Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
78 views8 pages

GST Mock Test - Solution

The document is an educational assessment for Class X on Goods and Services Tax (GST) with various questions related to VAT calculations. It includes problems involving sales tax, discounts, and final consumer prices for different goods. The assessment is divided into sections with varying marks for each question.

Uploaded by

Akash Chaubey
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
78 views8 pages

GST Mock Test - Solution

The document is an educational assessment for Class X on Goods and Services Tax (GST) with various questions related to VAT calculations. It includes problems involving sales tax, discounts, and final consumer prices for different goods. The assessment is divided into sections with varying marks for each question.

Uploaded by

Akash Chaubey
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 8

EDUCATION SPRINT

CLASS- X Total Marks : 30


Time : 40 Minute
GST

Section A

* Answer the following questions. [3 Marks Each] [12]

1. A manufacturing company sells a T.V. to a trader A for ₹ 18000. Trader A sells it to


a trader B at a point of ₹ 750 and trader B sells it to a consumer at a profit of ₹
900. If the rate of sales tax (under VAT) is 10%, find
(i) the amount of tax received by the Government.
(ii) the amount paid by the consumer for the T.V.
Ans. : The sale price of a T.V. to trader A = ₹ 18000
Rate of VAT tax = 10%
∴ Amount of VAT
10
= 18000 × = ₹ 1800
100

he gain of A = ₹750
∴ VAT on gain
750×10
= ₹ = ₹ 75
100

Gain of trader B = ₹900


VAT tax paid
900×10
= = ₹ 90
100

(i) Total tax paid to Govt.


= ₹ (I800 + 75 + 90)
= ₹ 1965
(ii) Amount paid by the consumer to trader B
= ₹ 18000 + 750 + 900 + Tax 1965
= ₹ 21615.
2. A shopkeeper sells an article at the listed price of ₹ 1500 and the rate of VAT is
12% at each stage of the sale. If the shopkeeper pays a VAT of ₹ 36 to the
Government, what was the amount inclusive of tax at which the shopkeeper
purchased the articles from the wholesaler?
Ans. : List price (M.P.) of an article = ₹ 1500

Rate of VAT = 12%


Total VAT
1500 × 12
= ₹

100

= ₹ 180

But VAT paid by the shopkeeper = ₹ 36

Total VAT paid by wholeseller

Page 1
= ₹ 180 - ₹ 36

= ₹ 144

Rate of VAT = 12%


S.P. of the whole seller
144 × 100
=
12

= ₹ 1200

Total amount paid by the wholeseller including VAT


= ₹ 1200 + ₹ 144

= ₹ 1344.

3. A shopkeeper bought a washing machine at a discount of 20% from a wholesaler,


the printed price of the washing machine being Rs. 18,000. The shopkeeper sells
it to a consumer at a discount of 10% on the printed price. If the rate of sales
tax is 8%, find:
(i) the VAT paid by the shopkeeper.
(ii) the total amount that the consumer pays for the washing machine
Ans. : (i) S.P. of washing machine
10
= (1 − ) × ₹ 18000
100

9
= × 18000 = ₹ 16200
100
Sale tax
= 8% of ₹ 16200
8
= × 16200 = ₹ 1296
100

Printed price = 18000 ₹

Price paid by shopkeeper


20
= (1 − ) × ₹ 18000
100

8
= × ₹ 14400 = ₹ 1152
100
(i) VAT paid by shopkeeper
= Tax charged - Tax paid

= ₹ 1296 − ₹ 1152

= ₹ 144

(ii) Price paid by customer


= ₹ 16200 + ₹ 1296

= ₹ 17496.

4. Mukerjee purchased a movie camera for ₹27468. which includes 10% rebate on
the list price and then 9% sales tax (under VAT) on the remaining price. Find the
list price of the movie camera.

Page 2
Ans. : Let list price of the movie camera = x

Rebate = 10%
Price after rebate
100 − 10
= x×
100

90
= x×
100
Sale tax = 9%
Sale price
90 100 + 9
= x×
100 100

90 109
= x×
100 100

981
= x
1000
981
∴ x = ₹ 27468
1000
27468 × 1000
⇒ x =
981

∴ x

= 28 × 100

= ₹ 28000

∴ List price of movie camera = ₹ 28000 .

Section B

* Answer The Following Questions in Brief. [2]

1. A manufacturer sells a washing machine to a wholesaler for ₹ 15000. The


wholesaler sells it to a trader at a profit of ₹ 1200 and the trader sells it to a
consumer at a profit of ₹ 1800. If the rate of VAT is 8%, find :
(i) The amount of VAT received by the State Government on the sale of this
machine from the manufacturer and the wholesaler.
(ii) The amount that the consumer pays for the machine.
Ans. : Total amount under VAT
= ₹ 15000 + ₹ 1200 + ₹ 1800

= ₹ 18000

(i) VAT = 8% of \text { ₹ } 18000


8
= × 18000 = ₹ 1440
100

(ii) Consumer pays for the machine


= ₹ 18000 + ₹ 1440

= ₹ 19440. .

Page 3
* Questions with calculation. [4 Marks Each] [16]

2. A shopkeeper buys a camera at a discount of 20% from the wholesaler, the


printed price of the camera being ₹ 1600 and the rate of sales tax is 6%. The
shopkeeper sells it to the buyer at the printed price and charges sales tax at the
same rate. Find
(i) the price at which the camera can be bought.
(ii) the VAT (Value Added Tax) paid by the shopkeeper.
Ans. : The printed price of the camera (MP) = ₹ 1600

Rate of discount = 20%

∴ Sale price

M P × (100 − D%)
=
100

1600(100 − 20)
=
100

1600 × 80
=
100

= ₹ 1280

Rate of S.T. = 6%
∴ Total S.T.
1280 × 6
= ₹

100

= ₹ 76.80

In second case,
Sale price = 1600 , ₹

Rate of sales tax = 6%


∴ Total S.T.

1600 × 6
= ₹

100

= ₹ 96

(i) Price of camera


= ₹ 1600 + ₹ 96

= ₹ 1696

(ii) VAT paid by the shopkeeper


= ₹ 96 − ₹ 76.80

= ₹ 19.20.

3. A shopkeeper buys an article at a discount of 30% and pays sales tax at the rate
of 6%. The shopkeeper sells the article to a consumer at 10% discount on the list
price and charges sales tax at the’ same rate. If the list price of the article is
₹3000, find the price inclusive of sales tax paid by the shopkeeper.

Page 4
Ans. : List price of an article = ₹ 3000

Rate of discount = 30%


and rate of S.T. = 6%
Total discount
30
= ₹ 3000 × = ₹ 900
100

∴ S.P. of manufactures or
C.P. of the shopkeeper
= ₹ 3000 - \text { ₹ }900

= ₹ 2100

6
S.T. =\text { ₹ } 2100 × = ₹ 126
100
Rebate given to consumer = 10%

and C.P. of the consumer


3000 × (100 − 10)
= ₹

100

3000 × 90
= ₹

100

= ₹ 2700

(i) S.T. paid by shopkeeper = 126 ₹

Total cost pre of the shopkeeper


= ₹ 2100 + 126

= ₹ 2226

(ii) S.T. for consumer


6
= 2700 ×
100

= ₹ 162

∴ Total cost price paid by the consumer


= ₹ 2700 + ₹ 162

= ₹ 2862

(iii) VAT paid by the shopkeeper


= ₹ 162 − ₹ 126

= ₹ 36.

4. A manufacturer listed the price of his goods at ₹ 160 per article. He allowed a
discount of 25% to a wholesaler who in his turn allowed a discount of 20% on
the listed price to a retailer. The rate of sales tax on the goods is 10%. If the
retailer sells one article to a consumer at a discount of 5% on the listed price,
then find
(i) the VAT paid by the wholesaler.
(ii) the VAT paid by the retailer.
(iii) the VAT received by the Government.

Page 5
Ans. : List price (M P ) of the goods = ₹ 160 per article
Rate of discount = 25%
S.P.
M P × (100 − D%)
=
100

160(100 − 25)
= ₹

100

160 × 75
= ₹

100

= ₹ 120

Rate of VAT = 10%

∴ Total VAT

120 × 10
= ₹

100

= ₹ 12

Now S.P. of wholesaler = ₹ 160

Rate of discount = 20%

∴ Net S.P.

160 × (100 − 20)


= ₹

100

160 × 80
= ₹

100

= ₹ 128

Rate of VAT = 10%

∴ Total VAT
128×10
= ₹
100

= ₹ 12.80

Total S.P.
= ₹ 128 + ₹ 12.80

= ₹ 140.8

Now S.P. of the retailer = ₹ 160

Net S.P.
160 × (100 − 5)
= ₹

100

160 × 95
= ₹

100

= ₹ 152

VAT at the rate of 10%

152 × 10
= ₹

100

= ₹ 15.20

(i) VAT paid by the wholesaler

Page 6
= ₹ 12.80 − ₹ 12

= ₹ 0.80

(ii) VAT paid by the retailer


= 15.20 − 12.80

= ₹ 2.40

(iii) Total VAT paid to the Govt.


= ₹ 15.20.

5. A retailer buys an article at a discount of 15% on the printed price from a


wholesaler. He marks up the price by 10%. Due to competition in the market, he
allows a discount of 5% to a buyer. If the buyer pays ₹451.44 for the article
inclusive of sales tax (under VAT) at 8%, find :
(i) the printed price of the article
(ii) the profit percentage of the retailer.
Ans. : (i) Let the printed price of the article = ₹100
Then, retailer’s cost price
= ₹100-₹15 = ₹85
Now, marked price for the retailer
= ₹100 + ₹10 = ₹110
Rate of discount allowed = 5%
∴ Sale price
110 × (100 − 5)
= ₹

100

110 × 95
= ₹

100

1045
= ₹

10
∴ Sale price including sales tax
1045 100 + 8
= ₹ ×
10 100

1045 × 108
= ₹

1000

Now, if the buyers pays ₹


1045×108

1000

then printed price = ₹ 100

and if buyer pays ₹ 451.44 , then printed price


100 × 451.44 × 1000
= ₹

1045 × 105

100 × 45144 × 1000


=
100 × 1045 × 108

= ₹ 400

∴ Printed price = 400 ₹

(ii) Now, gain of the retailer


= S.P. − C.P.

Page 7
1045 85
= ₹ −
10 1
1045−850
=
10
195
= ₹
10

∴ Gain percent
Total gain ×100
=
C.P.
195×100
=
10×85
390
=
17
16
= 22 %
17

----- -----

Page 8

You might also like