1. Out of the following things which can be done using the Force.com platform?
(Select two)
a. Data-warehousing
b. Applications with clicks and not code
c. Applications can be upgraded without loss of customization
d. Code version control system
b, c
2. Which of the following statements are true concerning e-mail activation?
(Select one)
a. The e-mail activation feature requires that the user click an activation
link before logging in from a new computer
b. The e-mail activation feature cannot be disabled
c. The e-mail activation feature can be disabled by request to Salesforce.
com support
d. The e-mail activation feature can be disabled through the UI
ans: a
3. A security token is required for API access when connecting from an IP
address within the list of trusted networks.
a. True
b. False
3. b
4. Out of the following which applications are suitable for Force.com?
(Choose three)
a. Time card application
b. Word processor
c. Online auction management
d. Inventory management
4. a, c, d
5. Which of the following refers to the data model of Salesforce? (Choose 2)
a. Force.com API
b. Force.com metadata API
c. Sandbox
d. Force.com IDE
5. a, b
6. What types of paid Salesforce edition are available?
a. Enterprise edition
b. Unlimited edition
c. Trial edition
d. Developer edition
6. a, b
7. Where are Force.com IDs identical?
a. Production and full copy sandbox only
b. Production and dev sandbox only
c. Two developer orgs
d. Two sandbox org
7. a
8.Which custom fields can be made universally required?
a. Formula
b. Lookup
c. E-mail
d. URL
8. c, d
Lookup cannot be made universally required. Use Master-Detail
9. Which among the following statements are true
A) Force.com is PAAS
B) Salesforce is SAAS
A) A is True and B is False
B) A is False and B is True
C) A is False and B is False
D) A is True and B is True
Ans:- D
10. An application model in which all users and apps share a single, common
infrastructure and code
base is called
A) Multitenant architecture
B) Metadata-driven development model
C) API Access
D)All of these
Ans:- A
11. Which of the following is the App for the Salesforce mobile users
A) Salesforce1 app
B) Salesforce classic
C) Both Salesforce1 app and Salesforce classic
D) None of these
Ans:- C
12. Which among the following programming language runs on the force.com
platform
A) Java
B) python
C) Apex
D) All of these
Ans :- C
13. The media object record needs to refer to a similar media object record. For
that a lookup field to "media" is created. What is this relation type called?
a. Master-Detail
b. Lookup
c. Hierarchical
d. Many-Many
e. Self
13. e
14. How many master relationships can be there per detail object?
a. 1
b. 2
c. 3
d. 4
e. 5
14. b
15. How many lookup relationships can be there per child?
a. 10
b. 20
c. 15
d. 25
15. d
16. A Standard object has more than one Master-Detail relationship?
a. True
b. False
16. b
17. How do you create many–to-many relationships?
a. Junction object (custom object) having a Master-Detail to the
other two objects
b. Create a lookup on the first object for the other and lookup on
the second for the first
17. a
18. Which of the following is a Directory where all apps built on Force.com
platform are available to
Salesforce customer
A) Salesforce Warehouse
B) Salesforce Repository
C) App Exchange
D) None of these
Ans:-c
19. In a Model View Controller architecture, which of the below corresponds to
View? (Select two)
a. Page layouts
b. Validation rules
c. Tabs
d. Workflows
19. a,c
20. What is possible through page layouts of custom objects? (Select two)
a. Add custom fields and buttons
b. Set mandatory field based on certain value on other field
c. Add inline visual force pages
d. Set three column display
20. a,c
21) In a dependent picklist which of the datatypes can be used as controlling field
a. picklist
b. multi picklist
c. checkbox
d. email
Ans:a,c
22. Which is a valid data type for a custom formula field. Choose 3 answers
a. Checkbox
b. Date
c. Email
d. Currency
e. Percent
Ans: b,d,e
23. Universal Containers tracks Candidates as a custom object in a recruiting application. On a candidate
record, the city entry field must be in the state selected in the state field.
How would a developer meet this requirement using declarative (point and click) means?
a. Create a dependency on the Address field that ensures only valid cities are selected for a given state
b. Create a Formula field on the address object that looks up the state for the entered city
c. Create a validation rule that checks the city entered against an object to validate the state for the
entered city
d. None of the above
Ans: a
24. What is the maximum number of values allowed for a picklist?
a. 100
b.150
c.200
d.300
Ans:d
25. John a Salesforce developer is developing an Custom App for a University. The University offers only
two courses mainly B.Tech and M.Tech . Where B.Tech has branches CSE,IT and M.Tech has branches CS
and IS. He Wants the students who opt for a Course for B.Tech should only see branches CSE and IT and
M.Tech should only see branches CS and IS . How would you help him
A) Create a Controlling pick list for Course which has B.Tech and M.Tech and a Dependent Picklist on
Branch field
B) Create a Dependent pick list for Course which has B.Tech and M.Tech and a Controlling Picklist on
Branch Field
C) There is such provision in Salesforce
D) He has write script manually by writing APEX Code.
Ans :- A
26. Which statement is true about Apex data types?
a) All Apex data types are nullable by default.
b) Apex supports both primitive and complex data types.
c) Apex data types cannot be assigned to variables.
d) Apex data types are limited to the basic data types (e.g. integer, string,
etc))
Answer: b) Apex supports both primitive and complex data types.
Explanation: Apex supports both primitive data types (e.g. integer,
boolean, etc)) and complex data types (e.g. objects, arrays, etc)), allowing
for more complex data structures to be defined and manipulated)
27. Which of the following is NOT a valid Apex access modifier?
a) public
b) private
c) protected
d) final
Answer: d) final
Explanation: “final” is not an access modifier in Apex. It is used to declare a
variable or method that cannot be overridden or modified)
28. What is the purpose of the “List” data type in Apex?
a) It is used to store a collection of objects.
b) It is used to store a collection of primitive data types.
c) It is used to store a collection of records from a database.
d) It is used to store a collection of boolean values.
Answer: a) It is used to store a collection of objects.
Explanation: The “List” data type in Apex is used to store a collection of
objects. This allows for the manipulation and processing of multiple objects
at once.
29. What is the purpose of an Apex constructor?
a) It is used to create a new instance of an object.
b) It is used to destroy an instance of an object.
c) It is used to initialize the data members of an object.
d) It is used to define the methods of an object.
Answer: c) It is used to initialize the data members of an object.
Explanation: An Apex constructor is used to initialize the data members of
an object when a new instance of the object is created)
30. What is the output of the following code?
List<Integer> nums = new List<Integer>{1, 2, 3};
System.debug(nums[3]);
a) 1
b) 2
c) 3
d) Index out of bounds error
Answer: d) Index out of bounds error
Explanation: The list nums has only three elements, so nums[3] is out of
bounds.