MODULE-12
1. A 10 pole AC generator rotates at 1200 rpm. The frequency of AC voltage in
cycles per second will be
100 hz
200 hz
1200 hz
120 hz
Correct Answer : a Explanation : Ns = 120 f / P.
2. Fluorescent light flickers due to:
High voltage
Low Voltage
High frequency
Low frequency
Correct Answer : c Explanation : Some people have been
known to see the flicker up to 100Hz. In fact, fluorescent lights using magnetic
ballasts have a flicker around 100-120Hz, which most people can't see. This is
because it is powered by ballasts with a frequency of 50Hz (60Hz in the US)
and lamps flicker with the double frequency
3. Which of the following theorem is used for frequency?
Kirchhoff
Muller
Shannon Theorem
Thevenin’s Theorem
Correct Answer : c Explanation : Shannon Sampling Theorem is
used for frequency
4. Which of the following can represent an activity on a project network?
An arrow
A line
A node
Both A & C are correct
Correct Answer : d Explanation : A project network is a
graph (weighted directed graph) depicting the sequence in which a project's
terminal elements are to be completed by showing terminal elements and their
dependencies. It is always drawn from left to right to reflect project chronology. The
most popular form of project network is activity can be represented by an Arrow.
5. The Accreditation Board for Engineer and Technology (ABET) is an accrediting
agency for:
An engineering education program
Engineering fundamentals examination
Engineering firms
All of the above
Correct Answer : a Explanation : The Accreditation Board for Engineering and
Technology, or ABET, is a federation of 28 professional engineering and technical
societies that accredits some 1,500 engineering programs, 700 engineering
technology programs and 50 programs in engineering-related areas.
6. First step of scope planning starts with:
Budgeting
Current earning estimations
Objective and requirements to satisfy customer
All of the above
Correct Answer : c Explanation : We can create a detailed project scope
statement that identifies the project's goals and objectives to satisfy the customer’s
requirements
7. In the figure:
6Ω, 3Ω and 9Ω are in series
9Ω and 6Ω in parallel and the combination in series with 3Ω
6Ω, 3Ω and 9Ω are in parallel
3Ω and 6Ω in parallel and the 9Ω in series
Correct Answer : d Explanation : Once Req is obtained for 3
Ω and 6 Ω, then it will become series with 9 Ω.
8. A synchronous motor is running on a load with normal excitation. Now if the load
on the motor is increased
power factor as well as armature current will decrease
power factor as well as armature current will increase
power factor will increase but armature current will decrease
power factor will decrease and armature current will increase
Correct Answer : d Explanation : When the load is increased, the
armature current drawn by it increases and power factor reduced
9. The CPU architecture shown in the figure below is best described as:
Non-pipelined architecture
1-Stage pipeline architecture
2-Stage pipeline architecture
Harvard architecture
Correct Answer : d Explanation : The Harvard architecture is a computer
architecture with separate storage and signal pathways for instructions and data
10. Incandescent lamp will work normally with best efficiency at the power factor is:
Unity
0.5 lagging
0.5 leading
0.8 leading
Correct Answer : a Explanation : Power factor is the ratio of working
power to apparent (working + reactive) power which is at unity in case of an
incandescent lamp as it is resistive load and does not draw any reactive power.
11. HRC Fuse means High Rupturing Capacity?
True
False
Correct Answer : a Explanation : HRC stands for High
Rupturing Capacity
12. System means group of elements making a function?
True
False
Correct Answer : a Explanation : A system is a collection of elements or
components that are organized for a common purpose.
14.Software maintenance activities can be classified into several maintenance
types. Which of the following is not a software maintenance type?
Adaptive maintenance
Corrective maintenance
Customer-initiated maintenance
Perfective maintenance
Correct Answer : c Explanation : There are four types of
software maintenance: Corrective Software Maintenance. Adaptive Software
Maintenance. Perfective Software Maintenance. Preventive Software Maintenance
15. An industrial plant is served by a 12470-v delta/480-v grounded-wye
transformer. The high voltage side of the transformer is served from a 12470-v wye-
connected distribution line that has a grounded neutral. The best protection of the
transformer against lightning strikes on the 12470-v line will result from surge
arrester connection of:
Phase to ground on the 12470-v side of the transformer
Phase to phase on the 12470-v side of the transformer
Phase to ground on the 480-v side of the transformer
Phase to neutral to ground on the 480-v side of the transformer
Correct Answer : a
Explanation : Surge arresters are installed on a transformer to protect it from over-
voltage transients. A surge arrester is connected to each phase conductor just
before it enters the transformer. The surge arrester is grounded, thereby providing
a low impedance path to ground for energy from an over-voltage transient if one
occurs
16. Class C amplifier is suitable for
a narrow frequency band
a wide frequency band
audio frequencies
both B and both c
Correct Answer : a Explanation : Class C amplifier is used in
the applications like RF oscillators, RF amplifier, FM transmitters, Booster amplifiers,
High frequency repeaters and Tuned amplifiers
17. What type of bond guarantees that if a contractor goes broke on a project, the
surety will pay the necessary amount to complete the job?
Bid bond
Performance bond
Acceptance bond
Payment Bond
Correct Answer : b Explanation : The type of bond that
covers the above situation is the performance bond
18. The one-line diagram below represents three single phase transformers
connected in a delta-wye arrangement and rated for the line to line voltages
indicated. The turns ratio of individual single-phase transformer is mostly nearly:
2.8
4.8
8.3
14.4
Correct Answer : b Explanation : n1/n2 =v1/v2 = 115/24 =
4.8
19. An engineer chooses open collector output TTL technology to provide sufficient
current to drive a device. The circuit shown is implemented with a 7405 package
and corresponds to the following logic function (assume that a logic 0 corresponds
to 0V).
AND
NAND
OR
NOR
Correct Answer : c Explanation : OR gate will be used for
solving this problem.
20. Which of the following junction nodes are forward biased?
Anode = +7V, Cathode = +10V
Anode = +5V, Cathode = +3V
Anode = +0.3V, Cathode = +5V
none of the above
Correct Answer : b Explanation : A diode connected in
forward biased is one in which the positive voltage of a voltage source is connected
to the anode of the diode and the negative or ground of the voltage source is
connected to the anode of the diode. When a diode is connected in forward biased,
current flows through the diode and it conducts.
21. Which of the following best describes the sequential steps in an Object-Oriented
design?
Define classes, define interface techniques, define collaboration diagrams,
define design diagrams
Define use case, define programming language, define interface techniques,
define class
Define programming language, define class models, define design class
diagrams, define collaboration diagram
Define use case, define conceptual model, define collaboration diagrams, define
design class
Correct Answer : c Explanation : To design classes and their attributes, methods,
associations, structure, and even protocol, design axiom is applied.
22. Increasing the current withdrawn from a battery has what effect on the battery
capacity and why?
Increased capacity, which is caused by less internal heat loss
Increased capacity, which is caused by lower internal resistance
Decreased capacity, which is caused by higher load voltage drop
Decreased capacity, which is caused by increased polarization
Correct Answer : c Explanation : It will decrease capacity, which is
caused by higher load voltage drop
23. In a N-P-N transistor, when emitter junction is forward biased and collector
junction is reverse biased the transistor will operate in
active region
saturation region
cut-off region
inverted region
Correct Answer : a Explanation : Active region is one in which
Base emitter junction is forward biased and Base Collector junction will be reverse
biased in a transistor.
24. A BJT is used to amplify in:
The space charge region
The active region
The saturation region
The ohmic region
Correct Answer : b Explanation : BJTs are typically used in the
active region, specifically for this current-amplification property
25. A change of 4% of supply voltage to an induction motor will produce a change of
approximately
4% in the rotor torque
8% in the rotor torque
12% in the rotor torque
16% in the rotor torque
Correct Answer : d Explanation : torque at any speed is
proportional to the square of the applied voltage.
27. The purpose of damper winding in synchronous machines is
increase the oscillation
support to the machine
carry magnetic flex
decrease the oscillation
Correct Answer : d Explanation : Oscillation can
be reduced by damper winding