MECHANICS OF SOLIDS
1. Following are the basic types of stress except
(a)Tensile stress
(b)Compressive stress
(c)Shear stress
(d)Volumetric stress
(Ans:d)
2. Stress is …………………
(a)External force
(b)Internal resistive force
(c)Axial force
(d)Radial force
(Ans:b)
3. When tensile stress is applied axially on a circular rod its
a. diameter decreases b. length increases c. volume decreases
Which of the above are true?
(a) Only a.
(b) Only b.
(c) a. & b.
(Ans:C)
4. Tensile Strain is
(a)Increase in length / original length
(b)Decrease in length / original length
(c)Change in volume / original volume
(d)All of the above
(Ans:a)
5. Compressive Strain is
(a)Increase in length / original length
(b)Decrease in length / original length
(c)Change in volume / original volume
(d)All of the above
(Ans:b)
6. Hooke’s law is applicable within ………..
(Ans: Elastic limit)
7. Young’s Modulus of elasticity is………….
(Ans: Tensile stress / Tensile strain)
8. Modulus of rigidity is
(Ans: Shear stress / Shear strain)
9. Bulk modulus of elasticity is………………..
(Ans: Normal stress on each face of cube / Volumetric strain)
10. Factor of safety is……….
(Ans: Ultimate stress / Permissible stress)
11. Poisson’s ratio is ……………….
(Ans: Lateral strain / Longitudinal strain)
12. The relationship between Young’s modulus (E), Bulk modulus (K) and Poisson’s ratio (µ) is given
by
(Ans: E=3K(1-2µ)
13. The relationship between Young’s modulus (E), Modulus of rigidity (C) and Bulk modulus (K) is
given by
(Ans: E=9CK/(C+3K)
14. The total extension of a taper rod of length ‘L’ and end diameters ‘D1’ and ‘D2’, subjected to a
load (P), is given of
(Ans: 4PL/ΠE. D1D2)
15. Elongation of a bar of uniform cross section of length ‘L’, due to its own weight ‘W’ is given by
(Ans: WL/2E)
16. The ability of the material to deform without breaking is called
(Ans: Plasticity)
17. The property of a material by which it can be beaten or rolled into thin sheets, is called
(Ans: Malleability)
18. The ratio of lateral strain to linear strain is called
(Ans: Poisson’s Ratio)
19. The bending moment at the fixed end of a cantilever beam is
(Ans: Maximum)
20. The bending moment diagram for a cantilever with point load, at the free end will be
(Ans: A triangle with max. height under fixed end)
21. For a simply supported beam of span L, with point load W at the centre, the maximum B.M. will
be
(Ans: WL/4)
22. For a simply supported beam of span L, loaded with U.D.L. w/m over the whole span, the
maximum B.M will be
(Ans: wL2 /8)
23. At the point of contraflexure
(Ans: B.M is either zero or changes sign)
24. Bending moment at supports in case of simply supported beam is always
(Ans: zero)
25. The shear force at the centre of a simply supported beam of span l carrying a uniformly
distributed load of w per unit length over the whole span is
(Ans: zero)
26. Shear force (F) and loading (W) are related by
(Ans: Rate of change of shear force is equal to intensity of loading)
27. Shear force (F) and bending moment (M) are related by
(Ans: Rate of change of Bending moment is equal to shear force)
28. The bending moment diagram for a cantilever with U.D.L. over the whole span will be
(Ans: Parabola)
29. The rate of change of bending moment is equal to
(Ans: Shear force)
30. A sudden increase or decrease in shear force diagram between any two points indicates that
there is
(Ans: Point loads between the two points)
31. When the bending moment is parabolic curve between two points, it indicates that there is
(Ans: U.D.L. between the two points)
32. . For any part of a beam between two concentrated load, Bending moment diagram is a
(Ans: Line inclined to x-axis)
33. For any part of a beam subjected to uniformly distributed load, Shear force diagram is
(Ans:Line inclined to x-axis)
34. Point of contra-flexure is a
(Ans:Point where Bending moment=0 but also changes sign from positive to negative)
35. Point of contra-flexure is also called
(Ans:Point of inflexion)
36. At the points of shear force changes sign, bending moments will be
(Ans: Maximum)
37. The section modulus of a rectangular section about an axis through its C.G., is
(Ans: bd2 /6)
38. Maximum deflection in a S.S. beam with W at centre will be
ANS : at the centre.
39. Maximum slope in a S.S. beam with W at centre will be
ANS : a. at the supports.
40. Maximum slope in a S.S. beam with W at centre will be
ANS: a.Wl2 / 16EI.
41. .Maximum deflection in a cantilever beam with W at the free end will be
ANS: a. at the free end.
42. Maximum slope in a cantilever beam with W at the free end will be
ANS: a. at the free end.
43. .Differences in slopes between two points A and B by the moment area method is given by
ANS:C. Area of BMD diagram between A and B /EI
44. .Macaulays method is more convenient for beams carrying
ANS: c.Multi loads.
45. The slenderness ratio is the ratio of……………..
ANS: Length of column to least radius of gyration