Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
30 views25 pages

Untitled Document

The document contains a series of multiple-choice questions related to the Indian Constitution, polity, and economy, along with their correct answers. Topics covered include the Constituent Assembly, secularism, financial emergency, President's rule, and various aspects of the Indian economy such as GDP and capital formation. Each question is followed by answer options and the correct answer indicated.

Uploaded by

Hello Hii
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
30 views25 pages

Untitled Document

The document contains a series of multiple-choice questions related to the Indian Constitution, polity, and economy, along with their correct answers. Topics covered include the Constituent Assembly, secularism, financial emergency, President's rule, and various aspects of the Indian economy such as GDP and capital formation. Each question is followed by answer options and the correct answer indicated.

Uploaded by

Hello Hii
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 25

Polity

1. With reference to Constituent Assembly of


India, consider the following statements:
1. It was formed under the scheme
formulated by the Cabinet Mission Plan.
2. It was a body elected directly by the
people on the basis of universal adult
franchise.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-A

2. In India, the concept of Secularism connotes:


1. Religion and state must be strictly
separated.
2. Freedom of religion of both individuals
and communities.
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans- B

3. Which among the following constitutional


amendments added a new Directive
Principle/Principles?
1. 42nd
2. 44th
3. 97th
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1 and 2 only
Ans-A
4. With reference to Financial Emergency,
consider the following statements:
1. Once approved by the Parliament, the
Financial Emergency continues
indefinitely till it is revoked.
2. During the operation of a financial
emergency, the salaries charged on the
Consolidated Fund of India cannot be
reduced.
3. It was declared for the first time during
the Financial Crisis of 1991.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-A

5. Imposition of President’s rule in a state


would be improper under which of the
following situations?
1. In case of hung assembly after general
elections.
2. Where a ministry resigns and no other
party is able to form ministry
commanding majority.
3. Maladministration in the state due to
allegations of corruption.
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-B

6. Which of the following options is/are


available to the President when a
Constitution Amendment Bill is presented to
him/her for assent?
1. Give assent to the bill
2. Withhold assent to the bill
3. Return the bill for reconsideration of the
Parliament
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) None
Ans-A

7. With respect to the Right to Constitutional


Remedies, consider the following
statements:
1. It can be taken away by an amendment
of the Constitution.
2. The right to move to the Supreme Court
cannot be suspended under any
circumstances.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-D

8. Consider the following statements regarding


National Human Rights Commission
(NHRC):
1. It is a constitutional body.
2. The chairman should be a retired Chief
Justice of India.
3. Its recommendations are binding on the
government.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 2 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-A

9. Which among the following statements


is/are correct regarding amending procedure
of the Constitution?
1. All amendments to the Constitution are
initiated only in the Parliament.
2. A private member can introduce a bill to
amend the constitution.
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-C

10. The Election Commission of India is


responsible for holding elections to which of
the following entities?
1. Municipality elections
2. Office of President
3. Office of Vice-President
4. Speaker of Lok Sabha
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 2 and 3 only
(b) 2, 3 and 4 only
(c) 1 only
(d) None
Ans-A

11. Which of the following could come under


‘reasonable restrictions’ provided by the
constitution on exercise of Freedom of
Speech and expression (Article 19(2))?
1. Leaking classified material by an
Intelligence officer.
2. Giving speech to take up arms.
3. Speech which can hamper stability of
government in Lok Sabha.
4. Contempt of Court.
Select the correct answer using code given
below:
(a) 1, 2 and 4 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2, 3 and 4 only
(d) 1, 2, 3 and 4
Ans-A

12. Consider the following statements regarding


Constituent Assembly:
1. It was a fully sovereign body.
2. It could abrogate or alter any law made
by the British Parliament in relation to
India.
3. Princely states never joined the
assembly.
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 1 and 3 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-A

13. The origin of ordinance making power as


provided in Indian Constitution can be traced
back to:
(a) Government of India Act, 1935
(b) Morley Minto Reforms, 1909
(c) Indian Councils Act, 1861
(d) Indian Councils Act, 1892
Ans-A

14. Consider the following statements regarding


Preamble to Indian Constitution:
1. It is based on the Objective Resolution
moved by Jawaharlal Nehru in the
constituent assembly.
2. It is not a part of the Constitution.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-A

15. Consider the following statements:


1. The President can declare a national
emergency even before the actual
occurrence of war or external
aggression.
2. The President can proclaim a national
emergency only after receiving a written
recommendation from the Prime
Minister.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-A
16. The Finance Commission makes
recommendations with respect to which of
the following matters?
1. Distribution of taxes between the Centre
and states.
2. Expenditure from the Contingency Fund
of India.
3. Grants-in-aid to the states by the Centre.
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1, 2 and 3
(b) 1 and 3 only
(c) 1 and 2 only
(d) 2 and 3 only
Ans-B

17. Which of the following is not the reason for


the bulkiness of Indian Constitution?
(a) Country's diversity
(b) Elaborate provisions for centre and state
(c) Catering to the needs of huge population
of the country
(d) To enable smooth functioning of infant
democracy of India at the time of
independence
Ans-C

18. Consider the following statements regarding


Fundamental Rights and Legal Rights:
1. Both Legal rights and fundamental rights
are protected by the Constitution.
2. Fundamental Rights cannot be amended
whereas legal rights can be amended.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-D

19. With reference to Article 21 of the


Constitution, consider the following
statements:
1. It is available to both citizens and non-
citizens.
2. It can be taken away by the procedure
established by law.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-C

20. Which of the following may result in loss of


citizenship of an Indian citizen?
1. If the citizen voluntarily acquires
citizenship of another country.
2. If the citizen has been ordinarily resident
out of India for seven years
continuously.
3. If the citizen has shown disloyalty to the
Constitution of India.
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-D

21. Consider the following statements with


regard to NITI Aayog:
1. It is a constitutional body.
2. It does not have the power of allocating
central funds to States.
3. The Prime Minister is the chairman of
NITI Aayog.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 only
(c) 1 and 3 only
(d) 2 and 3 only
Ans-D

22. The Indian Constitution ensures


1. Individual Freedom
2. Social Justice
3. Community Based Rights
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-D

23. Consider the following statements regarding


imposition of Martial Law:
1. Article 34 has defined the
expression martial law in the
Constitution.
2. It affects both Fundamental rights and
centre-state relations.
3. It suspends the government and ordinary
law courts.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-C

24. The expression Union of India under Article


1 of the Indian constitution include(s) which
of the following?
1. States
2. Union Territories
3. Territories that India may acquire in the
future
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 only
(b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-A

25. Consider the following statements with


regard to the Preamble to Indian
Constitution:
1. Its provisions are enforceable in courts
of law.
2. It is not a source of power to the
legislature.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-B

26. Who among the following is the head of


Indian Audit and Account Department?
(a) Prime Minister
(b) Finance Secretary
(c) Finance Minister
(d) Comptroller and Auditor General
Ans-D

27. Which of the following are the similarities


between Indian Parliamentary System and
British Parliamentary System?
1. Supremacy of Parliament
2. Elected head of state
3. Majority party rule
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 and 3 only
(b) 1 and 2 only
(c) 3 only
(d) None
Ans -C

28. With respect to the Finance Commission,


consider the following statements:
1. It can be constituted by the President
even before the normal time gap of 5
years.
2. Its members are not eligible for
reappointment.
3. Its report is laid before both the Houses
of the Parliament by the President.
Which of the statements given above is/are
correct?
(a) 1 and 3 only
(b) 3 only
(c) 1, 2 and 3
(d) 1 and 2 only
Ans-A

29. Which of the following statements is/are


correct with regard to acquisition of
Citizenship in India?
1. The children of foreign diplomats posted
in India can acquire Indian citizenship
by birth.
2. A person applying for citizenship by
Naturalisation should have an adequate
knowledge of a language specified in the
Eighth Schedule.
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 only
(b) 2 only
(c) Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2
Ans-B

30. Which of the following are included under


the basic structure of the Constitution?
1. Parliamentary System
2. Judicial Review
3. Emergency Provisions
Select the correct answer using the code
given below.
(a) 1 and 2 only
(b) 2 and 3 only
(c) 1 and 3 only
(d) 1, 2 and 3
Ans-A

Economy

1.The most appropriate measure of a country’s economic


growth is its –
(a) Gross Domestic Product (GDP)
(b) Net Domestic Product (NDP)
(c) Net National Product (NNP)
(d) Per Capita Product (PCP)

Ans. (d)

2. The standard of living in a country is represented by :


(a) Poverty Ratio
(b) Per Capita Income
(c) National Income
(d) Unemployment Rate

Ans. (b)

È.Which one of the following is a sign of economic growth?


(a) An increase in National Income at constant prices
during a year.
(b) A sustained increase in real Per Capita Income.
(c) An increase in National Income at current prices over
time.
(d) An increase in National Income along with increase in
population.

Ans. (b)

4.Consider the following statements and select the correct


answer from the code given below :
Assertion (A) : Economic development requires a multi-
dimensional approach.
Reason (R) : The present Government of India is focus-
sing mainly on micro-economic issues.
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explana-
tion of (A)
(b) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct
explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true

Ans. ©

5.With reference to Indian Economy, consider the following


statements :
1. The rate of growth of Real Gross Domestic Product
has steadily increased in the last decade.
2. The Gross Domestic Product at market prices (in
rupees) has steadily increased in the last decade.
Which of the statements given above is / are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. (b)

6. In the context of Indian Economy, consider the following


statements :
1. The growth rate of GDP has steadily increased in the
last five years.
2. The growth rate in Per Capita Income has steadily
increased in the last five years.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. (d)

7.With reference to the 'Capital formation' which of the


statements is/are correct?
1. Process of capital formation depends on savings and
effectiveness of financial institutions.
2. Investment is the essential factor of capital formation.
Select the correct answer using the codes given below.
Codes :
(a) Only 1 (b) Only 2
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. ©

8.Given below are two statements, one labelled as Assertion


(A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A) : Though India's National Income has gone
up several fold since 1947, there has been no marked
improvement in the Per Capita Income level.
Reason (R) : Sizeable proportion of the population of India
is still living below the poverty line.
In the context of the above two statements which one of the
following is correct?
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct
explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not a correct
explanation of (A)
(c) (A) is true, but (R) is false
(d) (A) is false, but (R) is true

Ans. (d)
9.The main reason for low growth rate in India, inspite of
high rate of savings and capital formation is :
(a) high birth rate
(b) low level of foreign aid
(c) low capital-output ratio
(d) high capital-output ratio

Ans. (d)

10.In India, rural incomes are generally lower than the urban
incomes. Which of the following reasons account for this?
1. A large number of farmers are illiterate and know
little about scientific agriculture.
2. Prices of primary products are lower than those of
manufactured products.
3. Investment in agriculture has been low when compared
to investment in industry.
Select the correct answer by using the codes given below:
(a) 1,2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 1 and 3 (d) 2 and 3

Ans. (a)

11.Despite being a high saving economy, capital formation


may not result in significant increase in output due to :
(a) weak administrative machinery
(b) illiteracy
(c) high population density
(d) high capital-output ratio

Ans. (d)

12.Economic growth in country X will necessarily have to


occur if –
(a) there is technical progress in the world economy
(b) there is population growth in X
(c) there is capital formation in X
(d) the volume of trade grows in the world economy

Ans. C

13.Which of the following are the main causes of slow rate of


growth of Per Capita Income in India –
1. High capital-output ratio
2. High rate of growth of population
3. High rate of capital formation
4. High level of fiscal deficits
Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 1 and 2

Ans. (d)

14.Which of the following is not a characteristics of Indian


Economy ?
(a) Low productivity of labour
(b) Lower per capita income
(c) Low rate of capital formation
(d) Lack of Natural Resources

Ans. (d)

15.Which of the following reasons are mainly responsible


for slow growth of Real Per Capita Income in India -
1. Rapid increase in population
2. High increase in prices
3. Slow growth in agriculture and industrial sectors
4. Unavailablity of foreign exchange
Find the correct answer using following codes -
Codes :
(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only
(c) 1 and 4 only (d) All of the above

Ans. (d)

16.Which among the following sectors contribute the most


in savings in India?
(a) Banking and financial sector
(b) Export sector
(c) Household sector
(d) Private sectors
Ans. C
17.The main objective of sustainable tourism is :
(a) To increase the number of tourists
(b) To manage mass scale tourism and small scale travel
(c) To manage tourism and environment while maintaining
cultural integrity and ecological processes
(d) None of the above

Ans. ©

18.Which of the following is a Nodal Institution for


implementation of Sustainable Development Goals in
India?
(a) Planning Commission
(b) Disinvestment Commission
(c) NITI Aayog
(d) Finance Commission

Ans. ©

19.Who has propounded the concept of 'Limit to Growth'?


(a) Club of Rome
(b) UNESCO
(c) Brundtland Commission
(d) Agenda 21

Ans. (a)

20.Given below are two statements, one labelled as Assertion


(A) and other as the Reason (R).
Assertion (A) : Sustainable development is important for
well being of human society.
Reason (R) : Sustainable development is a kind of
development that meets the needs of the present without
compromising the ability of future generations to meet
their own needs.
Select the correct answer using the codes below :
Codes :
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct
explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct
explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is false
(d) (A) is false but (R) is true
Ans. (a)

21.‘Saving energy and other resources for the future with-


out sacrificing people’s comfort in the present’ is the
definition of which of the following concepts?
(a) Economic growth
(b) Economic development
(c) Sustainable development
(d) Human development

Ans. ©

22.The base of sustainable development is –


(a) Social approach
(b) Economic approach
(c) Environmental approach
(d) None of the above

Ans. C

23.In the context of any country, which one of the following


would be considered as part of its social capital?
(a) The proportion of literates in the population
(b) The stock of its buildings, other infrastructure and
machines
(c) The size of population in the working age group
(d) The level of mutual trust and harmony in the society

Ans. (d)

24.Consider the following statements :


Human capital formation as a concept is better explained
in terms of a process which enables :
1. individuals of a country to accumulate more capital.
2. increasing the knowledge, skill levels and capacities
of the people of the country.
3. accumulation of tangible wealth.
4. accumulation of intangible wealth.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 2 and 4 (d) 1, 3 and 4

Ans. C
26.Which one of the following will not have a direct impact
on human capital formation?
(a) Education (b) Medical Care
(c) Training (d) Irrigation

Ans. (d)

27.Increasing investment in human capital leads to –


(a) Proper use of resources
(b) Increase in productivity
(c) Skill development
(d) All of the above

Ans. (d)

28.Which of the following can be said to be essentially the


parts of Inclusive Governance?
1. Permitting the Non-Banking Financial Companies to
do banking
2. Establishing effective District Planning Committees
in all the districts
3. Increasing the government spending on public health
4. Strengthening the Mid-day Meal Scheme
Select the correct answer using the codes given below :
(a) 1 and 2 only (b) 3 and 4 only
(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans. C

29.Inclusive growth would necessitate :


(a) Development of infrastructural facilities
(b) Revival of agriculture
(c) Increased availability of social services such as
education and health
(d) All of the above

Ans. (d)

30.Which of the following can aid in furthering the


Government's objective of inclusive growth?
1. Promoting Self-Help Groups.
2. Promoting Micro, Small and Medium Enterprises.
3. Implementing the Right to Education Act.
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 only (b) 1 and 2 only
(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans. (d)

31.Increase in absolute and per capita real GNP do not con-


note a higher level of economic development, if :
(a) industrial output fails to keep pace with agricultural
output
(b) agricultural output fails to keep pace with industrial
output
(c) poverty and unemployment increase
(d) imports grow faster than exports

Ans. C

History
1.The earliest evidence of agriculture in the Indian Sub-
continent has been obtained from –
(a) Brahmagiri (b) Burzahom
(c) Koldihwa (d) Mehrgarh

Ans. (d)

2.The cultural remains from Stone Age to Harappan


Civilization have been obtained from which one of the
following ancient sites?
(a) Amri (b) Mehrgarh
(c) Kotdiji (d) Kalibangan

Ans. (b)

3.Which of the following Indian Archaeologists fi rst


visited 'Bhimbetka Caves' and discovered prehistoric
signifi cance of its rock paintings?
(a) Madho Swaroop Vatsa (b) H.D. Sankalia
(c) V.S. Wakankar (d) V.N. Mishra

Ans. C

4.The evidence of burying the dog with human body is


found from which of the following places ?
(a) Burzahom (b) Koldihwa
(c) Chaupani (d) Mando

Ans. (a)

5.Given below are two statements, one is labelled as


Assertion (A) and other as Reason (R).
Assertion (A) : The stone age people of the Vindhyas
migrated to the Ganga Valley in terminal
Pleistocene period.
Reason (R) : Due to climatic change, it was dry phase
in this period.
Choose the correct answer from the code given below.
Code :
(a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct
explanation of (A)
(b) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct
explanation of (A)
(c) (A) is true but (R) is false
(d) (A) is false but (R) is true

Ans. (a)

6.Consider the following pairs :


(Historical place) (Well-known for)
1. Burzahom Rock-cut shrines
2. Chandra-ketugarh Terracotta art
3. Ganeshwar-Copper artefacts
Which of the pairs given above is/are correctly
matched?
(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 3 only (d) 2 and 3

Ans (d)

7.Match List-I with List-II and select the correct answer


from the code given below the lists.
List–I List-II
A. Indus Valley Civilization1. Pastoral
B. Later Vedic Society 2. Land Lordism
C. Rigvedic Society 3. Agrarian
D. Medieval Period 4. Urban
Code :
ABCD
(a) 4 2 3 1
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 4 3 1 2
Ans. (d)

8.Which of the following match is not correct regarding


the origin of Harappan civilization?
(a) M. Rafi que Mughal - Harappan civilization was inspired by Mesopotamian civilization
(b) E.J.H. Mackay - Migration of people from Sumer
(c) Mortimer Wheeler - Migration of ‘idea of civilization
(d) Amalandanda Ghosh - Pre-Harappan culture matured to make Harrapan civilization

Ans. (a)

9.The earliest evidence of animal domestication and


agriculture in India has come from
(a) Anjira (b) Damb Sadat
(c) Kili Gul Muhammad (d) Mehargarh

Ans. (d)

10.Match List- I (Ancient site) with List- II (Archaeological


fi nding) and select the correct answer using the code
given below the lists :
List- I List- II
(Ancient site) (Archaeological fi nding)
A. Lothal 1. Ploughed fi eld
B. Kalibangan 2. Dockyard
C. Dholavira 3. Terracotta replica of a Plough
D. Banawali 4. An inscription comprising
ten large-sized signs of the
Harappan script
Code :
ABCD
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 1 2 4 3
(d) 2 1 3 4

Ans. (b)

11.Match List-I with List-II and select the correct answer


by using the codes given below the lists :
List-I List-II
A. Harappa 1. Godavari
B. Hastinapur 2. Ravi
C. Nagarjuna Konda 3. Ganga
D. Paithan 4. Krishna
Code :
ABCD
(a) 1 2 3 4
(b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1
(d) 3 4 1 2

Ans. (b)

12.Match List-I with List-II and select the correct answer


from the codes given below :
List-I List-II
A. Harappa 1. Cemetry R-37
B. Lothal 2. Dockyard
C. Kalibangan 3. Dancing Girl Statue
D. Mohenjo-Daro 4. Furrowed land
Codes :
ABCD
(a) 1 2 3 4
(b) 2 1 4 3
(c) 3 4 1 2
(d) 1 2 4 3

Ans. (d)

13.Which of the following is not correctly matched –


(a) Alamgirpur - Uttar Pradesh
(b) Lothal - Gujarat
(c) Kalibangan - Haryana
(d) Ropar - Punjab

Ans. C

14.Indus valley civilization is known for


1. For its town planning
2. For Mohenjodaro and Harappa
3. For their agricultural work
4. For its industrialization
Code :
(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 2, 3 and 4 (d) All of the above
Ans. (d)

15.Which of the following sites of Harappan culture are


located in Sindh?
1. Harappa 2. Mohenjodaro
3. Chanhudaro 4. Surkotada
Indicate the correct answer from the code given below:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 2, 3, and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans. (b)

16.Which site of Indus Valley is now in Pakistan?


(a) Kalibangan (b) Harappa
(c) Lothal (d) Alamgirpur

Ans. (b)

17.The port city of Indus Valley Civilization was –


(a) Harappa (b) Kalibangan
(c) Lothal (d) Mohenjodaro

Ans. ©

18.Two Indians who were associated with discovery of


Indus Valley Civilization, are :
(a) Rakhal Das Banerjee and Dayaram Sahni
(b) John Marshall and Ishwari Prasad
(c) Ashirwadi Lal Srivastava and Rangnath Rao
(d) Madhosarup Vats and V.B. Rao

Ans. (a)

19.What is the correct chronological order in which the


following appeared in India ?
1. Gold coins
2. Punch- marked silver coins
3. Iron plough
4. Urban culture
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 3, 4, 1, 2 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2 (d) 4, 3, 2, 1

Ans. (d)

20.Which one among the following sites is located in the


valley of Ghaggar and its associated rivers?
(a) Alamgirpur (b) Lothal
(c) Mohenjodaro (d) Banawali

Ans. (d)

21.Consider the following statements and select the correct


answer from the given code :
1. Mohenjodaro, Harappa, Ropar and Kalibangan
are the main sites of Indus valley civilization.
2. People of Harappa developed the road, proper
housing and drainage system.
3. People of Harappa were unknown about the use
of metals.
Code :
(a) 1 and 2 are correct (b) 1 and 3 are correct
(c) 2 and 3 are correct (d) 1, 2 and 3 are correct

Ans. (a)

22.A highly advanced water management system of


Harappan times has been unearthed at–
(a) Alamgirpur (b) Dholavira
(c) Kalibangan (d) Lothal

Ans. (b)

23.Regarding the Indus Valley Civilization, consider the


following statements
1. It was predominantly a secular civilization and the
religious element, though present, did not dominate
the scene.
2. During this period, cotton was used for
manufacturing textiles in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans. C

24.Match the following:


A. Atharvaveda 1. God Grace
B. Rig Veda 2. Sacrifi ce process
C. Yajurveda 3. Medicine
D. Samaveda 4. Music
Code :
ABCD
(a) 3 1 2 4
(b) 1 2 3 4
(c) 2 3 4 1
(d) 3 4 1 2

Ans. (a)

25.The Rig Veda is the


(a) Collection of hymns (b) Collection of stories
(c) Collection of words (d) Text of war

Ans. (a)

26.Match the List-I and List-II and choose your answer


from the codes given below:
List-I List-II
A. Rig Veda i. Gopatha
B. Samaveda ii. Shatpatha
C. Atharvaveda iii. Aitariya
D. Yajurveda iv. Panchvisha
Code:
ABCD
(a) iv ii iii i
(b) ii iv iii i
(c) iii iv i ii
(d) i ii iv iii

Ans. C

27.Match List- I with List- II and select the correct answer


from the codes given below :
List- I List- II
A. Rig Veda 1. Musical hymns
B. Yajurveda 2. Hymns and rituals
C. Samaveda 3. Charms and spells
D. Atharvaveda 4. Hymns and prayers
Code :
ABCD
(a) 4 2 1 3
(b) 3 2 4 1
(c) 4 1 2 3
(d) 2 3 1 4

Ans. (a)

28.Which of the following is a Samhita of Shukla Yajurveda?


(a) Vajasanami (b) Maitrayani
(c) Taittiriya (d) Kathak

Ans. (a)

29.The famous dialogue between Nachiketa and Yama is


mentioned in the :
(a) Brihadaranyaka Upanishad
(b) Chhandogyopanishad
(c) Kathopanishad
(d) Kenopanishad
Ans. C

30.Match the List-I and List-II and choose the correct


answer from the code given below:
List-I List-II
(Vedic Rivers) ( Modern Name)
A. Kubha 1. Gandak
B. Parushni 2. Kabul
C. Sadaneera 3. Ravi
D. Shutudri 4. Sutlej
Code:
ABCD
(a) 1 2 4 3
(b) 2 3 1 4
(c) 3 4 2 1
(d) 4 1 3 2

Ans. (b)

You might also like