Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
17 views2 pages

Tutorial 4

Uploaded by

Desmond Lean
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
17 views2 pages

Tutorial 4

Uploaded by

Desmond Lean
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Option and Bond Valuations AQ095-3-3 OBV Option Pricing using the Black-Scholes Formula

Tutorial 4

1. For a European call option on the stock. Stock price follow Black-Scholes framework,
stock price is 60, stock’s volatility is 0.25, stock pays no dividends, continuously
compounded risk-free interest rate is 0.1, option expires in 1 year, strike price is 65.
Calculate the premium for the call option. Ans: 𝑪𝒂𝒍𝒍 = 𝟔. 𝟓𝟐

2. For a 1-month European call option on a stock, you are given stock price is 27, strike
price is 30 , continuously compounded risk-free interest rate is 8% . Stock pays
continuous dividends proportional to its price at a rate of 2%, volatility of stock is 0.2.
Calculate 𝑑1 used in the Black-Scholes formula for the price of this option.
Ans: 𝒅𝟏 = −𝟏. 𝟕𝟎𝟗𝟒𝟑

3. For a 3-month European put option on a stock, stock price is 41, strike price is 45,
annual volatility of a prepaid forward on stock is 0.25, stock pays dividend of 2 at the
end of 1 month. Continuously compounded risk-free interest rate is 0.05. Determine
the Black-Scholes premium for the option. Ans: 𝑷𝒖𝒕 = 𝟓. 𝟖𝟑

4. You are considering purchase of a 3-month European put option on a stock with an
announced dividend payment of 1.50 in 2 months. You are given strike price is 50,
continuously compounded risk-free annual interest rate is 10% compounded
continuously. Annual volatility of a 3-month prepaid forward on the stock is 0.3. Stock
follows the Black-Scholes framework. 𝑑2 = −0.1086, determine the current stock
price. Ans: 𝑺𝟎 = 𝟓𝟎

5. You are given the following information for a European call option on a stock, time to
maturity is 6 months, stock has a current price of 75, option has a strike price of 72,
volatility of a 6-month prepaid forward on the stock is 25%, continuously compounded
risk-free interest rate is 0.06. Stock pays dividends of 0.75 and 1.50 after two and five
months respectively. 𝑑1 = 0.3202, calculate the Black-Scholes price of the call option.
Ans: 𝑪𝒂𝒍𝒍 = 𝟔. 𝟔𝟐

6. For the dollar-pound exchange rate, you are given the spot exchange rate is 1.3$/£,
volatility is 0.2, continuously compounded risk-free interest rate for dollars is 0.04,
continuously compounded risk-free interest rate for pounds is 0.05. Determine the
Garman-Kohlhagen premium for a 6-month pound denominated European call option
on dollars with strike price 0.7£/$. Ans: 𝑪𝒂𝒍𝒍 = 𝟎. 𝟎𝟖𝟓𝟕

7. For an 8-month European put option on a currency with a strike price of 0.50, current
exchange rate is 0.52 , volatility of exchange rate is 12% , domestic continuously
compounded risk-free interest rate is 4%, foreign continuously compounded risk-free
rate is 0%. Calculate the price of option using Garman-Kohlhagen model.
Ans: 𝑷𝒖𝒕 = 𝟎. 𝟎𝟎𝟕𝟑𝟕

Level 3 Asia Pacific University of Technology & Innovation Page 1 of 2


Option and Bond Valuations AQ095-3-3 OBV Option Pricing using the Black-Scholes Formula

8. You are given 1-year future price for gold is 600, annual volatility of the price of gold
is 0.2, continuously compounded risk-free interest rate is 0.05. Determine the Black
premium for a 1-year European call option on the futures contract with a strike price of
610. Ans: 𝑪𝒂𝒍𝒍 = 𝟒𝟏. 𝟐𝟒

9. For a stock following Black-Scholes framework, you are given current stock price is
40, stock pays dividends proportional to its price at a continuous rate of 0.02, annual
volatility of the stock is 0.3, continuously compounded risk-free interest rate is 0.06.
Determine the premium for a 3-month European put option on a 1-year future contract
on the stock with strike price 45. Ans: 𝑷𝒖𝒕 = 𝟒. 𝟓𝟒

10. For a European call option on a futures contract, you are given price of the underlying
stock is 100, volatility of the underlying stock is 0.4, underlying stock pays continuous
dividends proportional to its price at a rate of 0.02, continuously compounded risk-free
interest rate is 0.08, future contract expires in 1 year. Call option expires in 3 months,
strike price is 100. Calculate the price of the call option. Ans: 𝑪𝒂𝒍𝒍 = 𝟏𝟏. 𝟒𝟒

Level 3 Asia Pacific University of Technology & Innovation Page 1 of 2

You might also like