1) Check for syntax error/ logical error and correct the error to get the desired output.
Given n, print from n to 0
int main()
int n;
scanf(“%d”, &n);
unsigned int i = n;
while(i >= 0)
printf(“%d\n”, i);
i–;
return 0;
Input: 4
Output: Infinite loop
Answer: Error – Logical error
unsigned int i = n; unsigned integer ranges from 0 to 65535, which will be taken in the cyclic order.
So i– will keep repeating in a cyclic way. The loop will never be terminated. So it should be written as
int i = n;
2) Find the factorial of a given number.
int main()
long int fact = 1, n, i;
scanf(“%d”, &n);
for(i =1; i <= n; i++)
fact = fact * i;
printf(“%d”, fact);
return 0;
Input: 20
Output: -2102132736
Answer: Error – Logical error
The fact and n are declared as long int, so in scanf and printf %ld should be used in place of %d.
3) Check whether the below program print the below pattern
1111
222
33
void main()
int i, j, n;
scanf(“%d”, &n);
for(i = 1; i<n; i++)
{
for(j = 1; j<n; j++)
printf(“%d”, i);
printf(“\n”);
Input: 3
Output:
111
222
333
Answer: Error: Logical error
The inner for loop has to be written in this way: for(j = i-1; j<n; j++)
4) Find the greatest of three numbers.
int main()
int num1, num2, num3;
scanf(“%d %d %d”, &num1,&num2,&num3);
if (num1 > num2) && (num1 > num3)
printf(“%d”, num1);
}
elseif(num2>num3)
printf(“%d”, num2)
else
printf(“%d”, num3);
return 0;
Answer: Error: Syntax error
if (num1 > num2) && (num1 > num3) à it has to be written as if ((num1 > num2) && (num1 > num3))
and this line elseif(num2>num3) should be rewritten as else if(num2>num3)
5) Fix the error, recompile and match against the output provided.
int main(void)
printf(“This is a \”buggy” program\n”);
return 0;
Corrected program:
int main(void)
printf(“This is a \”buggy\” program\n”);
return 0;
6) Code reuse: Convert Binary to Decimal by using the existing function.
void binarytodecimal(number)
// Type your code here
void main()
int num;
scanf(“%d”, &num);
printf(“%d”, binarytodecimal(num);
Answer:
void binarytodecimal(number)
int dval=0, base=1, rem;
while(number > 0)
rem = number % 10;
dval = dval + rem * base;
num = number / 10;
base = base * 2;
return dval;
}
7) Print the prime numbers from an array up to given value n by using existing function.
int isprime(int num)
// type your code here
int main()
int n, m, arr[100], size=0, i;
scanf(“%d”, &n);
for(m = 2; m <= n; m++)
if(isprime(m))
arr[size++]= m;
for(i = 0; i < size; i++)
printf(“%d\n”, arr[i]);
return 0;
Answer:
int isprime(int num)
int i;
int isprime = 1;
for(i = 2; i <= num / 2; i++)
if(num % i == 0)
isprime = 0;
break;
return isprime;
1) Find the syntax error in the below code without modifying the logic.
#include <stdio.h>
int main()
float x = 1.1;
switch (x)
case 1: printf(“Choice is 1”);
break;
default: printf(“Invalid choice”);
break;
}
return 0;
Answer:
#include <stdio.h>
int main()
int x = 1;
switch (x)
case 1: printf(“Choice is 1”);
break;
default: printf(“Invalid choice”);
break;
return 0;
The expression used in the switch must be an integral type (int, char, and enum). Any other type of
expression is not allowed.
2) Find the logical error in the below code.
void main () {
int i, j, n = 5;
for(i=1; i<n; i++)
for(j=i;j<n;j++);
{
printf(“%d”, i);
printf(“\n”);
Solution:
void main () {
int i, j, n = 5;
for(i=1; i<n; i++)
for(j=i;j<n;j++)
printf(“%d”, i);
printf(“\n”);
we use a semicolon in C statement to tell the compiler where’s the end of our statement. Second for
loop executes one time.
3) Complete the below code by reusing the existing function.
Find the index of equilibrium element in the given array. In an array equilibrium element is the one
where the sum of all the elements to the left side is equal to the sum of all the elements in the right
side.
Return Value:
1) Return -1 if no equilibrium element is found
2) In case there is more than one equilibrium element, return the element with least index value.
You are required to complete the given code by reusing the existing function. You can click on
Compile & run anytime to check the compilation/execution status of the program you can use printf
to debug your code. The submitted code should be logically/syntactically correct and pass all the test
cases.
Code approach For the question:
You will need to correct the given implementation.
We do not expect you to modify the approach or incorporate any additional library methods.
Test Case:
a[] = {1,2,3,4,3,3}. 4 is the equilibrium element since its left side sum (1+2+3) is equal to its right side
sum (3+3)
#include <stdio.h>
// Return the sum of elements from index 0 to (idx – 1)
int left_side_sum(int a[], int n, int idx)
int sum = 0, i;
for(i = 0; i < idx; i++)
{
sum += a[i];
return sum;
// Return the sum of elements from index (idx + 1) to (n – 1)
int right_side_sum(int a[], int n, int idx)
int sum = 0, i;
for(i = idx + 1; i < n; i++)
sum += a[i];
return sum;
// returns -1 if no equilibrium index found
int findEquilibriumIndex(int a[], int n)
// Type your code here
int main() {
//code
int a[10], n, i;
// get the elements count
scanf(“%d”, &n);
// get the array elements
for(i=0; i<n; i++)
scanf(“%d”, &a[i]);
int equiIndex = findEquilibriumIndex(a, n);
if(equiIndex != -1) {
printf(“%d”, a[equiIndex]);
return 0;
Solution:
// Return the sum of elements from index 0 to (idx – 1)
int left_side_sum(int a[], int n, int idx)
int sum = 0, i;
for(i = 0; i < idx; i++)
sum += a[i];
}
return sum;
// Return the sum of elements from index (idx + 1) to (n – 1)
int right_side_sum(int a[], int n, int idx)
int sum = 0, i;
for(i = idx + 1; i < n; i++)
sum += a[i];
return sum;
// returns -1 if no equilibrium index found
int findEquilibriumIndex(int a[], int n)
// Type your code here
int i;
for(i = 0; i < n; i++)
if(left_side_sum(a, n, i) == right_side_sum(a, n, i))
return i;
}
return -1;
int main() {
//code
int a[10], n, i;
// get the elements count
scanf(“%d”, &n);
// get the array elements
for(i=0; i<n; i++)
scanf(“%d”, &a[i]);
int equiIndex = findEquilibriumIndex(a, n);
if(equiIndex != -1) {
printf(“%d”, a[equiIndex]);
return 0;