Economics
Chapter 1 . Development
Pre Test
Learning Objectives:
Key Concepts:
Development
1. Development is generally defined as growth. Some important goals are seeking more
income, equal treatment, freedom, security, and respect from others.
2. Per capita Income = Total National Income/Total Population
• For comparing countries, their Income is considered to be one of the most important
attributes.
3. National development refers to a nation's ability to improve the lives of its citizens.
Measures of improvement may be material, such as the availability of healthcare.
4. Sustainable Development is the process of economic development that aims to
maintain the quality of life of both present and future generations without harming
natural resources and the environment.
Question and Answers:
1. The development of a country can generally be determined by
a. its per capita income
b. its average literacy level
c. health status of its people
d. all of the above
Answer: d. all of the above
2. Which of the following neighboring countries has better performance in terms of human
development than India?
a. Bangladesh
b. Sri Lanka
c. Nepal
d. Pakistan
Answer: b. Sri Lanka
3. Assume there are four families in a country. The average per capita income of these families is
Rs. 5000. If the income of three families is Rs. 4,000, Rs. 7,000 and Rs. 3,000, respectively, what is
the income of the fourth family?
a. Rs. 7,500
b. Rs. 3,000
c. Rs. 2,000
d. Rs. 6,000
Answer: d. Rs. 6,000
(4000+7000+3000+x) ÷ 4 = 5000
14000+x = 5000 × 4
x = 20000-14000
x = 6000
4. What is the main criterion used by the World Bank in classifying different countries? What are
the limitations of this criterion, if any?
Answer: The World Bank uses the per capita income to classify different countries. The per capita
income is calculated by dividing the total income of the country by the population of the country. For the
year 2017, the countries with a per capita income of USD 12,056 were declared rich countries, and the
countries with per capita income of USD 955 or less are called low-income countries.
The limitations of the criterion are
1. Other important factors, including literacy rate, infant mortality rate, and healthcare, are ignored
while classifying the countries.
2. Information about the unequal distribution of income is not mentioned by the World Bank
3. The economy of the country cannot determine the development of the country.
5. In what respects is the criterion used by the UNDP for measuring development different from the
one used by the World Bank?
Answer: The criterion used by UNDP is different from the one used by the World Bank because UNDP
compares countries based on the educational level of the people, their health status and per capita income.
This is in contrast with the method used by the World Bank because it only calculates the per capita
income for measuring development.
Application level Qeustion
6. Why do we use averages? Are there any limitations to their use? Illustrate with your examples
related to development.
Answer: Different countries have different populations, so calculating the average helps in getting an
estimated answer that can be used to compare different things at different levels. There are limitations in
calculating averages because we cannot know the difference in the income of the people and the unfair
distribution of income in a country or state.
For example, if we calculate the per capita income of two countries, A and B, with 5 people each, the
salary of five people in country A is Rs.23,000, Rs.22,000, Rs.23,500, Rs.28,000 and Rs.25,000, and the
income of people living in country B is Rs.1,50,000, Rs. 22,000, Rs.50,000, Rs.4,000, Rs.2,500. The
average income of country A will be Rs.24,300, and that of country B will be Rs.45,700. This proves that
the average of country B is higher than that of country A, and yet there is a disparity in the income
distribution between country B, and the income is evenly distributed in country A.
7. Kerala, with a lower per capita income, has a better human development ranking than Haryana.
Hence, per capita income is not a useful criterion at all and should not be used to compare states.
Do you agree? Discuss.
Answer: Kerala, with a lower per capita income, has a better human development ranking than Haryana.
Hence, per capita income is not a useful criterion at all and should not be used to compare states. This is
true because the literacy rate, infant mortality rate, healthcare facilities, etc., are better in Kerala in
comparison to Haryana. The per capita income is only calculated by calculating the average income of the
state, irrespective of any other factor.
8. Find out the present sources of energy that are used by the people in India. What could be the
other possibilities fifty years from now?
Answer: The present sources of energy used by people in India include firewood, coal, petroleum, crude
oil, and natural gas. The other possibility fifty years from now can be using solar energy and wind energy
as sources of various energy forms. This is because the current usage of energy sources may result in the
loss of natural resources for future generations.
9. Why is the issue of sustainability important for development?
Answer: Sustainable development refers to using natural resources in a manner that they can be used by
the present and future generations. The issue of sustainability is important for development because if
natural resources are not used carefully, they may not be available for future generations. The depletion of
resources of a country may ultimately result in a lack of development of the country.
HOTS Question
10. “The Earth has enough resources to meet the needs of all but not enough to satisfy the greed of
even one person.” How is this statement relevant to the discussion of development? Discuss.
Answer: Development does not just depend on the economic factors of a country but is also dependent on
resources that are available for the people of a country to use. The statement, “The Earth has enough
resources to meet the needs of all but not enough to satisfy the greed of even one person”, is completely
relevant in terms of the development of a country because natural resources are non-renewable resources.
It is the responsibility of the people to use them to meet their needs and not to satisfy their greed. If
natural resources are not used wisely now, future generations may not be able to use them for their needs,
which will result in the downfall of the development of a country.
11. List a few examples of environmental degradation that you may have observed around you.
Answer: A few examples of environmental degradation that we can observe around us are
1. Pollution caused by vehicles and the excess use of fuels in vehicles
2. Industrial waste collected in residential areas and discarded into water bodies
3. Deforestation
4. Mining
5. Soil erosion
The increased pollution in the environment has resulted in global warming, the melting of glaciers, and
worsening atmospheric conditions.
12. For each of the items given in Table 1.6, find out which country is at the top and which is at the
bottom.
Answer: As per table 1.6, Sri Lanka tops in all four categories. It has the highest Gross National Income,
Life Expectancy at birth, mean years of schooling of people aged 25 and above and HDI rank in the
world. Nepal has the lowest Gross National Income among the given countries. Pakistan has the least Life
Expectancy at birth and ranks the lowest HDI rank in the world among the given countries. The mean
years of schooling of people aged 25 and above are the lowest for Myanmar and Nepal.
13. The following table shows the proportion of adults (aged 15-49 years) whose BMI is below
normal (BMI <18.5 kg/m2) in India. It is based on a survey of various states for the year 2015-16.
Look at the table and answer the following questions.
State Male Female
Kerala 8.5 10
Karnataka 17 21
Madhya Pradesh 28 28
All States 20 23
a. Compare the nutritional level of people in Kerala and Madhya Pradesh.
Answer: The nutritional level of people in Kerala is higher than the nutritional level of people in Madhya
Pradesh.
a. Can you guess why around one-fifth of people in the country are undernourished even
though it is argued that there is enough food in the country? Describe in your own words.
Answer: One-fifth of the population in the country is undernourished even though it is argued that there
is enough food in the country because of the following reasons:
1. The disparity in the distribution of food grains by the Public Distribution System (PDS).
2. Nutritious food cannot be afforded by the poor population in the country.
3. Educational backwardness of people results in unemployment because people cannot afford the
basic necessity of food.
4. There is no proper distribution of ration at the fixed-price stores.
UAE Integration
UAE’s Economic Contributions to Global Development
Foreign Aid and Investment
* The UAE as one of the world's largest donors of foreign aid relative to its Gross National Income (GNI)
* Establishment of the Abu Dhabi Fund for Development (ADFD) in 1971 to assist developing countries
Global Trade and Logistics
* Development of Jebel Ali Port, one of the world's largest man-made harbors
* Dubai's role as a global trade hub, connecting East and West
Financial Services
* Dubai International Financial Centre (DIFC) as a major global financial hub
* UAE's role in Islamic finance, promoting alternative financial models globally
Exit Slip
For Further reference