1.
Stress is
(a)External force
(b)Internal resistive force
(c)Axial force
(d)Radial force
(Ans:b)
2. The deformation per unit length is called
(a) Strain
(b) Stress
(c) Elasticity
(d) None of these
(Ans: a)
3. The ability of the material to deform without breaking is called
(a) Elasticity
(b) Plasticity
(c) Creep
(d) None of these
(Ans:b)
4. The property of a material by which it can be beaten or rolled into thin sheets, is called
(a) Elasticity
(b) Plasticity
(c) Ductility
(d) Malleability
(Ans:d)
5. The property of a material by which it can be drawn to a smaller section by applying a tensile load
is called
(a) Elasticity
(b) Plasticity
(c) Ductility
(d) Malleability
(Ans:c)
6. If a material has identical properties in all directions, it is called
(a) Elastic
(b) Plastic
(c) Isotropic
(d) Homogeneous
(Ans:c)
7. The stress at which extension of a material takes place more quickly as compared to increase in
load, is called
(a) No elastic zone
(b) Plastic point
(c) Yield point
(d) Breaking point
(Ans:c)
8. A brittle material has
(a) No elastic zone
(b) No plastic zone
(c) Large plastic zone
(d) None of these
(Ans:b)
9. Every material obeys the Hooke’s law within
(a) Elastic limit
(b) Plastic limit
(c) Limit of proportionality
(d) None of these
(Ans:c)
10. The ratio of lateral strain to linear strain is called
(a) Modulus of Elasticity
(b) Modulus of Rigidity
(c) Bulk Modulus
(d) Poisson’s Ratio
(Ans:d)
11. A perfectly elastic body
(a) Can move freely
(b) Has perfectly smooth surface
(c) Is not deformed by any external surface
(d) Recovers its original size and shape when the deforming force is removed.
(Ans:d)
12. The value of Poison’s ratio depends upon
(a) Nature of load, tensile or compressive
(b) Magnitude of load
(c) Material of the test specimen
(d) Dimensions of the test specimen
(Ans:c)
13. When a section is subjected to two equal and opposite forces tangentially to the section, the
stress produced is known as
(a) Tensile stress
(b) Lateral stress
(c) Shear stress
(d) No stress
(Ans:c)
14. Which of the following is a dimensionless quantity?
(a) Shear stress
(b) Poison’s ratio
(c) Strain
(d) Both (b) and (c)
(Ans:d)
15. Percentage elongation during tensile test is indication of
(a) Ductility
(b) Malleability
(c) Creep
(d) Rigidity
(Ans:a)
16.The statement : stress is proportional to strain, i.e. the Hooke’s law holds good upto
(a) Elastic Limit
(b) Proportional Limit
(c) Plastic Limit
(d) Yield point
(Ans:b)
17. The limit beyond which the material does not behave elastically is known as
(a) Proportional limit
(b) Elastic limit
(c) Plastic limit
(d) Yield Point
(Ans:b)
18. When mild steel is subjected to a tensile load, its fracture will conform to
(a) Star shape
(b) Granular shape
(c) Cup and cone shape
(d) Fibrous shape
(Ans:c)
19. The bending moment at the fixed end of a cantilever beam is
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Wl/2
(d) Wl 2.
(Ans:a)
20. The bending moment diagram for a cantilever with point load, at the free end will be
(a) A triangle with max. height under free end
(b) A triangle with max. height under fixed end
(c) A parabolic curve
(d) None of these
(Ans:b)
21. For a simply supported beam, loaded with point load, the B.M.D. will be
(a) A triangle
(b) A parabolic curve
(c) A cubic curve
(d) None of these
(Ans:a)
22. The property of the material which allows it to be drawn into smaller section
(a) Plasticity
(b) Ductility
(c) Elasticity
(d) Malleability
(Ans: b)
23. With the increase of carbon content in steel, maximum stress
(A) Increases
(b) Decreases
(C) Remains the same
(d) none
(Ans: a)
24. Which stress strain curve is more steep
(a) For a ductile material
(b) For a brittle material
(c) For a pure metal
(d) None
(Ans: b)
25. A column that fails due to direct stress is called
(a) Short column
(b) Long column
(c) Medium column
(d) Slender column
Answer: A
26. Bending of beam occurs under
(a) Axial load
(b) Transverse load
(c) Direct load
(d) None
Answer: B
27. Buckling of a column occurs under
(a) Axial load
(b) Transverse load
(c) Direct load
(d) None
Answer: A
28. Compression members always tend to buckle in the direction of
(a) Vertical axis
(b) Horizontal axis
(c) Minimum cross-section
(d) Least radius of gyration
Answer: D
29. The slenderness ratio is the ratio of
(a) Length of column to least radius of gyration
(b) Moment of inertia to area of cross-section
(c) Area of cross-section to moment of inertia
(d) Least radius of gyration to length of the column
Answer: A
30. A column whose slenderness ratio is greater than 120 is known as
(a) Short column
(b) Long column
(c) Medium column
(d) Composite column
Answer: B
31. The direct stress included in a long column is………….. as compared to bending stress.
(a) More
(b) Less
(c) Same
(d) Negligible
Answer: D
32. For long columns, the value of buckling load is……………..crushing load.
(a) Less than
(b) More than
(c) Equal to
(d) None of these
Answer: A
33.In continuous beam if it is end simply supported the bending moment will be
a. zero
b. neglected
c. infinite
d.factorised
Answer : a
34. In continuous beam if it is end is fixed supported the bending moment will be
a. zero
b. neglected
c. infinite
d.factorised
Answer : a
35. Sinking of support effects the
a. deflection at supports
b. moments at supports
c. fixity
d. deformation at supports
Answer : b
36.In continuous over the mid span, the deflection is
a. concave up
b. concave down
c. convex up
d. convex down
Answer : a
37.A beam is designed on the basis of
a. Maximum bending moment
b. Minimum shear force.
c.Maximum bending moment as well as for maximum shear force
d. None.
ANS: c. Maximum bending moment as well as for maximum shear force
38.Deflection is found out by moment area method by using
a. First moment of area.
b. Second moment of area.
c. Third moment of area.
d.None.
ANS: a. First moment of area.
39.Deflection due to shear force as compared to bending moment will be
a.equal
b.less
c.More
d.None.
ANS: b.less
40.A beam is designed on the basis of
a. Maximum deflection.
b.Minimum deflection
c.Maximum slope
d.None.
ANS: Maximum deflection
41.In the strain energy method of slope and deflection ,load is applied
a. gradually
b.suddenly
c.with an impact.
d.None.
ANS: c.with an impact.
42.Maximum slope in a cantilever beam with a Moment M at the free end will be
a. 3ML/EI.
b.2ML/EI.
C. ML/EI.
d. None.
ANS: C. ML/EI
43.Maximum deflection in a cantilever beam with W at the free end will be
a. at the free end.
b.at the fixed end.
c.at the centre
d.None.
ANS: a. at the free end
44. Maximum slope in a S.S beam with UDL w at the entire span will be
a. at the supports
b. at the centre
c. Inbetween the support and the centre.
d.None.
ANS: a. at the supports.
45. Maximum slope in a S.S. beam with W at centre will be
a.at the supports.
b.at the centre
c. In between the support and centre.
d.None.
ANS : a. at the supports
46. The vertical distance between the axis of the beam before and after loading at a point is called as
_______
a. Deformation
b. Deflection
c. Slope
d. None of above.
ANS: b.Deflection.
47. Under sagging bending moment, the uppermost fiber of the beam is in
(a) Shear
(b) Compression
(c) Tension
(d) None
Ans: b
48. At the points of shear force changes sign, bending moments will be
(a) Maximum
(b) Minimum
(c) Zero
(d) None
Ans:a
49. Tensile and compressive stresses in a beam of symmetrical section are
(a) σt = σc
(b) σt > σc
(c) σt < σc
(d) None
Ans : a
50. A sudden increase or decrease in shear force diagram between any two points indicates that
there is
(a) No loading between the two points
(b) Point loads between the two points
(c) U.D.L. between the two points
(d) None of these
Ans : b
51. When the bending moment is parabolic curve between two points, it indicates that there is
(a) No loading between the two points
(b) Point loads between the two points
(c) U.D.L. between the two points
(d) Uniformly varying load between the two points
Ans : c