Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
13 views10 pages

Reference - Docx 4

The document contains solved questions from JEE Main related to atomic structure, covering topics such as de-Broglie wavelength, Bohr orbits, binding energy, and quantum numbers. Each question is followed by a detailed solution, providing the correct answer and the reasoning behind it. The questions range from basic calculations to more complex concepts in atomic physics.

Uploaded by

gkharikrishna1
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
13 views10 pages

Reference - Docx 4

The document contains solved questions from JEE Main related to atomic structure, covering topics such as de-Broglie wavelength, Bohr orbits, binding energy, and quantum numbers. Each question is followed by a detailed solution, providing the correct answer and the reasoning behind it. The questions range from basic calculations to more complex concepts in atomic physics.

Uploaded by

gkharikrishna1
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 10

JEE Main Previous Year Solved Questions on Atomic

Structure
1. If the kinetic energy of an electron is increased four times, the wavelength of the de-Broglie
wave associated with it would become

(1) Two times

(2) Half

(3) One fourth

(4) Four times

Solution:

The wavelength λ is inversely proportional to the square root of kinetic energy. So if KE is increased 4
times, the wavelength becomes half.

λ∝1/√KE

Hence option (2) is the answer.

2. Calculate the wavelength (in nanometer) associated with a proton moving at 1.0×103ms-1
(Mass of proton = 1.67×10-27kg and h = 6.63×10-34Js)

(1) 2.5 nm

(2) 14.0 nm

(3) 0.032 nm

(4) 0.40 nm

Solution:

Given mp = 1.67×10-27kg

h = 6.63×10-34Js

v = 1.0×103ms-1
We know wavelength λ = h/mv

∴λ = 6.63×10-34/(1.67×10-27 × 1.0×103)

= 3.97×10-10

≈ 0.04nm

Hence option (4) is the answer.

3. The radius of the second Bohr orbit for the hydrogen atom is :

(Planck's constant, h = 6.262×10-34Js: Mass of electron = 9.1091×10-31kg; Charge of electron e =


1.60210×10-19C; permittivity of vacuum ε0 = 8.854185×10-12kg-1m-3A2)

(1) 1.65 A

(2) 4.76 A

(3) 0.529 A

(4) 2.12 A

Solution:

Radius of nth Bohr orbit in H atom = 0.53 n2/Z

For hydrogen Z = 1

Radius of 2nd Bohr orbit in H atom = 0.53 ×22/1 = 2.12

Hence option (4) is the answer.

4. The energy required to break one mole of Cl–Cl bonds in Cl2 is 242 kJ mol-1. The longest
wavelength of light capable of breaking a single Cl–Cl bond is

(C = 3×108 m/s and NA = 6.02×1023 mol-1)

(1) 494 nm

(2) 594 nm

(3) 640 nm

(4) 700 nm
Solution:

We have B.E = 242KJ/Mol

E = hcNA/λ

∴ λ = hcNA/E

= 3×108×6.626×10-34×6.02×1023/(242×103)

= 0.494×10-3×103

= 494 nm

Hence option (1) is the answer.

5. Ionisation energy of He+ is 19.6×10-18J atom-1. The energy of the first stationary state (n = 1) of
Li2+ is

(1)8.82×10-17 J atom-1

(2) 4.41×10-16 J atom-1

(3) -4.41×10-17 J atom-1

(4) -2.2×10-15 J atom-1

Solution:

Given I.E = 19.6×10-18

I.E ∝ z2

(I.E) Li2+/He+ = (9/4)×19.6×10-18

= -4.41×10-17

Hence the option (3) is the answer.

6. The frequency of light emitted for the transition n = 4 to n = 2 of He+ is equal to the transition
in H atom corresponding to which of the following

(1) n = 3 to n = 1

(2) n = 2 to n = 1
(3) n = 3 to n = 2

(4) n = 4 to n = 3

Solution:

E = 13.6×4[(¼)-(1/16)]

= 10.2

E = hν

ν = 10.2/h

E = 13.6(1)[(1/n12-1/n22)]

10.2 = 13.6[(1/n12-1/n22)]

102/136 = (n22-n12)/n12n22

Substitute the given options and find n1 and n2

51/68 = (n22-n12)/n12n22

0.75 = (4-1)4 = ¾ = 0.75

Hence option (2) is the answer.

7. Based on the equation ΔE = -2.0×10-18 J (1/n2 2- 1/n12) the wavelength of the light that must be
absorbed to excite hydrogen electron from level n = 1 to level n= 2 will be (h = 6.625×10-34 Js, C =
3×108 ms-1)

(1) 2.650×10-7m

(2) 1.325×10-7m

(3) 1.325×10-10m

(4) 5.300×10-10m

Solution:

ΔE = -2.0×10-18 J (1/n2 2- 1/n12)

= -2.0×10-18(1/22 - 1/12)
= -2.0×10-18(1/4 - 1/1)

= -2.0×10-18(-3/4)

= 1.5×10-18

Also ΔE = hc/λ

So λ = hc/ΔE

= 6.625×10-34 × 3×108 /1.5×10-18

=13.25×10-8

= 1.325×10-7m

Hence option (2) is the answer.

8. The de Broglie wavelength of a car of mass 1000 kg and velocity 36 km/hr is :

(h = 6.63×10-34 Js)

(1) 6.626×10-31 m

(2) 6.626×10-34 m

(3) 6.626×10-38 m

(4) 6.626×10-30 m

Solution:

Given h = 6.63×10-34 J/s

m = 1000 kg

v = 36 km/hr = 36×103/(60×60) m/s = 10m/s

λ = h/mv

= 6.63×10-34 /1000×10

= 6.63×10-38 m

Hence option (3) is the answer.


9. If the binding energy of the electron in a hydrogen atom is 13.6 eV, the energy required to
remove the electron from the first excited state of Li++ is

(1) 13.6 eV (2) 30.6 eV (3) 122.4 eV (4) 3.4 eV

Solution:

B.E = 13.6×Z2/n2, Z is the atomic number and n is the orbital quantum number. For Li++ , Z = 3 and n = 2
for the first excited state.

B.E = 13.6×32/22

= 30.6 ev

Hence option (2) is the answer.

10. According to Bohr’s theory, the angular momentum of an electron in 5 th order orbit is

(1) 25 h/π

(2) 1.0 h/π

(3) 10 h/π

(4) 2.5 h/π

Solution:

n=5

So angular momentum, = nh/2π

= 5h/2π

= 2.5 h/π

Hence option (4) is the answer.

11. The de Broglie wavelength of a tennis ball of mass 60g moving with a velocity of 10m/s is
approximately ( Planck’s constant, h = 6.63×10-34 Js)

(1) 10-31 m

(2) 10-16 m
(3) 10-25 m

(4) 10-33 m

Solution:

Given m = 60 g

v = 10 m/s

λ = h/mv

= 6.6×10-34/(60×10-3×10) = 10-33 m

Hence option (4) is the answer.

12. In a hydrogen atom, if the energy of an electron in the ground state is 13.6 eV, then that in
the 2nd excited state is

(1) 1.51 eV

(2) 3.4 eV

(3) 6.04 eV

(4)13.6 eV

Solution:

The 3rd energy level is the 2nd excited state.

n=3

En = 13.6/n2 = 13.6/9 = 1.5 eV

Hence option (1) is the answer.

13. In the Bohr series of lines of hydrogen spectrum, the third line from the red end corresponds
to which one of the following inter-orbit jumps of the electron for Bohr orbits in an atom of
hydrogen

(1) 5 → 2

(2) 4 → 1
(3) 2→ 5

(4) 3→ 2

Solution:

The lines falling in the visible spectrum include the Balmer series. So the third line would be n1 = 2 and
n2 = 5. Thus the transition is 5 → 2

Hence option (1) is the answer.

14. Which of the following sets of quantum numbers is correct for an electron present in 4f
orbital?

(1) n = 4, l = 3, m = +4, s = +½

(2) n = 3, l = 2, m = -2, s = +½

(3) n = 4, l = 3, m = +1, s = +½

(4) n = 4, l = 4, m = -4, s = -½

Solution:

For 4f orbital, n = 4 and l = 3.

Values of m = -3, -2, -1, 0, +1, +2, +3

Hence option (3) is the answer.

15. The number of d-electrons retained in Fe2+ (At.no. of Fe = 26) ion is

(1) 4

(2) 5

(3) 6

(4) 3

Solution:

Configuration of Fe2+ = 3d6 4s0

Hence option (3) is the answer.


16. Which of the following statements in relation to the hydrogen atom is correct ?

(1)3s orbital is lower in energy than 3p orbital

(2)3p orbital is lower in energy than 3d orbital

(3)3s and 3p orbitals are of lower energy than 3d orbital

(4)3s, 3p and 3d orbitals all have the same energy

Solution:

The Auf-bau principle is not applicable for the Hydrogen atom.

Hence option (4) is the answer.

17. Which of the following sets of quantum numbers represents the highest energy of an atom?

(1)n=3, l =2, m=1, s= +½

(2)n=3, l =2, m=1, s= +½

(3)n=4, l =0, m=0, s= +½

(4)n=3, l =0, m=0, s= +½

Solution:

Maximum value of (n +l) represents the high­est energy of the orbital.

Hence option (2) is the answer.

18. The outer electron configuration of Gd (Atomic no. 64) is

(1) 4f4 5d4 6s2

(2) 4f7 5d1 6s2

(3) 4f3 5d5 6s2

(4) 4f8 5d0 6s2

Solution:

Gd shows a half-filled f7 configuration.


Hence option (2) is the answer.

You might also like