Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
105 views11 pages

Jee-Advanced Internal Test-03 Chemistry Xi - Wd&We (Chennai School) 1 14-08-2024

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
105 views11 pages

Jee-Advanced Internal Test-03 Chemistry Xi - Wd&We (Chennai School) 1 14-08-2024

Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 11

PATTERN JEE-ADVANCED

TEST NAME INTERNAL TEST-03


SUBJECT CHEMISTRY
CLASS XI - WD&WE (CHENNAI SCHOOL)
PHASE 1
EXAM DATE 14-08-2024

PAPER SETTER DETAILS

NAME: Mahesh Babu Sir CENTER: Ashok Nagar Remarks


1st PROOF SUBMISSION RECEIVED
DATE: 05-08-2024 05-08-2024
Signature:

PAPER VERIFICATION-01 DETAILS

NAME: Siva Surya Sir CENTER: Avadi Remarks


1st VERIFIER SUBMISSION RECEIVED
Small Correction
DATE: 05-08-2024 05-08-2024

Signature:

PAPER VERIFICATION-02 DETAILS

NAME: Ravi Shankar Srinivas G CENTER: Anna Nagar Remarks


2nd VERIFIER SUBMISSION RECEIVED
No Correction
DATE: 01-08-2024 01-08-2024
Signature:

FINAL VERIFICATION DETAILS

NAME: Vimal Sir CENTER: Ashok Nagar Remarks


FINAL VERIFIER SUBMISSION RECEIVED
DATE:
Signature:
TAG SHEET FORMAT (JEE-ADVANCED)

Syllabus as per NOTICE


Some Basic Concepts of Chemistry, Atomic Structure, Periodic
Table, Chemical Bonding.
Q.No Sub topic Level Tag code Source
1. Atomic Structure Easy AS10 Others

2. Atomic Structure Tough AS03 Others

3. Atomic Structure Tough AS08 Others

4. Concentration Terms Medium CT05 Others

5. PERIODIC TABLE Medium PT05 Others

6. PERIODIC TABLE Medium PT04 Others

7. CHEMICAL BONDING Easy CB04 Others

8. PERIODIC TABLE Easy PT04 Others

9. Atomic Structure Easy AS10 Others

10. Atomic Structure Medium AS08 Others

11. Concentration Terms Easy CT01 Others

12. Concentration Terms Easy CT01 Others

13. Concentration Terms Easy CT01 Others

14. Concentration Terms Easy CT01 Others

15. Atomic Structure Easy AS10 Others

16. Atomic Structure Easy AS09 Others

17. PERIODIC TABLE Medium PT03 Others

18. PERIODIC TABLE Easy PT04 Others


IIT-Nurture (Chennai School)/Phase:Phase-01/14-08-2024

BEWARE OF NEGATIVE MARKING


CHEMISTRY
Syllabus: Some Basic Concepts of Chemistry, Atomic Structure, Periodic Table,
Chemical Bonding.
SECTION-I : (Maximum Marks: 18)
This section contains SIX (06) questions.
Each question has FOUR options (A), (B), (C) and (D). ONLY ONE of these four options is the
correct answer.
For each question, choose the option corresponding to the correct answer.
Answer to each question will be evaluated according to the following marking scheme :
Full Marks : +3 If ONLY the correct option is chosen.
Zero Marks : 0 If none of the options is chosen (i.e. the question is unanswered)
Negative Marks : –1 In all other cases
1. Column-I Column-II
(a) I2Cl6 (p) all atoms are sp3 hybridised
(b) SiC (q) have non-planar structure
(c) Al2(CH3)6 (r) have 3c-4e bonds
(d) S3O9 (s) have 3c-2e bonds
(A) a – r, b – p, c – s, d – q (B) a – p, b – q, c – r, d – s
(C) a – r, b – q, c – p, d – s (D) a – p, b – s, c – q, d – r
Ans. A
Sol. Theoretical

6201CJM11CHENNAI24009 1/10
Target:JEE ADVANCED 2026/14-08-2024
2. If λ 0 is the threshold wavelength for photoelectric emission, λ wavelength of light falling on the surface
of metal, and m mass of electron, then de Broglie wavelength of emitted electron is
1 1 1 1
h( λ λ 0 ) 2
h( λ 0 − λ ) 2
h( λ − λ 0 ) 2
hλ λ0 2
(A) [ ] (B) [ ] (C) [ ] (D) [ ]
2mc( λ 0 − λ ) 2mc λ λ 0 ) 2mc λ λ 0 ) 2mc
Ans. A
Sol. hc hc
= + KE
λ λ0

hc hc
∴ KE = −
λ0 λ
λ0 − λ
KE = hc ( )
λ λ0
1 λ −λ
⇒ mv2 = hc ( 0 )
2 λ λ0
m2v2 = 2mhc ( λ 0 − λ ) {multiply with 'm'}
λ λ0
1/2
λ −λ
∴ mv = (2mhc ( 0 ))
λ λ0
h
de-Broglie wavelength of electron ( λ e ) =
mv
h
∴ λe = 1/2
λ0 − λ
(2mhc ( ))
λ λ0
1/2
h( λ λ 0 )
∴ λe = [ ]
2mc( λ 0 − λ )
Ans. ⇒ (A)

2/10 6201CJM11CHENNAI24009
IIT-Nurture (Chennai School)/Phase-Phase-01/14-08-2024
3. Wave function of an orbital is plotted against the distance from nucleus. The graphical representation is
of

(A) 1s (B) 2s (C) 3s (D) 2p


Ans. C
Sol.

n– ℓ –1=2
For S ⇒ ( ℓ = 0)
n–0–1=2
n=3
∴ 3s Ans. (C)
4. 300 mL, 2M H2SO4 solution is mixed with 200 ml, 2M Ba(OH)2 solution then find final molarity of
sulphate ion in diluted solution, if resulting solution is diluted to 4 times.
(A) 0.2 M (B) 0.8 M (C) 0.4 M (D) 0.1 M
Ans. D
Sol. H2SO4 + Ba(OH)2 → BaSO4 ↓ + 2H2O
mmol 600 400
left 200 0 –
200 2
[SO−2
4 ]= = M
500 5
diluted to 4 time
2 2
[SO−2
4 ]= = = 0.1 M
5×4 20

6201CJM11CHENNAI24009 3/10
Target:JEE ADVANCED 2026/14-08-2024
5. Which of the following species is (are) isostructural with XeF4?
(A) I5 – (B) ICl4 – (C) BrF3 (D) XeO4
Ans. B
Sol. Conceptual
o o
6. The X-X bond length is 1.00A and C-C bond length is 1.54A. If electronegativities of (X) and (C) are 3.0
and 2.0 respectively, the C-X bond length is likely to be
o o o o
(A) 1.27A (B) 1.18A (C) 1.08A (D) 1.28A

Ans. B
Sol. dC−X = rC + rX − 0.09 ( Δ EN)
1.54 1.00
= + − [0.09 × 1]
2 2
o
= 0.77 + 0.5 − 0.09 = 1.18A

4/10 6201CJM11CHENNAI24009
IIT-Nurture (Chennai School)/Phase-Phase-01/14-08-2024
SECTION-I(i) : (Maximum Marks: 24)
This section contains SIX (06) questions.
Each question has FOUR options. ONE OR MORE THAN ONE of these four option(s) is (are) correct
answer(s).
For each question, choose the option(s) corresponding to (all ) the correct answer(s)
Answer to each question will be evaluated according to the following marking scheme:
Full Marks : +4 If only (all) the correct option(s) is (are) chosen.
Partial Marks : +3 If all the four options are correct but ONLY three options are chosen.
Partial Marks : +2 If three or more options are correct but ONLY two options are chosen and
both of which are correct.
Partial Marks : +1 If two or more options are correct but ONLY one option is chosen and it is a
correct option.
Zero Marks : 0 If none of the options is chosen (i.e. the question is unanswered).
Negative Marks : –2 In all other cases.
For Example : If first, third and fourth are the ONLY three correct options for a question with second
option being an incorrect option; selecting only all the three correct options will result in +4 marks.
Selecting only two of the three correct options (e.g. the first and fourth options), without selecting any
incorrect option (second option in this case), will result in +2 marks. Selecting only one of the three
correct options (either first or third or fourth option), without selecting any incorrect option (second
option in this case), will result in +1 marks. Selecting any incorrect option(s) (second option in this
case), with or without selection of any correct option(s) will result in –2 marks.

7. Which of the following compounds possesses zero dipole moment?


(A) Water (B) Benzene
(C) Carbon tetrachloride (D) Boron trifluoride
Ans. B, C, D
Sol. Theoretical

6201CJM11CHENNAI24009 5/10
Target:JEE ADVANCED 2026/14-08-2024
8. Select the correct statement(s)
(A) The value of electron gain enthalpy of an element can be – ve or +ve.
(B) In the periodic table, metallic character of the elements increases down the group and
decreases across the period.
(C) The Cl – & S2– are isoelectronic species but first one is not smaller in size than the second.
(D) Ionization enthalpy of an atom is equal to electron affinity of cation.
Ans. A, B, D
Sol. (A),(B) are general fact of periodic table.
(C) Cl – < S2– size
(D) X → X+ + e – EA or EGE of X+
Since both the process are opposite of each other, hence the magnitude of enthalpy change IE of X
= EGE of X+
9. Which of the following have unpaired electron(s)?
(A) O2+ (B) O2 – (C) NO (D) H2+
Ans. A, B, C, D
Sol. Conceptual
10. For the three graphs given below of radial probability distribution and distance, which of the following
option(s) is/are correct?

(A) Graph A may be for 3d orbital (B) Graph B may be for 3p orbital
(C) Graph C may be for 3p orbital (D) Graph C may be for 3s orbital
Ans. A, B, D
Sol. Graph A does not have any radial node, it may represent : 1s, 2p, 3d … ..
Graph B is having one node, it may represent : 2s, 3p, 4d … ..
Graph C is having two node, it may represent : 3s, 4p, 5d … ..

6/10 6201CJM11CHENNAI24009
IIT-Nurture (Chennai School)/Phase-Phase-01/14-08-2024
11. The molar concentration of HCl (aq.) is 10–5 M. Which of the following statements are correct? (dsolution = 1 gm /cc)
(A) The mole fraction of HCl ≅ 1.8 × 10 –7
(B) The concentration of HCl in ppm is 3.65 ppm
(C) The molality of HCl solution is approximately 10 –5 m
(D) The (w/v)% of solution is 3.65 × 10 –5 %
Ans.
Ans. A,
A,C,D

Sol. M = 10 –5 (d = 1gm/mL)
10 –5 mole HCl is present in 1000 mL (1 ℓ ) solution 10 –5 mole HCl present in 1000 g (V × d)
solution. (10 –5 × 36.5)g HCl in 1000 g solution 36.5 × 10 –5 g HCl is very very less, hence, almost
10−5
all solution wt = wt. of solvent (i.e. water) xHCl = 1000
≃ 1.8 × 10−7
10−5 + 18
{Since, solution very dilute m ≈ M}
36.5 × 10−5
ppm = × 106 = 0.365 ppm
1000
12. Intramolecular hydrogen bonds occur in
(A) 2-chlorophenol (B) salicylic acid
(C) the enol form of acetylacetone (D) paranitrophenol
Ans. A, B, C
Sol. Theoretical

6201CJM11CHENNAI24009 7/10
Target:JEE ADVANCED 2026/14-08-2024
SECTION-II : (Maximum Marks: 24)
This section contains SIX (06) questions. The answer to each question is a NUMERICAL VALUE.
For each question, enter the correct numerical value of the answer in the place designated to enter the
answer. If the numerical value has more than two decimal places, truncate/round-off the value to Two
decimal places; e.g. 6.25, 7.00, –0.33, –.30, 30.27, –127.30, if answer is 11.36777..... then both 11.36
and 11.37 will be correct)

Answer to each question will be evaluated according to the following marking scheme:
Full Marks : +4 If ONLY the correct numerical value is entered.
Zero Marks : 0 In all other cases.
1. A certain hydrate M.nH2O has 19% by weight of H2O in it. The molar mass of M = 230g mol-1.
Calculate the value of n is ___.
Ans. 3
Sol. n × 18 × 100
% of H2 O = = 19
230 + 18n
n=3
2. Among the following, number concentration terms, which are temperature dependent is ___.
(i) % volume by volume (v/v)
(ii) % weight by volume (w/v)
(iii) weight by weight (w/w)
(iv) mole fraction
(v) molarity
Ans. 3
Sol. Theoretical
3. The maximum number of electrons present in ‘P’ (Phosphorus) having ( ℓ + m = 0) is/are ___.
Ans. 9
Sol. Theoretical
4. Orbital angular momentum of 3s orbitals will be ___.
Ans. 0
Sol. Orbital angular momentum h √ ℓ ( ℓ + 1)

Here, l = 0 so O.A.M = 0

8/10 6201CJM11CHENNAI24009
IIT-Nurture (Chennai School)/Phase-Phase-01/14-08-2024
5. Among the following number of sets of isoelectronic species, the correct order of IE is/are ___.
(i) Be > B+
(ii) N < O+
(iii) Na+ > Ne
(iv) H < He+
(v) F – < Ne
(vi) K+ > S2–
Ans. 5
Sol. (ii), (iii), (iv), (v), (vi)
6. The number of oxygen atoms in the most acidic oxide among Cl2O, Cl2O3, ClO2, Cl2O5, Cl2O6, Cl2O7
is ___.
Ans. 7
Sol. Most acidic oxide = Cl2 O7
For oxides of a same element, O.N. of central atom­↑, E.N.­↑ acidic nature of oxide ­↑

6201CJM11CHENNAI24009 9/10

You might also like