TECHNICAL EDUCATION AND SKILLS DEVELOPMENT AUTHORITY
NATIONAL ASSESSMENT
for
MASONRY NC II
ASSESSOR’S GUIDE
NATIONAL ASSESSMENT AND CERTIFICATION ARRANGEMENTS
1. To attain the National Qualification of MASONRY NC II, the candidate must
demonstrate competence in all the units listed below. Successful candidate shall
be awarded a National Certificate signed by the TESDA Director General.
Unit Code BASIC COMPETENCIES
400311210 Participate in workplace communication
400311211 Work in a team environment
400311212 Solve/address general workplace problems
400311213 Develop career and life decisions
400311214 Contribute to workplace innovation
400311215 Present relevant information
400311216 Practice occupational safety and health policies and procedures
400311217 Exercise efficient and effective sustainable practices in the
workplace
400311218 Practice entrepreneurial skills in the workplace
Unit Code COMMON COMPETENCIES
CON931201 Prepare construction materials and tools
CON311201 Observe procedures, specifications and manuals of instruction
CON311203 Perform mensurations and calculations
CON311204 Maintain tools and equipment
Unit Code CORE COMPETENCIES
CON711318 Lay concrete hollow block for structure
CON711319 Plaster wall surface
2. Assessment shall focus on the core units of competency. The basic and common
units are assessed concurrently with the core units.
3. The following are qualified to apply for assessment and certification:
Graduates of formal, non-formal and informal including enterprise-based
training programs
Experienced Workers (wage employed or self-employed)
CONMAS218-0719 ver. 1.00 1
Masonry NC II
TESDA-OP-QSO-02-F01
Rev. No. 00 03/01/17
EVIDENCE PLAN
Qualification: MASONRY NC II
Units of competency Lay Concrete Hollow Blocks for Structures
covered: Plaster Wall Surface
Ways in which evidence will be collected:
Demonstration with
Oral Questioning
Observation /
The evidence must show that the candidate …
Uses personal protective equipment (PPE) in accordance with Rule
1080 of Occupational Safety and Health Standards X
Reads and interprets drawings and specifications * X
Selects and prepares materials, tools and equipment consistent with
the job requirements * X
Establishes location of concrete hollow block wall based on reference
building/wall lines * X
Installs and marks horizontal / vertical guide for hollow blocks
according to specifications* X
Installs reinforcing bar / dowel according to job specifications* X
Spreads mortars on the base /edge of hollow block according to job
specifications* X
Lays hollow block on the line according to job specifications* X
Performs constant checking of plumbness and alignment during
hollow block laying * X
Scrapes excess mortar on joints* X
Cleans and keeps work site safe following OSHC requirements X
Performs jointing process in accordance with job specifications* X
Performs finishing touches according to job specifications * X
Checks plaster thickness prior to wall surface preparation * X
Performs wall surface preparation according to established plastering
procedures X
Performs wall plaster according to established procedures * X
Cleans work area according to safety and environmental regulations X
NOTE: *Critical aspect of competency
CONMAS218-0719 ver. 1.00 2
Masonry NC II
SPECIFIC INSTRUCTIONS FOR THE COMPETENCY ASSESSOR
Qualification: MASONRY NC II
Units of competency Lay Concrete Hollow Blocks for Structures
covered: Plaster Wall Surface
1. Group the candidate by two’s. Each candidate shall be rated individually
2. Prepare tools and materials to perform masonry works. Instruct the candidates to
perform the following tasks within six (6) hours.
A. CHB Laying – 3 ½ Hours
Layout and install guide post
Cut, bend and install RSB (10mm dia.)
Mix mortar
Lay 5 layers of CHB x 3m. span
B. Plastering – 2 ½ hours
Layout plaster thickness
Mix mortar
Plaster wall surface (1 m x 3 m)
3. Assessment shall be based on the units of competency in the Training
Regulations and Evidence Plan and shall focus on the evidence gathering
method below:
Observation / demonstration with oral questioning
4. Final assessment shall be your responsibility as Accredited Assessor
5. At the end of the assessment, you shall provide the candidate feedback on the
assessment results. The feedback shall indicate whether the candidate is:
COMPETENT
NOT YET COMPETENT
CONMAS218-0719 ver. 1.00 3
Masonry NC II
ASSESSMENT GUIDE FOR DEMONSTRATION
A. CHB Laying – 3 ½ Hours
Layout and install guide post
- Exactness of layout
- plumbness of installed guide post
- accuracy of elevation marking
Cut, bend and install RSB (10mm dia.)
- Uniformity of cut and bended rebars according to dimension
- Correctness of rebars placement
Mix mortar
- Check workability and consistency of mix
Lay 5 layers of CHB x 3m. span
- Check proper spacing of blocks
- Check alignment and plumbness
- Check required cut length of end-blocks
B. Plastering – 2 ½ hours
Layout plaster thickness
- Exactness of layout
- Check plumbness of layout
Mix mortar
- Check workability and consistency of mix
Plaster wall surface (1 m x 3 m)
- Followed required surface preparation (removal of laitance and
dampening)
- Check evenness and smoothness of surface finish
CONMAS218-0719 ver. 1.00 4
Masonry NC II
STANDARD QUESTIONS WITH ACCEPTABLE ANSWERS FOR
OBSERVATION / DEMONSTRATION
Qualification: MASONRY NC II
Units of Competency Lay Concrete Hollow Blocks for Structures
Covered: Plaster Wall Surface
Basic Competencies
1. How would you ensure that you will be effectively understood by your colleagues?
Answer: Use common language, universal language or local dialect.
2. How would you convey information effectively aside from oral communication?
Answer: at least two (2)
Body Language
Use of Signage
Writing
Hand signals
3. What would you do to perform a job requirement as part of the team?
Answer: at least three (3)
Cooperate in all activities
Perform assigned tasks/responsibilities as per instructions
Ask for help if necessary
Ask for the clear definition of work assignment
Share knowledge and skills relevant to the job requirements
4. How do you ensure that you are working effectively with others?
Answer: at least three (3)
Observe punctuality
Contribute ideas or share knowledge relevant to the given tasks
Follow instructions properly
Perform assigned tasks
Role modelling
Get feedbacks
5. What would you do to resolve a problem/issue before applying the proper
solution?
Answer: any of the following
Determine or evaluate the situation and possible solutions
Conduct research and/or investigation to conclude possible solutions
CONMAS218-0719 ver. 1.00 5
Masonry NC II
6. If you are asked to recommend one of three materials, tools or equipment for
purchase which has the same technical specifications, what condition would you
consider to be able to select?
Answers: at least two (2)
Price
Brand with good reputation
Good service
Fast delivery
Trusted distributor
Product surveys
7. What are the causes of stress in the workplace?
Answer: any of the following
Deadlines are too short
Working over 8 hrs.
Inadequate competencies to do the job
Intimidation, harassment, and bullying among colleagues
Risky work environment
8. How should we act to resolve possible conflicts in the workplace?
Answer: any of the following
Avoid negative emotional responses
Think before reacting
Focus on the problem not on the person to resolve issues
Understand personality/behavior of each party before resolving conflicts
Collaborate for a win-win situation
If necessary, let the authorized personnel to make appropriate decision
Discuss issues and avoid bias
Give time to each party involved to cool down at the moment to reduce
tension
9. How do you ensure that procedures for hazards/risks shall be followed?
Answer: Participate in safety drills conducted by the company.
10. What possible type of occupational hazard might be present in the workplace?
Answer: any of the following
Physical
Chemical
Environmental
Ergonomic
Psychological
Biological
11. What would you do to accomplish your work on time?
Answer: Maximize the schedule as needed.
CONMAS218-0719 ver. 1.00 6
Masonry NC II
12. How would you present yourself and be recognized in the workplace?
Answer: any of the following
Accomplish assigned task with best effort to produce more than the
expected outcome
Perform the assigned task and deliver the target on or before deadlines.
13. How do we help reduce energy consumption?
Answer: at least two (2)
Shutdown your computer when finish working
Use LED bulbs in place of incandescent or fluorescent lamps.
Unplug idle electronic or electrical devices
Switch off the lights when not needed
Buy appliances with good energy rating
Insulate roofs & ceilings
Properly seal rooms with air conditioners
Put shades on windows
14. What problems could arise if we do not protect our ecosystems?
Answer: at least two (2)
Air pollution can cause the inhalation of all harmful chemicals.
Water pollution can lead to the intake of harmful bacteria and parasites or
other water-born diseases
Climate change due to increasing atmospheric temperature
Living on dirty or unhealthy environment
Scarcity of food due to dying of plants and animals
Core Competencies
15. What would you do if you need to work above ground?
ANSWER: Ask your supervisor for a working platform to be installed. If none, you must
erect one
16. What would you do if you found out that the concrete block used in wall
construction is defective?
ANSWER: Sort, separate and report for replacement. Proceed to work with acceptable
materials
17. Name some of the common PPE used before getting started to work?
ANSWER: Safety shoes, helmet and body harness
18. What fall protection system aside from scaffolds are used?
ANSWER: Ladder, Guardrails and Safety Harness
19. What would you do if an accident occurred in your work area?
ANSWER: Administer first aid then report immediately to your supervisor.
20. How are heavy materials and hand tools brought above ground or on a higher
level?
ANSWER: By using a chain block, crane or rope and pulley
CONMAS218-0719 ver. 1.00 7
Masonry NC II
21. What would you do if the mortar bedding has initially set before laying CHB?
ANSWER: Remove and replace with a freshly-mixed mortar
22. When can you say that a constructed wall is acceptable?
ANSWER: Plumbness of 1mm / meter height
23. What is the standard gap or measurement between blocks being laid?
ANSWER: 10 mm
24. What would you do if the area to be plastered is uneven?
ANSWER: When the difference between the highest and lowest points is less than half
the plaster thickness, use plumb guide and take the highest point as the reference
to measure plaster thickness. However, if the difference is greater, grind the
highest point until the required difference is attained.
25. What would you do if the scaffolding you were using is short of height in line with
job requirement?
ANSWER: Do not use. Look for a longer size to fit the height.
26. What would you do next after plastering concrete or masonry surface?
ANSWER: Perform curing
27. How frequent do you carry-out water curing?
ANSWER: Depending on the weather condition, If surface is dry, spray water
intermittently
28. When mixing mortar with the one-bagger mechanical mixer, what is the main
reason why water is always placed to the mixer first.
ANSWER: to attain the proper workability of the mix
29. What are the different types of joint finishes used in block laying?
ANSWER:
v-joint
concave joint
flush joint
30. What should be done first before establishing horizontal guide prior to CHB
laying?
ANSWER: Measure the actual height of blocks to determine the spacing between layers
CONMAS218-0719 ver. 1.00 8
Masonry NC II
SUPPLIES, MATERIALS, TOOLS AND EQUIPMENT
Qualification: MASONRY NC II
TOOLS
5 pcs Aluminium bar
5 pcs Claw hammer
6 pcs Flat shovel
2 pcs Hacksaw with blade
5 pcs Hose level (6 meters)
5 pcs Manual bar bender
3 pcs Mixing board, 3’ X 5’
5 pcs Mortar bucket
6 pcs Pointed Shovel
10 pcs Pointed trowel
5 pcs Push-pull rule (3.5 meter)
10 pcs Rubberized wooden float
5 pcs Spirit level (aluminium)
10 pcs Steel float
10 pcs Tie wire twister
MATERIALS
9 bags Cement (Portland)
10 pcs Coco Lumber - 2” x 2” x 10’
1 kg Concrete nail 4”
1 kg CW nails (1 ½ ”)
200 pcs Load Bearing concrete hollow blocks (CHB) 100 x 200 x 400
5 pcs. Nylon string (25 m)
5 pcs Pail
15 pcs Reinforcing steel bar (RSB) (10 mm.)
2 cu m Sand
CONMAS218-0719 ver. 1.00 9
Masonry NC II
2 kg Tie Wire (Gauge 16)
1000 liters Water
PPE (*candidates will bring their own PPE)
10 pcs Safety helmet
10 pcs Reflectorized vest
- Dust mask*
- Safety shoes*
- Working clothes*
- Working gloves*
SPACE REUIREMENTS 80.0 square meters (m2)
The quantity of tools and equipment to be used for the conduct of assessment for this
Qualification shall depend on the number of candidates. The most important
consideration is to make sure that tools and equipment are adequately provided to all
candidates when needed.
CONMAS218-0719 ver. 1.00 10
Masonry NC II