MUKUND SIR’S MATHS FOR SSC
STD-12
Ex 5.2
Some standard differentiation
d n
(1) Differentiation of algebraic functions : x nx n 1
dx
In particular
d d 1
(i) [ f (x )]n n [ f (x )] n 1 f (x ) (ii) ( x)
dx dx 2 x
d 1 n
(iii) n 1
dx x n x
(2) Differentiation of trigonometric functions :
d d
(i) sin x cos x (ii) cos x sin x
dx dx
d d
(iii) tan x sec 2 x (iv) sec x sec x tan x
dx dx
d d
(v) cosec x cosec x cot x (vi) cot x cosec 2 x
dx dx
Theorems for differentiation
Let f (x ), g(x ) and u(x ) be differentiable functions
(1) If at all points of a certain interval, f (x ) 0, then the function f (x ) has a constant value within this
interval.
(2) Chain rule
dy dy du
(i) Case I : If y is a function of u and u is a function of x, then derivative of y with respect to x is or
dx du dx
dy du
y f (u) f ' (u) .
dx dx
(ii) Case II : If y and x both are expressed in terms of t, y and x both are differentiable with respect to t, then
dy dy / dt
.
dx dx / dt
d d d
(3) Sum and difference rule: Using linear property ( f (x ) g(x )) ( f (x )) (g(x ))
dx dx dx
(4) Product rule
d d d d dw du dv
(i) ( f (x ).g(x )) f (x ) g(x ) g(x ) f (x ) (ii) (u.v.w.) u.v. v.w. u.w.
dx dx dx dx dx dx dx
d d
(5) Scalar multiple rule : (k f (x )) k f (x )
dx dx
d d
d f (x ) g(x ) dx ( f (x )) f (x ) dx (g(x ))
(6) Quotient rule : Provided g(x ) 0 .
dx g(x ) (g(x ))2
Page No: 1
(1) Differentiate the functions w.r.t. x in sin (x2 + 5).
Ans : Let y = sin (x2 + 5)
Differentiating both sides w.r.t. x, we have
d d
(y) sin(x 2 5)
dx dx
dy d
cos(x 2 5) (x 2 5)
dx dx
2
= cos (x + 5) 2x
= 2x cos (x2 + 5)
(2) Differentiate the functions w.r.t. x in cos (sin x)
Ans : Let y = cos (sin x)
Differentiating both sides w.r.t. x, we have
d d
(y) cos(sin x)
dx dx
dy d
s i n ( s i n x ) (sin x )
dx dx
= - sin (sin x) cos x = - cos x sin (sin x)
(3) Differentiate the functions w.r.t. x in sin (ax + b)
Ans : Let y = sin (ax + b)
Differentiating both sides w.r.t. x, we have
d d
(y) (ax b)
dx dx
dy d
c o s ( a x b ) ( ax b )
dx dx
= cos (ax + b) a = a cos (ax + b)
(4) Differentiate the functions w.r.t. x in sec(tan( x ))
Ans : Let y = sec(tan( x ))
Differentiating both sides w.r.t. x, we have
d d
(y) sec(tan( x ))
dx dx
dy d
s e c ( t a n ( x ) ) t a n ( t a n ( x ) ) tan( x )
dx dx
d
sec(tan( x )) tan(tan( x )) sec 2 x ( x)
dx
1
sec(tan( x )) tan(tan( x )) sec2 x
2 x
sec(tan( x )) tan(tan( x )) sec 2 x
2 x
Page No: 2
sin(ax b)
(5) Differentiate the functions w.r.t. x in
cos(cx d)
sin(ax b)
Ans : Let y
cos(cx d)
Differentiating both sides w.r.t. x, we have
d d s i n ( ax b )
( y )
dx d x c o s ( c x d )
d d
cos(cx d) sin(ax b) sin(ax b) cos(cx d)
dy dx dx
cos(cx d)
2
dx
cos(cx d) cos(ax b) a sin(ax b)[ sin(cx d) c]
cos(cx d)
2
a cos(cx d) cos(ax b) csin(ax b) sin(cx d)
cos(cx d)
2
a cos(cx d) cos(ax b) csin(ax b)sin(cx d)
cos(cx d) cos(cx d)
2 2
= a cos (ax + b) sec (cx + d) + c sin (ax + b) tan (cx + d) sec (cx + d)
(6) Differentiate the functions w.r.t. x in cos x3 sin2 (x5)
Ans : Let y = cos x3 sin2 (x5)
Differentiating both sides w.r.t. x, we have
d d
(y) [cos x 3 sin 2 (x 5 )]
dx dx
dy d d
c o s x3 [ s i2n (5 x ) ] 2s i n5 ( x ) ( 3c o s x )
dx dx dx
d
= cos x3 2sin2 (x5) sin2 (x5) + sin2 (x5)
dx
= cos x3 2sin2 (x5) cos (x5) 5x2 - sin2 (x5) sin x3 3x2
= 10x4 sin2 (x5) cos (x5) cos x3 - 3x2 sin x3 sin2 (x5)
(7) Differentiate the functions w.r.t. x in 2 cot(x 2 )
Ans : Let y 2 cot(x 2 )
Differentiating both sides w.r.t. x, we have
d d
(y) [2 cot(x 2 )]
dx dx
dy 1 d
2 c o t (2x )
dx 2 co t ( x )d x
2
1 d
[ cos ec2 (x 2 )] (x 2 )
2
cot(x ) dx
1 2x cos ec2 (x 2 )
[ cos ec2 (x 2 )] 2x
cot(x 2 ) cot(x 2 )
Page No: 3
(8) Differentiate the functions w.r.t. x in cos (x)
Ans : Let y cos (x)
Differentiating both sides w.r.t. x, we have
d d
(y) [cos (x)]
dx dx
d
sin x ( x )
dx
1 sin x
sin x
2 x 2 x
(9) Prove that the function f given by f(x) = |x - 1|, x R is not differentiable at x = 1.
Ans : Here f(x) = |x - 1|
x 1if x 1
1 x if x 1
L.H.D. at x = 1
f (1 h) f (1) 1 (1 h) (1 1) h
lim lim lim 1
h 0 (1 h 1) h 0 h h 0 h
R.H.D. at x = 1
f (1 h) f (1) (1 h) 1 (1 1) h
lim lim lim 1
h 0 (1 h 1) h 0 h h 0 h
L.H.D. R.H.D.
Thus f(x) is not differentiable at x = 1.
(10) Prove that the greatest integer function defined by
f(x) = [x], 0 < x < 3 is not differentiable at x = 1 and x = 2.
Ans : Here f(x) = [x]
R.H.D. at x = 1
f (1 h) f (1) 1 1
lim lim 0
h 0 (1 h 1) h 0 h
L.H.D. at x = 1
f (1 h) f (1) 0 1 1
lim lim lim not defined.
h 0 (1 h 1) h 0 h h 0 h
L.H.D. R.H.D.
Thus f(x) is not differentiable at x = 1
R.H.D. at x = 2
f (2 h) f (2) 22
lim lim 0
h 0 (2 h 2) h 0 h
L.H.D. at x = 2
f (2 h) f (2) 1 2 1 1
lim lim lim lim not defined.
h 0 (2 h 2) h 0 h h 0 h h 0 h
L.H.D. R.H.D.
Thus f(x) is not differentiable at x = 2
Page No: 4