Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
16 views20 pages

Full Chapter Test - 2

Uploaded by

RAVI KANT Verma
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
16 views20 pages

Full Chapter Test - 2

Uploaded by

RAVI KANT Verma
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 20

1) The fundamental principle of surveying is to work from the

A. whole to part
B. part to whole
C. lower level to higher level
D. higher level to lower level

Answer :- A

Fundamental principles of surveying:

(i) Measuring distances from two fixed points


(ii) Working from whole to part

2) The two point and three point problem methods of

A. radiation

B. traversing

C. intersection

D. resection

Answer :- D

In the Method of Resection of plane table surveying the location of plane table is unknown
and it is determined by sighting it to known points or plotted points. It is also called method
of orientation and it can be conducted by two field conditions viz.

(i) The two point problem and

(ii) The three point problem.

3) A well-conditioned triangle does not have any angle less than

A. 20°

B. 30°

C. 45°

D. 60°

Answer :- B
A triangle is said to be well conditioned when no angle in it is less than 30° or greater than
120°. An equilateral triangle is considered to the best-condition or ideal triangle.

4) The height of instrument is equal to

A. Reduced level of bench mark - back sight


B. Reduced level of bench mark + back sight
C. Reduced level of bench mark + fore sight
D. Reduced level of bench mark + Intermediate sight

Answer :- B

H.I. = Elevation of bench mark + Back sight

5) A curve whose radius varies from infinity to a certain value is called_____

A. compound curve

B. circular curve

C. reverse curve

D. transition curve

Answer :- D

Transition curve is a curve in plan which is provided to change the horizontal alignment from
straight to circular curve gradually means the radius of transition curve varies between
infinity to R or R to infinity.

6) Lateral ties in RC columns are provided to resist

A. Bending moment

B. Shear

C. Buckling of longitudinal steel bars

D. Both bending moment and shear

Answer :- C

Lateral ties: These are used to avoid bulking of longitudinal bars, Diameter is governed by
criteria of stiffness not by strength. Hence, it is independent of grade of steel.
{
max . ∅ of longitudinal
Tie diameter ∅ t ≥
4
6 mm

{
D
Tie Spacing S t ≤
16 ∅ longitudinal min
300 mm

7)The maximum depth of neutral axis of for a beam with Fe- 415 bars in limit state method
of design is

A. 0.46 d

B. 0.48 d

C. 0.50 d

D. 0.53 d

Answer :– B

As per IS: 456 - 2000, Clause 38.1.

For Fe- 250 depth of natural axis = 0.53d

For Fe- 415 depth of natural axis = 0.48d

For Fe- 500 depth of natural axis = 0.46d

Where d is the effective depth of the beam.

8) The characteristic strength of concrete is defined as that strength below which not more
than ________ of the test result are expected to fall.

A. 10 percent

B. 5 percent

C. 15 percent

D. 20 percent

Answer :– B

As per IS: 456 - 2000, Clause 6. 1. 1.

The characteristic strength of concrete is defined as that strength below which not more
than 5 percent of the test results are expected to fall.
9) A compression member is termed as column or strut if the ratio of its effective length to
the least lateral dimension is more than

A. 3

B. 5

C. 1

D. 2

Answer :- A

10) Minimum grade of concrete that can be used for pre-tensioned beam system is

A. M25

B. M30

C. M40

D. M50

Answer :- C

For post-tensioning minimum grade of concrete used is M30

For pre-tensioning, minimum grade of concrete used is M40

11) Accordingly, to IS classification system, the soils can be classified into

A. 15 groups

B. 18 groups

C. 3 groups

D. 7 group

Answer :– B

Accordingly to India soil classification system, soils are classified into 18 groups. They are,

 8 groups are course -grained soils.


 9 groups are fine grained soils
 1 group of peat.
12) For an undisturbed sample, the area ratio of the samples should be

A. Zero

B. 10% to 20%

C. 10% or less

D. More than 20%

Answer :– C

For obtaining good quality undisturbed samples, the area ratio should be 10% or less.

13) The following assumption is not made for the friction circle method of slope stability
analysis:

A. Friction is fully mobilised

B. Total stress analysis is applicable

C. The resultant is tangential to the friction circle

D. The resultant passes through the center of friction circle

Answer :– D

Friction circle Method, Assumptions:-

Friction is fully mobilized.

Total stress analysis is applicable

The resultant cohesive force is considered in the analysis.

The resultant is tangential to friction circle

The resultant intergranular force, acting on the boundaries also considered in the analysis.

14) If the width of footing resting on sandy soil increase, then what will happen to the
settlement of. the footing?

A. Increase
B. Decrease
C. Remain same
D. None of the above
Answer :– A

From plate load test

Settlement of sandy soil is given by

( )[ ( )]
2
Sf Bf B p+ 0.3
=
Sp B p B f +0.3
S f −¿ Settlement of footing
S p−¿ Settlement of plate
Bf −¿ Width of footing
B p−¿ Width of plate
∴ S f directly proportional ¿ Bf

15) The negative skin friction on a pile develop when

A. The soil in which it is driven is sandy soil

B. The soil surrounding it settles more than the pile

C. The ground water table rises.

D. The soil near the tip is clay

Answer :– B

Negative skin friction develops when a soft or lose soil surrounding the pile settle after the
pile has been installed.

16) In straight line method, the annual depreciation of the property is

Original cost− Annual sinking fund


A.
Life ( ¿ years )

Line (¿ year )
B.
Original cost−Scrap value
Original cost−Scrap value
C.
Life(¿ years)

Original cost + Scrap value


D.
Life (¿ years)
Answer : - C

17) Thickness of plastering is usually

A. 40 mm

B. 6 mm

C. 12 mm

D. 25 mm

Answer : - C

Recommended thickness of cement plastering for various cases are:

(i) 6mm thick on RCC surface

(ii) 10mm thick on underside of RCC roof/ ceiling

(iii) 12mm thick for plain side of brick masonry

(iv) 15mm thick for rough side of brick masonry

(v) 20m thick plastering is done in special cases

18) Using straight line method, annual depreciation D is equal to

Life∈ year−Scrap value


A.
Original cost

Scrap value−life ( ¿ year )


B.
Original cost

Original cost−Life (¿ year )


C.
Scrap value
Original cost−Scrap value
D.
Life(¿ year )

Answer : - D

19) Of the total estimated cost of a building, the cost of electrification usually accounts for

A. 1%
B. 5%

C. 8%

D. 20%

Answer : - C

20) Which of the following method is used for estimation of depreciation of building?

A. Constant percentage method

B. Direct compression method

C. Logistic curve method

D. Rental method

Answer : - A

21) A riveted joint can fail in

A. Tearing of plate only

B. Shearing of rivet only

C. Bearing of plate of rivet only

D. Any of the above

Answer :– D

A riveted joint can fail when either the rivets (due to shearing or bearing) or plate (due to
tearing) fail

22) For a rivet of 36 mm diameter, the diameter of hole shall be taken as:

A. 37.5 mm

B. 36.0 mm

C. 38.0 mm

D. 38.5 mm
Answer :– C

For Nominal diameter > 25 mm


'
Hole dia , d =Nominal diameter +2 mm
¿ 36 mm+2 mm

38 mm

23) The effective slenderness ratio of laced column, compared to actual maximum
slenderness ratio shall be considered as

A. 1.05 times

B. 1.10 times

C. 1.15 times

D. 1.20 times

Answer :– A

For laced column

Effective slenderness ratio = 1.05 times actual maximum slenderness ratio

For battened column

Effective slenderness ratio = 1.1 times actual maximum slenderness ratio.

24) Rolled steel T- sections are used ________

A. As columns

B. With flat strips to connect plates in steel rectangular tanks.

C. As built up sections to resist axial tension.

D. None of these.

Answer – B

25) The method of design of steel formwork of greatest rigidity and economy in weight is
known as

A. Simple design
B. Semi- rigid design

C. Fully rigid design

D. None of these

Answer – A

26) Hook’s law holds good upto

A. Proportional limit

B. Yield point

C. Elastic limit

D. Plastic limit.

Answer :- A

Hook’s law:-

Hook’s law states that stress is directly proportional to strain upto a proportionality limit.

σαϵ

σ =E ϵ

σ
E=
ϵ

27) The extension per unit length of the rod due to suddenly applied load as compared to
the same load gradually applied to the same rod is

A. Same

B. Double

C. Three times

D. Half

Answer :- B

For gradually applied load


Pl
δl=
AE
P
σ=
A
σ
E=
E
Pl
δl= (1)
AE
For suddenly applied load,

2P
σ=
A
σ
∈=
E
δl 2 P
=
l AE
2 Pl
δl= (2)
AE
2 Pl
∴ Ratio of
(2) AE
= =2
(1) Pl
AE

28) A simply supported beam carries a uniformly disturbed load over the whole span. The
deflection at the center’s y . If the distributed load per unit length is doubled and also depth
of the beam is doubled, then the deflection at the center would be

A.2 y

B.4 y

y
C.
2
y
D.
4

Answer :-D
Given initial deflection at center = y

Distributed load (W2) = 2w

Depth of beam (d2) = 2d


3
W2 L
∴ δ 2=
384 E I 2

( 2 w ) L3
δ 2=
384 E ¿ ¿

( )
3 8
3 bd
¿ 2 w L /384. E
12
3
1 WL
∴ δ 2=
4 384 EI
1
∴ δ 2= y
4

29) Choose the correct statement

A. Section modulus of a hollow circular section of external diameter D and internal diameter
4 4
π (D −d )
d is equal to
64 D
4
π (D )
B. Section modulus of a circular section of diameter D is
32
2
C. Section modulus of a rectangular section is
bd
6
4
D. Section modulus of a square section b x d is
b
12

Answer :- C

I
Section modulus (z) =
y

π ( D 4−d 4 )
¿
1) For hallow circular section (z)
64
D
2
4 4
D −d
π
32 D
4 3
πD πD
¿ =
2) For circular section, (z) 64 32
D/2
3
bd
2
3) For rectangular section, Z 12 b d
¿ =
d /2 6
4
b
4) For square section, Z 12 3
¿ =b /6.
b/2

30) A loaded column fails due to

A. Stress due to direct load

B. Both A. and B.

C. Stress due to bending

D. None of the above

Answer :- C

Based on type of loading and slenderness ratio, a column may fail due to any one of the
following stresses.

1. Direct compressive stress.

2. Bending compressive stress.

3. Combined direct and bending stresses.

31) The property of fresh concrete, in which the water in the mix tends to rise to the surface
while placing and compacting, is called

A. Segregation

B. Bleeding

C. Bulking

D. Creep
Answer:- B

BLEEDING in concrete is a phenomenon in which free water in the mix rises up to the
surface and forms a paste of cement on the surface known as “laitance”. Bleeding occurs in
concrete when coarse aggregates tends to settle down and free water rises up to the
surface.

32) The relation between modulus of rupture fcr, splitting strength fcs and direct tensile
strength fct is given by

A. fcr = fcs = fct

B. fcr > fcs > fct

C. fcr < fcs < fct

D. fcs > fcr > fct

Answer :- B

Approximate relations are

f cs=0.66 f cr

F cr =0.50 f cr

33) As compared to ordinary Portland cement, use of pozzolanic cement

A. Reduces workability

B. Increase bleeding

C. Increase shrinkage

D. Increase strength

Answer :- C

34) The effect of adding calcium chloride in concrete is

(i) To increase shrinkage

(ii) To decrease shrinkage

(iii) To increase setting time


(iv) To decrease setting time

A. (i) and (iii)

B. (i) and (iv)

C. (ii) and (iii)

D. (ii) and (iv)

Answer :- B

The calcium chloride is a chemical admixture and a by product of the solvay process in the
manufacturing of sodium carbonate.

It is used to speed up setting and hardening process of concrete. Hence addition of CaCl2
results in:

1. Reduction in initial final setting time of concrete.

2. increasing amount of drying shrinkage between 10 to 50 percent.

35) Examine the following statements:-

A. Factor of safety for steel should be based on its yield stress.

B. Factor of safety for steel should be based on its ultimate stress.

C. Factor of safety for concrete should be based on its yield stress.

D. Factor of safety for concrete should be based on its ultimate stress.

The correct statement are

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iv)

c) (i) and (iii)

d) (ii) and (iv)

Answer :-B

A beam collapses when stress is equal to its yield strength and stress in concrete reaches
Its ultimate strength.

36) Marble is a

A. Stratified rock
B. Quartzite

C. Foliated rock

D. Phyllite

Answer :– A

Based on physical characteristics, rock may be classified as stratified, unstratified and


foliated rocks.

Stratified rocks :- show district layers along which the rock can be split.

Eg’s :- Sand Stone, lime stone, shale, slate, marble, etc.

37) Match List- I with List – II and select the correct answer using the codes given below the
lists:

List – I List – II
A. The innermost part core of the stem of a tree 1. Transverse septa (Medullary
rays)
B. The vascular tissue which encloses the pith 2. Annularrings
C. A cellular tissue and woody fiber arranged 3. The cambium layer
D. The thin layer below the bark not converted into sap 4. The outermost cover or skin of
wood as yet the stem
5. Medulla (pith)

Codes :

A. A B C D

2 5 3 4

B. A B C D

5 1 2 3

C. A B C D

4 3 2 1

D. A B C D

5 1 4 3
Answer :– B

Pith : The innermost central portion in core of the tree is called the pith or medulla.

It consists entirely of cellular tissues.

It is the darkest portion of the trees that signifies that does not take any active part in the
growth of the tree.

Cambium Layer : It is the thin layer between sap wood and inner bark.

It represents the future growth of the tree.

Outer Bark: It consists of cells of wood fiber and also known as cortex.

The outer bark protects the tree from high temperature and mechanical harm.

Medullary Rays: The thin radial fibers extending from pith to cambium layer are known as
medullary rays:

The functions of these rays are to hold together the annual rings of sapwood and heartwood
also impart strength to the timber section in transverse direction.

Annualar rings: Annualar rings are useful in predicting the age of tree.

38) Which of the following pairs is not matched correctly ?

Cement test Apparatus


A. Fineness Nurse and Blains
B. Consistency Vicat
C. Soundness Le- Chatelier
D. Sp. Gravity Lea and Nurse

Answer :– D

Specific gravity bottle or pycno meter is used to determine the specific gravity of cement.

39) The fire proof paints, the main constituent is

A. Aluminum Powder

B. Red lead

C. Copper powder

D. Asbestos fibres
Answer :– D

Fire proof paint-

The main constitute is fibrous paint. These are used for stop leakage in metal roof’s, painting
of spouts, etc. and sometimes on the outer surface basement wall to prevent dampness.

Fire proof paint is also called Asbestos paint.

40) The stainless steel consists of

A. 16% chromium

B. 35% nickel

C. 30% nickel

D. 12-50% manganese

Answer :– B

There are more than 100 grades of stainless steel. The majority are classified into five
groups of the family of stainless steel. Austenitic, ferritic, martensitic, duplex and
precipitation – hardening. Austenitic steels which contains 16 to 26% chromium, 35% of
Nickel. Usually these have highest corrosion resistance.

41) Which of the following is not a type of broadband internet connection?

A. Satellite

B. DSL

C. Dial up

D. Cable

Answer :-C

Dial-up is NOT a type of broadband Internet connection. The term broadband commonly
refers to high-speed Internet access that is always on and faster than the traditional dial-up
access.

42) The process of connecting to the internet account is

A. Sing in

B. Sign out
C. Login

D. Logout

Answer :- C

Login is the process of connecting/ accessing to an account. ... Apart from being the largest
Banking Exams community, EduRev has the largest solved Question bank for Banking
Exams.

43) The collection of links throughout the Internet creates an interconnected network called
the

A. Pie chart

B. Slide Presentation

C. Bookmark

D. Plotter

Answer :- D

44) Which is the oldest/First Internet search engine?

A. Yahoo

B. AltaVista

C. Archie

D. Google

Answer :- C

Today in media history: The first Internet search engine is released in 1990. Early online
journalists used an Internet search tool called Archie, which was released on September 10,
1990. Here's a screen shot of a Web-based Archie search engine.

45) Is the protocol designed to handle real-time traffic on the internet.

A. TCP

B. UDP
C. FTP

D. RTP

Answer :- D

A protocol is designed to handle real-time traffic (like audio and video) of the Internet, is
known as Real Time Transport Protocol (RTP). RTP must be used with UDP. It does not have
any delivery mechanism like multicasting or port numbers.

You might also like