3/17/25, 6:39 PM about:blank
© Oxford University Press 2025
NEW GUIDED MATHEMATICS REVISED EDITION COURSEBOOK 4
ttt
455
Teacher's Copy
Marks: 74
General Instructions: READ THESE INSTRUCTIONS FIRST
If you have been given an Answer Booklet, follow the instructions on the front cover of the Booklet. Write
your name, class, section and roll number clearly on your answer sheet. Answer all the questions. Read each
question carefully before answering it.
Fill in the blanks (24 X 1 = 24)
1) Fill in the blanks
(a) 3 weeks = ___________ days
(b) 4 years = ___________ months
(c) 8 days = ___________ hours
(d) In a clock, 1 full circle of the hour hand = ___________ hours
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 21 days (b) 48 months (c) 192 hours (d) 12 hours
2) Put a tick mark (✓) in the correct box
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 5:15 (b) 5:30 (c) 2:45 (d) 7:15 (e) 11:45
3) Write the time as shown on the clocks
about:blank 1/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 4:15 (b) 7:30 (c) 9:00 (d) 3:00
4) Fill in the blanks using the 24-hour clock
(a) 1:20 a.m. = ______ hours
(b) 3:15 p.m. = ______ hours
(c) 5:46 a.m. = ______ hours
(d) 6:38 p.m. = ______ hours
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 0120 hours (b) 1515 hours (c) 0546 hours (d) 1838 hours
5) Write the time using the 24-hour clock
(a) 6 a.m. = ______
(b) 10 p.m. = _________
(c) 11:30 a.m. = ________
(d) 12:30 p.m. = ____
(e) 3:45 a.m. = _______
(f) 12 midnight = _______
(g) 4:30 a.m. = ______
(h) 7:50 p.m. = ________
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 0600 hours (b) 2200 hours (c) 1130 hours (d) 1230 hours (e) 0345 hours (f) 0000 hours (g) 0430 hours
(h) 1950 hours
6) Write the time using the 12-hour clock
(a) 1600 hours =_____
(b) 1430 hours =_____
(c) 1245 hours = ______
(d) 0045 hours = _____
about:blank 2/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
(e) 1220 hours = _____
(f) 2008 hours = ______
(g) 1351 hours = _____
(h) 1540 hours = _____
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 4:00 p.m. (b) 2:30 p.m. (c) 12:45 p.m. (d) 12:45 a.m. (e) 12:20 p.m. (f) 8:08 p.m. (g) 1:51 p.m. (h) 3:40
p.m.
7) Using a.m. or p.m. write at what time you:
(a) wake up in the morning____
(b) have your breakfast _____
(c) go to school ____
(d) have lunch at school___
(e) have your evening snack ___
(f) go out to play in the evening ____
(g) have your dinner ____
(h) go to bed___
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 6:00 a.m. (b) 7:00 a.m. (c) 7:30 a.m. (d) 12:30 p.m. (e) 4:30 p.m. (f) 5:30 p.m. (g) 8:00 p.m. (h) 9:00
p.m.
8) Add the following
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 9 h (b) 51 min (c) 21 h (d) 6 h 55 min
about:blank 3/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
9) Subtract the following
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 3 h (b) 36 min (c) 2 h 21 min (d) 4 h 12 min
10) Convert into days
(a) 4 weeks =______
(b) 7 fortnights =______
(c) 3 months = _____
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 28 days (b) 98 days (c) 90 days
11) Convert into hours
(a) 3 days =_____
(b) 4 days 5 h = _____
(c) 2 days 14 h =_____
(d) 5 days = _____
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 72 h (b) 101 h (c) 62 h (d) 120 h
12) Convert into minutes
(a) 3 h =_____
(b) 5 h 40 min = _____
(c) 1 h 39 min =_____
(d) 6 h = _____
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 180 min (b) 340 min (c) 99 min (d) 360 min
about:blank 4/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
13) Convert into seconds
(a) 3 min = _____
(b) 10 min =_____
(c) 7 min 25 s =_____
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 180 s (b) 600 s (c) 445 s
14) Fill in the boxes with the time in a.m. or p.m
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 8 a.m. (b) 5 p.m. (c) 3 p.m. (d) 4 a.m. (e) 6:40 a.m. (f) 7 : 59 p.m. (g) 6 a.m. (h) 6 p.m.
15) Give the time:
(a) 1 hour before 10:45 a.m. .............
(b) 1 hour after 10 p.m. .............
(c) 1 hour before 9:15 p.m. .............
(d) 2 hours after 11:30 a.m. .............
(e) 2 hours before 1:00 p.m. .............
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 9.45 a.m.
(b) 11:00 p.m.
(c) 8.15 p.m.
(d) 1.30 p.m.
(e) 11:00 a.m.
about:blank 5/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
16) Is it daylight or darkness at
(a) 2:40 p.m. ........................
(b) 2:30 a.m. ........................
(c) 11:40 p.m. ........................
(d) 5:00 p.m. ........................
(e) 8:30 a.m. ........................
Correct Answer:
Answer(s):
(a) Daylight
(b) Darkness
(c) Darkness
(d) Daylight
(e) Daylight
17) Fill in the blanks:
(a) 1 hour = _________ minutes
(b) The minute hand takes _________ to go around the clock once
(c) The hour hand takes _________ to go around the clock once
(d) 1 day = _________ hours
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 60 minutes (b) one hour (c) 12 hours (d) 24 hours
18) Fill in the blanks:
(a) A minute is a ................ period of time
(b) An hour is a ................ period of time
Correct Answer:
Answer(s):
(a) shorter (b) longer
19) Convert the following in 24-hour format
(a) 2:00 a.m. is same as _________
(b) 5:00 p.m. is same as ________
(c) 3:35 p.m. is same as ________
(d) 8:40 a.m. is same as _______
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 2:00 (b) 17:00 (c) 15:35 (d) 8:40
about:blank 6/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
20) Convert the following 24-hour format in 12-hour format
(a) 14:50 hours is same as _________
(b) 13:25 hours is same as _________
(c) 17:40 hours is same as _________
(d) 22:20 hours is same as _________
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 2:50 p.m. (b) 1:25 p.m. (c) 5:40 p.m. (d) 10:20 p.m.
21) Is it daylight or darkness?
(a) 02:10 hours: _________
(b) 07:45 hours: _________
(c) 10:15 hours: _________
(d) 20:30 hours: _________
Correct Answer:
Answer(s):
(a) darkness (b) daylight (c) daylight (d) darkness
22) Fill in the blanks
(a) 720 seconds = ______minutes
(b) 3 hours 10 minutes = _______ minutes
(c) 1080 minutes = _________ hours
(d) 4 minutes 15 seconds = _________ seconds
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 12 minutes (b) 190 minutes (c) 18 hours (d) 255 seconds
23) Fill in the blanks
(a) 12 minutes = _______ seconds
(b) 6 minutes = _______ seconds
(c) 10 minutes 2 seconds= _______ seconds
(d) 8 minutes 20 seconds = _______ seconds
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 720 seconds
(b) 360 seconds
(c) 602 seconds
(d) 500 seconds
about:blank 7/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
24) Fill in the blanks
(a) 950 seconds = _______ minutes _______ seconds
(b) 1260 seconds = _______ minutes _______ seconds
(c) 2800 seconds = _______ minutes _______ seconds
(d) 86 seconds = _______ minutes _______ seconds
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 15 minutes 50 seconds
(b) 21 minutes 0 seconds
(c) 46 minutes 40 seconds
(d) 1 minute 26 seconds
Solve (27 X 1 = 27)
1) Multiply the following
(a) 3 h 10 min by 3
(b) 4 h 13 min by 2
(c) 3 h 02 min by 2
(d) 1 h 10 min by 3
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 9 h 30 min (b) 8 h 26 min (c) 6 h 04 min (d) 3 h 30 min
2) Rajni watched television for 1 h 15 min on Saturday and for 2 h 20 min on Sunday. For how long did
she watch television?
Correct Answer:
Answer(s):
3 h 35 min
3) A villager travelled for 24 min by bus and then walked for 15 min to reach the railway station. How
long did he travel to reach the railway station?
Correct Answer:
Answer(s):
39 min
about:blank 8/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
4) Arjun plays cricket for 12 h and then goes for a 25 min swim. How many minutes does he spend on
both the activities?
Correct Answer:
Answer(s):
55 min
5) Write the time using the 24-hour clock
(a) 9:00 a.m
(b) 6:15 p.m
(c) 7:35 a.m
(d) 6:50 p.m
(e) 8:10 a.m
(f) 9:10 a.m
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 0900 hours (b) 1815 hours (c) 0735 hours (d) 1850 hours (e) 0810 hours (f) 0910 hours
6) Write the time using the 12-hour clock
(a) 0540 hours
(b) 1315 hours
(c) 1720 hours
(d) 0120 hours
(e) 0000 hours
(f) 1200 hours
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 5:40 a.m. (b) 1:15 p.m. (c) 5:20 p.m. (d) 1:20 a.m. (e) 12:00 midnight (f) 12:00 noon
7) Convert into days
(a) 3 weeks
(b) 2 months
(c) 8 weeks 4 days
(d) 2 months 12 days
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 21 days (b) 60 days (c) 60 days (d) 72 days
about:blank 9/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
8) Convert into hours
(a) 5 days
(b) 7 days
(c) 10 days
(d) 6 days 16 h
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 120 h (b) 168 h (c) 240 h (d) 160 h
9) Convert into minutes
(a) 7 h
(b) 24 h
(c) 82 h
(d) 95 h
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 420 min (b) 1440 min (c) 4920 min (d) 5700 min
10) Convert into seconds
(a) 8 min
(b) 30 min
(c) 2 min 53 s
(d) 9 min 9 s
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 480 s (b) 1800 s (c) 173 s (d) 549 s
11) Add the following
(a) 3 h 28 min and 2 h 31 min
(b) 6 h 9 min and 1 h 12 min
(c) 4 h 43 min and 2 h 10 min
(d) 12 h 39 min and 1 h 11 min
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 5 h 59 min (b) 7 h 21 min (c) 6 h 53 min (d) 13 h 50 min
about:blank 10/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
12) Convert the following into the required units
(a) 5 years 3 months into months
(b) 3 weeks 4 days into days
(c) 2 days 3 hours into hours
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 63 months (b) 25 days (c) 51 hours
13) (a) Mr. Rao put the cake into the oven at 10:45 a.m. and took it out at 11:55 a.m. How long was the
cake in the oven?
(b) Harpreet started studying at 6:15 p.m. She finished studying at 8:00 p.m. How long did she study?
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 1 hr 10 minutes
(b) 1 hr 45 minutes
14) (a) Akhil's school day was 2 hours 25 minutes before the lunch break and 2 hours 15 minutes after the
lunch break. How long was his school day?
(b) In a week, Alisha spends 3 hours 45 minutes doing maths and 2 hours 30 minutes doing science. How
much longer does she spend on maths than science in a week?
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 4 hrs 40 minutes
(b) 1 hr 15 minutes
15) Tara's little sister started her dinner at 8:05p.m. and finished at 8:45p.m. How long did she take to
have her dinner?
Correct Answer:
Answer(s):
40 minutes
16) Solve
about:blank 11/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 4 hours 51 minutes
(b) 2 hours 45 minutes
(c) 7 years 5 months
(d) 3 minutes 32 seconds
17) Convert the following into minutes
(a) 4 hours
(b) 12 hours
(c) 5 hours 10 minutes
(d) 10 hours 10 minutes
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 240 minutes (b) 720 minutes (c) 310 minutes (d) 610 minutes
18) Convert the following into hours
(a) 550 minutes
(b) 4500 minutes
(c) 6000 minutes
(d) 890 minutes
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 9 hours 10 minutes
(b) 75 hours
(c) 100 hours
(d) 14 hours 50 minutes
19) Seema spent 50 minutes reading a book on Saturday and 45 minutes reading on Sunday. How much
time did Seema spend reading the book on both days?
Correct Answer:
Answer(s):
95 minutes or 1 hr 35 minutes
about:blank 12/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
20) Sunny drove for 2 hours 22 minutes in the morning and for 3 hours 5 minutes in the evening. How
many hours did Sunny drive in all?
Correct Answer:
Answer(s):
5 hours 27 minutes
21) Sanjana is 5 years 6 months old and Ajay is 8 years 2 months old. How many years is Ajay elder than
Sanjana?
Correct Answer:
Answer(s):
2 years 8 months
22) Sanjay works in the Sales department of a company. He goes for field work from 12:00 p.m. to 4:30
p.m. daily. How many hours of the day does Sanjay spend doing field work?
Correct Answer:
Answer(s):
4 hours 30 minutes
23) Bobby boards a bus at 11:00 a.m. and gets off at 3:15 p.m. What is the duration of Bobby's journey?
Correct Answer:
Answer(s):
4 hours 15 minutes
24) Sikha goes on a holiday on 2nd August and joins her office on 28th August. How long was her
holiday?
Correct Answer:
Answer(s):
26 days
25) Kapil starts his cricket training on 3rd July. He continues his training for 45 days. What will be the
last day of his training?
about:blank 13/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
Correct Answer:
Answer(s):
16th August
26) Rewrite these sentences using the 24-hour clock
(a) Rohan returns from school at 2:30 p.m everyday
(b) Sujatha wakes up at 6:00 a.m. every morning
(c) Rishabh sleeps at 10:30 p.m. every night
(d) Reena goes to play at 5:30 p.m. everyday
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 14:30 hours (b) 6:00 hours (c) 22:30 hours (d) 17:30 hours
27) (a) Find the difference in time between 2:25 a.m. and 4:35 a.m
(b) Find the difference in time between 5:05 p.m. and 2:05 a.m
(c) Find the difference in days between July 28 and November 24.
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 2 hours 10 minutes
(b) 9 hours
(c) 118 days
Simplify (11 X 1 = 11)
1) Divide the following
(a) 4 h 08 min by 2
(b) 9 h 36 min by 3
(c) 12 h 02 min by 2
(d) 5 h 10 min by 5
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 2 h 04 min (b) 3 h 12 min (c) 6 h 01 min (d) 1 h 02 min
2) Amit starts his study at 7 p.m. and stops at 9:30 p.m. every day. How long does he study every day?
Correct Answer:
Answer(s):
2 h 30 min
about:blank 14/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
3) The theatre started at 6:15 p.m. and went on for 1 h and 45 minutes. At what time did the theatre end?
Correct Answer:
Answer(s):
8 p.m.
4) The doctor's conference started at 9:15 a.m. and ended in the evening at 6:20 p.m. What was the
duration of the conference?
Correct Answer:
Answer(s):
9 h 5 min
5) Subtract the following
(a) 2 h from 12 h
(b) 4 h 10 min from 6 h 30 min
(c) 7 h 25 min from 10 h 45 min
(d) 6 h from 8 h 30 min
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 10 h (b) 2 h 20 min (c) 3 h 20 min (d) 2 h 30 min
6) Neha studies 1 h 15 min in the morning and 2 h 30 min in the evening every day. How long does she
study everyday?
Correct Answer:
Answer(s):
3 h 45 min
7) The football match started at quarter past 2 and ended at quarter to 4. What was the duration of the
football match?
Correct Answer:
about:blank 15/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
Answer(s):
1 h 30 min
8) A movie began at 3:15 p.m. and finished at 6:35 p.m. What was the duration of the movie?
Correct Answer:
Answer(s):
3 h 20 min
9) A train leaves New Delhi at 5:15 p.m. and reaches Agra at 10:45 p.m. on the same day
How long does it take to reach Agra?
Correct Answer:
Answer(s):
5 h 30 min
10) Saurav leaves his home at 8:30 a.m. If it takes him 25 minutes to reach his school, at what time does
he reach school?
Correct Answer:
Answer(s):
8:55 a.m.
11) Suresh goes to sleep at 10:30 p.m. and sleeps for 7 h 45 min. At what time does Suresh wake up?
Correct Answer:
Answer(s):
6:15 a.m.
Diagram-based (9 X 1 = 9)
1) Read the time shown on the clock and write them in two ways. One has been done for you
about:blank 16/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
Correct Answer:
Answer(s):
(b) 9:15 or quarter past 9 (c) 3:45 or quarter to 4 (d) 7:00 or 7 o'clock
2) Read the exact time shown on the clocks and write them. One has been done for you
Correct Answer:
Answer(s):
(b) 1:55:45 (c) 10:20:10 (d) 7:25:45
3) Look at the two clocks. Tell how long has it been from the time shown on the left clock to the time
shown now in the right clock. One has been done for you
1.
2.
3.
about:blank 17/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
4.
5.
Correct Answer:
Answer(s):
2. 1:00 (1 hour) 3. 3:00 (3 hours ) 4. 1:00 (1 hour) 5. :15 ( 15 minutes)
4) How many minutes past the hour is it?
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 20 minutes past 6 (b) 30 minutes past 6 (c) 35 minutes past 6
(d) 35 minutes past 12 (e) 50 minutes past 1 (f) 20 minutes past 8
(g) 55 minutes past 6
5) How many minutes to the hour is it?
about:blank 18/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 20 minutes to 4 (b) 10 minutes to 2 (c) 5 minutes to 5
(d) 25 minutes to 1 (e) 10 minutes to 5 (f) 50 minutes to 9
(g) 40 minutes to 9 (h) 25 minutes to 9
6) Show the time on each clock:
Correct Answer:
Answer(s):
Answer(s):
about:blank 19/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
7) Write the time shown on the clocks:
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 10 minutes to 4 (b) 5 minutes to 2 (c) 40 minutes to 11 (d) 35 minutes to 8
8) Write the time:
Correct Answer:
Answer(s):
(a) 20 minutes to 3
(b) 10 minutes past 6
(c) 25 minutes past 1
9) Match the picture with the given time
about:blank 20/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
Correct Answer:
Answer(s):
(a) -> 2
(b) -> 3
(c) -> 1
Colour/Draw (3 X 1 = 3)
1) Draw the minute hand and the hour hand on the clocks to show the time
(a) 5:30 (b) 10:45 (c) 8:15 (d) 6:30
Correct Answer:
Answer(s):
Answer(s):
2) Draw the hour and the minute hands to show the time. One has been done for you
about:blank 21/22
3/17/25, 6:39 PM about:blank
Correct Answer:
Answer(s):
Answer(s):
3) Draw the hour and the minute hands to show the time
Correct Answer:
Answer(s):
Answer(s):
about:blank 22/22