Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
26 views31 pages

PPSC Mock 1

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
26 views31 pages

PPSC Mock 1

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 31

Result

ChatGPT
Download ChatGPT App for Free

INSTALL

Test Name PPSC Mock 1

Test ID 250823224959

Candidate Name Hamza

Candidate ID 68ab207ca496c6

Test Start Time 2025-08-24 19:54:14 (IST)

Test End Time 2025-08-24 20:15:11 (IST)

Total Questions 100

Right Answered 68

Wrong Answered 32

Not Attempted 0

Mark for each right answer 1

Negative mark for each wrong answe


0.25
r

Score 60 / 100
Percentage Result
60%

Q1. Pakistan Rank in Henry Passport Index 2025 is ?

1. 100th

2. 101th

3. 102th

4. 103th

Right Answer : 4
@Your Answer : 1

Q2. Who has been appointed as Director General of Religious Education?

1. (R)Major General Dr. Ghulam Qamar

2. Ahmed Ishaq Jehangir

3. M. Shabaz aqmal

4. None of these

Right Answer : 2
@Your Answer : 1

Q3. Pakistan President visited which country in Feb 2025?

1. Uzbakistan

2. Russia

3. Thailand

4. China

Right Answer : 4
#Your Answer : 4

Q4. Who became the first female manager of Pakistan cricket team?
1. Hina Munawar
Result
2. Hadia iman

3. Fatima waqar

4. None of these

Right Answer : 1
@Your Answer : 3

Q5. Where was the opening ceremony of Aman 2025 held?

1. Gwadar Port

2. Islamabad Naval Base

3. Pakistan Navy Dockyard, Karachi

4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q6. Which country will host Winter Olympics 2026?

1. Japan

2. China

3. Switzerland

4. None of these

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q7. Which player won Tennis Tournament Australian Open 2025?

1. Alexander Zverev

2. Jannik Sinner

3. Daniil Medvedev

4. None of these
Right Answer : 2
Result
@Your Answer : 1

Q8. Which country introduced Gold Card Visa Program

1. UK

2. Italy

3. China

4. USA

Right Answer : 4
@Your Answer : 2

Q9. Who holds the record of fastest 14000 runs in ODI Cricket?

1. Babar Azam

2. Virat Kohli

3. Sachin Tendulkar

4. Sangakara

Right Answer : 2
@Your Answer : 1

Q10. Theme of 2016 Olympics?

1. A new world

2. sports for life

3. a better world

4. None of these

Right Answer : 1
@Your Answer : 3
Result
Q11. Hazrat Soda died in which caliph era;

1. Abubakar

2. Umer

3. Usman

4. None of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q12. Ahmad bin Shoaib wrote which book:

1. Sahi Muslim

2. Sahi Bukhari

3. Alkafi

4. Al nisai

Right Answer : 4
@Your Answer : 3

Q13. when did the law of zina applied

1. 2 hijri

2. 5 hijri

3. 7 hijri

4. non of these

Right Answer : 2
@Your Answer : 3

Q14. Time of revelation of Quran in Makkah is:

1. 20 years

2. 12 years

3. 13 years
4. None of these
Result
Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q15. Namaz e Tarawee was started by:

1. Hazrat Umer

2. Hazrat Usman

3. Hazrat abubakar

4. None of these

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q16. Battle in which Holy Prophet S.A.W. participated :

1. Sariya

2. Battle

3. Ghazwa

4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q17. If a girl jump 820 times in an hour. How many times she jumps in 30
minutes?
300
350
410
470

1. 300

2. 350

3. 470

4. 410
Right Answer : 4
Result
#Your Answer : 4

Q18. 2km ratio to 400 meter:

1. 5:1

2. 4:1

3. 5:2

4. 2:1

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q19. 51+5-3+7-5.1=

1. 44.8

2. 50.7

3. 55.9

4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q20. If A and B can do a work in 12 days and A, B and C can do a work in 8


days then in how many days C can complete the work:

1. 12

2. 24

3. 36

4. None of these
Right Answer : 2
Result
#Your Answer : 2

Q21. We have respect __ our leaders.

1. to

2. of

3. for

4. Any of the above

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q22. The house is large __ is quite old fashioned

1. because

2. of

3. for

4. but

Right Answer : 4
#Your Answer : 4

Q23. Antonym of Exonerate is

1. Refused

2. Accept

3. Accused

4. None of these
Right Answer : 3
Result
@Your Answer : 2

Q24. Change voice "Danial is singing a song".

1. Song is being sung by Danial

2. Song is singing by Danial

3. Song is sung by Danial

4. Song has sung by Danial

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q25. idiom " Bring Out" means

1. to hide

2. to reveal

3. to break

4. to pride

Right Answer : 2
@Your Answer : 3

Q26. Choose the correct option: Too many iron meaning.

1. Fire

2. Amusing

3. Laugh

4. To involve in many engagement

Right Answer : 4
#Your Answer : 4

Q27. Synonym of Affable:


Result

1. fearful

2. friendly

3. timid

4. hostlle

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q28. Abdul Rehman Chugtai is a Pakistani ___.

1. Cricketer

2. Painter

3. Politician

4. All of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q29. Who was the Shaista Ikramullah:

1. Doctor

2. Layer

3. Politician

4. Athlete

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q30. The real name of Nawab Mohsin ul Mulk was:


1. Syed Mehdi Ali
Result
2. Nawab Khizar Hayat

3. Muhammad Elahi

4. Nawab Mushtaq Hussain

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q31. ‫مجھ سے پہلی سی محبت میرے محبوب نہ مانگ؟ یہ شعر کس کا ہے‬

1. ‫فیض احمد فیض‬

2. ‫ولی محمد ولی‬

3. ‫خواجہ معین الدین‬

4. ‫ناصر علی‬

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q32. Urdu Ka Phela Noval Nigar Kon Hay?

1. Mirza Ghalib

2. Mir Taqi

3. Parem Chand

4. Deputy Nazir Ahmed

Right Answer : 4
#Your Answer : 4

Q33. Mustansar Hussain tarar ka phela naval konsa tha?


1. Shumshaal Baimesaal
Result
2. Piar ka Phela Sheher

3. Shehpar

4. Khas-o-Khaashaak Zamanay

Right Answer : 2
@Your Answer : 4

Q34. Baba e Urdu is name of:

1. Mirza Ghalib

2. Taimoor Langra

3. M. Abdul Haq

4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q35. ‫ناول خدا کی بستی کی کہانی کس شہر سے تعلق رکھتی ہے؟‬

1. Karachi

2. Lahore

3. Sialkot

4. Faisalabad

Right Answer : 1
@Your Answer : 3

Q36. Nazam toot batoot is written by:

1. Sufi tabasum

2. Mirza Ghalib

3. Mir Hassan

4. None of these
Right Answer : 1
Result
#Your Answer : 1

Q37. ‫ غلت ملت میں دوسرے لفظ کو کیا کہتے ہیں‬،‫روٹی ووٹی‬:

1. ‫مفعول‬

2. ‫فاضل‬

3. ‫مہمل‬

4. None of These

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q38. Ander Nagri chopat Raja means:

1. be insafi ka door

2. Be parwa hakomat

3. be hayai ka door

4. None

Right Answer : 2
@Your Answer : 1

Q39. The term United Nations coined by?

1. Jane Osten

2. George Washington

3. James walt

4. F D Roosevelt

Right Answer : 4
#Your Answer : 4

Q40. Largest moist forest with broad leaves?

1. Amazon rainforest
2. changa manga
Result
3. Congo rainforest

4. Valdivian rainforest

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q41. According to United Nations, if a person lives for how much time in a
foreign country, he becomes an international migrant?

1. 16 months

2. 10 months

3. 1 year

4. 2 years

Right Answer : 3
@Your Answer : 4

Q42. Statue of Liberty is situated in?

1. USA

2. France

3. Germany

4. UAE

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q43. What is the function of IMF?

1. Monitory funds

2. Directing Banks

3. Helping Countries

4. All of these

Right Answer : 1
@Your Answer : 4
Q44. MI5 Is the secret agency of: Result

1. Germany

2. USA

3. France

4. UK

Right Answer : 4
#Your Answer : 4

Q45. Which App is mostly used for Money Transfer in Punjab:

1. Jazzcash

2. Raast

3. Easy Paisa

4. All of these

Right Answer : 1
@Your Answer : 4

Q46. Global Trade through Panama canal:

1. 2%

2. 8%

3. 5%

4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q47. Allam Iqbal wrote a book on which subject along with poetry:

1. Philosophy
2. Economics
Result
3. Business

4. None of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q48. Qazi faiz esa tenure as Balochistan chief justice;

1. 2009-2014

2. 2010-2015

3. 2014-2019

4. None of these

Right Answer : 1
@Your Answer : 2

Q49. 0Watergate scandal:

1. 1965

2. 1974

3. 1947

4. None of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q50. Pakistan culture is:

1. Collectivist
2. Individualistic
Result
3. Both

4. None of These

Right Answer : 13
@Your Answer : 1

Q51. S-400 missile shield system was given to India by which country?

1. Russia

2. Japan

3. USA

4. None of these

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q52. File extension of MS Word is ?

1. .docs

2. .docx

3. .doc

4. .docoment

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q53. in Microsoft Office the options 'portrait" and 'landscape' comes under ?

1. page layout

2. page design

3. page orientation

4. insert

Right Answer : 3
@Your Answer : 1
Q54. Which language is primarily used in computers?
Result
1. English Language

2. Machine language

3. Sign Language

4. None of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q55. To insert video in MS Power Point which tab is used?

1. home

2. design

3. insert

4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q56. What is true about Master document:

1. to make a huge copy of documents

2. To combine all subdocument in one main document

3. to make a pdf

4. None of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q57. Which feature is used to add motion on object,text on slide:

1. Effects

2. Movement

3. Animation

4. All of the above


Right Answer : 3
Result
@Your Answer : 4

Q58. Which file extension is used for excel

1. .xls

2. .xlsx

3. .xlX

4. None of these

Right Answer : 2
@Your Answer : 3

Q59. Which shortcut key is used for copying the text?

1. Ctrl + C

2. Ctrl + X

3. Ctrl + Y

4. Ctrl + A

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q60. Ctrl + Q shortcut key is used in MS-Word for:

1. new paragraph

2. paragraph break

3. Paragraph remove

4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q61. Https Stands for?

1. Hypertext Transfer Protocol start

2. Hypertext Transfer Protocol Secure


3. Hypertext Transfer Protocol Section
Result
4. None

Right Answer : 2
@Your Answer : 3

Q62. You can send mail/ letter to two or more people with different mailing by?

1. mail combine

2. mail merge

3. mail support

4. None of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q63. Which of the following element is fixed by cyanobacteria?

1. Oxygen

2. Nitrogen

3. Sulphur

4. All of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q64. Which of the following is most abundant element in Universe?

1. Oxygen

2. Nitrogen

3. Carbon

4. Hydrogen

Right Answer : 4
#Your Answer : 4

Q65. Mother of all Science?


1. Physics
Result
2. Chemsitry

3. Mathematics

4. Engineering

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q66. The mass of a body at the center of the earth is?

1. Constant

2. Greater

3. Lesser

4. Varies

Right Answer : 1
@Your Answer : 2

Q67. Formula of sugar is?

1. C10H22O10

2. C12H20O10

3. C12H22O11

4. Any of the above

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q68. Study of Human Mind and behaviour is called

1. Philosophy

2. Psychology

3. Hetrology

4. None of these
Right Answer : 2
Result
#Your Answer : 2

Q69. Pasteurization is the process of heating?

1. Milk

2. Food

3. Water

4. None of these

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q70. Which air gas is the cause of increased in high temperature:

1. CO2

2. NO2

3. SO2

4. None of these

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q71. Which of the following planets has no moon?

1. Earth

2. Mercury

3. Mars

4. Saturn

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q72. An alloy consisting of mainly Tin and Lead is called:

1. Chrome

2. Bronze
3. Solder
Result
4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q73. What is the primary source of energy for the Earth?

1. Geothermal

2. Sun

3. Wind

4. Nuclear

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q74. Pak China border agreement signed in which year?

1. March 1963

2. March 1966

3. June 1971

4. June 1966

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q75. All Parties Conference held in which year?

1. 1933

2. 1928

3. 1927

4. 1931

Right Answer : 2
#Your Answer : 2
Q76. Pakistan and China decided which city as an industrial hub for joint
Result
venture?

1. Karachi

2. Sialkot

3. Faisalabad / Gwadar

4. Islamabad

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q77. Who is the founder of Dawn News?

1. M. Ali Johar

2. Liaqat Ali

3. Quid e Azam

4. M. Ali boghra

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q78. Pakistan joined IMF in:

1. 11 july 1950

2. 11 june 1951

3. 11 july 1952

4. None of these

Right Answer : 1
@Your Answer : 2

Q79. Pakistan number as a producer of of sugar:

1. 2nd

2. 4th

3. 5th
4. None of these
Result
Right Answer : 3
@Your Answer : 4

Q80. Durand Line was formed after which Anglo war:

1. Firsts Anglo Afghan war

2. Second Anglo Afghan war

3. War of Independence

4. None of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q81. Shah Jahan succeeded by?

1. Humayo

2. Aurangzeb

3. Akbar

4. None of these

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q82. Partition of Bengal year:

1. 1905

2. 1915

3. 1911

4. None of these

Right Answer : 1
#Your Answer : 1
Q83. National River of Pakistan:
Result
1. Indus

2. Chenab

3. Satluj

4. Jhelum

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q84. When Quaid e Azam joined All India Muslim league:

1. 1911

2. 1913

3. 1915

4. 1929

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q85. Which is Pakistani news agency?

1. API

2. PTV

3. GEO

4. PTCL

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q86. Identify the Viceroy who made the "August Offer" in 1940?

1. Lord Linlithgow

2. Lord Wavell

3. Lord Ripon

4. None of these
Right Answer : 1
Result
@Your Answer : 2

Q87. The Indus Water Treaty between India and Pakistan was brokered by :

1. Asian Development Bank

2. IMP

3. World Bank

4. None of These

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q88. How many five years plan of Pakistan announced till 2000:

1. Six

2. Seven

3. Eight

4. Nine

Right Answer : 3
@Your Answer : 2

Q89. Cue, bolting and break terms are associated with which game?

1. Carem

2. Billiard

3. Snooker

4. All of these

Right Answer : 2
@Your Answer : 4

Q90. During a hockey match, if the ball is stuck in the Goalkeeper’s pads then
game is restarted BY__?
1. by bully
Result
2. game is finished

3. not restarted

4. Any of the above

Right Answer : 1
@Your Answer : 4

Q91. Hockey world Cup is held after how many years?

1. 3

2. 5

3. 4

4. 1

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q92. First Asian games was held in:

1. India

2. Pakistan

3. China

4. None of these

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Q93. First FiFa world cup won by:

1. Argentina
2. France
Result
3. Uruguay

4. None of these

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q94. In sports, who signed the final result after the game:

1. Both team coaches

2. Referee

3. Both team captains

4. None of these

Right Answer : 2
@Your Answer : 3

Q95. A cricket match is played between two team with how many players on
each side?

1. 9

2. 10

3. 11

4. 12

Right Answer : 3
#Your Answer : 3

Q96. Shah wali Ullah translated Quran in:

1. Urdu

2. Persia

3. Pashto

4. None of These
Right Answer : 2
Result
#Your Answer : 2

Q97. Ayat aAl Kursi is part of which Surah in the Holy Quran?

1. Al Imran

2. Al Baqarah

3. Al Anfal

4. Al Nissa

Right Answer : 2
#Your Answer : 2

Q98. "Muhammad is the messenger of Allah" is stated in Surah _________

1. Surah Ya-Seen

2. Surah Muhammad

3. Surah Al-Muzzamil

4. Surah Al-Fath

Right Answer : 4
#Your Answer : 4

Q99. What is Usher in Islam:

1. Tax on Christian

2. Tax on Jews

3. Income tax

4. Tax On Islam
Right Answer : 4
Result
@Your Answer : 3

Q100. What is meaning of prophet:

1. Messenger

2. Leader

3. Helper

4. None

Right Answer : 1
#Your Answer : 1

Logout

You might also like