1.
Find the domain of each of the following functions :
sin1 x 3x 1 1
(i) f(x) = (ii) f(x) = 1 2x + 3 sin–1 (iii) f(x) = 2sin x
+
x 2
1
x2
1 1
Ans. (i) [–1, 1] – {0} (ii) , (iii)
3 2
2. Find the range of each of the following functions :
3x 2 1
(i) f(x) = n (sin–1x) (ii) f(x) = sin–1
5x2 1
(x 1)(x 5)
(iii) f(x) = cos–1
x(x 2)(x 3)
Ans. (i) (– , n /2](ii) (0, /2] (iii) [0, ]
3. Find the simplified value of the following expressions :
1 1 1
(i) sin sin1 (ii) tan cos1 tan1
3 2 2 3
3
sin–1 cos sin1
2
(iii)
1
Ans. (i) 1 (ii) (iii)
3 6
n n
4. (i) If
i 1
cos1 i = 0, then find the value of i·
i 1
i
2n 2n
(ii) If sin
i1
1
xi n , then show that x
i 1
i 2n
n 1
Ans. (i) n
2
5. Solve the following inequalities:
(i) cos 1 x > cos 1 x2
(ii) arccot2 x 5 arccot x + 6 > 0
(iii) sin–1 x > – 1 (iv) cos–1 x < 2 (v) cot–1 x < – 3
Ans. (i) [ 1, 0) (ii) ( cot 3) U (cot 2, )
(iii) – sin 1 < x 1 (iv) cos2 < x 1
(v) no solution
6. Let f : , B defined by f (x) = 2 cos2x + 3 sin2x + 1. Find B such that f –1
exists. Also
3 6
find
f –1 (x).
1 1 x 2
Ans. B = [0, 4] ; f –1 (x) = sin
2 2 6
7. Evaluate the following inverse trigonometric expressions :
7 2
(i) sin–1 sin (ii) tan–1 tan
6 3
5 7
(iii) cos–1 cos (iv) sec–1 sec
4 4
3
Ans. (i) – (ii) – (iii) (iv)
6 3 4 4
8. Find the value of the following inverse trigonometric expressions :
(i) sin–1 (sin 4) (ii) cos–1 (cos 10)
(iii) tan–1 (tan (– 6)) (iv) cot–1 (cot (– 10))
1 9 9
(v) cos–1 cos 10 sin 10
2
Ans. (i) –4 (ii) 4 – 10 (iii) 2 – 6
17
(iv) 4 – 10 (v)
20
9. Find the value of following expressions :
(i) cot (tan–1 a + cot–1 a) (ii) sin (sin–1x + cos–1x) , | x | 1
Ans. (i) 0 (ii) 1
10. Solve the inequality tan–1 x > cot–1 x.
Ans. x>1
11. Evaluate the following expressions :
3 1
(i) sin cos1 (ii) tan cos1
5 3
41 65
(iii) cosec sec 1 (iv) tan cos ec 1
5 63
1 4 2
(v) sin cos1 (vi) cos sin1 cos1
6 4 5 3
1
(vii) sec tan tan1 (viii) cos tan– 1 sin cot–1
3 2
3 3
(ix) tan cos1 sin1 sec 1 3
4 4
4 41 63
Ans. (i) (ii) 2 2 (iii) (iv)
5 4 16
1 3 5 64 5 5
(v) (vi) (vii) 2 (viii)
8 15 3
1
(ix)
2 2
12. Find the value of sin–1 (cos(sin–1x)) + cos–1 (sin (cos–1x))
Ans.
2
1
13. If tan–1x + cot–1 + 2tan–1z = , then prove that x + y + 2z = xz2 + yz2 + 2xyz
y
14. If cos–1x + 2sin–1x + 3cot–1y + 4tan–1y = 4sec–1z + 5cosec–1z , then prove that z2 – 1 =
1 x 2 – xy
x y 1– x 2
2 2
15. Consider, f(x) = tan–1 , g(x) = sin–1 and h(x) = tan (cos–1(sinx)), then show that
x 4x
2
0 , x 0
(h(f(x)) + h(g(x)) =
x , x 0
16. Prove each of the following relations :
1 x 1
(i) tan–1 x = – + cot–1 = sin–1 = – cos–1 when tc x < 0.
x 1 x2 1 x2
1 1 x2 x
(ii) cos–1x = sec–1 = – sin–1 1 x 2 = + tan–1 = cot –1 when tc – 1<x< 0
x x 1 x2
17. Express in terms of
2x 1
(i) tan–1 to tan–1 x for x > 1 (ii) sin–1 (2x 1 x 2 ) to sin–1 x for 1 x >
1 x2 2
(iii) cos–1 (2x2 – 1) to cos–1x for – 1 x < 0
Ans. (i) 2tan–1x – (ii) – 2sin–1x (iii) 2 – 2cos–1x
1 2x 1
1 1 y
2
18. Simplify tan sin1 cos , if x > y > 1.
1 x2 2 1 y2
2
1 xy
Ans.
xy
19. Solve for x
1
(i) cos (2 sin–1x) = (ii) cot–1 x + tan–1 3 =
3 2
x 1 x 1 2
(iii) tan–1 –1
+ tan x 2 = (iv) sin–1x + sin–12x =
x 2 4 3
1 1 1
Ans. (i) ± (ii) x=3 (iii) ± (iv) x=
3 2 2
20. Prove that
3 8 77 3 5 33
(i) sin–1 + sin–1 = sin–1 (ii) tan–1 + sin–1 = cos–1
5 17 85 4 13 65
1 1 1 1 1
(iii) sin–1 –1
+ cot 3 = (iv) tan–1 + tan–1 + tan–1 + tan–1 =
5 4 3 5 7 8 4
21. Find the sum of each of the following series :
1 1 1 1
(i) tan1 2 + tan1 2 + tan1 2 + tan1 2 ........
x x 1 x 3x 3 x 5x 7 x 7 x 13
upto n terms.
1 2 2n1
(ii) tan1 + tan1 + ..... + tan1 + .....................upto infinite terms
3 9 1 22n 1
1 2 1 n n 1
(iii) sin1 + sin1 + ..... + sin1 + ............ upto infinite terms
2 6 n (n 1)
Ans. (i) tan–1 (x + n) tan–1 x (ii) (iii)
4 2