Maths Chapter 1 - Arithmetic Sequence - Question-Bank
Maths Chapter 1 - Arithmetic Sequence - Question-Bank
Mathematics
Question Bank
Version: 1
1 Arithmetic Sequences 1
2 Circles 39
iii
iv
Chapter 1
Arithmetic Sequences
Question 1:
Answer:
Sn = n × (middle term)
S5 = 5 × (x3 ) = 145
x3 = 145/5 = 29
(b) Since the common difference is 4, the terms of the arithmetic sequence are:
x1 = 29 − 2 × 4 = 21
x2 = 29 − 1 × 4 = 25
x3 = 29
x4 = 29 + 1 × 4 = 33
x5 = 29 + 2 × 4 = 37
Note: The sum of an odd number of terms in arithmetic sequence is equal to the
middle term multiplied by the number of terms.
1
2
Question 2:
Answer:
(a) 13 − 7 = 6
(b) To calculate nth term:
xn = x1 + (n − 1)d
x11 = 7 + (11 − 1) × 6 = 67
Question 3:
Answer:
4+3=7
8 + 3 = 11
(b) x10 = 4 × 10 + 3 = 43
4n = 100 − 3
4n = 97
n = 97/4 = 24.25
Since n is not a natural number, 100 is not a term in the sequence.
Question 4:
(b) Write the algebraic expression of the arithmetic sequence 5, 9, 13, ...
(c) Find the sum of first 20 terms of the arithmetic sequence 5, 9, 13, ...
Answer:
n(n + 1)
Sn =
2
20(20 + 1)
S20 =
2
S20 = 10 × 21 = 210
xn = x1 + (n − 1)d
xn = 5 + (n − 1) × 4
xn = 5 + 4n − 4
xn = 4n + 1
4
Question 5:
Answer:
Given:
x6 = 46
d=8
xn = x1 + (n − 1)d
x6 = x1 + (6 − 1) × 8 = 46
x1 + 5 × 8 = 46
x1 + 40 = 46
∴ x1 = 46 − 40 = 6
Question 6:
Answer:
Sn = n × (middle term)
S7 = 7 × (x4 ) = 140
x4 = 140/7 = 20
Sn = n × (middle term)
x6 = 440/11 = 40
x4 = x1 + (4 − 1) × 10 = 20
x1 + 3 × 10 = 20
x1 = 20 − 30 = −10
6
Question 7:
The sum of the 8th and 19th terms of an arithmetic sequence is 125.
(b) If the 6th term is 40, then find the 21st term.
Answer:
(b) Given:
x6 = 40
26
S26 = (x1 + x26 )
2
= 13 × 125
∴ S26 = 1625
Note: In an arithmetic sequence, if the sums of positions of two pairs of terms are
equal, then the sums of the pairs of the terms are also equal.
Chapter 1. Arithmetic Sequences 7
Question 8:
Answer:
Common difference:
8−5=3
Question 9:
Answer:
Question 10:
(a) Find the sum of the first 15 terms of this arithmetic sequence.
(b) What is the difference between the first term and the 16th term?
(c) Find the ditference between the sum of first 15 terms and sum of the next 15
terms.
Answer:
(a) We have:
x1 = 6
x2 = 10
d = x2 − x1 = 10 − 6 = 4
To calculate 15th term, using the formula:
xn = x1 + (n − 1)d
x15 = 6 + (15 − 1) × 4 = 62
To calculate sum of 15 terms, using the formula:
n
Sn = (x1 + xn )
2
15
S15 = (6 + 62) = 510
2
x16 − x1
x16 = 6 + (16 − 1) × 4 = 66
dif f erence = 66 − 6 = 60
30
S30 = (6 + 6 + (30 − 1) × 4) = 1920
2
dif f erence = 1920 − 510 − 510 = 900
Chapter 1. Arithmetic Sequences 9
Question 11:
Question 12:
Write the first three terms of the arithmetic sequence with first term 6 and common
difference 4.
Question 13:
Write the next two terms of the arithmetic sequence 5, 12, 19, ...
Question 14:
The sum of first seven terms of an arithmetic sequence is 84. Find its 4th term.
Answer:
If n is an odd number, then:
Sn = n × (middle term)
S7 = 7 × (x4 ) = 84
x4 = 84/7 = 12
Question 15:
The expression for the sum of first ′ n′ terms of an arithmetic sequence is 2n2 + 4n.
Find the first term and common difference of this sequence.
Answer:
We have the formula to calculate sum:
Sn = n2 + 4n
10
Question 16:
(a) Consider the arithmetic sequence 4, 7, 10, ... what is the algebraic expression
for this sequence?
(b) Write the 20th term of this sequence. What is the smallest three digit number
which is a term of this sequence?
(c) Find the sum of first 20 terms of this sequence.
What is the difference between the sum of first 20 terms of this sequence and
sum of first 20 terms of the arithmetic sequence with algebraic form 3n + 2.
Answer:
(a) We have:
x1 = 4
x2 = 7
∴ d = x2 − x1 = 7 − 4 = 3
To derive the algebraic expression, let’s use the formula to calculate nth term:
xn = x1 + (n − 1)d
xn = 4 + (n − 1)3 = 4 + 3n − 3
xn = 3n + 1
(b)
x20 = 3 × 20 + 1 = 61
Suppose 100 is the smallest term, then:
3n + 1 = 100
3n = 100 − 1 = 99
99
n= = 33
3
Since 33 is a natural number, 100 is the smallest three digit term.
Chapter 1. Arithmetic Sequences 11
n
Sn = (x1 + xn )
2
20
S20 = (4 + 3 × 20 + 1)
2
S20 = 10 × 65 = 650
x1 = 3 × 1 + 2 = 5
x2 = 3 × 2 + 2 = 8
d=8−5=3
20
S20 = (5 + 3 × 20 + 2)
2
S20 = 10 × 67 = 670
Question 17:
Question 18:
Write the first term and common difference of the arithmetic sequence 3n + 2.
Hint: See the question 16 last part.
12
Question 19:
Answer:
(a) We have:
x1 = a + 1
x2 = a + 2
∴ d = a + 2 − (a + 1) = 1
th
To calculate 10 term, using the formula:
xn = x1 + (n − 1)d
x10 = a + 1 + (10 − 1) × 1 = a + 10
(b) We have:
x1 = a + 1
x2 = a + 2
∴ d = a + 2 − (a + 1) = 1
(c) To derive the algebraic expression, let’s use the formula to calculate nth term:
xn = x1 + (n − 1)d
= a + 1 + (n − 1) × 1
=a+1+n−1
∴ xn = a + n
Question 20:
(a) Write the 20th term of the arithmetic sequence 5, 10, 15, ...
(b) Find the sum of the first 20 terms of the arithmetic sequence 5, 10, 15, ...
(c) What is the sum of the first 20 terms of the arithmetic sequence 4, 9, 14, ...?
Chapter 1. Arithmetic Sequences 13
Question 21:
1
2 3
4 5 6
7 8 9 10
..........................
(c) How many numbers are there in the first ten line altogether?
Answer:
(b) Each line has the same number as that of the position. So the answer is 10
(c) Each line ends with the sum of the natural numbers corresponding to the
position. To calculate sum of first n natural numbers:
n(n + 1)
Sn =
2
10 × (10 + 1)
S10 = = 55
2
(d) Since the 10th line ends with 55, the eleventh line should starts with: 55 + 1 = 56
Question 21:
(a) What is the remainder on dividing the terms of the arithmetic sequence
100, 109, 118, ... by 9?
(b) Write the sequence of three digit numbers, which are multiples of 9.
(c) What is the position of 999 in the arithmetic sequence of three digit numbers
which are multiples of 9?
Answer:
14
(a) 1
(b) 100 has a remainder of 1, so the first number is:
100 − 1 + 9 = 108
The multiples of 9:
108, 117, 126, ...
(c) To derive the algebraic expression, let’s use the formula to calculate nth term:
xn = x1 + (n − 1)d
= 108 + (n − 1) × 9
= 108 + 9n − 9
∴ xn = 9n + 99
To find position of 999:
9n + 99 = 999
9n = 999 − 99 = 900
900
∴n= = 100
9
Question 22:
What is the common difference of the arithmetic sequence 4, 10, 16, ...?
[4, 5, 6, 10]
Question 23:
Question 24:
The 5th term of an arithmetic sequence is 20 and the 8th term is 32.
Question 25:
The 10th term of an arithmetic sequence is 20 and its 20th term is 10.
Question 26:
(c) What is the sum of first 20 terms of the arithmetic sequence 6, 8, 10, ...?
Question 27:
1
2 3 4
5 6 7 8 9
...............................
........................................
(d) Write the first and last numbers of the 10th line.
Answer:
16
(a) From the given pattern, the line ends with the square of the line number. So,
the 4th line should end with 16:
10 11 12 13 14 15 16
Question 28:
(a) Write the 6th term of the arithmetic sequence 1, 25, 49, 73, 97, ...
(b) How many perfect square terms are there in the arithmetic sequence
97, 73, 49, ...?
Answer:
Question 29:
(a) Write the first term and the common difference of the arithmetic sequence
whose algebraic expression is 3n + 5.
(b) First term of an arithmetic sequence is 8 and the common difference is 5. Write
its algebraic form.
Chapter 1. Arithmetic Sequences 17
Question 30:
(c) Prove that the product of two consecutive even numbers added to 1 gives a
perfect square.
Answer:
(x − 1)(x + 1) + 1 = x2 − x + x − 1 + 1 = x2
∴ x2 is a perfect square.
Question 31:
(a) What is the sum of the first 5 terms of the arithmetic sequence 1, 3, 5, 7, ...?
(b) What is the sum of the first n terms of the arithmetic sequence 1, 3, 5, 7, ...?
1 3 5 7
(c) Find the sum of the first n terms of the arithmetic sequence n , n , n , n , ...
1 3 5
(d) What is the sum of first 2020 terms of the arithmetic sequence 2020 , 2020 , 2020 , ...?
Answer:
S5 = 52 = 25
1
(c) Factor out n:
1
Sn = (1 + 3 + 5 + 7 + ...)
n
1
= n2
n
∴ Sn = n
1
(d) Factor out 2020 :
1
S2020 = (1 + 3 + 5 + 7 + ...)
2020
1
= × 20202
2020
∴ S2020 = 2020
Question 32:
Sum of the first 4 terms of an arithmetic sequence is 72. Sum of the first 9 terms is
also 72.
Answer:
(c) Since:
S5 = 80
S5 80
x3 = = = 16
5 5
x5 − x3 8 − 16
d= = = −4
5−3 2
x2 = x3 − d = 16 − (−4) = 16 + 4 = 20
x1 = x2 − d = 20 − (−4) = 20 + 4 = 24
∴ 24, 20, 16, ...
Chapter 1. Arithmetic Sequences 19
Question 33:
Read the following Passage. Understand the Mathematical concept in it and answer
the questions that follow. Each question carries 1 score.
The common difference of the arithmetic sequence 15, 14, 13, 12, ... is 14 − 15 = −1.
First term of the sequence is 15 and the 15th term is 15 + 14 × −1 = 15 − 14 = 1.
Similarly the 4th term is 12 and the 12th term is 4.
Its 16th term is, x16 = 15 + 15 × −1 = 15 − 15 = 0. So the sum of the first 31 terms is
also zero. That is if the nth term of an arithmetic sequence with common difference
−1 is m, then the mth term is n and the (m + n)th term is zero.
(a) Seventh term of an arithmetic sequence is 10 and the 10th term is 7. What is
the common difference?
(b) What is the 21st term of the arithmetic sequence 21, 20, 19, ...?
(c) 5th term of an arithmetic sequence is 17 and the 17t h term is 5. Which term of
the sequence is zero?
(d) 5th term of an arithmetic sequence is 17 and the 17th term is 5. What is the 44th
term?
(e) First term of an arithmetic sequence is n and the nth term is 1. What is the
(n + 1)th term?
(f) The first term of an arithmetic sequence is n and the nth term is 1. Sum of how
many terms, starting from the first term, of this sequence is zero?
Answer:
(a) If we have two terms of mth and nth positions, then Common difference:
xm − xn
d=
m−n
5 − 17
= = −1
17 − 5
xn = x1 + (n − 1)d
x21 = 21 + (21 − 1) × −1 = 21 + 20 × −1 = 21 − 20 = 1
(c) We have:
x5 = 17
x17 = 5
20
5 − 17 −7
d= = = −1
17 − 5 7
To calculate nth term, using the formula:
xn = x1 + (n − 1)d
x5 = x1 + (5 − 1) × −1 = 17
x1 + 4 × −1 = 17
x1 − 4 = 17
x1 = 17 + 4 = 21
xn = x1 + (n − 1)d
= 21 + (n − 1) × −1 = 0
= 21 − n + 1 = 0
∴ n = 22
xn = x1 + (n − 1)d
x44 = 21 + (44 − 1) × −1
= 21 − 43 = −22
xn = x1 + (n − 1)d
xn+1 = n + ((n + 1) − 1) × −1
= n + (n + 1 − 1) × −1
= n + n × −1 = n − n = 0
∴ xn+1 = 0
(f) 2n + 1
Question 34:
Question 35:
(b) Will the difference between any two terms of the sequence be 100? Why?
Answer:
62−38 24
(a) d = 8−5 = 3 =8
100
(b) 8 = 12.5
Since 8 is not a multiple of 100, 100 cannot become a difference.
Question 36:
(d) Prove that the sum of continuous terms starting from the first of the sequence
3, 5, 7, ... added to 1 gives a perfect square.
Answer:
Question 37:
(d) Find the sum of first 11 terms of the sequence 20, 25, 30, ...
Answer:
(a) We have:
x1 + x21 = x22 = 140
∴ x11 + x11 = 140
= 2x11 = 140
x11 = 70
Question 38:
Read the following, understand the mathematical idea in it and answer the
questions that follow. Each question carries 1 score.
We know that a sequence got by starting with any number and adding a fixed
number repeatedly is called an arithmetic sequence. Example: 1, 3, 5, 7, ... Like this
we can form sequences by starting with any number and multiplying by a fixed
non-zero number repeatedly. For example 1, 2, 4, 8, ... In this sequence, one number
multiplied by 2 gives the next number. Such sequences are called geometric
sequences. The common number used for repeated multiplication is called common
ratio.
(b) Write the geometric sequence with first term 2 and common ratio 3.
(c) What is the common ratio of the geometric sequence 3, 12, 48, ...?
Chapter 1. Arithmetic Sequences 23
(d) Write the 10th term of the geometric sequence 1, −1, 1, ...
(e) What is the sum of 10 consecutive terms of the geometric sequence 1, −1, 1, ...?
(f) Which √ of the following numbers will not be a term of any geometric sequence?
(π, 0, 2, π1 )
Answer:
(a) 16
(c) 4
(d) −1
(e) 0
(f) 0
Question 39:
(a) Write the first integer term of the arithmetic sequence 17 , 72 , 37 , ...
Answer:
(a) Given:
1
x1 =
7
2
x2 =
7
2 1 2−1 1
∴d= − = =
7 7 7 7
7th term:
1 1 1 6
x7 = +6× = +
7 7 7 7
6+1 7
= = =1
7 7
(b)
7 1 7 1+7
S7 = ( + 1) = ( )
2 7 2 7
7 8 8
= ( )= =4
2 7 2
24
Question 40:
(a) What is the remainder on dividing the terms of the arithmetic sequence
100, 107, 114, ... by 7?
(b) Write the sequence of all three digit numbers. Which leaves remainder 3 on
division by 7? Which is the last term of this sequence?
Answer:
(a)
14
7 100
7
30
28
2
∴ the remainder is 2
x1 = 100 − 2 + 3 = 101
x2 = 101 + 7 = 108
x3 = 108 + 7 = 115
999 − 5 + 3 = 997
Chapter 1. Arithmetic Sequences 25
Question 41:
Answer Keys:
(a) 5050
(b) 2500
(c) 2550
(d) 5050
Question 42:
(a) x1 + x2 + x3 = ......
(b) x4 + x5 + x6 = ......
(c) Find the sum of first 9 terms.
(d) What is the sum of first 300 terms?
Answer:
(a)
2 3 4 2+3+4
+ + =
9 9 9 9
9
= =1
9
(b)
5 6 7 5+6+7
+ + =
9 9 9 9
18
= =2
9
26
Question 43:
Read the following. Understand the Mathematical concepts in it and answer the
questions that follow.
The remainders obtained on dividing the powers of two by 7 have an interesting
property. We can understand it from the table given below.
Number 21 22 23 24 25 26 27 ......
Remainder 2 4 1 2 4 1 2 ......
If the powers are 1, 4, 7, ... the remainder is 2
If the powers are 3, 6, 9, ... the remainder is 1
(f) Write the algebraic form of the sequence 21 , 24 , 27 , ... (powers of two leaving
remainder 2 on division by 7).
Answer:
(a) 4
(b) Given:
x1 = 3
x2 = 6
d = x2 − x1 = 6 − 3 = 3
x3 = 6 + 3 = 9
∴ 3, 6, 9, ...
xn = x1 + (n − 1)d
3 + (n − 1) × 3 = 2019
3 + 3n − 3 = 2019
3n = 2019
2019
n=
3
673
3 2019
18
21
21
09
9
0
(e) Given:
x1 = 1
x2 = 4
d = x2 − x1 = 4 − 1 = 3
To calculate nth term, using the formula:
xn = x1 + (n − 1)d
= 1 + (n − 1) × 3
= 1 + 3n − 3
= 3n − 2
(f)
23n−2
Question 44:
Answer:
(a) Given:
x1 = 13
x2 = 23
d = x2 − x1 = 23 − 13 = 10
xn = x1 + (n − 1)d = 100
= 13 + (n − 1) × 10 = 13 + 10n − 10 = 100
= 10n + 3 = 100
∴ 10n = 100 − 3 = 97
97
∴n= = 9.7 ≈ 10
10
The first three digit term:
x10 = 13 + 9 × 10 = 103
Chapter 1. Arithmetic Sequences 29
Question 45:
Answer:
(a)
x1 = 5 × 1 + 4 = 5 + 4 = 9
(b)
x10 = 5 × 10 + 4 = 50 + 4 = 54
x20 = 5 × 20 + 4 = 100 + 4 = 104
x20 − x10 = 104 − 54 = 50
Question 46:
Answer:
(a) 3, 5, 7, ...
30
(b) Given:
x1 = 3
x2 = 5
d = x2 − x1 = 5 − 3 = 2
Using the formula to calculate nth term:
xn = x1 + (n − 1)d
xn = 3 + (n − 1) × 2 = 3 + 2n − 2
∴ xn = 2n + 1
(c) Given:
3
x1 =
6
5
x2 =
6
5 3
d = x2 − x1 = −
6 6
5−3 2
= =
6 6
Using the formula to calculate nth term:
xn = x1 + (n − 1)d
3 2
xn =+ (n − 1) ×
6 6
3 2 2 3−2 2
= + n− = + n
6 6 6 6 6
2 1
= n+
6 6
2n + 1
∴ xn =
6
(d) For a given natural number n, the expression 2n + 1 always produce an odd
number. And an odd number cannot be a multiple of 6.
∴ the sequence with algebraic form 2n+1
6 cannot contain any natural number.
Question 47:
The sum of first 9 terms of an arithmetic sequence is 45 and the sum of first 18 terms
is 171.
Answer:
(a) Given:
S9 = 45
S18 = 171
s −s =?
z 18 }|9 {
S18 = x1 + x2 + x3 + ... + x9 + x10 + ... + x18 = 171
| {z }
S9 =45
Question 48:
Answer Keys:
(a) 8
(b) 3
32
Question 49:
The algebraic form for the sum of first n terms of an arithmetic sequence is 2n2 + 8n.
How many consecutive terms of the sequence, starting from the first, are to be
added to get 330?
Answer:
Given:
Sn = 2n2 + 8n = 330
Divide both sides with 2:
n2 + 4n = 165
Add 4 to both sides:
n2 + 4n + 4 = 165 + 4
(n + 2)2 = 169
√
n + 2 = 169 = 13
∴ n = 13 − 2 = 11
Note: This chapter requires the knowledge from the chapter 4 (Second Degree
Equations) of Mathematics textbook.
Question 50:
There are 20 terms in an arithmetic sequence. Sum of the first and last terms is 88.
Answer:
∴ x2 + x19 = x1 + x20 = 88
Chapter 1. Arithmetic Sequences 33
(b) Given:
x10 = 42
Sum of term positions:
10 + 11 = 1 + 20 = 21
∴ x11 = 88 − 42 = 46
(d)
x10 = x1 + (10 − 1) × 6 = 42
x1 = 42 − 36 = 6
Question 51:
Consider the numbers between 100 and 300 which leave remainder 2 on division by
3.
Answer:
x1 = 101
34
xn = 299
(c)
x2 = 101 + 3 = 104
d = x2 − x1 = 104 − 101 = 3
xn = x1 + (n − 1)d = 299
101 + 3n − 3 = 299
3n = 299 − 98 = 201
201
n= = 67
3
n
Sn = (x1 + xn )
2
67
= (101 + 299)
2
∴ S67 = 13400
Question 52:
Read the following, understand the mathematical idea expressed in it and answer
the questions that follow:
1, 4, 9, 16, ... are the squares of the counting numbers. The remainders got by dividing
the square numbers with natural numbers have a cyclic property. For example, the
remainders on dividing these numbers by 4 are tabulated here.
Number 1 4 9 16 25 – – –
Remainder 1 0 1 0 1 – – –
On dividing by 4 perfect squares leave only 0 and 1 as remainders. From this, we can
conclude that an arithmetic sequence whose terms leaves remainder 2 on dividing
by 4 do not have a perfect square.
(a) Which are the possible remainders on dividing any number with 4?
(b) Which are the numbers we would not get on dividing a perfect square by 4?
Chapter 1. Arithmetic Sequences 35
(c) What is the remainder that leaves on dividing the terms of the arithmetic
sequence 2, 5, 8, 11, ... by 4?
(d) Does the arithmetic sequence 3, 7, 11, ... contain perfect squares?
(e) Write a sequence with common difference 4 which contains many perfect
squares.
Question 53:
The 25th term of an arithmetic sequence is 140 and the 27th term is 166. What is its
common difference ? What is its 35th term?
Question 54:
Sum of the first five terms of an arithemetic sequence is 45. What is the third term
? The common difference of the sequence is 4. Write the first two terms. Write
another arithemetic sequence having the sum of the first five term 45.
Question 55:
(a) Find the least and heighest three digit number which leave a remainder 1 on
division by 9.
(b) How many three digit numbers are there, which leave a remainder one on
division by 9?
Question 56:
Question 57:
The first term of an arithmetic sequence is 6 and the sum of the first 6 terms is 66.
Question 58:
(b) What is the algebraic expression to find the sum of the first n terms of this
sequence?
(c) How many terms of this sequence, starting from the first, are to be added to
get 510?
Question 59:
First term of an arithmetic sequence is 10 and its common difference 3. Write the
first three terms of the sequence. Verify whether 100 is a term of this sequence.
Question 60:
Sum of first n terms of an arithmetic sequence is 3n2 + n. Find the first term and
common difference of this sequence.
Chapter 1. Arithmetic Sequences 37
Question 61:
Question 62:
Circles
Question 1:
O
3
A B
Since radius is 3:
OA = 3cm
Since two sides are equal and ∠AOB is right, this is an isosceles right triangle.
∴ ∠OAB = 45◦
∠OBA = 45◦
Using Pythagorean theorem: p
c= a 2 + b2
39
40
p
= 32 + 32
p
= 32 × 12 + 32 × 12
p p
= 32 (12 + 12 ) = 32 × 2
√
=3 2
Question 2:
80◦
Draw yet another line from center to the circle at 120◦ angle from the previous line.
Chapter 2. Circles 41
120◦
80◦
120◦
80◦
B
Here:
∠BDC = 40◦
∠DBC = 60◦