Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
11 views4 pages

Friction CW

Uploaded by

aitanagf2509
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
11 views4 pages

Friction CW

Uploaded by

aitanagf2509
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 4

Friction ClassWork

1. A steel block weighing 240 N is moving on top of a horizontal steel beam. What horizontal force will move
the block at constant speed if the coefficient of kinetic friction is 0.12? Ans. 28.8 N
FI 0.121240) 28.8N

2. A worker finds that a horizontal force of 60 N is needed to drag a box of 15.3 kg across the floor at constant
speed. What is the coefficient of kinetic friction? Ans. 0.4
N = 15.319.81=149.9411
MK = 60
149.94=0.4

3. The same worker from the previous question finds that a smaller crate of the same material can be dragged
at constant speed with a horizontal force of only 40 N. What is the mass of this crate? Ans. 10.2 kg
N= 4%-100N

m: 1%8=10.249

4. A horizontal force of 100 N pulls an 8 kg cabinet across the horizontal floor. If the coefficient of kinetic
friction is 0.2, what would be the acceleration of the cabinet? Ans: 10.5 m/s2
Y = 819.8): 78.4N
F- = 0. 2 178.4): 15.68N

100 - 15.68 = 84.32N

a = 84.32 = 10.54 m/52


8
5. A box of 15 kg is at rest on the floor, where 𝜇𝑠 = 0.35 and 𝜇𝑘 = 0.2
a) What horizontal force is required to start moving the box? Ans: 51.5 N
b) If after motion begins the applied force remains the same as in part a) what would be the
acceleration of the box? Ans: 1.47 m/s2

a) N = 1519. 8) = 147N

F = 0.3511471=51. 45N

b) F- = 0.211471=29.4 N

51.5-29.4=22.IN

a = 2%1=1.47177/52

6. A 20 kg box is dragged across the horizontal floor with a rope that makes an angle of 35° with the
horizontal. The coefficient of kinetic friction between the box and the floor is 0.25, if the tension in the rope is
60 N determine:
a) The normal force Ans: 161.79 N
b) The friction force Ans: 40.45 N
c) The acceleration of the box. Ans: 0.43 m/s2
a) W = 20/9. 8) =/96N
Ty = 60 Sin 1351=34.38111

N = 196-34.38=161. 62N

b) F:O. 251161.621=40.45

C) Tx: 60005135) - 49.15N


49.15 - 40.45 = 8.7N
a = 8.7
2-0=0-43 mis?
7. A 1200 kg is moving at 25 m/s when it applies the breaks generating a friction force between the pavement
and the tires. If the car stops after travelling 70 m determine:
a) The magnitude of the acceleration. Ans: 4.46 m/s2
b) The magnitude of the friction force. Ans: 5357 N
c) The coefficient of friction. Ans: 0.46
a) 0=252+29.70
9=-4.46 m/52
b) F: 120014.461=5357

C) N = /200 (9. 8) =/ 1760N


µ= 5357
11760 = 0.46

8. A 2 kg box is sliding on a frictionless surface at a speed of 5 m/s when it enters a region with a rough surface
where the coefficient of kinetic friction is 0.45. If the region with friction is only 1.4 m long, determine the
speed the block will have when exiting the rough surface region. Ans: 3.56 m/s
N- 219.81=19. 6N

F = 0-45119.61=8-82N

a = 8.82=4.4117/5?
2
v27: 52-214.41111-41=12.652

VF =3. 56 MIS
9. The handle of a 60-N lawnmower makes an angle of 40° with the ground. What PUSH along the handle will
move the lawnmower at constant speed? (𝜇𝑘 = 0.33). What is the normal force? Ans. 35.74 N, 82.97 N
FCOS 1401 = 0.33160- FS/ 41401)
F = 35.74N

N 60-35.7410.643) = 82.97N

10. Two weights are hung over two pulleys as shown. What weight W will cause the 300-lb block to begin
moving to the right? Assume 𝜇𝑠 = 0.3 **The pulleys merely change the direction of the applied forces.
Ans: 108 lb

You might also like