12. The Headquarter of NASA is located in

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
3|Page

a) Washington DC
b) New York
c) Chicago
d) Los Angeles
13. A personal account cannot be open in which bank?
a) A Cooperative Bank
b) A Scheduled Bank
c) State Bank of Pakistan
14. The Total Length of Line of Control (LOC)
a) 720 km
b) 760 km
c) 780 km
d) None of these
(LOC total length is 740 KM)

15. Name the sea which is situated between Europe & Asia
a) Black Sea
b) Red Sea
c) Arabian Sea
d) Indian Ocean
16. Name the Muslim country who opposed against Pakistan.
a) Iran
b) Afghanistan
c) Indonesia
d) Turkey
17. Yellow sea is situated in
a) North of Atlantic
b) Fast of Indian Ocean
c) South of Pacific
d) None of these
(Western Pacific Ocean is between China & Korea and the answer was “none
of these” because it was not given in the options

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
4|Page

18. The Cheapest source of Electricity in Pakistan?


a) Hydel
b) Thermal
c) Petrol
d) Gas
19. Senator in Pakistan has about Period of?
a) 4 years
b) 5 years
c) 6 years
20. BEAR is the symbol of
a) Italy
b) India
c) Russia
d) France

PAKISTAN STUDIES
21. The Chief Justice of Lahore High court who administered oath of Quaid e
Azam he was?
Ans: Chief Justice Abdul Rasheed

22. First Constitution Passed On?


Ans: 23 March 1956

23. First Martial Law in Pakistan was imposed by?


Ans: Ayub Khan

24. Islamabad was Chosen by commission for capital In?


Ans: 1960

25. The Main export crops of Pakistan are


Ans: Cotton & Rice

26. Crops have been categorized based on their plantation related with time, so
wheat is a?

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
5|Page

Ans: Rabi Crop

27. Due to its importance in economy of Pakistan, Cotton has been nick named
Ans: Silver Fibre

28. Tarbela Dam is the ______ largest earth filled Dam in the world.
Ans : According to google Tarbela is the world largest earth filled dam

29. A group called Nizimin-e-Salat were appointed during the government of


Zia, there Job was to
Ans: Urge People to Pray

30. The US Ambassador who Died in Plane crash with Zia was
Ans: Arnold Lewis Raphel

ISLAMIC STUDIES
31. Who was the first sahabi who called Azan for the First time?
Ans: Hazrat Bilal

32. How many verses if Surah Al-Alaq were first revealed on the Holy Prophet
Ans: 5

33. Who was the first female shaheed of Islam?


Ans: Hazrat Samiya (R.A)

34. Who met the holy Prophet at the First Spiritual Sky during Miraj?
Ans: Hazat Adam (A.S)

35. How many Ayat-e-Sujdah in the Holy Quran?


Ans: 14

36. Which Surah is called Umm-ul-Kitab


Ans: Al-Fatiha

37. The First Masjid on the surface of Earth


Ans: Quba Masjid

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
6|Page

38. Who added the words “Assalto-Khairum-Menun-Nom” in Azan?


Ans: Hazrat Umar (R.A)

39. Name the Sahabi who was the first one to martyr in the history of Islam?
Ans: Hazrat Haris Bin Abi Hala

40. Name the first woman, after Hazrat Khadija embraced Islam.
Ans: Hazrat Labala Bint Haris (R.A)

ENGLISH
Choose the letter, word or phrase that is most nearly similar in meaning to
the word in Capital Letters.

41. EMPTY
A) Overlook
B) Vacant
C) Dip
D) Unfilled

42. COMPLEX
A) Simple
B) Hard
C) Complicated
D) none of these

43. LAUD
A) Extolled
B) Eulogy
C) Praise
D) Lord

44. DILIGENT
A) Energetic
B) Industrious

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
7|Page

C) Eager
D) Active

45. COLLAPSE
A) Pressure
B) Loose
C) Down
D) Slump

46. DETERMINATION
A) Purpose
B) Festive
C) Constant
D) Firmness

47. LACK
A) Elusion
B) Deficiency
C) Silent
D) Scarcity

PREPOSITIONS

48. He got ______ his illness in two weeks.


A) Over
B) It
C) In
D) About

49. He is indebted _____ his friend for a large sum of money.


A) On
B) To

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
8|Page

C) For
D) With

50. Ali lives _____ a small town, where I met him ____ his house.
A) In – On
B) On – At
C) In – At
D) On - In

51. He fell _____ the ladder and broke his arm.


A) Over
B) At
C) Besides
D) From

52. They argue everything _____ the bitter end.


A) To
B) About
C) In

53. The nearest restaurant is ____ an hour drive from here.


A) Up
B) Down
C) About
D) Within

Choose the letter word or phrase which is most nearly opposite in


meaning to the word in capital letters

54. WHIMSICAL
A) Imaginative
B) Unusual
C) Sober

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
9|Page

D) Fanciful

55. ADVERSE
A) Untimely
B) Favorable
C) Determination
D) Contrary

56. CREDIBLE
A) Improbable
B) Plausible
C) Valid

57. FLAUNT
A) Show
B) Brandish
C) Hide
D) Exhibit

58. ACUTE
Ans: Negligible

59. APPRAISE
A) Undervalue
B) Evaluate
C) Estimate
D) None of these

60. APPRISE
A) Description
B) Mystify
C) Publish
D) Enlighten

MATHEMATICS

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
10 | P a g e

61. A fruit seller had some apples. He sells 40% and still has 420 apples.
Originally he had?
Ans: 700 apples

62. In a farm having hens and goats, Nomi can see 84 heads and 282 legs, how
many hens are there?
Ans: 27 hens

63. A number of given in option is multiplied by its one third to get 192. Find the
number.
Ans: 24

64. 3/4 part of tank is full of water, when 30 litters of water Is taken out it
becomes empty, the capacity of the tank is?
Ans: 40 Litters

65. When a wall clock shows 6 ‘o’ clock, then angle between minute hand and
hour hand is?
Ans: 180°

‫اردو‬

‫۔‬:‫دنمرہجزلیاافلظےکرتمادفےیھکل‬

‫۔ احتج‬66

‫بلط‬-A

‫رضورت‬-B

‫انمت‬-C

‫اتحمج‬-D

‫۔ دوتسر‬67

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
11 | P a g e

‫آنیئ‬-A

‫رمس‬-B

‫رواج‬-C

‫اقثتف‬-D

‫۔ زتمح‬68

‫ااجتل‬-A

‫دھک‬-B

‫داع‬-C

‫فیلکت‬-D

‫۔ ذتّل‬69

‫دبانیم‬-A

‫مگانیم‬-B

‫گجاسنہیئ‬-C

‫روسایئ‬-D

‫۔ تمکح‬70

‫رطہقی‬-A

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917
‫‪12 | P a g e‬‬

‫‪-B‬داانیئ‬

‫‪-C‬دتریب‬

‫‪-D‬اوصل‬

‫دنمرہجزلیاافلظےکاضتمدےھکل‬

‫‪71‬۔ دجتدنسپ‬

‫‪-A‬دقاتمدنسپ‬

‫‪-B‬نمدنسپ‬

‫‪-C‬دلدنسپ‬

‫‪-D‬دشتدنسپ‬

‫‪72‬۔ اافتق‬

‫‪-A‬ااحتد‬

‫‪-B‬افنق‬

‫‪-C‬دعاوت‬

‫‪73‬۔ولخت‬

‫‪-A‬تقلخ‬

‫‪-B‬ولجت‬

‫‪-C‬فیطل‬

‫‪LAT Instructor:‬‬
‫)‪Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist‬‬
‫‪Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917‬‬
13 | P a g e

‫اتیلق‬-D

‫۔اصدق‬74

‫اکذب‬-A

‫انیم‬-B

‫اچس‬-C

‫انمقف‬-D

‫۔ آابد‬75

‫وریان‬-A

‫رغق‬-B

‫ربابد‬-C

‫ےبرھگ‬-D
ESSAY TOPICS

1) Is it worse to have little money or too much!

2) School pupils should be though how to be good parents in future

3) Some people say that we learn more outside the classroom then inside!

Personal Statement
• How can you contribute to make Pakistan clean and Green

LAT Instructor:
Chowdhry Ahmad Gondal Advocate High Court (Gold Medalist)
Law Office: Lahore & Pakpattan. WhatsApp: 03007006917

You might also like