Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
25 views2 pages

Question Bank Answer Key

The document contains a question bank related to early human history, covering topics such as skilled gatherers, archaeological excavations, and the origins of the name 'India'. It discusses the importance of studying the past, the survival of ancient objects, and the development of agriculture and domestication of plants and animals. Additionally, it highlights the use of stone tools in the Mesolithic period and the characteristics of the Neolithic age.

Uploaded by

Ravi Rajput
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
25 views2 pages

Question Bank Answer Key

The document contains a question bank related to early human history, covering topics such as skilled gatherers, archaeological excavations, and the origins of the name 'India'. It discusses the importance of studying the past, the survival of ancient objects, and the development of agriculture and domestication of plants and animals. Additionally, it highlights the use of stone tools in the Mesolithic period and the characteristics of the Neolithic age.

Uploaded by

Ravi Rajput
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 2

Ch. 1 What, Where, How and When?

Question Bank – 1 – Answers


1. Skilled gatherers were people who:
(a) Gathered wood (b) Gathered food
(c) Gathered ornaments (d) None of these

2. What do archaeologists excavate?


(a) Weapons (b) Pots and pans
(c) Coins and tools (d) All of these

3. Which are some other areas where agriculture developed?


(a) Garo Hills and the Vindhyas (b) Satpura and the Vindhyas
(c) Nilgiri Hills and Satpura (d) Western and Easten Ghats

4. Some of the earliest cities developed on the banks of river Indus and its tributaries.
5. How was the name ‘India’ originated?

Ans: The word 'India' comes from the word 'Indus', called 'Sindhu' in Sanskrit. The Greeks and Iranians called
it 'Hindos' or 'Indos' meaning the land to the east of the river called Indus. The name Bharat was used by the
people who lived in the North-West. Later, it was used for the country India.

6. Why did people travel from one part of the subcontinent to another?

Ans: People travelled from one part of the subcontinent to another with following reasons:
(i) They moved in search of livelihood.
(ii) Men marched in armies to conquer the other lands.
(iii) Merchants travelled with caravans or ships to sell goods.
(iv) Some people travelled to discover new places.
7. Discuss why it is important to study our past.

Ans: It is important to study about our past as it gives a lot of information regarding the political, social,
economic and cultural life of the people in earlier days. By studying about our past:
(i) We can find out about the eating habits, the clothing and housing pattern of the people of earlier times.
(ii) We can gather information about the lives of hunters, farmers, merchants, priest, craftsmen, musicians,
poets and scientists.
(iii) We can learn about the lives of children, the songs they sang, the plays they saw, the games they played
and the kind of toys with which they played.
8. Which objects from the past usually survive for a long time?

Ans: Objects that are make of hard, imperishable materials, tools, weapons, ornaments, coins made of stone,
bone or metal usually survive and give valuable information of the past.
Ch. 2 What, Where, How and When?
Question Bank – 1 – Answers

1. Where is the evidence of wheat, barley, sheep, goat, cattle found?

a. Koldihwa (UP) b. Gufkral (Kashmir)

c. Mehrgarh (Pakistan) d. Hallur (Andhra Pradesh)

2. According to archaeologists, the reason behind burying goats along with the dead bodies was:

a. to serve as food in the next world after death b. to make sacrifices to God

c. to make fossils d. to give respects to goats

3. Which of these Is the correct order of what early man did?

a. hunter—>gatherers skilled—>gatherers -> herders

b. herders —> skilled—>gatherers —> hunter—>gatherers

c. skilled-gatherers —> herders —> hunter—>gatherers

d. skilled-gatherers —> hunter—>gatherers —> herders.

1. What are Microliths? How did the Mesolithic man use Microliths?

Ans: Stone tools found during the Mesolithic period are called Microliths. They were generally small in size.
The Mesolithic man probable stuck these stones onto the handles of bones or wood to make tools such as saws
and sickles. These tools were used for digging the ground and stitching clothes,

2. Why did people choose to live in natural caves?

Ans: Early humans choose to stay in natural caves because they provided shelter from the rain, heat and wind.

3. People used stone for different purpose. Explain

Ans: The stone tools were used to cut meat and bone, scrap bark (from trees) and hides (animal skin) and chop
fruits and roots. As stone tools were important, people tried to find places where a good quality stone was
easily available.

4. Write short notes on Neolithic age.

Ans: Neolithic age began around 12000 years ago. The human civilisation experienced tremendous changes
during this period. The stone implements used by the people were small but sharper and were polished
properly. Herding and cultivation began in this age and man had started living settled life.

5. What do you mean by domestication of plants and animals?

Ans: The process in which people grow plants and look after animals is called Domestication. It was a gradual
process that took place in many parts of the world about 12,000 years ago. Some of the earliest plants to be
grown were wheat and barley. The earliest domesticated animals being dog, sheep and goat. The animals
provided not only milk or meat but could also be used to draw the plough and other purposes i.e. dogs for
security of houses and to help in hunting etc.

You might also like