Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
20 views2 pages

Assignment 02

Uploaded by

shreyas242723
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
20 views2 pages

Assignment 02

Uploaded by

shreyas242723
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Practice Questions

Course:- Basic Electrical Technology


Syllabus:-Single Phase AC circuits
Course Code:- EE1001

VE
Q1. Determine the RMS and average value of the have wave rectified voltage signal shown in

LI
Figure 1 for one full cycle.

.
AL
N TR
CE
UJ
M
om
Figure 1. fr
Q2. Write down the frequency, the R.M.S and the peak value of a voltage wave expressed as:
s

𝑣 = 14.1𝑠𝑖𝑛100𝜋𝑡. Write down expression for the current flowing when this voltage is
Q'

applied across: (a) 5Ωresistor (b) a 1mH inductor of negligible resistance (c) a 150 μF
PY

capacitor.
𝝅
[Ans. (a) 𝒊 = 𝟐. 𝟖𝟐𝒔𝒊𝒏𝟏𝟎𝟎𝟎𝝅𝒕 (b) 𝒊 = 𝟒. 𝟒𝟖𝐬𝐢𝐧⁡(𝟏𝟎𝟎𝟎Ω𝒕 − 𝟐 ) (c) 𝒊 = 𝟔. 𝟔𝟓𝐬𝐢𝐧⁡(𝟏𝟎𝟎𝟎𝝅𝒕 +
l&

𝝅
)]
𝟐
ia

𝜋
er

Q3. A circuit takes a current 𝑖 = 20sin⁡(314𝑡 − 6 ) amperes when the supply voltage is
𝑣 = 100sin⁡(314𝑡). Calculate the impedance, phase angle, resistance and inductance of the
at

circuit.
M

[Ans. Impedance=5Ω, phase angle=30°(lag), resistance=4.33Ω, inductance=7.69*10^-


y

3H]
ud
St

Q4. A circuit takes a current of 8 A at 100 V, the current lagging by 30°behind the applied
d

voltage. Calculate the impedance, resistance, reactance and inductance of the circuit if the
oa

frequency is 50 Hz.
[Ans. Impedance=12.5 Ω, resistance=10.82Ω, inductance=19.9 mH]
nl
w

Q5. A resistance of 50Ω is connected in series with a capacitor of value 60*10^-6 F. The
Do

series combination is supplied by a single phase AC supply of 240 V, 50 Hz. Find the
following (a) impedance (b) current (c) power factor (d) real and reactive power
[Ans. Impedance=73Ω, current=3.15 A, power factor=0.68 (leading), real power=499.12
Watt, reactive power=529 VAR]
Q6. A voltage of 125 V at 50 Hz is applied across a R-C series circuit. The power dissipated
in the resistor is 96.8 W. The supply current is 2.2 A. Find the value of R and C. Also
determine the power factor of the circuit.
[Ans. R=20 Ω, C=60*10^-6 Farad, Power Factor=0.353 (leading)]

Q7. A resistance of 12Ω, an inductance of 0.15 H, and a capacitance of 130 μF are connected

VE
in series across a 100 V, 50 Hz supply. Calculate the impedance, current, phase angle and the

LI
power factor, real power, apparent power and reactive power.
[Ans. impedance=25.6 Ω, current=3.9 A, phase angle=62°(lag), power factor=0.468

.
AL
(lag)]

TR
Q8. A circuit consists of series RLC circuit with R=10 Ω, L=0.1 H, and C=8 μF. Calculate (a)

N
the resonant frequency (b) the current at resonance.

CE
[Ans. Resonating Frequency=178 Hz, Current at resonance=2.5 A.]

UJ
Q9. A parallel AC circuit consists of a resistance, inductance and a capacitor, all three

M
connected in parallel. The parallel combination is supplied by a source of 250V, 50 Hz. The

om
values parameters are R=10 Ω, L=0.0795 H and C=1.59*10^-4 F. Calculate (a) current
through each branch (b) total supplied current (c) total impedance (d) Real power supplied
fr
[Ans. (a) 12.5 A, 10 A, 25 A (b) 25.125 A (c) 9.951 (d) 6250 W]
s

Q10. A parallel RLC circuit has R=1 kΩ, L=15 mH and C=40 μF. Calculate the resonant
Q'

frequency for the same.


PY

[Ans. 199 Hz]


l&

Q11. A voltage of 120 V, 50 Hz, is applied to a resistor in series with a capacitor. The
ia

current drawn is 2 A, and the power loss is 100 W. Compute the resistance as well as the
capacitance.
er
at

Q12. A 220 micro farad capacitor is connected in series with a 22 ohm resistor, and fed by a
M

220 V, 50 Hz supply. Compute the current drawn from the supply, the supply power factor,
as well as the capacitive voltage drop.
y
ud
St
d
oa
nl
w
Do

You might also like