PROBABILITY DISTRIBUTIONS NORMIAL DISTRIBUTION
EXERCISE – 5.1
STANDARD NORMAL DISTRIBUTION
1. If Z ~ N 0,1 . Find
(a) PZ 0.87 (b) PZ 1.42
(c) PZ 0.82 (d ) PZ 2.58
(e) PZ 0.65 ( f ) PZ 1.32
( g ) PZ 1.43 (h) PZ 2.37
(Ans : 0.8078, 0.9222, 0.2061, 0.0049 , 0.2578, 0.0934, 0.9236, 0.99`11)
2. If Z ~ N 0,1 . Find
(a) P1.12 Z 1.43 (b) P1.46 Z 2.97
(c) P 0.98 Z 0.16 (d ) P 1.76 Z 0.25
(e) P 0.20 Z 1.56 ( f ) P 2.46 Z 1.74
( g ) P Z 1.78 (h) P Z 0.75
(Ans : 0.0550, 0.0707, 0.2729, 0.3621, 0.5199, 0.9521, 0.9249, 0.4533 )
3. If Z ~ N 0,1 . Find the probabilities represented by the shaded areas
(a) (b) (c)
(d) (e) (f)
(Ans : 0.9032, 0.0668, 0.0228, 0.9893, 0.6430, 0.4878 )
4. If Z ~ N 0,1 . Find
(Ans : 0.2703, 0.8528, 0.1056, 0.9599 )
5. If Z ~ N 0,1 . Find
(Ans : 0.4989, 0.9071, 0.015, 0.0075 )
PREPARED BY HAZBER SAMSON M.PHIL MATHEMATICS, STATISTICS AND ECONOMICS
PROBABILITY DISTRIBUTIONS NORMIAL DISTRIBUTION
For Exercises 6 through 25, Find the area under the standard normal distribution curve.
PREPARED BY HAZBER SAMSON M.PHIL MATHEMATICS, STATISTICS AND ECONOMICS
PROBABILITY DISTRIBUTIONS NORMIAL DISTRIBUTION
EXERCISE – 5.2
GENERAL NORMAL DISTRIBUTION
1. If the random variable x is normally distributed with mean 174 and standard
deviation 20 . Find the indicated probability
(a) P X 180 (b) P X 160
(c) P X 185 (d ) P X 170
(e) P170 X 195 ( f ) P155 X 172
(Ans : 0.8078, 0.9222, 0.2061, 0.0049 , 0.2578, 0.0934)
2. The random variable X is normally distributed such that X ~ N 50, 20 . Find
(a) P X 60.3
(b) P X 59.8
(c) P45 X 60
(Ans : 0.0106, 0.9857 , _______ )
3. The random variable X is normally distributed such that X ~ N 8,12 . Find
(a) P X 9.8
(b) P X 8.2
(c) P 7 X 0.5
( Ans : 0.3015, 0.5231,0.3792 )
4. The random variable X is normally distributed such that X ~ N 100, 81 . Find
(a) P X 100 18
(b) P X 100 5
(c) P12 X 100 15
(Ans : 0.9544, 0.5784 ,0.0435 )
5. Assume the variable x is normally distributed. Find the probability of the shaded
region of the graph.
(a) (b)
(Ans : 0.9544, 0.5784 ,0.0435 )
PREPARED BY HAZBER SAMSON M.PHIL MATHEMATICS, STATISTICS AND ECONOMICS