MODULE-3
1. The electric flux passing out through a closed surface is equal to:
The line integral of the surface
Zero
The flux density at the surface
The total charge enclosed by the surface
Correct Answer : d
Explanation : The total of the electric flux out of a closed surface is equal to the
charge enclosed divided by the permittivity. The electric flux through an area is
defined as the electric field multiplied by the area of the surface projected in a
plane perpendicular to the field.
2. Which circuit breaker is used at distribution level?
Air circuit breaker
Air blast circuit breaker
Oil Circuit Breaker
SF6 Circuit Breaker
Correct Answer : a
Explanation : CBs are still preferable choice up to voltage 15 kV. ACBs are also good
choice to avoid the risk of oil fire, in case of oil circuit breaker.
3. By which of the following systems electric power may be transmitted:
Overhead system
Underground system
Both (a) and (b)
none of the above
Correct Answer : c
Explanation : Power transmission takes place by both Overhead and Underground
systems
4. Squirrel cage induction motor is not selected when
initial cost is the main consideration
maintenance cost is to be kept low
higher starting torque is the main consideration
all above considerations are involved
Correct Answer : c
Explanation : Squirrel cage induction motor has low starting torque.
5. Output of Cascade amplifier is:
Output of the first stage
Output of the middle stage
Output of the last stage
None of the above
Correct Answer : c
Explanation : A cascade amplifier is any two-port network constructed from a series
of amplifiers, where each amplifier sends its output to the input of the next amplifier
in a daisy chain. The last stage gives the final output of cascade amplifier.
6. A certain communication channel has a signal to noise ratio of 7 and a
bandwidth of 10kHz. What is the channel capacity?
30 bps
80 bps
300 bps
30000 bps
Correct Answer : d
Explanation : Channel capacity = BW* log2(1+S/N) = 10000 * log2(1+7) =
30000bps
7. The self-discharge rate of a lead-acid battery is least dependent on which
of the following factors?
Concentration (specific gravity) of electrolyte
Age of battery
Temperature
Nominal voltage of battery
Correct Answer : a
Explanation : The Self discharge increases with the Age of the battery and
temperature and inversely proportional to the nominal voltage of the battery. But it
is least affected by the concentration of electrolyte.
8. The minimum standard wire gauge of earth wire is:
20 SWG
16 SWG
10 SWG
8 SWG
Correct Answer : b
Explanation : 16 Swg = 0.064” / 1.626mm
9. The unit of power is:
Ampere
Watt
Volt
Joules
Correct Answer : b
Explanation : Power = Energy / Time , unit : watt or joules / sec
10. The most economical method of starting a single-phase motor is:
Split-phase method
Resistance start method
Inductance start method
Capacitance start method
Correct Answer : d
Explanation : Because it improves the power factor of the system and thus it is
more economical.
11. In the circuit shown, which resistor(s) is (are) redundant?
R1 only
R1 and R4
R4 Only
None
Correct Answer : d
Explanation : Any resistor in a circuit will oppose the follow of current in the circuit
so we cannot mention any resistor as redundant
12. A lossy transmission line is used to connect a transmitter to an antenna.
If the VSWR measured at the antenna end of the transmission line is 1.5,
which of the following statement is correct?
The VSWR measured at transmitter end of the transmission line is smaller
than 1.5
The VSWR measured at transmitter end of the transmission line is greater
than 1.5
The VSWR measured at transmitter end of the transmission line is equal
to 1.5
The characteristic impedance of the antenna matches exactly the
character impedance as the transmission line
Correct Answer : c
Explanation : VSWR will not change between antenna end and transmitter end.
13. Which of the following characteristics is not typical of a project manager:
Managing a temporary activity
Possesses in depth technical knowledge
Managing a non-repetitive activity
Manages independently of the formal organization
Correct Answer : b
Explanation : Increased competition has placed a premium on customer
satisfaction. Customers no longer simply settle for generic products and services.
14. The voltage gain of an amplifier with 9% negative feedback is 10. The
voltage gain without feedback will be:
10
1.25
100
90
Correct Answer : c
Explanation :
15. A DC current of 50A is flowing in an isolated wire. The magnitude of the
magnetic field intensity, H (A/m), 10cm from the center of the wire is:
0.05
43
80
Correct Answer : d
Explanation : H= I/2πr
16. Which type of braking is used in an induction motor:
Regenerative
Dynamic
Plugging
All of the above
Correct Answer : d
Explanation : Hint: All above types of braking are under Electrical Braking methods.
17. The forward pass in project network calculations determines
the_________.
Earliest time's activities can begin
Earliest time's activities can be finished
Duration of the project
A, B, and C are all correct
Correct Answer : d
18. In a cascade amplifier, to reduce the loading effect at the output, the
output impedance of the last stage should be:
Very high
Intermediate
Very small
Zero
Correct Answer : c
Explanation : Impedance mismatching is known as loading effect. Thus to avoid
loading effect the input resistance of amplifier should be as high as possible while
the output resistance of the amplifier should be as low as possible.
19. A motor is equipped with an optical shaft encoder to measure motor
speed. The optical encoder provides 200 pulses per motor revolution. A
microcontroller equipped with a real-time interrupt (RTI) capability is used to
measure motor speed. The RTI interval is 32.768ms. The microcontroller
counts 372 pulses from the optical encoder in the RTI interval. The speed
(rpm) of the motor is:
33
568
3276
3400
Correct Answer : d
Explanation : 372/200/32.768*1000*60 = 3400
20. In which of the following circuit will the voltage source produce the most
current:
10 Volt across a 10 Ohm Resistance
10 Volt across two 10 Ohm Resistance in Series
10 Voltage across two 10 Ohm resistance in parallel
1000 V across 1 MOhm resistance
Correct Answer : c
Explanation : If two 10 Ohm resistances in parallel across a 10 volts source then,
the current will be 2 A this is higher than the currents of other combinations
21. Which of the following theorem is used for frequency?
Kirchhoff
Muller
Shannon Theorem
Gauss Seidal
Correct Answer : c
Explanation : The Shannon sampling theorem is a theorem in the field of digital
signal processing which serves as a fundamental bridge between continuous-time
signals and discrete-time signals.
22. The hum in a transformer is mainly attributed to
Load Changes
Oil in the Transformer
Magnetostriction
Mechanical Vibrations
Correct Answer : c
23. If the induction motor speed at no-load is 745 RPM, what is the
synchronous peed of the motor?
700 RPM
750 RPM
600 RPM
650 RPM
Correct Answer : b
Explanation : The Synchronous speed of the Induction motor will be definitely more
than the no load speed.
24. Synchronous speed for motor 1500 RPM, 50Hz, Calculate number of
poles.
P=2
P=4
P=6
P = 10
Correct Answer : b
Explanation : Hint: P = 120 f/ Ns = (120 x 50) / 1500 = 4
25. At what region of operation is the base emitter junction forward biased
and the base collector junction reverse biased for BJT?
Saturation
Linear or active
Cut-off
None of the above
Correct Answer : b
Explanation : In active region the Base emitter junction is forward biased and Base
Collector junction will be reverse biased.
26. Zener Diodes are used as:
Reference Voltage Elements
Reference Current Elements
Reference Resistance
None of the above
Correct Answer : a
27. The process of forecasting or approximating the time and cost of
completing project deliverables is called
Budgeting
Predicting
Estimating
Planning
Correct Answer : c
Explanation : Estimating is the process of forecasting or approximating the time and
cost of completing project deliverables