Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
18 views3 pages

Chapter 3 - CPP 1

The document contains a series of physics problems related to electricity and magnetism, including calculations of current, drift velocity, resistance, and temperature effects on resistance. It provides answers to each problem, such as the equivalent current in a hydrogen atom and the drift velocity of conduction electrons in a copper wire. Additionally, it discusses the behavior of resistors and cells in various configurations.

Uploaded by

umasan1971
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
18 views3 pages

Chapter 3 - CPP 1

The document contains a series of physics problems related to electricity and magnetism, including calculations of current, drift velocity, resistance, and temperature effects on resistance. It provides answers to each problem, such as the equivalent current in a hydrogen atom and the drift velocity of conduction electrons in a copper wire. Additionally, it discusses the behavior of resistors and cells in various configurations.

Uploaded by

umasan1971
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 3

©PJ

CPP-1

1. In hydrogen atom, electron revolves around the nucleus along a path of radius 0.51 Å making
6.8 × 1015 revolutions per second. Calculate the equivalent current. Given charge on electron
= 1.6 × 10–19 C.
Ans: 1.088*10-3 A

2. A copper wire of area of X-section 1 mm2 is carrying a current of 10A. If the number density
of conduction electrons is 1028m–3, find the drift velocity of the conduction electrons.
Ans: 6.25*10-3 m/s

3. A potential difference of 5V is applied across a conductor of length 0.1 m. If drift velocity of


electrons is 2.5 × 10–4 ms–1, calculate the electron mobility.
Ans: 5*10-6 m2V-1s-1

4. If 10m long manganin wire, 0.13cm in diameter has a resistance of 3.4 ohms, find the
resistivity of the material. What is the conductivity of the material?
Ans: 45*10-8 Ωm, 2.2*106 Sm-1

5. A length of wire has a resistance of 4.5 ohms. Find the resistance of another wire of the same
material three times as long and twice the cross-sectional area.
Ans: 6.75 Ω

6. A copper wire of diameter 1 cm has a resistance of 0.15Ω. It is drawn under pressure so that
its diameter is reduced to 50%. What is the new resistance of the wire?
Ans: 2.4 Ω

7. The resistance of a coil is 135 Ω at 15°C. If current is passed through it, its resistance becomes
155 Ω. What is the rise in temperature? Given that temperature co-efficient of resistance of
coil material is 4.28 × 10–3/°C.
Ans: 37 Ω

8. Determine the equivalent resistance between terminals A and B of the network shown in Fig.

Ans: 8 Ω
©PJ

9. A uniform wire of resistance R is shaped into a regular polygon of n sides where n is even.
Find the equivalent resistance between (i) opposite corners of the polygon, (ii) adjacent
corners of the polygon.
𝑅 (𝑛−1)𝑅
Ans: ,
4 𝑛2

10. Calculate the current in the 3Ω resistor shown in Fig.

Ans: 2.5 A

11. When a current of 0.5 A is drawn from a battery, then p.d. between its terminals is 19 V and
when a current of 2 A is drawn, then p.d. across terminals drops to 16 V. Determine the e.m.f.
and internal resistance of the battery.
Ans: 20 V, 2 Ω

12. Two identical cells, whether joined together in series or in parallel give the same current
when connected to an external resistance of 1 Ω. Find the internal resistance of each cell.
Ans: 1 Ω

13. Two wires of equal length, one of copper and the other of manganin, have the same resistance.
Which wire is thicker?
Ans: Since the resistivity of copper is less than the resistivity of manganin, the area of
X-section of manganin wire will be more than the area of X-section of copper wire. Hence,
manganin wire will be thicker.

14. A cell of e.m.f. E and internal resistance r is connected across a variable external resistance R.
Plot graphs to show the variation of (i) E with R, (ii) Terminal voltage of the cell V with R, (iii)
V with I.
Ans:
©PJ
15. Two cells of same e.m.f. E but of different internal resistances r1 and r2 are connected in series
with an external resistance R. The potential drop across the first cell is found to be zero. What
is the value of R?
Ans:𝑅 = 𝑟1 − 𝑟2

16. A resistor of 24 Ω resistance is bent in the form of a circle as shown in Fig. What is the effective
resistance between points A and B?

10
Ans: Ω
3

You might also like