Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
13 views254 pages

Integrals Definite

The document contains a series of multiple-choice questions focused on definite integrals, aimed at building foundational skills in integration. Each question presents an integral problem with four answer options, along with the correct answer indicated. The content is structured for educational purposes, likely targeting students learning calculus.

Uploaded by

chromiumpatil
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views254 pages

Integrals Definite

The document contains a series of multiple-choice questions focused on definite integrals, aimed at building foundational skills in integration. Each question presents an integral problem with four answer options, along with the correct answer indicated. The content is structured for educational purposes, likely targeting students learning calculus.

Uploaded by

chromiumpatil
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 254

MATHS

BOOKS - MARVEL MATHS (HINGLISH)

INTEGRATION - DEFINITE INTEGRALS

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (PART - A : Building - UP The


BASE)

1. ∫ √xdx =
1

25
A.
3

522
B.
3

255
C.
3
52
D.
3

Answer: D

Watch Video Solution

2. ∫ √x + 1 dx =
0

2
A. (√8 + 1)
3

3
B. (√8 − 1)
2

2
C. (√8 − 1)
3

3
D. (√8 + 1)
2

Answer: C

Watch Video Solution


1
1
3. ∫ dx =
0 √x + 3

A. 4 − 2√3

B. 2√3 − 4

C. 4 + 2√3

D. 4√3 − 2

Answer: A

Watch Video Solution

4. ∫ x
2 dx =
0
A. log 2

B. log 2
e

1
C.
log e
2

D. 1

Answer: B

Watch Video Solution

5. ∫ (3x
2
+ 2x − 1)dx =
0

A. 7

B. 8

C. 9
D. 10

Answer: D

Watch Video Solution

1 2
x + 3x + 2
6. ∫ dx =
0 √x

23
A.
5

32
B.
5

32
C. −
5

5
D.
32

Answer: B

Watch Video Solution


1 3 2
3x − 4x + 1
7. ∫ dx =
0 √x

44
A.
35

44
B. −
35

35
C.
44

45
D.
34

Answer: A

Watch Video Solution

9
x − 1
8. ∫ dx =
4 1 + √x
23
A. −
3

32
B. −
3

23
C.
3

32
D.
3

Answer: C

Watch Video Solution

1
1
9. ∫ dx =
0 √x + 3 + √x + 2

4
A. (√2 − 3√3 + 4)
3

2
B. (8 − 6√3)
3

C. 2 + √3
4
D. (√2 + 3√3 − 4)
3

Answer: A

Watch Video Solution

1
x
10. ∫ dx =
0
x + 1

A. 1 + log 2

B. log 2 − 1

e
C. log( )
2

D. 1 − log 2 + e

Answer: C

Watch Video Solution


1
1
11. Evaluate the following definite integral: ∫ dx
0
1 + x2

π
A.
4

B. log 2

π
C.
2

π
D.
3

Answer: A

Watch Video Solution

12. Evaluate the following :


1 2
x
∫ dx
2
−1
1 + x
π
A. 2 −
4

π
B. 2 −
2

C. 2 log 2

π
D. 4 −
4

Answer: B

Watch Video Solution

13. Evaluate the following :


1 2
1 − x
∫ dx
2
0 1 + x

π
A. 1 −
2

π
B. 2 −
2
π
C. − 1
2

π
D. − 1
4

Answer: C

Watch Video Solution

1 2
2 − x
14. ∫ 2
dx =
0 1 + x

π
A. − 1
4

π
B. − 1
2

π
C. 1 −
2


D. − 1
4

Answer: D
Watch Video Solution

1 2
x − 1
15. ∫ 2
dx =
−1 x + 1

A. 2 − π

B. π − 2

C. π + 2

D. 4 − π

Answer: A

Watch Video Solution

3
1
16. ∫ 2
dx =
1
x + x
2
A. log.
3

log 2
B.
log 3

3
C. log.
2

D. log 2
3

Answer: C

Watch Video Solution

1
1
17. ∫ 2
dx =
0 x + 4x + 5

1
A. tan −1
( )
7

1
B. log( )
7

1
C. sin −1
( )
7
D. log 7

Answer: A

Watch Video Solution

2
1
18. ∫ dx =
2
1 x − 2x + 2

π
A.
4

B. 0

π
C.
2

π
D.
3

Answer: A

Watch Video Solution


3
1
19. ∫ 2
dx =
2
x + 5x + 6

25
A. tan −1
( )
24

25
B. log( )
24

25
C. sin −1
( )
24

25
D. sec −1
( )
24

Answer: B

Watch Video Solution

3
1
20. ∫ dx =
2
2 2x + 3x − 2

1 4
A. tan
−1
( )
5 3
1 4
B. log( )
5 3

3
C. 5 tan −1
( )
4

3
D. 5 log( )
4

Answer: B

Watch Video Solution

3
x
21. ∫ dx =
2
(x + 2)(x + 3)

3 2
6 .4
A. log( 5
)
5

6 4

B. log(
3 .2
)
5
5

24
C. log( )
5

2 3
4 .5
D. log( 4
)
6
Answer: A

Watch Video Solution

a/2
a
22. ∫ dx =
0
(x − a)(x − 2a)

3a
A. log( )
2

2a
B. log( )
3

3
C. log( )
2

3
D. log( )
2a

Answer: C

Watch Video Solution


5
1
23. ∫ dx =
2 √5 + 4x − x 2

π
A.
6

π
B.
4

π
C.
3

π
D.
2

Answer: D

Watch Video Solution

1
1
24. ∫ dx =
−1/2 √8 + 2x − x 2

π
A.
6

π
B.
4
π
C.
3

π
D.
2

Answer: A

Watch Video Solution

25. ∫ √(x − 1)(2 − x)dx =


1

π
A.
2

π
B.
4

π
C.
8

π
D.
12

Answer: C
Watch Video Solution

26. Evaluate : ∫ .
2
2
sin xdx
0

π
A.
2

π
B.
4

π
C.
6

π
D.
8

Answer: B

Watch Video Solution

π/4

27. ∫ 2
sin xdx =
0
π 1
A. +
4 2

π
B. + 2
4

π − 2
C.
8

π − 2
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution

π/2

28. ∫ cot
2
xdx =
π/4

π − 4
A.
4

π
B. 1 −
4

π
C. 1 −
2
π
D.
8

Answer: B

Watch Video Solution

cos x 3 + 2√3
29. If then is
3

∫ dx = k log( ), k
3 + 4 sin x 3
0

equal to

1
A.
2

1
B.
3

1
C.
8

1
D.
4

Answer: D
Watch Video Solution

π/2 2
sin x
30. ∫ 2
dx =
0 (1 + cos x)

π
A. 2 −
2

π
B. 2 +
2

π
C. − 2
2

D. 4 − π

Answer: A

Watch Video Solution

π/4
dx
31. ∫ =
1 + sin x
−π /4
A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: B

Watch Video Solution

2
x , if 0 ≤ x ≤ 1
32. If f(x) = {
√x, if 1 ≤ x ≤ 2,
2

then ∫ f(x)dx =
0

1 4√2
A. +
3 3

4 − √2
B.
3
4√2 − 1
C.
3

1 + 4√2
D.
√3

Answer: C

Watch Video Solution

33. ∫
2
2
sin x cos xdx
0

1
A.
2

1
B.
3

1
C.
4

1
D.
5

Answer: B
Watch Video Solution

π/2 π/2

34. Evaluate : (i)∫ cos


3
xdx (ii)∫
4
sin xdx
0 0

2
A.
3

3
B.
4

4
C.
5

5
D.
6

Answer: A

Watch Video Solution

π/2

35. ∫ 4
sin x cos
3
xdx =
0
A. 35

1
B.
35

2
C.
35

1
D.
7

Answer: C

Watch Video Solution

π/2
cos x
36. ∫ 3
dx =
0 (1 + sin x)

8
A.
3

3
B.
8

33
C.
88
88
D.
33

Answer: B

Watch Video Solution

π sin x
37. Evaluate the integrals ∫ 0 dx
2 1 + cos 2 x

π
A.
2

π
B.
3

π
C.
4

π
D.
6

Answer: C

Watch Video Solution


π/2
cos x
38. ∫ dx =
2
0 4 − sin x

1
A. log 3
4

1
B. log 4
3

1
C. 4 log( )
3

1
D. log 3
2

Answer: A

Watch Video Solution

cos x
39. S o l v e∫
2

dx
0
(1 + sin x)(2 + sin x)
4
A. log( )
3

3
B. log( )
4

π
C. log( )
12

π 3
D. log( )
2 4

Answer: A

Watch Video Solution

40. Evaluate the following :


π/4
sin 2x
∫ dx.
4
0 sin x + cos 4 x

A. π

π
B.
2
π
C.
3

π
D.
4

Answer: D

Watch Video Solution

π/4
1 − tan x
41. ∫ dx =
0
1 + tan x

1
A. log( )
2

B. log 2

C. − log 2

D. log(√2)

Answer: D
Watch Video Solution

π/3
sec x
42. ∫ dx =
π/4
sin x

A. log 9

B. log(√3)

C. log 3

D. log 8

Answer: B

Watch Video Solution

log 2 x
e
43. ∫ x
dx =
0
1 + e
A. log 6

2
B. log( )
3

3
C. log( )
2

D. log 8

Answer: C

Watch Video Solution

1 2x
e − 1
44. ∫ 2x
dx =
0 e + 1

1
A. log(e − )
e

1
B. log(e + )
e

1
C. log( − e)
e
D. log(1 + e 2
)

Answer: B

Watch Video Solution

2 1/x
e
45. ∫ 2
dx
1 x

A. √e + e

B. e − √e

C. e 1/e

1
D. √e −
√e

Answer: B

Watch Video Solution


2/π
sin(1 / x)
46. ∫ dx = ?
2
1/π
x

1
A.
π

2
B.
π

3
C.
π

D. 1

Answer: D

Watch Video Solution

3
e
1
47. ∫ dx =
1 x√1 + log x
A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: B

Watch Video Solution

1 −1
tan x
48. ∫ dx
2
0 (1 + x )

π
A.
2

π
B.
16

2
π
C.
32
π
D.
8

Answer: C

Watch Video Solution

1
1
49. ∫ 2 x 2 −x
dx =
−1 a e + b e

1
A. log(a e
2 2
+ b )
2

ab

1
B. log(a
2
+ b e )
2 2

ab

1 ae a
C. [tan
−1
( ) − tan
−1
( )]
ab b be

2
1 ab(e − 1)
D. tan
−1
[
2
]
ab e + 1

Answer: C

Watch Video Solution


3
1
50. ∫ 3
dx =
2
x(x − 1)

1 208
A. log( )
3 189

1 26
B. log( )
3 7

1 7
C. log( )
3 26

3
D. log( )
2

Answer: A

Watch Video Solution

51. ∫ 3
x √1 − x dx =
2

0
1
A.
15

22
B.
15

4
C.
15

2
D.
15

Answer: D

Watch Video Solution

52. ∫ 2 2
x √1 − x dx =
0

A. 1

1
B.
2

π
C.
16
1
D.
15

Answer: C

Watch Video Solution

π/2
1
53. ∫ dx =
0
5 + 4 cos x

2 1
A. tan
−1
( )
3 3

π
B.
3

1 2
C. tan
−1
( )
3 3

π
D.
6

Answer: A

Watch Video Solution


1

54. ∫ x
xe dx =
0

A. 1

B. e 2

C. 1 + e 2

D. 2

Answer: C

Watch Video Solution

2
e

55. ∫ log xdx =


e
A. 1

B. e 2

C. e 2
− 1

D. 1 + e 2

Answer: B

Watch Video Solution

56. ∫ x log xdx =


1

3
A. − (log 4)
4

3
B. (log 4) −
4

C. e 2
− e
D. e + e 2

Answer: B

Watch Video Solution

π/2

57. ∫ x sin xdx =


0

π
A.
2

B. − π

C. − 2

D. 1

Answer: D

Watch Video Solution


π

x
58. ∫
2

dx =
1 + cos x
0

A. π − (log 2)

π
B. − (log 2)
4

π
C. − (log 2)
3

π
D. − (log 2)
2

Answer: D

Watch Video Solution

59. ∫ x tan
−1
xdx =
0
π
A. − (log 2)
4

π 1
B. −
4 2

π
C. − 1
4

π
D. + (log 2)
4

Answer: B

Watch Video Solution

1 / √2 −1
x sin x
60. ∫ dx =
2
0 √1 − x

π 2
A. +
4 √2

π + 4
B.
4√2

π 2
C. −
4 √2
π 1
D. −
4 √2

Answer: B

Watch Video Solution

π/4

61. ∫ x 2
e (1 + tan x + tan x)dx =
0

A. tan 1

B. e. tan 1

C. e π/4

D. tan e

Answer: C

Watch Video Solution


π/4

62. ∫ e
x
sin xdx =
0

π/4
e
A.
√2

1
B.
2

C. √2e π/4

D. e π/4

Answer: B

Watch Video Solution

1 2

63. If ∫ f(x)dx = 1 and ∫ ,


f(y)dy = 2 then
0 1
2

∫ f(z)dz =
0
A. 1

B. − 1

C. − 3

D. 3

Answer: D

Watch Video Solution

3 4

64. If ∫ f(x)dx = 1 and ∫ ,


f(y)dy = 2 then
0 0
4

∫ f(z)dz =
3

A. 7

B. − 1
C. 1

D. 3

Answer: C

Watch Video Solution

a
f(x)
65. ∫ dx =
0 f(x) + f(a − x)

a
A.
2

B. 2a

C. a

D. 3a

Answer: A
Watch Video Solution

b
f(x)
66. ∫ dx =
a
f(x) + f(a + b − x)

a + b
A.
2

b − a
B.
2

C. a + b

D. b − a

Answer: B

Watch Video Solution

π/2
1
67. ∫ dx =
0 1 + √tan x
π
A.
2

π
B.
3

π
C.
4

π
D.
6

Answer: C

Watch Video Solution

a
1
68. ∫ dx
2 2
0 x + √a − x

π
A.
3

π
B.
4

C. log(a + √a 2
− 1)
D. log(1 + √2)

Answer: B

Watch Video Solution

π/2
sin x
69. ∫ dx =
3
0 (sin x + cos x)

1
A.
2

1
B.
3

1
C.
4

1
D.
5

Answer: A

Watch Video Solution


π

70. ∫
2

log(tan x). dx
0

π
A. log(sec. )
2

B. not real

C. 1

D. 0

Answer: D

Watch Video Solution

π/2

71. ∫ sin 2x log(tan x) dx is equal to


0
A. 0

π
B. log( )
2

C. 1

D. − 1

Answer: A

Watch Video Solution

1 1

72. Evaluate : (i)∫


n 3/2
x(1 − x) dx (ii)∫ x(1 − x) dx
0 0

A. 1

B. 0

4
C.
35
35
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution

73. Evaluate ∫
4

log(1 + tan x)dx


0

A. 0

B. log 2

π
C. log 2
8

π 1
D. log( )
2 2

Answer: C

Watch Video Solution


4
3√x + 5
74. ∫ dx =
0 3√x + 5 + 3√9 − x

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: B

Watch Video Solution

2
7
(11 − x)
75. ∫ dx =
2
2
4 x + (11 − x)
1
A.
2

B. 1

3
C.
2

D. 2

Answer: C

Watch Video Solution

π/2

76. ∫ 2
sin xdx =
0

A. 1

2
B.
π

π
C.
2
π
D.
4

Answer: D

Watch Video Solution

π/3

77. ∫ cos
2
xdx =
π/6

π
A.
6

π
B.
12

√3 − 1
C.
2

√3 + 1
D.
2

Answer: B

Watch Video Solution


π/2
sin x − cos x
78. ∫ dx =
0
1 − sin x cos x

A. 1

π
B.
4

C. 2

D. 0

Answer: D

Watch Video Solution

1/2
1
79. ∫
−1/2 √1 − x 2 dx =
A. 1

B. π

π
C.
2

π
D.
3

Answer: D

Watch Video Solution

1 2
x
80. ∫ 2
dx =
−1 1 + x

A. 1

B. π

C. 2 − π
D. tan −1
e

Answer: C

Watch Video Solution

2 3
x
81. ∫ 2
dx =
−2 4 − x

π
A. − 1
2

B. 0

π
C. 1 −
2

2 + e
D. log( )
2 − e

Answer: B

Watch Video Solution


π/2 4
sin x
82. ∫ 4
dx =
4
−π /2 sin x + cos x

A. 2

π
B.
4

C. − 2

π
D.
2

Answer: D

Watch Video Solution

π/4

83. ∫ 3
sec x tan
3
xdx =
−π /4
A. 0

B. 1

π
C. + 1
4

D. 3

Answer: A

Watch Video Solution

8
x
84. ∫ dx =
1 √1 + x

2
A. (18 − √2)
3

33
B.
2

2
C. (18 + √2)
3
43
D.
2

Answer: C

Watch Video Solution

1
x
e
85. ∫ √
x −x
dx =
0
e + e

A. log(e + √1 + e 2
)

2
e + √1 + e
B. log( )
1 + √2

e + √1 + e 2
C. log( )
1 − √2

D. log(e − √1 − e 2
)

Answer: B

Watch Video Solution


π/2
1 + sin x
86. ∫ dx =
0
2 + sin x + cos x

A. 1

B. 2

π
C.
2

π
D.
4

Answer: D

Watch Video Solution

π/2
a sin x + b cos x
87. ∫ dx =
0
sin x + cos x
π
A. a + b
4

π
B. a + b
4

π
C. (a + b)
4

π
D.
4(a + b)

Answer: C

Watch Video Solution

1 2
x
88. ∫ dx =
2
0 2x − 2x + 1

π
A.
4

B. 1

1
C.
4
1
D.
2

Answer: D

Watch Video Solution

π
cos x
89. ∫ dx =
0 1 + √sin x

π
A.
2

π
B.
3

π
C.
4

D. 0

Answer: D

Watch Video Solution


1

90. ∫ |x|dx = ?
−1

A. 0

B. 1

C. 2

D. − 2

Answer: B

Watch Video Solution

1 2
x + x
91. ∫ 2
dx =
−1
x + 1
π
A. 2 −
2

π
B. + 2
2

π
C. − 2
2

D. 2

Answer: A

Watch Video Solution

92. ∫ tan(2x − 1)dx =


0

A. 0

B. tan 1

C. 1
D. − 1

Answer: A

Watch Video Solution

93. ∫ 2
x sin xdx =
0

π
A.
2

π
B.
4

2
π
C.
4

2
π
D.
2

Answer: C

Watch Video Solution


π

94. ∫ x sin x cos


2
xdx
0

π
A.
2

π
B.
3

2
π
C.
3

2
π
D.
2

Answer: B

Watch Video Solution

π/2

95. If I1 = ∫ log(sin x)dx and


0

π/2

I2 = ∫ log(sin 2x)dx , then


0
A. I1
< I2

B. I1
= I2

C. I1
> I2

D. sin x = sin 2x

Answer: B

Watch Video Solution

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (PART - B : Mastering The BEST)

1. Evaluate : ∫
2

(sin x + cos x)dx


0

A. 0
B. 1

C. 3

D. 2

Answer: D

Watch Video Solution

π/3

2. ∫ (tan x + cot x)dx =


π/4

A. log 3

B. 2 log 3

1
C. log 3
2

1
D. log 3
4
Answer: C

Watch Video Solution

π/2

3. ∫ √1 − cos 2xdx =
−π /2

A. √2

B. 2

C. − 2√2

D. 2√2

Answer: D

Watch Video Solution


π

4. ∫ √1 + cos 4xdx =
−π

A. 1

B. 2√2

C. 4√2

D. 3√2

Answer: C

Watch Video Solution

π/4

5. ∫ (sec
2
x + cos
2
x)dx =
π/6

√3
A.
2

2
B.
√3
C. 2

D. √3

Answer: B

Watch Video Solution

π/2

6. ∫ √1 + sin 2xdx =
−π /2

A. √2

B. 2

C. 3

D. − 2√2

Answer: B
Watch Video Solution

π/4

7. ∫ sin
2
xdx =
−π /4

π − 4
A.
8

π − 2
B.
4

π − 2
C.
2

D. π

Answer: B

Watch Video Solution

a
1
8. If a > 0 , then : ∫ dx =
2 2
−a √a − x
A. π

π
B.
2

π
C.
4

π
D.
8

Answer: A

Watch Video Solution

a
1
9. ∫ 2 2
dx =
−a
a + x

πa
A.
2

π
B.
2a

π
C.
4a
π
D.
8a

Answer: B

Watch Video Solution

a 2
x
10. ∫ dx =
−a
a2 + x 2

a(π + 4)
A.
2

πa
B.
2

4 − π
C.
2

a(4 − π)
D.
2

Answer: D

Watch Video Solution


1

11. ∫ √1 − x dx =
2

−1

π
A.
4

π
B.
2

π
C.
3

π
D.
5

Answer: B

Watch Video Solution

12. ∫ [cos
−1
x]dx (where [.] denotes greatest integer
−1

function)
π
A.
3

π
B.
2

C. π


D.
2

Answer: C

Watch Video Solution

7
1
13. ∫ dx =
0 √4 + 3x

A. 1

B. 2

C. 3
D. 4

Answer: B

Watch Video Solution

2
1
14. ∫ dx =
2
1 x √x − 1

π
A.
2

π
B.
3

π
C.
4

π
D.
6

Answer: B

Watch Video Solution


√8

15. ∫ x √1 + x dx = ?
2

√3

A. 224

B. 324

C. 432

D. 234

Answer: D

Watch Video Solution

2
1 −1
(cot x)
16. ∫ 2
dx =
0
1 + x
3
π
A.
8

3
π
B.
64

3

C.
192

3
π
D.
192

Answer: C

Watch Video Solution

e 4
(log x)
17. ∫ dx =
1
x

1
A.
2

1
B.
3

1
C.
4
1
D.
5

Answer: D

Watch Video Solution

π/2 cot x
e
18. ∫ 2
dx =
π/4 sin x

A. e − 1

B. e + 1

C. e

D. e − 2

Answer: A

Watch Video Solution


1
1
19. ∫ x −x
dx =
0
e + e

π
A. tan −1
e −
4

π
B. tan −1
e +
4

C. tan −1
e

π
D. − tan
−1
e
4

Answer: A

Watch Video Solution

20. ∫ √16 − x dx =
2

0
A. − 4π

B. 2π

C. 4π

D. − 2π

Answer: C

Watch Video Solution

21. ∫ 2
√25 − x dx =

−5

25π
A.
2

B. 25π

C. 50π
D. 75π

Answer: A

Watch Video Solution

2/3

22. ∫ 2
√4 − 9x dx =

A. π

π
B.
2

π
C.
3

π
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution


1 5
x
23. ∫ 12
dx
0 1 + x

π
A.
12

π
B.
6

π
C.
4

π
D.
3

Answer: A

Watch Video Solution

1 4
x
24. ∫ dx =
0
1 + x 10
π
A.
5

π
B.
10

π
C.
20

π
D.
25

Answer: C

Watch Video Solution

2/π
sin(1 / x) + cos(1 / x)
25. ∫ 2
dx =
1/π
x

A. − 1

B. 0

C. 1
D. 2

Answer: B

Watch Video Solution

2
1
26. ∫ 2
dx =
1 x − 4x + 7

A. 0

π
B.
2

π
C.
3√3

π
D.
6√3

Answer: D

Watch Video Solution


1
1
27. ∫ dx =
2
1/2
4x − 4x + 10

1
A. tan −1
( )
3

1 1
B. tan
−1
( )
6 3

1 1
C. tan
−1
( )
8 3

1
D. − log 3
6

Answer: B

Watch Video Solution

5
1
28. ∫ dx =
4 √9x − 20 − x 2
A. 0

B. 1

C. π

π
D.
2

Answer: C

Watch Video Solution

16
16 + x
29. ∫ dx =
0 √16 − x

460
A.
3

640
B.
3

406
C.
3
604
D.
3

Answer: B

Watch Video Solution

a
a + x
30. ∫ dx =
0 √a − x

a √a
A.
3

5a√a
B.
3

4a√a
C.
3

10a√a
D.
3

Answer: D

Watch Video Solution


b
1 16
31. If ∫ + 27x dx =
2
, then b =
0
3 36

A. 3

B. 2

1
C.
3

1
D.
2

Answer: C

Watch Video Solution

π/2

32. ∫
2
cos x
e sin 2xdx =
0
A. e

B. e − 1

C. e + 1

D. 1

Answer: B

Watch Video Solution

π/2
cos x
33. ∫ dx =
0
(3 + sin x)(4 + sin x)

4
A. log( )
3

16
B. log( )
15

15
C. log( )
16
3
D. log( )
4

Answer: B

Watch Video Solution

2
x
34. ∫
2

( ) dx =
sin x
0

A. log 2

B. − π log 2

C. π log 3

D. log 3

Answer: B

Watch Video Solution


π/2
x
35. ∫ dx =
tan x
0

π
A. log 2
2

B. log 2

C. π log 3

D. π log 4

Answer: A

View Text Solution

36. ∫ sin 5x cos 4xdx =


0

5
A.
9
9
B.
5

10
C.
9

10
D.
3

Answer: C

Watch Video Solution

π/2
1
37. ∫ dx =
0
2 + cos x

π
A.
3

π
B.
3√3

π
C.
√3

π
D.
2√3
Answer: B

Watch Video Solution

π/2
1
38. ∫ dx =
0
2 − sin x

π
A.
4

π
B.
2


C.
6√3


D.
4

Answer: C

Watch Video Solution


π/2
1
39. ∫ dx =
2
0
1 + 3 cos x

π
A.
2

π
B.
4

C. π

π
D.
8

Answer: B

Watch Video Solution

π/2
1
40. ∫ 2
dx =
0 4 − 3 sin x

A. π

π
B.
2
π
C.
3

π
D.
4

Answer: D

Watch Video Solution

π/2
1
41. ∫ 2
dx =
2
0 16 sin x + 25 cos x

π
A.
20

π
B.
40

π
C.
10

π
D.
5

Answer: B
Watch Video Solution

π
1
42. ∫ dx =
0
41 + 40 cos x

π
A.
3

π
B.
2

π
C.
9

π
D.
12

Answer: C

Watch Video Solution

π
sin x
43. ∫ dx =
0 √25 − 24 cos x
A. 2

B. 4

1
C.
2

1
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution

π
x sin x
44. ∫ dx =
1 − sin x
0

A. π. log 4

B. π log 2

C. 2 log 2
D. None of these

Answer: A

Watch Video Solution

4
1
45. ∫ dx =
0
(x + 4)(x + 6)

1 5
A. log( )
2 6

1 6
B. log( )
2 5

6
C. log( )
5

5
D. log( )
6

Answer: B

Watch Video Solution


2

46. ∫ 2
x √4 − x dx =
2

π
A.
2

π
B.
4

π
C.
16

D. π

Answer: D

Watch Video Solution

1
1 − x
47. ∫ √ dx
0
1 + x
π
A. + 1
2

π
B.
2

π
C. − 1
2

π
D. 1 −
2

Answer: C

Watch Video Solution

1/2
1
48. Evaluate: ∫ dx
1/4 √x − x 2

π
A.
6

π
B.
4

π
C.
3
π
D.
2

Answer: A

Watch Video Solution

1 −1
sin x
49. The value of ∫ dx is
2
0 √1 − x

2
π
A.
4

2
π
B.
8

2
π
C.
2

D. π 2

Answer: B

Watch Video Solution


π/2

50. ∫ sin
3
xdx =
0

2
A.
3

3
B.
2

2
C. −
3

3
D. −
2

Answer: A

Watch Video Solution

π/2

51. ∫ cos
4
xdx
0
3
A.
16


B.
3


C.
16

2
D.
3

Answer: C

Watch Video Solution

π/2

52. ∫ 5
sin xdx =
0

15
A.
8

8
B.
15


C.
15
15π
D.
8

Answer: B

Watch Video Solution

53. ∫
2
2 4
sin x cos xdx =
0

π
A.
2

π
B.
4

π
C.
8

π
D.
32

Answer: D

Watch Video Solution


π/2

54. ∫ sin
6
x cos
2
xdx =
0

5
A.
256


B.
16


C.
256

π
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution

π/2

55. ∫ 4
sin x cos
5
xdx =
0
8
A.
315

315
B.
8

256
C.
5

225
D.
8

Answer: A

Watch Video Solution

π/2

56. ∫ 4
sin x cos
6
xdx =
0

512π
A.
3


B.
512

315π
C.
8
3
D.
512

Answer: B

Watch Video Solution

π/2

57. ∫ 3
sin x cos
4
xdx =
0

2
A.
35

35
B.
2

35π
C.
2


D.
35

Answer: A

Watch Video Solution


π/2

58. ∫ 7
sin xdx =
−π /2


A.
16


B.
35

C. 2π

D. 0

Answer: D

Watch Video Solution

π/2

59. ∫ cos
6
xdx =
−π /2
16
A.
5

5
B.
16


C.
16

16π
D.
5

Answer: C

Watch Video Solution

π/4

60. If I n
= ∫
n
tan xdx, then 7(I
6
+ I8 ) =
0

A. 1

B. 2

C. 3
D. 4

Answer: A

Watch Video Solution

π/2

61. ∫ (e
sin x
− e
cos x
))dx =
0

A. 1

B. − 1

C. 0

D. π

Answer: C

Watch Video Solution


π/2 sin x
e
62. ∫ sin x cos x
dx =
0
e + e

A. e π

B. 0

π
C.
2

π
D.
4

Answer: D

Watch Video Solution

π/2
f(sec x)
63. ∫ dx =
0
f(sec x) + f(cos ecx)
A. 0

π
B.
4

π
C.
2

D. 1

Answer: B

Watch Video Solution

2x − 1
64. The value of ∫ 01 tan −1
(
2
)dx is (A) 1 (B) 0
1 + x − x

π
(C) -1 (D)
4

A. 0

π
B.
4
π
C.
2

D. 1

Answer: A

Watch Video Solution

65. ∫ sin
−1
√xdx
0

A. 0

π
B.
4

C. 1

D. 2

Answer: B
Watch Video Solution

2
e 2 x
dx e
66. If I
1
= ∫ and I
2
= ∫ dx
e
ln x 1
x

A. I 1
= I2

B. 2I 1
= I2

C. I 1
= 2I2

D. I 1
= 3I2

Answer: A

Watch Video Solution

b
1 2
67. If ∫ dx = (2√2) , then b =
√1 + x − √x 3
0
A. 8

B. 4

C. 2

D. 1

Answer: D

Watch Video Solution

2
π /4
sin √x
68. ∫ dx =
π
2
/ 16 √x

π
A.
2

B. 2√2

C. √2
1
D.
√2

Answer: C

Watch Video Solution

b−c c

69. If ∫ f(x + c)dx = a∫ f(x)dx , then a =


0 b

A. 0

B. − 1

C. 2

D. b − c

Answer: B

View Text Solution


70. If f and g are continuous functions on [0, a] such that

f(x) = f(a − x) and g(x) + g(a − x) = 2, then show


a a

that ∫ f(x)g(x) dx = ∫ f(x) dx .


0 0

A. ∫ f(x)dx
0

B. ∫ g(x)dx
0

C. 0
a/2

D. ∫ f(x)dx
0

Answer: A

Watch Video Solution


2
1
71. ∫ dx =
3
1 x + x

8
A. log( )
5

5
B. log( )
8

1 8
C. log( )
2 5

1 5
D. log( )
2 8

Answer: C

Watch Video Solution

π/2
1
72. ∫ dx =
0
13 + 5 sin x

2
A. tan −1
( )
3
1 3
B. tan
−1
( )
6 2

2
C. 6 tan −1
( )
3

1 2
D. tan
−1
( )
6 3

Answer: D

Watch Video Solution

π/2
1
73. ∫ dx =
0
5 + 13 sin x

1
A. − log 5
12

1
B. log 5
12

1
C.
12

1
D. log 12
5
Answer: B

Watch Video Solution

e
1
74. ∫ dx =
1 x√log x

A. 2

B. − 2

1
C.
2

1
D. −
2

Answer: A

Watch Video Solution


2
1
75. ∫ dx =
1 x√log x

A. √log 2

B. 2

C. 2√log 2

D. 0

Answer: C

Watch Video Solution

e 3
(log x)
76. ∫ dx =
x
1

A. e 4

1
B.
4
1
C. (e
4
− 1)
4

D. 0

Answer: B

Watch Video Solution

3
1
77. ∫ dx =
1 √4x − x 2 − 3

π
A.
2

π
B. −
2

C. π

D. 2π

Answer: C
Watch Video Solution

2a a

78. ∫ f(x)dx − ∫ f(x)dx =


0 0

A. ∫ f(x)dx
0

B. ∫ f(2a − x)dx
0

C. ∫ f(a − 2x)dx
0

D. ∫ f(a + 2x)dx
0

Answer: B

Watch Video Solution

79. ∫ (cos
4 4
x − sin x)dx =
0
A. 2

B. − 2

C. 0

D. 4

Answer: C

Watch Video Solution

π/2
π
80. If ∫
4
sin x cos
2
xdx = , then
0
32
π/2
2 4
∫ sin x cos xdx =
0

π
A.
4

π
B.
8
π
C.
16

π
D.
32

Answer: D

Watch Video Solution

π/4
1 − sin 2x
81. ∫ √ dx =
0
1 + sin 2x

A. log 2

1
B. log 2
2

C. 2 log 2

D. 4 log 2

Answer: B
Watch Video Solution

π/2
cos x
82. ∫ 2
dx =
0 1 + sin x

π
A.
4

π
B.
2

3
C.
2

D. 0

Answer: A

Watch Video Solution

cos x
83. Evaluate : ∫
2

dx
x

π 1 + e
2
A. 0

B. 1

π
C.
4

D. π

Answer: B

Watch Video Solution

√3 / 3
1
84. ∫ dx =
2
√2 / 3 √4 − 9x

π
A.
36

π
B.
9

π
C.
12
π
D.
4

Answer: A

Watch Video Solution

85. Evaluate : ∫ √x(1 − x)dx


0

π
A.
8

π
B.
6

π
C.
4

π
D.
2

Answer: D

Watch Video Solution


1
1
86. ∫ dx =
0 x + √x

A. − 2 log 2

1
B. log 2
2

C. log 2

D. 2 log 2

Answer: D

Watch Video Solution

π/4 9
sin x
87. ∫ 11
dx =
0
cos x
π
A.
4

1
B.
10

1
C. −
10

D. 0

Answer: B

Watch Video Solution

π/4

88. ∫ (tan
4 2
x + tan x)dx =
0

A. 1

1
B.
2

1
C.
3
1
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution

3
1
89. ∫ dx =
2
x2 − x

2
A. log( )
3

4
B. log( )
3

8
C. log( )
3

D. − log 4

Answer: B

Watch Video Solution


3
x + 1
90. ∫ 2
dx =
0
x + 9

π
A. log(2√2)
12

π
B. + log(√2)
12

π
C. log(2√2)
6

π
D. log(2√2)
3

Answer: B

Watch Video Solution

π π

91. If ∫ xf(sin x)dx = a∫ f(sin x)dx , then a =


0 0

A. π
π
B.
3

C. 2π

π
D.
2

Answer: D

Watch Video Solution

π/2
1
92. ∫ dx =
3
0 1 + tan x

A. 0

B. 1

π
C.
2

π
D.
4
Answer: D

Watch Video Solution

1
1
93. Evaluate ∫ tan
−1
(
2
)dx
0 1 − x + x

A. ∫ tan
−1
xdx
0

π
B.
4

C. 2∫ tan
−1
xdx
0

D. 0

Answer: C

Watch Video Solution


1 1

94. If 2∫ tan
−1
xdx = ∫ cot
−1 2
(1 − x + x )dx then
0 0
1

−1 2
∫ tan (1 − x + x )dx =
0

A. 2

B. log 2

C. − log 2

D. 0

Answer: B

Watch Video Solution

π cos x
e
95. ∫ cos x − cos x
dx =
0
e + e

A. π
π
B.
3

π
C.
2

π
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution

e
1
96. ∫ 2
dx =
1 6x(log x) + 7x log x + 2x

15
A. log( )
2

6
B. log( )
5

3
C. log( )
10

1 8
D. log( )
5 3
Answer: B

Watch Video Solution

2
2 + x
97. ∫ √ dx is equal to
0
2 − x

π
A. 1 +
2

3
B. + π
2

1
C. + π
2

D. 2 + π

Answer: D

Watch Video Solution


π/3
1
98. ∫ dx =
π/6
1 + tan x

A. π

π
B.
4

π
C.
6

π
D.
12

Answer: D

Watch Video Solution

log √π
1
99. ∫ (e
2x 2
sec ( e
2x
))dx is equal to:
log √π / 2
3

A. √3

1
B.
√3
3√3
C.
2

1
D.
2√3

Answer: A

Watch Video Solution

a 3 3
x −x
e − e
100. ∫ x
2

x
3
−x
3
dx =
−a e + e

A. 0

B. a
3 3
a x −x
e − e
C. 2∫ x
2

3 3
dx
x _x
0 e + e

D. 1

Answer: A
Watch Video Solution

b
f(a + b − x)
101. If ∫ , then (a, b) can
dx = 4
a
f(x) + f(a + b − x)

have the values

A. ( − 2, 10)

B. (10, 18)

C. (8, 0)

D. (10, 14)

Answer: B

Watch Video Solution


b

102. If f(a + b − x) = f(x) , then ∫ xf(x)dx =


a

b
a − b
A. ∫ f(x)dx
2 a

b
a + b
B. ∫ f(x)dx
2 a

C. 0

D. b − a

Answer: B

Watch Video Solution

bc
1 x
103. ∫ f( )dx =
c ac
c

b
1
A. ∫ f(x)dx
c a
2
bc

B. ∫ f(x)dx
2
ac

C. c∫ f(x)dx
a

D. ∫ f(x)dx
a

Answer: D

Watch Video Solution

2
1
104. ∫ 3
dx =
x
−2 1 + e

2
e
A. 8
1 + e

B. 4

C. 2

D. 1
Answer: C

Watch Video Solution

2
1
105. If f(x) + f(2 − x) = 0 , then ∫ dx =
f (x)
0 1 + 2

A. 2

B. 1

C. f (2)

1
D. f(2)
2

Answer: B

Watch Video Solution


106. If f is an odd function and
a
f(sin x)
I = ∫ dx , then
2
−a f(cos x) + f(sin x)

A. I can't be evaluated

B. I = 0

π
C. I =
2

D. I = 1

Answer: B

Watch Video Solution

4 4

107. If ∫ f(x)dx = 4 and ∫ [3 − f(x)]dx = 7 , then


−1 2
−1

∫ f(x)dx =
2
A. 2

B. − 3

C. − 5

D. 1

Answer: C

Watch Video Solution

1 2
x + sin x
108. ∫ dx =
2
−1 1 + x

A. 0

B. 2

π
C.
2
π
D. 2 −
2

Answer: D

Watch Video Solution

π/4 x
e x sin x
109. ∫ dx =
−π /4
e2x − 1

A. e

B. 0

C. 2

D. 1

Answer: B

Watch Video Solution


a

110. ∫ [f(x) + f(a − x)]dx =


0

A. ∫ f(a)dx
0

2a

B. ∫ f(a − 2x)dx
0

2a

C. ∫ f(2a − x)dx
0

D. 2∫ f(x)dx
0

Answer: D

Watch Video Solution

π
sin 2nx
111. If n is an integer, then ∫ dx =
0
sin x

π
A.
4
B. 0

π
C.
2

π
D.
8

Answer: B

Watch Video Solution

1 a(√2)
1
112. If ∫ dx = , then a =
0 √x + 1 − √x 3

A. √2(2√2 − 2)

B. √2(2 − 2√2)

2
C. (2√2 − 2)
3

D. 4
Answer: D

Watch Video Solution

113. If A(x) = ∫
2
t dt, then : A (3) =
0

A. 27

B. 3

C. 9

D. 81

Answer: C

Watch Video Solution


5 6 6

114. Given ∫ f = 3, ∫ f = 4 and ∫ . If F' = f and


f = 5
1 2 5

F (1) = 6, then F (2) =

A. 7

B. 12

C. 10

D. 8

Answer: C

Watch Video Solution

115. If the graph of the function y = f(x) passes through the


3

points (1, 2) and (3, 5), then ∫ f' (x)dx =


1
A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: C

Watch Video Solution

1
d
116. ∫ [
3
(√1 + x )]dx =
0
dx

2
A. 2
3/2

B. √2 − 1

C. √2
D. 2

Answer: B

Watch Video Solution

n+1

117. If ∫
2
f(x)dx = n , where n is an integer, then
n

∫ f(x)dx =
−2

A. 0

B. 9

C. 19

D. 91

Answer: C
Watch Video Solution

118. ∫ . tan nx dx =
2
sin nx
e
0

A. 0

B. π

C. 1

D. 2

Answer: A

Watch Video Solution

119. ∫ {f(x) − f( − x)}dx =


−a
a

A. 2∫ f(x)dx
0

B. 0
a

C. ∫ f(2a − x)dx
0

D. f (a)

Answer: B

Watch Video Solution

π/2

120. ∫ x sin x cos xdx =


−π /2

A. 0

π
B.
2

π
C.
4
D. 2

Answer: C

Watch Video Solution

2
1
121. ∫ 3
dx =
x
−2 1 + e

A. 2

B. 4

2
e
C.
8
1 + e

D. 1

Answer: A

Watch Video Solution


7
log √x
122. ∫ dx =
1 log √8 − x + log √x

A. 2

B. 4

C. 3

D. 1

Answer: C

Watch Video Solution

π/2
sin 2x
123. ∫ dx =
2 2
0 2 + 2 sin x + cos x
3
A. log( )
4

3
B. − log( )
4

4
C. 2 log( )
3

π
D.
4

Answer: B

Watch Video Solution

1
x + 4 6 1
124. If ∫ dx = a log( ) + b tan
−1
( ,
)
2
x + 5 5 √5
0

then (a, b) ≡

1 3
A. ( , )
3 √5

1 4
B. ( , )
2 √5
1 2
C. ( , )
4 √5

D. (2, 4√5)

Answer: B

Watch Video Solution

1
d 1
125. ∫ [tan
−1
( )]dx =
dx x
−1

π
A.
2

π
B.
4

π
C. −
2

π
D. −
4

Answer: A
Watch Video Solution

a b
1 1
126. If a, b, > 0 , then ∫ dx + ∫ dx =
1
x 1
x

a+1
1
A. ∫ dx
x
1

b
1
B. ∫ dx
x
a

ab
1
C. ∫ dx
x
1

1/b

D. ∫ xdx
1/a

Answer: C

Watch Video Solution

1
1
127. If ∫ x −x
dx = tan
−1
, then : p =
p
0
e + e
2
e − 1
A. 2
e + 1

e − 1
B.
e + 1

1 − e
C.
1 + e

e − 1
D.
2
1 + e

Answer: B

Watch Video Solution

π/2
sin 8x. log(cot x)
128. ∫ dx =
cos 2x
0

π
A. − log 2
2

π 1
B. log( )
8 2

C. 0
D. 1

Answer: C

Watch Video Solution

129.
1

−1 −1 −1 −1
∫ [tan {sin(cos x)} + cot {cos(sin x)}dx =
−1

A. − π

B. π

C. π / 2

D. 0

Answer: B
Watch Video Solution

π
cos x
130. ∫ dx =
4
4
0 x + (π − x)

A. 0

B. π

π
C.
4

π
D.
2

Answer: A

Watch Video Solution


π/4

131. If In = ∫ tan
n
xdx , where ,
n ≥ 2 then :
0

In − 2 + In =

1
A.
n

1
B.
n − 1

1 1
C. +
n n − 1

1
D.
n + 1

Answer: B

Watch Video Solution

132. Find the value of ∫


n
x(1 − x) dx
0
n(n + 1)
A.
2

1
B.
(n + 1)(n + 2)

(n + 1)(n + 2)
C.
3

D. n 2
(n + 1)

Answer: B

Watch Video Solution

133. If
b b
2
3 2
∫ x dx = 0, andI f∫ x dx = , f i n dr e a lv a l u e so fa.
a a
3

find aandb .

A. a = 2, b = 3

B. a = 1, b = − 1
C. a = 3, b = 2

D. a = − 1, b = 1

Answer: D

Watch Video Solution

π/4 2 2
sin x cos x
134. Evaluate the following: ∫ dx
2
3 3
0
(sin x + cos x)

1
A.
6

1
B.
12

1
C.
4

1
D.
3

Answer: A
Watch Video Solution

135. If f(x) = f(4 − x), g(x) + g(4 − x) = 3 and


4 4

∫ f(x)dx = 2 , then : ∫ f(x)g(x)dx =


0 0

A. 3

B. 6

C. 2

D. 5

Answer: A

Watch Video Solution


a/2

136. If f(a − x) = f(x) and ∫ , then :


f(x)dx = p
0
a

∫ f(x)dx =
0

A. 0

B. p

C. 2p

D. 3p

Answer: C

Watch Video Solution

log(1 − x)
137. Evaluate: ∫
2

cos x dx

1 1 + x
2
1
A. −
2

1
B.
2

C. 2

D. 0

Answer: D

Watch Video Solution

138. ∫ 2
(1 − x )sin x cos
2
xdx =
−π

A. 0

3
π
B. π −
3

C. 2π − π
3
7
D. − 2π
3

Answer: A

Watch Video Solution

f(x) = x, ....x < 1


139. If
= x − 1, ....x ≥ 1,
2

then : ∫ 2
x f(x)dx =
0

A. 1

4
B.
3

5
C.
3

5
D.
2

Answer: C
Watch Video Solution

140. If 0 ≤ α ≤ 2π and ∫ cos xdx = cos 2α , the : α =


0

π
A.
6

π
B.
3

π
C.
2

π
D.
4

Answer: A

Watch Video Solution

3
x − 1 x + 1
141. ∫ [cot
−1
( ) + cot
−1
( )]dx =
−2
x + 1 x − 1

A.
2


B.
2

π
C.
2

D. 2 cot −1
e

Answer: A

Watch Video Solution

142. If f(x) + f(π − x) = 1 and ,


g(x) + g(π − x) = 1

then : ∫ [f(x) + g(x)]dx =


0


A.
2

π
B.
2
C. 2π

D. π

Answer: D

Watch Video Solution

π/2
1
143. ∫ dx =
0 √tan x − √cot x

π
A.
2

π
B.
4

C. 0

D. 1

Answer: C
Watch Video Solution

2 5

144. If ∫ f(x)dx = 2 and ∫ , then :


[5 + f(x)]dx = 9
−3 2

−3

∫ f(x)dx =
5

A. 2

B. 3

C. 4

D. 5

Answer: C

Watch Video Solution


b
d
145. If [g(x)] = f(x) , then : ∫ f(x)g(x)dx =
dx a

1
A.
2 2
{[f(b)] − [f(a)] }
2

B. f(b) − f(a)

C. g(b) − g(a)

1
D.
2 2
{[g(b)] − [g(a)] }
2

Answer: D

Watch Video Solution

1 1

146. If ∫ f(x)dx = 1, ∫ xf(x)dx = a and


0 0
1 1

, then : ∫
2 2 2
∫ x f(x)dx = a (a − x) f(x)dx =
0 0
A. 4a 2

B. 0

C. 2a 2

D. 3a 2

Answer: B

Watch Video Solution

a
1 π
147. If ∫ dx = , then a =
2
0 1 + 4x 8

π
A.
2

1
B.
2

π
C.
4
D. 1

Answer: B

Watch Video Solution

π
π/2
− x
148. ∫
4
dx =
0 √sin x + √cos x

π√2
A.
4

π
B.
4√2

C. 0

π
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution


π/2

149. ∫ sin(|x|)dx =
−π /2

A. 1

B. 2

C. − 1

D. − 2

Answer: B

Watch Video Solution

π/2
1
150. ∫ sin x
dx =
−π /2
1 + e
A. 0

B. 1

π
C. −
2

π
D.
2

Answer: D

Watch Video Solution

151. The value of the definite integral


1
1
∫ ( )dx for 0 < α < π is equal
2
0 x + 2x cos α + 1

A. sin α

B. α. sin α
a
C.
2 sin α

α
D. . sin α
2

Answer: C

Watch Video Solution

a
g(x)
152. If ∫ , then
dx = 0
0 f(x) + f(a − x)

A. g (x) is odd

B. f(x) = f(a − x)

C. g(x) = − g(a − x)

D. f(a − x) = g(x)

Answer: C
Watch Video Solution

e e

153. ∫ x
x dx + ∫ x
x
log xdx =
1 1

A. e 1/e
− 1

e
1
B. e −
e

C. e e
− 1

D. 2e e

Answer: C

Watch Video Solution


π/2 π/2

154. If I1 = ∫ x sin xdx and I2 = ∫ x cos xdx


0 0

,then which one of the following is true ?

π
A. I 1
+ I2 =
2

π
B. I 1
= I2
2

C. I 1
+ I2 = 0

D. I 1
= I2

Answer: A

Watch Video Solution

10
a + x
155. ∫ log( )dx =
− 10
a − x
A. − 2 log(a + 10)

a + 10
B. 2 log( )
a − 10

C. 0

D. 20 log a

Answer: C

Watch Video Solution

1
dx
156. ∫ =
2
0 [ax + (1 − x)b]

A. ab

a
B.
b

b
C.
a
1
D.
ab

Answer: D

Watch Video Solution

1
dx a
157. If ∫ = , then
0 (1 + x) √1 − x 2 b

A. a = π, b = √2

B. a = π, b = 2√2

π
C. a = , b = 2√2
2

D. a = b

Answer: D

Watch Video Solution


3 3

158. ∫ f(5 − x)dx − ∫ f(x)dx =


2 2

A. 1

B. 0

C. − 1

1
D.
2

Answer: B

Watch Video Solution

1−a

159. If I 1 = ∫ x. e
x( 1−x)
dx
a
1−a

and I 2 = ∫ e
x( 1−x)
dx ,
a
then I 1
: I2 =

A. 1

B. 1 : 2

C. 0

D. 2

Answer: B

Watch Video Solution

π/4

160. ∫ (cos
2
x − cos
4
x)dx
0

π
A.
8

π
B.
16
π
C.
32

π
D.
4

Answer: C

Watch Video Solution

161. ∫ {sin
−1
x + cos
−1
(1 − x)}dx =
0

A. π

π
B.
4

π
C.
8

π
D.
2

Answer: D
Watch Video Solution

π/2 2
d
162. ∫ { (sin x)}dx =
2
0 dx

A. 1

B. − 1

C. 0

D. 2

Answer: B

Watch Video Solution

163. ∫ (e
x
− e
−x
)dx =
−1
A. 0

B. 2

C. 2e

D. e

Answer: A

Watch Video Solution

164. ∫ sin
2
x. cos
2
xdx =
−π

A. 0
π/2

B. ∫ sin
2
x. cos
2
xdx
0

π/2

C. 4∫ sin
2
x. cos
2
xdx
0
D. 1

Answer: C

Watch Video Solution

b
log x 1 b
165. ∫ dx = log(ab) log( )
a
x 2 a

log b
A. log( )
log a

b
B. log(ab). log( )
a

1 b
C. . log(ab). log( )
2 a

1 a
D. . log(ab). log( )
2 b

Answer: C

Watch Video Solution


π/2

166. ∫ sin x. sin 2xdx =


0

4
A.
3

1
B.
3

3
C.
4

2
D.
3

Answer: D

Watch Video Solution

π/2
dx
167. ∫ =
2 + cos x
0
1 1
A. . tan
−1
( )
√3 √3

B. √3. tan −1
( √3)

2 1
C. . tan
−1
( )
√3 √3

D. 2√3. tan −1
( √3)

Answer: C

Watch Video Solution

a
x
168. ∫ dx
0 √a 2 + x 2

A. a(√2 − 1)

B. a(1 − √2)

C. a(1 + √2)
D. 2a√3

Answer: A

Watch Video Solution

π/2
cos x
169. ∫ dx =
0
1 + sin x + cos x

π 1
A. + . log 2
4 2

π
B. + log 2
4

π 1
C. − . log 2
4 2

π
D. − log 2
4

Answer: C

View Text Solution


π/2
sin x. cos x
170. ∫ dx =
4
0 1 + sin x

π
A.
2

π
B.
4

π
C.
6

π
D.
8

Answer: D

Watch Video Solution

171. The value of the integral


1
dx

2
, 0 < α < π is
0
x + 2x cos α + 1
A. sin α

B. tan −1
(sin α)

C. α. sin α

α
D.
2. sin α

Answer: D

Watch Video Solution

172. If : x(x 4
, then : ∫
+ 1). f(x) = 1 f(x)dx =
1

1 32
A. . log( )
4 17

1 32
B. . log( )
2 17

1 16
C. . log( )
4 17
D. none of these

Answer: A

Watch Video Solution

2
π/2
(sin x + cos x)
173. ∫ dx =
0 √1 + sin 2x

A. 3

B. 1

C. 2

D. 0

Answer: C

Watch Video Solution


2a a

174. If : ∫ f(x)dx = 2. ∫ f(x)dx , then :


0 0

A. f(2a − x) = − f(x)

B. f(2a − x) = f(x)

C. f(a − x) = − f(x)

D. f(a − x) = f(x)

Answer: B

Watch Video Solution

π/4 π/4

175. IfI = ∫
2
sin x dx and J = ∫ cos
2
x dx.
0 0

then
π
A. − J
4

B. 2J

C. J

1
D. . J
2

Answer: A

Watch Video Solution

176. ∫ (√1 + x + x
2 2
− √1 − x + x )dx =
−1

A. 0

B. 1

C. − 1
D. none of these

Answer: A

Watch Video Solution

4 + 3 sin x
177. Evaluate: ∫
2

log( )dx
0
4 + 3 cos x

A. 2

B. 3 / 4

C. 0

D. none of these

Answer: C

Watch Video Solution


178. Suppose f is such that f( − x) = − f(x) for every
1 0

real x and ∫ f(x)dx = 5 , then ∫ f(t)dt =


0 −1

A. 10

B. 5

C. 0

D. − 5

Answer: D

Watch Video Solution


179. If f(x) = tan x − tan
3
x + tan
5
x − …. ∞ with
π/4
π
0 < x < then ∫ f(x)dx is equal to
4
0

A. 1

B. 0

C. 1 / 4

D. 1 / 2

Answer: C

Watch Video Solution

an − 1

n
√x a na + 2
180. ∫ dx = (A) (B) (C)
1
√a − x + √x 2 2n
n

na − 2
(D) none of these
2n
a
A.
2

an + 2
B.
2n

an − 2
C.
2n

D. none of these

Answer: C

Watch Video Solution

181. Let a, b and c be non - zero real numbers such that


3 3

∫ (3ax
2
+ 2bx + c)dx = ∫ (3ax
2
+ 2bx + c)dx ,
0 1

then

A. a + b + c = 3

B. a + b + c = 1
C. a + b + c = 0

D. a + b + c = 2

Answer: C

Watch Video Solution

182.
n n n 1
lim [ + + + … + ] =
n→ ∞ 2 2 2 2
1 + n 4 + n 9 + n 2n

π
A.
2

π
B.
4

C. 1

D. none of these
Answer: B

Watch Video Solution

183. Evaluate
2 2 2
1 2 3 1
lim [ + + + .... . ]
3 3 3
n→ ∞
n3
+ 1 3
n + 2 3
n + 3 2n

1
A. . log 3
3

1
B. . log 2
3

1 1
C. . log.
3 3

D. none of these

Answer: B

Watch Video Solution


2n
1 r
184. lim ∑ equals
n→ ∞ n √n2 + r 2
r=1

A. 1 + √5

B. √5 − 1

C. √2 − 1

D. 1 + √2

Answer: B

Watch Video Solution

p p p p
1 + 2 + 3 + .......... . + n
185. lim
n→ ∞ np + 1

1
A.
p + 1
1
B.
1 − p

1 1
C. −
p 1 − p

1
D.
p + 2

Answer: A

Watch Video Solution

x
dt π
186. The solution for x of the equation ∫ =
2 2
√2 t√t − 1

√3
is: (1) 2 (2) π (3) (4) 2√2
2

√3
A.
2

B. 2√2

C. 2
D. − √2

Answer: D

Watch Video Solution


π x
187. integrate ∫ x
e . sin( + )dx
4 2
0

A. 2π

B. e π

C. 0

D. 2√2

Answer: C

Watch Video Solution


π

188. Evaluate : ∫
2

(2 log sin x − log sin 2x) dx


0

π
A. log 2
2

π
B. − log 2
2

C. π log 2

D. − π log 2

Answer: B

Watch Video Solution

π
π

189. If ∫ , then A is
2

xf(sin x)dx = A∫ f(sin x)dx


0 0
A. 2π

B. π

π
C.
4

D. 0

Answer: B

Watch Video Solution

g(x)
190. The integral ∫ dx vanishes, if
f(x) + f(a − x)
0

A. g(x) is an odd function

B. f(x) = f(a − x)

C. g(x) = − g(a − x)
D. f(a − x) = g(x)

Answer: C

Watch Video Solution

π/4

191. If I
n
= ∫ tan
n
xdx , then
0

1 1 1
, , , ... from
I2 + I4 I3 + I5 I4 + I6

A. an A.P.

B. a G.P.

C. a H.P.

D. none of these

Answer: A
Watch Video Solution

192. The value


2 −2
1 + x 1 − x
∫ (p log( ) + qlog( ) + r)dx
1 − x 1 + x
−2

depends on the value of

A. p

B. q

C. r

D. p and q

Answer: C

Watch Video Solution


n 2 n 3
(∑ r )( ∑ r )
193.
r=1 r=1
lim =
n
n→ ∞ 6
(∑ r )
r=1

A. 1

3
B.
2

5
C.
6

7
D.
12

Answer: D

View Text Solution

π π/4

194. If : ∫ ln(sin x)dx = k , then : ∫ ln(1 + tan x) =


0 0

k
A. −
4
k
B.
4

k
C. −
8

k
D.
8

Answer: C

View Text Solution

√1 + cos x
195. ∫
2

dx
5
π

3 (1 − cos x) 2

5
A.
2

3
B.
2

1
C.
2

2
D.
5
Answer: B

Watch Video Solution

π/2

196. ∫ 2
(sin x. cos
2
x(sin x + cos x))dx =
−π /2

15
A.
4

4
B.
15

5
C.
16

16
D.
5

Answer: B

Watch Video Solution


x
1 π
197. If : ∫ dt = , then : x =
ln 2 √e t − 1 6

A. ln 1

B. ln 2

C. ln 3

D. ln 4

Answer: D

Watch Video Solution

π/2

198. ∫ 2
sin x. cos x. √a . sin
2 2
x + b . cos
2
xdx =
0

2 2
a + ab + b
A.
2(a + b)

2 2
a + ab + b
B.
a + b
2 2
a + ab + b
C.
3(a + b)

D. none of these

Answer: C

Watch Video Solution

199. If
∞ 2
x dx π
∫ =
2 2 2 2 2 2
0
(x + a )(x + b )(x + c ) 2(a + b)(b + c)(c + a)

dx π π
, then value of ∫ is (i) (ii) (iii)
2 2
(x + 4)(x + 9) 60 20
0

π π
(iv)
40 80

π
A.
60

π
B.
20

π
C.
40
π
D.
13

Answer: A

Watch Video Solution

2
2x − 2
200. ∫ dx is equal to
2
0 2x − x

A. 0

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: A

Watch Video Solution


99
e
sin(π. ln x)
201. ∫ dx =
1
x

A. 0

1
B.
π

2
C.
π

3
D.
π

Answer: C

Watch Video Solution

202. Evaluate :
4 4 4 4 3 3 3
1 + 2 + 3 + ... + n 1 + 2 + ... + n
lim − lim
n→ ∞ 5 n→ ∞ 5
n n
1
A.
30

B. 0

1
C.
4

1
D.
5

Answer: D

Watch Video Solution

2
π/2
(sin x + cos x)
203. ∫ dx =
0 √1 + sin 2x

A. 0

B. 1

C. 2
D. 3

Answer: C

Watch Video Solution

8 log(1 + x)
204. The value of ∫ dx is
2
1 + x

π
A. . log 2
8

π
B. . log 2
2

C. log 2

D. π. log 2

Answer: D

Watch Video Solution


205. Find
1 1 1
lim ( + + ... + )
n→ ∞ n + 1 n + 2 6n

A. log 2

B. log 3

C. log 6

D. 0

Answer: C

Watch Video Solution

−1 2
x. sin x
206.
√1 − x 4
6 − π√3
A.
12

4 − 3√3. π
B.
12

π
C. 6 −
6

D. none of these

Answer: A

Watch Video Solution


2n
x sin x
207. ∫ , is equal to
dx, n > 0
2n
sin x + cos 2n x
0

A. π

B. π 2

2
π
C.
2
D. none of these

Answer: B

Watch Video Solution

πx 1
208. If f(x) = A sin( ) + B, f' ( ) = √2 and
2 2
1
2A
∫ f(x)dx = then constants A and B are
π
0

π π
A. ,
2 2

2 3
B. ,
π π

4
C. 0 −
π

4
D. , 0
π

Answer: D
Watch Video Solution

3π / 4
dx
209. ∫ =
π/4
1 + cos x

A. 2

B. − 2

1
C.
2

1
D. −
2

Answer: A

Watch Video Solution

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS (PREVIOUS YEARS (MHT-CET


EXAM QUESTIONS))
1

1. ∫ |x|dx = ?
−1

1
A. −
2

1
B.
2

C. 0

D. 1

Answer: D

Watch Video Solution

2. Evaluate the following :


π/2 4
sin x
∫ dx
4 4
−π /2 sin x + cos x
−π
A.
2

π
B.
4

π
C.
6

π
D.
8

Answer: A

Watch Video Solution

3. ∫ √xdx =
0

A. 0

2
B.
3

3
C.
2
D. 1

Answer: B

Watch Video Solution

10
dx
4. ∫ =
5
(x − 1)(x − 2)

32
A. log( )
27

27
B. log( )
32

2
C. log( )
3

4
D. log( )
9

Answer: A

Watch Video Solution


π/2
sin x − cos x
5. ∫ dx is equal to
0
1 − sin x ⋅ cos x

π
A.
2

π
B.
4

π
C.
6

D. 0

Answer: D

Watch Video Solution

6. If ∫ tan
−1
x dx = p , then the value of
0
1
1 − x
∫ tan
−1
( ) dx is
0
1 + x
π
A. + p
4

π
B. − p
4

C. 1 + p

D. 1 − p

Answer: B

Watch Video Solution

π/2

7. The value of ∫ log(cosec x)dx is


0

π
A. log 2
2

B. π log 2

π
C. − log 2
2
D. 2π log 2

Answer: A

Watch Video Solution

8. Evaluate the following :


3
7
(11 − x)
∫ dx
3
3
4 x + (11 − x)

A. 1

B. 1 / 2

C. 3 / 2

D. 0

Answer: C
Watch Video Solution

π/2 2n − 1
sin x
9. ∫ dx =
−π /2
1 + cos 2n x

π
A.
2

π
B. −
2

C. 0

D. π

Answer: C

Watch Video Solution

10. If ∫ (3x
2
+ 2x + 4)dx = 32 then λ =
−2
A. 1

B. 2

C. 3

D. 4

Answer: B

Watch Video Solution

11. By the define integral as a limit of a sum ∫


x
e dx can
0

be expressed as

h nh
e (e − 1)
A. lim h[ ]
n→ ∞ h
e − 1

h nh
e (e + 1)
B. lim h[ ]
n→ ∞ h
e + 1
nh
e − 1
C. lim
h
e [ ]
n→ ∞ h
e − 1

nh
e + 1
D. lim
h
e [
h
]
n→ ∞
e + 1

Answer: A

Watch Video Solution

12. If
b b
2
3 2
∫ x dx = 0, andI f∫ x dx = , f i n dr e a lv a l u e so fa.
a a
3

find aandb .

A. − 1 and 1

B. 2 and 3

C. 3 and 2

D. 1 and − 1
Answer: A

Watch Video Solution

TEST YOUR GRASP

2
1
1. ∫ dx =
2
1 x − 2x + 2

π
A.
4

B. 0

π
C.
2

π
D.
3

Watch Video Solution


3
1
2. ∫ dx =
2
1
x + x

2
A. log( )
3

log 2
B.
log 3

3
C. log( )
2

D. log 2
3

Watch Video Solution

π/2 π/2

3. Evaluate : (i)∫ cos


3
xdx (ii)∫
4
sin xdx
0 0

2
A.
3
3
B.
4

4
C.
5

5
D.
6

Watch Video Solution

3
e
1
4. ∫ dx =
1 x√1 + log x

A. 1

B. 2

C. 3

D. 4
Watch Video Solution

5. ∫ 3
x √1 − x dx =
2

1
A.
15

22
B.
15

4
C.
15

2
D.
15

Watch Video Solution

6. Let I = ∫ |(x − 1)(x − 2)(x − 3)|dx . The value of


1

−1
I .
A. 0

B. 334

C. 57

D. 1

Watch Video Solution

7. Evaluate the following :


1
5
2
∫ x (1 − x) 2
dx.
0

4
A.
35

8
B.
45

35
C.
4
45
D.
8

Watch Video Solution

8. ∫ log(x + √x
2
+ 1)dx = ?
−1

A. 2 log(1 + √2)

B. 2 log(e + √1 + e 2
)

C. 0

D. e(1 − e)

Watch Video Solution


√8

9. ∫ 2
x √1 + x dx = ?
√3

A. 224

B. 324

C. 432

D. 234

Watch Video Solution

10. ∫ 2
√25 − x dx =

−5

25π
A.
2

B. 25π
C. 50π

D. 75π

Answer: A

Watch Video Solution

2
1
11. ∫ 3
dx =
1 x + x

8
A. log( )
5

5
B. log( )
8

1 8
C. log( )
2 5

1 5
D. log( )
2 8
Watch Video Solution

2a a

12. ∫ f(x)dx − ∫ f(x)dx =


0 0

A. ∫ f(a − x)dx
0

B. ∫ f(a + x)dx
0

C. ∫ f(a − 2x)dx
0

D. 0

Watch Video Solution

13. If f(a + b − x) = f(x), then ∫ xf(x)dx is equal to


a

b
a − b
A. . ∫ f(x)dx
2
a
b
a + b
B. . ∫ f(x)dx
2 a

b
a − b
C. . ∫ f(a − b + x)dx
2 a

D. 0

Watch Video Solution

2
1
14. If f(x) + f(2 − x) = 0 , then ∫ dx =
f (x)
0 1 + 2

A. 2

B. 1

C. f (2)

1
D. f(2)
2
Watch Video Solution

15. If the graph of the function y = f(x) passes through the


3

points (1, 2) and (3, 5), then ∫ f' (x)dx =


1

A. − 1

B. 2

C. − 3

D. 0

Watch Video Solution

π
cos x
16. ∫ 2
dx =
2
0 x + (π − x)
A. 0

B. π

π
C.
2

π
D.
4

Answer: A

Watch Video Solution

a
1 π
17. If ∫ dx = , then a = …….
2
0 1 + 4x 8

π
A.
2

1
B.
2

π
C.
4
D. 1

Watch Video Solution

π/2
1 − sin 2x
18. ∫ √ dx
0
1 + sin 2x

A. log 2

B. log(√2)

C. 2 log 2

D. 4 log 2

Watch Video Solution


1
2x − 1
19. The value of ∫ tan
−1
( )dx is
2
0 1 + x − x

A. 0

π
B.
4

π
C.
2

2
π
D.
4

Answer: A

Watch Video Solution

π/2 π/2

20. If I1 = ∫ x. sin xdx and I2 = ∫ x. cos xdx ,


0 0

then

π
A. I 1
+ I2 =
2
π
B. I
1
= I2
2

C. I
1
+ I2 = 0

D. I
1
= I2

Answer: A

Watch Video Solution

You might also like