Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
25 views2 pages

Some Application of Trigonometr Pyq

Uploaded by

Ayushi Rana
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
25 views2 pages

Some Application of Trigonometr Pyq

Uploaded by

Ayushi Rana
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

SOME APPLICATION OF TRIGONOMETRY

PYQ
1. The angles of depression of the top and bottom of a building 50 meters high as observed from the top of a tower
are 300 and 600 respectively. Find the height of the tower, and also the horizontal distance between the building
and the tower. Ans: 75, 25√𝟑

2. The ratio of the length of a vertical rod and the length of its shadow is 1 : √3. Find the angle of elevation of the
sun at that moment? Ans: 300

3. In the given figure, find the angles of depressions from the observing positions O1 and O2 respectively of the
object A. Ans: 300, 450

4. A vertical tower stands on horizontal plane and is surmounted by a vertical flag-staff of height 6 m. The angles
at a point on the bottom and top of the flag-staff with the ground are 300 and 450 respectively. Find the height of
the tower. Ans: 8.19m

5. Amit standing on a horizontal plane, and a bird flying at a distance of 200m from him at an elevation of 30 0.
Deepak standing on the roof of a 50m high building, and the angle of elevation of the same bird to be 45 0. Amit
and Deepak are on opposite sides of the bird. Find the distance of the bird from Deepak. Ans: 70.7

6. The angle of elevation of the top of a hill from the foot of a tower is 60 0 and the angle of depression from the
top of the tower of the foot of the hill is 300. If tower is 50m high, find the height of the hill. Ans: 150m

7. If, AB is a 6m high pole and CD is a ladder inclined at an angle of 60 0 to the horizontal and reaches up to a
point D of pole, if AD = 2.54m, find the length of the ladder. Ans: 4

8. An observer, 1.7 m tall, is 20√3 m away from a tower. The angle of elevation from the eye of observer to the
top of tower is 300. Find the height of the tower. Ans:21.7

9. The tops of two towers of height x and y, standing on level ground, subtend angles of 300 and 600 respectively
at the centre of the line joining their feet, then find x:y. Ans: 1:3

10. A moving boat is observed from the top of a 150m high cliff moving away from the cliff. The angle of
depression of the boat changes from 600 to 450 in 2 minutes. Find the speed of the boat in m/h Ans: 1902m/h

11. From the top of a 7m high building, the angle of elevation of the top of a tower is 60 0 and the angle of
depression of its foot is 450. Find the height of the tower. Ans: 7(√𝟑 + 𝟏)

12. The shadow of a tower at a time is three times as long as its shadow when the angle of elevation of the sun is
600 . Find the angle of elevation of the sun at the time of the longer shadow. Ans:300

1
13. An aeroplane, when flying at a height of 4000m from the ground passes vertically above another aeroplane at
an instant when the angle of elevation of the two planes from the same point on the ground are 600 and 450
respectively. Find the vertical distance between the aeroplanes at that instant. Ans:1690.53m

14. The angle of elevation of an aeroplane from a point A on the ground is 600. After a flight of 15 seconds, the
angle of elevation changes to 300. If the aeroplane is flying at a constant height of 1500√3, find the speed of the
plane in km/hr. Ans: 1720km/hr

15. Two ships are approaching a lighthouse from opposite directions. The angles of depression of the ships from
the top of the lighthouse are 300 and 450. If the distance between the two ships is 100m, find the height of the
lighthouse. Ans: 36.6m

16. As observed from the top of a 60m high lighthouse from the sea-level, the angle of depression of two ships are
300 and 450. If one ship is exactly behind the other on the same side of the lighthouse, find the distance between
the two ships. Ans: 43.92m

17. The angle of depression from the top of a tower of a point A on the ground is 30 0. On moving a distance of
20m from the point A towards the foot of the tower to a point B, the angle of elevation of the top of the tower
from the point B is 600. Find the height of the tower and its distance from the point A. Ans: 17.3, 30

18. A ladder of length 6m makes an angle of 450 with the floor while leaning against one wall of a room. If the
foot of the ladder is kept fixed on the floor and it is made to lean against the opposite wall of the room, it makes an
angle of 600 with the floor. Find the distance between these two walls of the room. Ans: 7.23m

19. The angles of elevation of a cloud from a point 60m above the surface of the water of a lake is 30 0 and the
angle of depression of its shadow in water of lake is 60 0. Find the height of the cloud from the surface of water.

20. A man observes a car from the top of a tower, which is moving towards the tower with a uniform speed. If the
angle of depression of the car changes 300 to 450 in 12 minutes, find the time taken by the car now to reach the
tower. Ans: 16 m 23 sec

21. From the top of a hill, the angles of depression of two consecutive kilometer stones due east are found to be
450 and 300 respectively. Find the height of the hill. Ans: 500(√𝟑 + 𝟏)

22. The angle of elevation of the top Q of a vertical tower PQ from a point X on the ground is 60 0. From a point
Y, 40m vertically above X, the angle of elevation of the top Q of tower is 45 0. Find the height of the tower PQ and
the distance PX. Ans: 94.6m, 546m

23. At a point A, 20 metres above the level of water in a lake, the angle of elevation of a cloud is 300. The angle of
depression of the reflection of the cloud in the lake, at A is 60 0. Find the distance of the cloud from A. Ans:40m

24. From a window(9m above the ground) of a house in a street, the angle of elevation and depression of the top
and foot of another house on the opposite side of street are 30 0 and 600 respectively. Find the height of the
opposite house and the width of the street. Ans: 12m, 5.196m

You might also like