Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
35 views17 pages

10th Grade Math Model Exam

This document is a model question paper for 10th-grade mathematics, containing 100 questions worth 1 mark each, with no negative marking. It includes various mathematical problems covering topics such as trigonometry, probability, geometry, and algebra, along with their answers. The main exam will consist of 80 marks, with an additional 20 marks for internal assessment.

Uploaded by

jitheshjithu858
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
35 views17 pages

10th Grade Math Model Exam

This document is a model question paper for 10th-grade mathematics, containing 100 questions worth 1 mark each, with no negative marking. It includes various mathematical problems covering topics such as trigonometry, probability, geometry, and algebra, along with their answers. The main exam will consist of 80 marks, with an additional 20 marks for internal assessment.

Uploaded by

jitheshjithu858
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 17

10th STD

Model Question Paper


MATHEMATICS
Instructions:
 The question paper contains 100 questions, carrying 1 mark
each
 No negative marking
 All questions are compulsory
 This is a model question paper the main exam will contain only questions of 80
marks, 20 marks will be awarded for the internal assessment

1. If sinƟ = x and secƟ = y , then tanƟ is


(a) xy
(b) x/y
(c) y/x
(d) 1/xy
Ans: (a)
2. Q2. HCF of 8, 9, 25 is
(a) 8
(b) 9
(c) 25
(d) 1
Ans: (d)
3. Q3. A box contains cards numbered 6 to 50. A card is drawn at random from the box.
The probability that the drawn card has a number which is a perfect square like
4,9….is
(a) 1/45
(b) 2/15
(c) 4/45
(d) 1/9
Ans:(d)
4. Q4. If p(x) is a polynomial of degree one and p(a) = 0, then a is said to be:
(a) Zero of p(x)
(b) Value of p(x)
(c) Constant of p(x)
(d) None of the above
Ans:(a)
5. A tank is made of the shape of a cylinder with a hemispherical depression at one end.
The height of the cylinder is 1.45 m and radius is 30 cm. The total surface area of the
tank is:
(a) 30 m
(b) 3.3 m
(c) 30.3 m
(d) 3300 m
Ans:(b) 3.3 m
6. Q5. The HCF of two numbers is 18 and their product is 12960. Their LCM will be
(a) 420
(b) 600
(c) 720
(d) 800
Ans:(c)
7. The median of the data 13, 15, 16, 17, 19, 20 is:
(a) 30/2
(b) 31/2
(c) 33/2
(d) 35/2
Ans: (c)
8. Q6. The number of polynomials having zeroes as –2 and 5 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) more than 3
Ans:(d)
9. If the mean of first n natural numbers is 3n/5, then the value of n is:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans: (c)
10. Q7. The coordinates of the point P dividing the line segment joining the points A (1,3)
and B (4,6) internally in the ratio 2:1 are
(a) (2,4)
(b) (4,6)
(c) (4,2)
(d) (3,5)
Ans:(d)
11. Q8. In an isosceles triangle ABC, if AC=BC and AB^2=2AC^2=, then the measure of
angle C will be
(a) 30˚
(b) 45˚
(c) 60˚
(d) 90˚
Ans: (d)
12. Q9. Which constant should be added and subtracted to solve the quadratic equation
4x^2 − √3x + 5 = 0 by the method of completing the square?
(a) 9/16
(b) 3/16
(c) 3/4
(d) √3/4
Ans:(b)
13. If AM of a, a+3, a+6, a+9 and a+12 is 10, then a is equal to;
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (d)
14. The class interval of a given observation is 10 to 15, then the class mark for this
interval will be:
(a) 11.5
(b) 12.5
(c) 12
(d) 14
Ans: (b)
15. A natural number, when increased by 12, equals 160 times its reciprocal. Find the
number.
(a) 3
(b) 8
(c) 4
(d) 7
Ans: (b)
16. In a throw of a pair of dice, the probability of the same number on each die is
(a) 1/6
(b) 1/3
(c) 1/2
(d) 5/6
Ans:(a)
17. The ratio of LCM and HCF of the least composite and the least prime numbers is
(a) 1:2
(b) 2:1
(c) 1:1
(d) 1:3
Ans:(b)
18. The value of k for which the lines 5x+7y=3 and 15x + 21y = k coincide is
(a) 9
(b) 5
(c) 7
(d) 18
Ans:(a
19. In ∆ABC right angled at B, if tan A= √3, then cos A cos C- sin A sin C =?
(a) -1
(b) 0
(c) 1
(d) √3/2
Ans: (b)
20. If the angles of ∆ABC are in ratio 1:1:2, respectively (the largest angle being angle
C), then the value of secA/cosec B – tanA/cot B is
(a) 0
(b) 1/2
(c) 1
(d) √3/2
Ans:(a)
21. The mid-point of (3p,4) and (-2,2q) is (2,6) . Find the value of p+q
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Ans: (b)
22. The product of two successive integral multiples of 5 is 300. Then the numbers are:
(a) 25, 30
(b) 10, 15
(c) 30, 35
(d) 15, 20
Ans:(d)
23. If the discriminant of a quadratic polynomial, D > 0, then the polynomial has
(a) two real and equal roots
(b) two real and unequal roots
(c) imaginary roots
(d) no roots
Ans: (b)
24. If the graph of a polynomial intersects the x-axis at three points, then it contains ____
zeroes.
(a) Three
(b) Two
(c) Four
(d) More than three
Ans:(a)
25. The pairs of equations 9x + 3y + 12 = 0 and 18x + 6y + 26 = 0 have
(a) Unique solution
(b) Exactly two solutions
(c) Infinitely many solutions
(d) No solution
Ans:(d)
26. The solution of the equations x-y=2 and x+y=4 is:
(a) 3 and 1
(b) 4 and 3
(c) 5 and 1
(d) -1 and -3
Ans:(a)
27. Ritu can row downstream 20 km in 2 hours, and upstream 4 km in 2 hours. Her speed
of rowing in still water and the speed of the current is:
(a) 6km/hr and 3km/hr
(b) 7km/hr and 4km/hr
(c) 6km/hr and 4km/hr
(d) 10km/hr and 6km/hr
Ans:(c)
28. The pair of equations 5x – 15y = 8 and 3x – 9y = 24/5 has
(a) one solution
(b) two solutions
(c) infinitely many solutions
(d) no solution
ans:(c)
29. The father’s age is six times his son’s age. Four years hence, the age of the father will
be four times his son’s age. The present ages, in years, of the son and the father, are
respectively
(a) 4 and 24
(b) 5 and 30
(c) 6 and 36
(d) 3 and 24
Ans: (c)
30. 30th term of the A.P: 10, 7, 4, …, is
(a) 97
(b) 77
(c) -77
(d) -87
Ans:(c)
31. Which term of the A.P. 3, 8, 13, 18, … is 78?
(a) 12th
(b) 13th
(c) 15th
(d) 16th
Ans:(d)
32. The number of multiples of 4 between 10 and 250 is:
(a) 50
(b) 4
(c) 60
(d) 30
Ans: (c)
33. The list of numbers –10, –6, –2, 2,… is
(a) an AP with d = –16
(b) an AP with d = 4
(c) an AP with d = –4
(d) not an AP
Ans:(b)
34. D and E are the midpoints of side AB and AC of a triangle ABC, respectively and BC
= 6 cm. If DE || BC, then the length (in cm) of DE is:
(a) 2.5
(b) 3
(c) 5
(d) 6
Ans: (b)
35. If triangles ABC and DEF are similar and AB=4 cm, DE=6 cm, EF=9 cm and FD=12
cm, the perimeter of triangle is:
(a) 22 cm
(b) 20 cm
(c) 21 cm
(d) 18 cm
Ans:(d)
36. It is given that ΔABC ~ ΔPQR, with BC/QR = 1/4 then, ar(ΔPRQ)/ar(ABC) is equal
to
(a) 16
(b) 4
(c) 1/4
(d) 1/16
Ans:(a)
37. The length of tangents drawn from an external point to the circle
(a) are equal
(b) are not equal
(c) sometimes are equal
(d) are not defined
Ans: (a)
38. In ∆ABC, AB = 6√3 cm, AC = 12 cm and BC = 6 cm. The angle B is
(a) 120°
(b) 60°
(c) 90°
(d) 45°
Ans:(c)
39. sin (90° – A) and cos A are:
(a) Different
(b) Same
(c) Not related
(d) None of the above
Ans:(b)
40. AB is a chord of the circle and AOC is its diameter such that angle ACB = 50°. If AT
is the tangent to the circle at the point A, then BAT is equal to
(a) 65°
(b) 60°
(c) 50°
(d) 40°
Ans:(c)
41. If two tangents inclined at an angle 60° are drawn to a circle of radius 3 cm, then
length of each tangent is equal to
(a) (3/2)√3 cm
(b) 6 cm
(c) 3 cm
(d) 3√3 cm
Ans:(d)
42. To construct a triangle similar to a given ΔPQR with its sides, 9/5 of the
corresponding sides of ΔPQR draw a ray QX such that ∠QRX is an acute angle and X
is on the opposite side of P with respect to QR. The minimum number of points to be
located at equal distances on ray QX is:
(a) 5
(b) 9
(c) 10
(d) 14
Ans:(b)
43. The quadratic equation has
(a) two distinct real roots
(b) two equal real roots
(c) no real roots
(d) more than 2 real roots
Ans: (c)
44. By geometrical construction, which one of the following ratios is not possible to
divide a line segment?
(a) 1 : 10
(b) √9 : √4
(c) 10 : 1
(d) 4 + √3 : 4 – √3
Ans:(d)
45. The common difference of the AP , is
(a) 1
(b)2
(c)-1
(d)0
Ans: (c
46. A line segment drawn perpendicular from the vertex of a triangle to the opposite side
is known as
(a) altitude
(b) median
(c) bisector of side
(d) radius of in circle of the triangle
Ans: (a)
47. The midpoints of a line segment joining two points A(2, 4) and B(-2, -4)
(a) (-2,4)
(b) (2,-4)
(c) (0, 0)
(d) (-2,-4)
Ans:(c)
48. If the perimeter of the circle and square are equal, then the ratio of their areas will be
equal to:
(a) 14:11
(b) 22:7
(c) 7:22
(d) 11:14
Ans:(a)
49. In a circle of radius 21 cm, an arc subtends an angle of 60° at the centre. The length of
the arc is;
(a) 20cm
(b) 21cm
(c) 22cm
(d) 25cm
Ans:(c)
50. The value of for which and are the three consecutive terms of an , is
(a) 6
(b)12
(c) 18
(d)24

Ans: (a)

51. If we change the shape of an object from a sphere to a cylinder, then the volume of
cylinder will
(a) Increase
(b) Decrease
(c) Remains unchanged
(d) Doubles
Ans:(c)

52. A tank is made of the shape of a cylinder with a hemispherical depression at one end.
The height of the cylinder is 1.45 m and radius is 30 cm. The total surface area of the
tank is:
(a) 30 m
(b) 3.3 m
(c) 30.3 m
(d) 3300 m
Ans:(b)
53. A hollow cube of internal edge 22 cm is filled with spherical marbles of diameter 0.5
cm and it is assumed that 1/8 space of the cube remains unfilled. Then the number of
marbles that the cube can accommodate is
(a) 142296
(b) 142396
(c) 142496
(d) 142596
Ans:(a)
54. If the mean of first n natural numbers is 3n/5, then the value of n is:
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 6
Ans: (c)
55. A bag has 3 red balls and 5 green balls. If we take a ball from the bag, then what is
the probability of getting red balls only?
(a) 3
(b) 8
(c) 3/8
(d) 8/3
Ans:(c)
56. The probability that a non-leap year selected at random will contain 53 Sundays is
(a) 1/7
(b) 2/7
(c) 3/7
(d) 5/7
Ans:: (a)
57. If AM of a, a+3, a+6, a+9 and a+12 is 10, then a is equal to;
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
Ans: (d)
58. Two players, Sangeeta and Reshma, play a tennis match. It is known that the
probability of Sangeeta winning the match is 0.62. The probability of Reshma
winning the match is
(a) 0.62
(b) 0.38
(c) 0.58
(d) 0.4
Ans:(b)

59. If the lines 3x+2ky – 2 = 0 and 2x+5y+1 = 0 are parallel, then what is the value of k?
(a) 4/15
(b) 15/4
(c) ⅘
(d) 5/4
Ans: (b)
60. The degree of the polynomial (x + 1)(x2 – x – x4 +1) is:
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Ans :(d)
61. A fraction becomes 1/3 when 1 is subtracted from the numerator and it becomes 1/4
when 8 is added to its denominator. The fraction obtained is:
(a) 3/12
(b) 4/12
(c) 5/12
(d) 7/12
Ans:(c)
62. In the division of a line segment AB, any ray AX making angle with AB is _______.
(a) an acute angle
(b) a right angle
(c) an obtuse angle
(d) reflex angle
Ans: (a)

63. If the sum of frequencies is 24, then the value of x in the observation: x, 5,6,1,2, will
be;
(a) 4
(b) 6
(c) 8
(d) 10
Ans: (d)
64. Out of the two concentric circles, the radius of the outer circle is 5 cm and the chord
AC of length 8 cm is a tangent to the inner circle. The radius of the inner circle will be
(a) 3 cm
(b) 4 cm
(c) 2.5 cm
(d) 2 cm
Ans:(a)
65. The number of polynomials having zeroes as –2 and 5 is
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) more than 3
Ans: (d)
66. The angles of cyclic quadrilaterals ABCD are: A = (6x+10), B=(5x)°, C = (x+y)° and
D=(3y-10)°. The value of x and y is:
(a) x=20° and y = 10°
(b) x=20° and y = 30°
(c) x=44° and y=15°
(d) x=15° and y=15°
ans: (b)
67. If set A = {1, 2, 3, 4, 5,…} is given, then it represents:
(a) Whole numbers
(b) Rational Numbers
(c) Natural numbers
(d) Complex numbers
Ans: (c)
68. A right circular cylinder of radius r cm and height h cm (h>2r) just encloses a sphere
of diameter
(a) r cm
(b) 2r cm
(c) h cm
(d) 2h cm
Ans:(b)
69. Euclid’s division lemma states that for two positive integers a and b, there exist
unique integers q and r such that a = bq + r, where r must satisfy
(a) 1 < r < b
(b) 0 < r ≤ b
(c) 0 ≤ r < b
(d) 0 < r < b
Ans:(c)
70. if ABC and DEF are two triangles and AB/DE=BC/FD, then the two triangles are
similar if
(a) ∠A=∠F
(b) ∠B=∠D
(c) ∠A=∠D
(d) ∠B=∠E
Ans:(b)
71. A card is drawn from a deck of 52 cards. The event E is that card is not an ace of
hearts. The number of outcomes favourable to E is
(a) 4
(b) 13
(c) 48
(d) 51
Ans:(d)
72. The zeroes of the quadratic polynomial x2 + 99x + 127are
(a) both positive
(b) both negative
(c) one positive and one negative
(d) both equal
Ans: (b)
73. If the nth term of an Arithmetic Progression is an = 4n + 5 then the third term is
________
(a) 5
(b) 9
(c) 13
(d) 17
Ans: d
74. The value of ‘x’ in the Arithmetic Progression 2, x, 14 is __________
(a) 28
(b) 16
(c) 7
(d) 8
Ans: d
75. In an Arithmetic Progression where an = 3n – 2, the 2nd term is _________
(a) 2
(b) 4
(c) 6
(d) 8
Ans:b
76. The fourth term of an Arithmetic Progression where an = 2n – 1 is _________
(a) 23
(b) 9
(c) 5
(d) 7
Ans: c
77. The common difference of the Arithmetic Progression 3, 6, 9, 12 …….. is _______
(a) -3
(b) 3
(c) 6
(d) 9
Ans: b
78. If the graphical representation of pair of linear equations a1x + b1y +c1 = 0 and a2x +
b2y +c2 = 0 is coincident then they have ___________
(a) No solution
(b) Unique Solution
(c) Two solutions
(d) Infinitely many solutions
Ans :d
79. If the graphical representation of the pair of linear equations 4x + ky + 8 = 0 and 4x +
4y + 2 = 0 are parallel then the value of k is ___________
(a) -4
(b) 2
(c) 4
(d) 8
Ans: c
80. Types of lines represented by the pair of linear equations 6x + 2y – 4 = 0 and 2x + 4y
-12 = 0 is _____
(a) Intersecting
(b) Perpendicular
(c) Parallel
(d) Coincident
Ans: a
81. On solving the equation x + y = 4 and x - y = 2 the values of x and y will be
__________
(a) (3, 1)
(b) (2, 2)
(c) (1, 3)
(d) (10, 4)
Ans: a
82. 63. In the given equations 2x + y = 5 and x – y = 1 the values of x and y will be
_________
(a) (3,2)
(b) (2, 1)
(c) (1, 2)
(d) (2, 3)
Ans: b
83. In the equation 2x + y = 8 if x = 3 then the value of y is ____________
(a) 4
(b) 3
(c) 2
(d) 1
Ans: c
84. If x + 2y – 3 = 0 and 5x + ky + 7 = 0 are a pair of linear equations which have no
solution then the value of k is _________
(a) 10
(b) 6
(c) 3
(d) 1
Ans: a
85. The distance between the origin and the point (3, 4) is ____________
(a) 3 units
(b) 4 units
(c) 5 units
(d) 6 units
Ans: c
86. 129.The co-ordinates of the midpoint of the line joining the points A (1, 4) and
B (3, 6) is _______
(a) (5,2)
(b) (2,5)
(c) (4,10)
(d) (10, 4)
Ans: b
87. The distance between the origin and the point (4, -3) is ________
(a) 5 units
(b) 4 units
(c) 3 units
(d) 1 unit
Ans: a
88. The distance between the origin and the point (12, 5) is ___________
(a) 13 units
(b) 12 units
(c) 7 units
(d) 5 units
Ans: a
89. The distance of the point P (5,3) from x axis and y axis is _________
(a) 5 units, 3 units
(b) 3 units, 5 units
(c) 4 units, 3 units
(d) 5 units, 2 units
Ans: b
90. The distance between the origin and the point (0,4) is __________
(a) 2 units
(b) 4 units
(c) 8 units
(d) 16 units
Ans: b
91. The distance of the point (-4, -7) from the y axis is _________
(a) 4 units
(b) 7 units
(c) 11 units
(d) √65 units
Ans: a
92. If the roots of the quadratic equation x2– kx + 4 = 0 are equal then the value of ‘k’ is
_________
(a) ± 2
(b) ± 4
(c) ± 8
(d) ± 16
Ans: b
93. The discriminant of the quadratic equation x2 +5x + 6 = 0 is _________
(a) 49
(b) 25
(c) 24
(d) 1
Ans: d
94. The roots of the equation x2– x – 6 = 0 are ___________
(a) (-2,3)
(b) (-2,-3)
(c) (2,3)
(d) (2,-3)
Ans: a
95. The roots of the equation (x –1)(x–2)=0 are __________
(a) -1,-2
(b) 1,2
(c) -1,2
(d) -2,1
Ans: b
96. The value of tan 450 is ____________
(a) √3
(b) 0`
(c) 1
(d) 1/√3
Ans: c
97. If a pole of height 4√3 m from the ground casts a shadow of length 4m, then its angle
of elevation towards the sun is ___________
(a) 300
(b) 450
(c) 600
(d) 900
Ans: c
98. From a point on the ground 30m away from the foot of the tower, if the angle of
elevation of the top of the tower is 450 then the height of the tower is _________
(a) 60m
(b) 45m
(c) 30m
(d) 30√3m
Ans: c
99. If the length of the shadow cast by a building is 20m and angle of elevation from the
tip of the shadow to the top of the building is 600 then the height of the building is
__________
(a) 20m
(b) 20√3m
(c) 25m
(d) 30√3m
Ans: b
100. If a pole of height 2m casts a shadow of length 2√3m, then the angle of elevation
towards the tip of the pole from the tip of the shadow is __________
(a) 300
(b) 450
(c) 600
(d) 900
Ans: a

You might also like