www.edubuzz360.
com
PANIMALAR INSTITUTE OF TECHNOLOGY
DEPARTMENT OF INFORMATION TECHNOLOGY
IV YEAR
SOFTWARE PROJECT MANAGEMENT
MULTIPLE CHOICE QUESTIONS WITH ANSWERS
UNIT-1
1.Before requirements can be analyzed, modeled, or specified they must be gathered through a/an_______
(a)Elicitation process
(b)Interviewing
(c)Meeting
(d)None of given
Answer: a
2. Which of the following is not project management goal?
(a) Keeping overall costs within budget
(b) Delivering the software to the customer at the agreed time
(c) Maintaining a happy and well-functioning development team
(d) Avoiding customer complaints
Answer: d
3.The process each manager follows during the life of a project is known as
(a) Project Management
(b) Manager life cycle
(c) Project Management Life Cycle
(d) All of the mentioned
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
Answer: c
4. The overall role of Software in a larger system is identified during
(a) Requirements engineering
(b) Process engineering
(c) System engineering
(d) All of given
Answer: c
5.The objective of _______________________ is to determine a specific value based on a predetermined discount rate.
(a)PERT
(b)ROI
(c) cost benefit analysis
(d) net present value
Answer: d
6. A unique, planned, scheduled activity with one or more objectives referred as
(a) Project
(b) Job
(c) Process
(d) Task
Answer: a
7. The Stepwise Project Planning has 0- steps
(a) 9
(b) 10
(c) 8
(d) 11
ANSWE
R:B
8. Software systems are likely to be subject to a high degree of .
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
(a) performance
(b) change
(c) time
(d) strength
ANSWE
R:B
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
9. In type of system, system interfaces with the machine.
(a) embedded
(b) stock control
(c) process control
(d)i
n
f
o
r
m
a
t
i
o
n
A
N
S
W
E
R
:
A
10. Projects may be distinguished by whether their aim is to produce a or meet certain
.
(a) product, objective
(b) product, tasks
(c) tasks, objective
(d)t
a
s
k
s
A
N
S
W
E
R
:
A
UNIT-2
1. Which of the following is/are main parameters that you should use when computing the costs of
a software development project?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
(a) travel and training costs
(b) hardware and software costs
(c) effort costs (the costs of paying software engineers and managers)
(d) all of the mentioned
Answer: d
2. Many software projects digress from the original scope because of the nature of the software
product or technology used, it’s happened in ________
(a) Product scope changed toward the end of the project life cycle
(b) Research-oriented software development
(c) Defined scope
(d) Fuzzy users
Answer: b
3.When you build a product or system, it’s important to go through a series of predictable steps , the
process which you follow to develop it is known as________
(a)Software design
(b)Software process
(c)Software schedule
(d)Framework
Answer: b
4.Project has uncertainties on some functionalities at the beginning which will improve over time.
Which software development model is suitable?
(a) Waterfall
(b) Iterative
(c) Incremental
(d) None of the above
Answer: b
5.Object point method suited for
(a)Designing
(b)Coding
(c) Testing
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
(d) Estimation
Answer: d
6. Which one of the following is NOT an agile method?
A. SCRUM
B. Extreme Programming (XP)
C. DSDM
D. W
a
t
e
r
f
a
l
l
A
N
S
W
E
R
:
D
7.The first phase of waterfall model is .
a. analysis.
b. feasibility Study.
c. coding.
d. U
s
e
r
r
e
q
u
i
r
e
m
e
n
t
s
.
A
N
S
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
W
E
R
:
B
8. prototypes are used and discarded when the true development of the operational
system is commenced.
a.Evolutionary.
b.Throw away.
c.Operational.
d
.
R
e
a
l
.
A
N
S
W
E
R
:
B
9.Which are the two levels of development suggested by Booch?
a.Micro and Macro processes.
b.Inter and Intra processes.
c.Internal and External processes.
d
.
S
m
a
l
l
a
n
d
L
a
r
g
e
p
r
o
c
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
e
s
s
e
s
.
A
N
S
W
E
R
:
A
10. is refined by Barry Boehm and his co-workers.
a.COCOMO III
b.COCOMO IV.
c.COCOMO II.
d
.
C
O
C
O
M
O
A
N
S
W
E
R
:
C
UNIT-3
1.What should be done by the project manager to ensure that all work in the project is included?
(a) Create a contingency plan
(b) Create a risk management plan
(c) Create a WBS
(d) Create a scope statement
Answer: c
2. What should a project manager do or follow to ensure clear boundaries for project completion?
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
(a) Scope verification
(b) Completing a scope statement
(c) scope definition
(d) Risk management plan
Answer: b
3.An organization is certified to a stringent environmental standard and uses that as the key
differentiator with its competitors. Alternative method is available but involves lot of risk. What
should the project team do?
(a) Drop the alternative approach
(b) Work out a mitigation plan
(c) Procure an insurance against the risk
(d) Plan all precautions to avoid the risk
Answer: a
4. Which of the following is not considered as a risk in project management?
(a) Specification delays
(b) Product competition
(c) Testing
(d) Staff turnover
Answer: c
5.Which of the following is the requirement management activity?
(a)construction and test
(b)Design
(c) Investigation
(d) All the above mentioned
Answer: d
6.A WBS numbering system allows project staff to
A. Systematically estimate costs of WBS elements
B. Provide project justification
C. Identify the level at which individual items are found
D. Use it in project management software
7.A project schedule is the of when things will happen in a project.
A. Specification B. Order
C. Group D. Activity
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
8.If the activity or task is represented on the node(boxes) it is known as
E. Activity on node Diagram B. Activity on Arrow Diagram
C. Task Diagram D. none of them
9.The provides a road map for a software project manager.
F. Project Cost B. Project Resources
C. Project Schedule D. Project Distribution
10.A task network, also called an activity network, is a of the
task flow for a project.
G. Slide Presentation B. Video
C. graphic representation D. Drawing
UNIT-4
1.Version control combines ______ to manage different versions of configuration objects that are
created during software product development.
(a) Procedure
(b) Tools
(c) Procedure and Tools
(d) None of given
Answer: c
2. Most software project manager’s practice a lot of management techniques that are of
doubtful authenticity are called
(a)Project management tools
(b)Project management myths
(c)Project management thumb rules
(d) Project management fundamentals
Answer: b
3.Which of the following is incorrect activity for the configuration management of a software
system?
(a)System Management
(b)Internship Management
(c ) Version Management
(d)Change Management
Answer:b
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
4.What is the common metrics for correctness of software?
(a)Error
(b)Good documentation
(c) Defect
(d) LOC
Answer: c
5. ---------------------------------- is a sequence of processing steps that completely handles one
business transaction or customer request.
(a)Model
(b)WorkFlow
(c ) Prototype
(d)Mock up
Answer: b
6.To define all project tasks, build a network that depicts their
A. Interdependencies B. Arrangement
C. Position D. Work
7.Software Configuration Management can be administered in several ways. These include
a) A single software configuration management team for the whole organization
b) A separate configuration management team for each project
c) Software Configuration Management distributed among the project members
d) All of the mentioned
Answer:A
8.What complements the formal technical review by assessing a configuration object for characteristics that
are generally not considered during review?
a) Software configuration audit
b) Software configuration management
c) Baseline
d) None of the mentioned
Answer:A
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
9.Which of the following is the process of assembling program components, data, and libraries, and
then compiling and linking these to create an executable system?
a) System building
b) Release management
c) Change management
d) Version management
Answer:A
10.Which of the following option is not tracked by configuration management tools?
a) Tracking of change proposals
b) Storing versions of system components
c) Tracking the releases of system versions to customers
d) None of the mentioned
Answer:D
UNIT-5
1.Which technique is applicable when other projects in the same analogy application domain have
been completed?
(a) Algorithmic cost modelling
(b) Parkinson’s Law
(c ) Estimation by analogy
(d)Expert Judgement
Answer: c
2.Which of the following is the people intensive activity?
(a)Project Management
(b)Organization
(c) Motivation
(d)Problem solving
Answer: a
3.Who delivers the technical skills that are necessary to engineer a product or an application?
(a) practitioners
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
(b) senior managers
(c ) project managers
(d) None
Answer: a
4.Project Manager is not responsible for
(a) Project delivery
(b) Integrator and coordinator
(c ) Project planning and controlling
(d)Business case approval
Answer: d
5.Requirements are refined and analysed to assess the clarity , completeness and --------------
(a)concurrency
(b)consistency
(c ) correctness
(d)None of the above
Answer: b
6.Algorithmic cost estimation in different organisations may be different for the same
application development, because
a) Different organisations consider complexity factors differently
b) Different organisations may use different programming languages
c) Developers’ skills may vary
d) Techniques for the measurement of productivity may vary
e) All of the above may be true.
Answer:E
7.Work that continues throughout the project and does not relate to any specific phase of software
development is termed a(n)
a) Milestone
b) Project function
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
c) Activity
d) Task
e) Baseline.
Answer:B
8.In the classical chief programmer team approach, the team member responsible for maintaining the
detailed design and coding is
a) The chief programmer
b) The programming secretary
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
c) A specialized function that exists outside ‘the team’
www.edubuzz360.com
d) The individual coder (i.e. programmer)
e) The back-up programmer.
Answer:D
9. The organization as part of its monitoring and control policy may have a programme in place which dictates that certain statistics have to be collected at
various stages of a project.
a.measurement.
b.system.
c.software.
d.testing.
ANSWER:A
10. If the measurement taken by the two people are same refers to the terms as
E. Reliability
F. Validity
G. Calibration
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360
www.edubuzz360.com
H. Ease of use and simplicity
ANSWER: A
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.sss.edubuzz360