GPB-243 MCQ
1. Seed drying is very important to maintain its–
(A) Viability and vigour
(B) Protein content
(C) Oil content
(D) Chemical composition
2. The equipment used to apply chemicals that involves suspension and
wettable powder treatment material in water is
(A) Slury treaters
(B) Direct treaters
(C) Panogen treaters
(D) Mist-o-matic treaters
3. Average diameter of bulbet of onion (seed standard) shall not be less than
(A) 2.5 cm
(B) 1 cm
(C) 3 cm
(D) 2 cm
4. Indian cotton is–
(A) G. herbaceiuni
(B) G. arboreum
(C) G. hirsuium
(D) G. barbadense
5. For seed samples kept in an incubator for germination test, light is–
(A) Alwasy essential
(B) Never essential
(C) Not harmful
(D) Harmful
6. Seedlessness in fruits is called as–
(A). Parthenogensis
(B) Parthenocarpy
(C) Apomixis
(D) None
7. Centre of origin of rice is–
(A) SW Asia
(B) SE Asia
(C) South America
(D) North America
8. The GOT is done for verification of–
(A) Physical purity
(B) Genetic purity
(C) Germination %
(D) None
9. Possible reasons for seed dormancy is–
(A) Presence of pathogens
(B) Cracking of hulls
(C) Immature embryo
(D) Green distoration
10. ISTA was established in the year–
(A) 1871
(B) 1876
(C) 1921
(D) 1924
11. While sampling from a seed lot of 50 bags, the minimum number of
primary sample should be–
(A) 5
(B) 10
(C) 15
(D) 20
12. Certified seed of cotton should have minimum germination of–
(A) 50%
(B) 60%
(C) 70%
(D) 80%
13. Critical stages of irrigation in cowpea…………..
(A) Flowering & pod formation
(B) Flowering
(C) Seedling
(D) None of these
14. Family of soybean :
(A) Leguminosae
(B) Apilionceaceae
(C) Compositae
(D) Linaceae
15. Seed certification requires:
(A). An improved variety
(B). Genetic purity
(C). Physical purity
(D). All of the above
16.Breeder seed is the progeny of:
(A). Foundation seed
(B). Registered seed
(C). Nucleus seed
(D). Certified seed
17.Headquarters of the Union for the Protection of New Plant varieties is in:
(A). Thailand
(B). USA
(C). Denmark
(D). Switzerland
18. The recommended ratio of male rows to female rows is in hybrid bajra
production
(A). 2 to 4
(B). 1 to 2
(C). 4 to 8
(D). 3 to 6
19. Occurrence of more than one embryo in seed is knwon as–
(A). Polysomy
(B). Polyembryoy
(C). Apogamy
(D). None
20. First hybrid of pegionpea in the world is–
(A). ICPH - 8
(B). ICPH - 10
(C). PUSA - Arhar
(D). PUSA HR – I
21. The moisture content for safe storage of cerrals is–
(A). 12-14%
(B). 14-16%
(C). 16-18%
(D). 18-20%
22.The constutuent of wheat affecting its baking quality is–
(A). Glutin
(B). Pectin
(C). Vitamin B1
(D). Moisture
23. The Rudimentary root of the seed or seedling that forms the primary root
of the young plant is known as–
(A). Rachis
(B). Radicle
(C). Rachilla
(D). Raceme
24. Mode of pollination in maize is–
(A). Self-pollination
(B). Vegetative propagation
(C). Cross-pollination
(D). None
25. T2 test colour of living tissues of seed changed to–
(A). Red
(B). Blue
(C). Yellow
(D). Green
26. Maximum moisture content for safe storage in wheat seed is–
(A). 12
(B). 15
(C). 7
(D). None
27. In India, normally how many generation system seed are produced?
(A). 1
(B). 2
(C). 3
(D). 4
28. Slow drying seed is–
(A). Cereals
(B). Rapeseed and mustard
(C). Grass
(D). Pulses
29. Germination is inhibited by–
(A). Red light
(B). Blue light
(C). IR light
(D). UV light
30. Certification is not required for:
(A).Nucleus seed
(B).Breeder seed
(C).Foundation seed
(D).Certified seed
31. Contamination permitted in maize is:
(A).1%
(B).2%
(C).0.10%
(D).0.20%
32. Production of breeder seed in cotton requires an isolation distance of:
(A).20 metres
(B).30 metres
(C).50 metres
(D).75 metres
33. In wheat, production of foundation seed needs an isolation distance of:
(A).Three metres
(B).Five metres
(C).Ten metres
(D).Twenty metres
34. Freedom from inert matter and defective seeds:
(A).Genetic purity
(B).Physical purity
(C).Defective purity
(D).Normal purity
35. Breeder seed is _____ % pure:
A.99
B.100
C.70
D.99.99
36. In Bhindi, production of foundation seed needs an isolation distance of:
(A).100 metres
(B).50 metres
(C).200 metres
(D).3 metres
37. Seed is…..
(A).Developed ovule
(B).Fertilized and developed ovule
(C).Developed ovary
(D).Fertilized and developed ovary
38. Outer seed coat is…..
(A).Testa
(B).Tegmen
(C)Hilum
(D)Funiculus
39. Which one is a monocotyledonous seed
(A).Pisum sativum
(B).Cicer arietinum
(C).Dolichos lablab
(D)Triticum aestivum
40. Seed dormancy may be due to
(A).Permeable seed coat
(B).Hard impermeable seed coat
(C).Thin seed coat
(D). Lack of reserve food
41. The hormone which can break seed dormancy is
(A).Coumarin
(B).Ferulic acid
(C).ABA
(D).GA
42. Mechanical injuring of seed coat to break dormancy is called
(A).Scarification
(B).Stratification
(C).Impaction
(D).Compaction
43. Germination is hypogeal in
(A).Cotton
(B).Pea
(C).Castor
(D).Bean
44. Vivipary is seed germination
(A).In strong light
(B).Without involving cotyledons
(C).With cotyledons coming above ground
(D).While contained inside the fruit
45. Hot water treatment is used to break dormancy in
(A).Lentil
(B).Cherry
(C).Cotton
(D).None
46. Difference between seed and grain is…
(A).Seed processing
(B).Genetic purity
(C).Seed quality
(D).Cost
47. The separation of the field of a variety from that of another variety of the
same crop to avoid contamination.
(A).Genetic purity
(B).Isolation distance
(C).Seed dormancy
(D).Roguing
48. Seed remain viable for long time at low temperature and low moisture
content called as …
(A).Recalcitrant seed
(B).Foundation seed
(C).Orthodox seed
(D).Breeder seed
49. Father of seed technology is…
(A).Nobbe
(B).Staphen Hales
(C).Charles Darwin
(D).Shelford
50. Genetic purity in the field is maintained by…
(A).Seed testing
(B).Field inspection
(C).Roguing
(D).Seed sampling
51. If cotyledons are brought above the soil, the germination is
(A). hypogeal
(B). epigeal
(C). vivipary
(D). none of these
52. The reserve food material in castor seed mostly occurs in the form of
(A). carbohydrates
(B). proteins
(C). oil
(D). sugar
53. Which of the commercial classes of seed is sold to farmers:
(A). producer
(B). breeder
(C). registered
(D). foundation
54.Seed test that provides information on weed seed and inert material is
called:
(A). purity test
(B). clean seed test
(C). viability test
(D). wholesomeness test
55. In cryogenic storage, seeds are stored at:
(A). -65 0C
(B). -100 0C
(C). -192 0C
(D). 75 0C
56. In Bhindi, production of foundation seed needs an isolation distance of:
(A). 100 metres
(B). 50 metres
(C). 200 metres
(D). 3 metres
57. In sunflower, production of foundation seed requires an isolation distance
of (metres):
(A). 400 metres
(B). 800 metres
(C). 200 metres
(D). 100metres
58. For foundation seed production colour tag is used in the fields is:
(A). White
(B). Buff
(C). Blue
(D). None of above
59. Foundation seed is obtained from:
(A).Nucleus seed
(B).Breeder seed
(C).Foundation seed
(D).Certified seed
59. Blue colour tag is issued for
(A).Nucleus seed
(B).Breeder seed
(C).Foundation seed
(D).Certified seed
60.Seed rate of sorghum is _____ kg/ha.
(A).12-15
(B).10-12
(C).8-10
(D).15-20
61. Viability of the seed is tested with
(A). Triphenyl tetrazolium chloride
(B). Indole acetic acid
(C). Mercuric chloride
(D). 2, 4-D
62.Common cause of seed and bud dormancy is presence of
(A). Ethylene
(B). Cytokinins
(C). Abscisic acid
(D). Both B and C
63.Seeds of tomato do not germinate in its pulp due to
(A). Presence of ferulic acid
(B). Presence of excess salt
(C). Absence of oxygen
(D). Presence of ABA
64. Thiourea is used in overcoming seed dormancy by
(A). Chemical scarification
(B). Counteracting inhibitors
(C). Inducing cell division
(D). Develop osmotic pressure
65. The most important external factor for seed germination is
(A). Light
(B). Soil
(C). Oxygen
(D). Water
66. A seed which is unable to germinate in the presence of light is
(A). Viscum
(B). Onion
(C). Bean
(D). Maize
67. Germination is hypogeal in
(A). Cotton
(B). Pea
(C). Castor
(D). Bean
68. Epigeal germination occurs in
(A). Gram
(B). Pea
(C). Castor
(D). Maize
69. The equipment used for separating, cleaning and grading small seeds
from given sample is______________?
(A). Seed blower
(B). Seed sorter
(C). Seed divider
(D).A and B
70. Botanical name of American cotton is_________________?
(A). G. hirsutum
(B). G. arborium
(C). G.barb dense
(D).Non of these