Friction ClassWork
1. A steel block weighing 240 N is moving on top of a horizontal steel beam. What horizontal force will move
the block at constant speed if the coefficient of kinetic friction is 0.12? Ans. 28.8 N
FI 0.121240) 28.8N
2. A worker finds that a horizontal force of 60 N is needed to drag a box of 15.3 kg across the floor at constant
speed. What is the coefficient of kinetic friction? Ans. 0.4
N = 15.319.81=149.9411
MK = 60
149.94=0.4
3. The same worker from the previous question finds that a smaller crate of the same material can be dragged
at constant speed with a horizontal force of only 40 N. What is the mass of this crate? Ans. 10.2 kg
N= 4%-100N
m: 1%8=10.249
4. A horizontal force of 100 N pulls an 8 kg cabinet across the horizontal floor. If the coefficient of kinetic
friction is 0.2, what would be the acceleration of the cabinet? Ans: 10.5 m/s2
Y = 819.8): 78.4N
F- = 0. 2 178.4): 15.68N
100 - 15.68 = 84.32N
a = 84.32 = 10.54 m/52
8
5. A box of 15 kg is at rest on the floor, where 𝜇𝑠 = 0.35 and 𝜇𝑘 = 0.2
a) What horizontal force is required to start moving the box? Ans: 51.5 N
b) If after motion begins the applied force remains the same as in part a) what would be the
acceleration of the box? Ans: 1.47 m/s2
a) N = 1519. 8) = 147N
F = 0.3511471=51. 45N
b) F- = 0.211471=29.4 N
51.5-29.4=22.IN
a = 2%1=1.47177/52
6. A 20 kg box is dragged across the horizontal floor with a rope that makes an angle of 35° with the
horizontal. The coefficient of kinetic friction between the box and the floor is 0.25, if the tension in the rope is
60 N determine:
a) The normal force Ans: 161.79 N
b) The friction force Ans: 40.45 N
c) The acceleration of the box. Ans: 0.43 m/s2
a) W = 20/9. 8) =/96N
Ty = 60 Sin 1351=34.38111
N = 196-34.38=161. 62N
b) F:O. 251161.621=40.45
C) Tx: 60005135) - 49.15N
49.15 - 40.45 = 8.7N
a = 8.7
2-0=0-43 mis?
7. A 1200 kg is moving at 25 m/s when it applies the breaks generating a friction force between the pavement
and the tires. If the car stops after travelling 70 m determine:
a) The magnitude of the acceleration. Ans: 4.46 m/s2
b) The magnitude of the friction force. Ans: 5357 N
c) The coefficient of friction. Ans: 0.46
a) 0=252+29.70
9=-4.46 m/52
b) F: 120014.461=5357
C) N = /200 (9. 8) =/ 1760N
µ= 5357
11760 = 0.46
8. A 2 kg box is sliding on a frictionless surface at a speed of 5 m/s when it enters a region with a rough surface
where the coefficient of kinetic friction is 0.45. If the region with friction is only 1.4 m long, determine the
speed the block will have when exiting the rough surface region. Ans: 3.56 m/s
N- 219.81=19. 6N
F = 0-45119.61=8-82N
a = 8.82=4.4117/5?
2
v27: 52-214.41111-41=12.652
VF =3. 56 MIS
9. The handle of a 60-N lawnmower makes an angle of 40° with the ground. What PUSH along the handle will
move the lawnmower at constant speed? (𝜇𝑘 = 0.33). What is the normal force? Ans. 35.74 N, 82.97 N
FCOS 1401 = 0.33160- FS/ 41401)
F = 35.74N
N 60-35.7410.643) = 82.97N
10. Two weights are hung over two pulleys as shown. What weight W will cause the 300-lb block to begin
moving to the right? Assume 𝜇𝑠 = 0.3 **The pulleys merely change the direction of the applied forces.
Ans: 108 lb