Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
12 views6 pages

Opmc Assignment

The document consists of two assignments containing various questions and answers related to operations management, manufacturing processes, and productivity. Key topics include assembly line balancing, inventory management, outsourcing, and process flow types. The answers provided cover definitions, concepts, and examples relevant to the field.

Uploaded by

charu khandelwal
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
12 views6 pages

Opmc Assignment

The document consists of two assignments containing various questions and answers related to operations management, manufacturing processes, and productivity. Key topics include assembly line balancing, inventory management, outsourcing, and process flow types. The answers provided cover definitions, concepts, and examples relevant to the field.

Uploaded by

charu khandelwal
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as DOCX, PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 6

Assignment-1

Q1-Which one is not a measure of process performance

Ans: —Low absenteeism

Q2-. In assembly line balancing, cycle time ( The ratio of available production time to scheduled
production ) is the

Ans-Minimum time that a product is allowed at each workstation

Q3-Who has been benefited from the productivity gains

Ans-All

Q4-. Suzuki is able to reduce its manufacturing cost using

Ans-using product engineering skills

Q5-Aircraft building and event management industries are example of

Ans: make to order

Q6-Efficiency ratio must be greater than utilization ratio because.

Ans: design capacity is greater than effective capacity Design

Q7-Difference between time remaining until due date and remaining process time is called

Ans: Stack time

Q8-Which came last in the development of manufacturing techniques

Ans: lean production

Q9-Production flow analysis is the technique used to design

Ans-Functional layout

Q10-For DABBAWALLAS Taking lunch boxes from home and delivering at workplace are

Ans-Services

Q11-When calculating inventory cost which of the following is not included as cost to place an order

Ans:Phone calls

Q12-Outsourcing is a decision with. _____ implications.

Ans:Strategic

Q13-In time series data depicting demand which of the following is not considered a component of
demand variation.

Ans:Variance

Q14-—Efficiency, in capacity terms is the ratio of

Ans: actual output to effective capacity

Q15-—Which of the following is not related to Johnson Rule

Ans: The aim of Johnsons rule is to minimize the flow time from the beginning of the first job until
the finish of the last
Q16-Which of these materials will have independent demand?

Ans:Final Biscuit

Q17-Which of the following is not a production activity report generated by MRP?

Ans: Bill of Materials report

Q18-To produce high variety and low volume of products which type of process flow is used

Ans: Job-shop

Q19-Bill of material is.

Ans- Product structure file

Q20-Which of the following is not the characteristics of safe design

Ans: Should use costly components

Q21-: ______ forecasts are used introducing new products, have time horizon of 2-5 years and to
establish new facility

Ans-Long-range

Q22-: Which of the following is a long-term capacity decision?

Ans-increasing the plant capacity

Q23-Main function of scheduling in operations management is

Ans-Allocation of available resources

Q24-Which of the following is not an issue dealt by an operations manager?

Ans-All are typical of operations decision

Q25-Demand management of products includes

Ans-All

Q26-Which of the following is most relevant for job shop layout

Ans-Similar machines are placed together in department in job shop layout

Q27-Which one is not Japanese related quality management techniques.

Ans:Just in time

Q28-Which one is not true for hiring and firing strategy

Ans-—It increases employees? Motivation

Q29-The typical goal used when developing a process-oriented layout strategy is to

Ans-—Minimize the material handling cost

Q30-which of the following would not usually be cited as a reason for locating in foreign countries?

Ans-Increased quality of output


Assignment-2

Q1-Which of the following is most closely related to the reason a firm might implement mrp

Ans-So that it can order right parts in right quantity

Q2-: Kaizen means

Ans-Continuous Improvement

Q3-Difference between time remaining until due date and remaining process time is called

Ans-Stack time

Q4-A Pull system

Ans-– Requires high level of finished goods inventory

Q5-Dabbawalla give code number on each lunch box To avoid wrong deliveries. This is methodology
is called.

Ans- poka yoke

Q6-In India, Suzuki migrated from capital intensive processes concept too labour intensive concept
because

Ans-Capital intensive processes provide flexibility

Q7-What were the two key things that XYZ Management did to achieve productivity gains?

Ans-Increasing productivity without using additional resources

Q8-Process of converting input to output is called

Ans-manufacturing

Q9-: How are productivity and quality related

Ans-Quality requires more supervision

Q10-In time series data depicting demand which of the following is not considered a component of
demand variation?

Ans:Variation

Q11-Which one of the following is more of a site factor than a community factor ?

Ans—Zoning

Q12-Which of the following would not generally be classified as a regional factor in location
decisions?

Ans-Moving Expenses

Q13-Which of the following is not included as an inventory holding cost.

Ans- Handling

Q14-Which One of the following is not true about products.

Ans- Product is a tangible output

Q15-A measure of capacity that generally does not include adjustments for preventive maintenance
or unplanned downtime is called.

Ans- Save capacity


Q16-Which of the following is not an operation strategy?

Ans-Building financial resources

Q17-: Inputs to a transformation process include all the following except

Ans-Assembly

Q18-Which of the following is not a method for evaluating location alternatives

Ans-Waiting Line Analysis

Q19-The biscuits production process is

Ans-Batch type

Q20-Which of the following would not be considered an input in airline

Ans-All

Q21-Subcontracting :

Ans-Is used when demand is more than capacity

Q22-Which of the following is not an issue dealt by an operations manager?

Ans-All are typical of operations decision

Q23-Economies of scale means.

Ans-cost reduction per unit of output

Q24-Which of the following is true

Ans-a highly professional service is highly customized and labour intensive

Q25-which one of the following quantifies service level of Dabbawallas

Ans-All above

Q26-Make to assembly process.

Ans-components are made to order and products made to stock

Q27-which of the following cannot be cause of inventory reduction in XYZ

Ans-low rejection rate

Q28-Balancing of workstation is done.

Ans- As a part of process building of an efficient work

Q29-DPMO FOR six sigma level quantity is

Ans-- 3.4

Q30-Which of the following is one of the categories of manufacture inventory.

Ans-just In time inventor

Q31-Which one is not connected to decision taken by Suzuki to make sourcing hub.

Ans-- Frugal engineering concepts of Indians

Q32-Which of the following is an input to the master production schedule (MPS) ?

Ans-Aggregate Plan

Q33-What are the two key things that XYZ management did to achieve productivity gains ?
Ans-—Increasing productivity without using additional resources

Q34-which one of the following would not generally be considered an aspect of operation
management?

Ans-Securing financial resources

Q35-: All of the following are possible reasons for using the first come first served rule in service
systems except

Ans-It guarantees the shortest throughput time

Q36-A pc manufacturer who has acquired a hard disk manufacturer has performed

Ans-none

Q37-The ability of an organization to consistently meet its promises to the customer is called

Ans-Dependability

Q38-Demand management of products includes

Ans-All of above

Q39-A Pull system

Ans- Requires high level of finished goods inventory

Q40-Which of the following is an input file necessary to run an MRP system.

Ans- bill Of material file

Q41-An order qualifier is –

Ans-A characteristic of a product or service that a customer expects as minimum standard.

Q42-What is the break even quantity of weekly production for this particular situation

: Fixed cost 1500 per week, variable cost rupees 3 per unit revenue rupees 6 per unit.

Ans- 500

Q43-: Economic Order Quantity is where

Ans-Inventory carrying cost is zero

Q44-Outsourcing is a decision with. _____ implications.

Ans-Strategic

Q45-Average time between completion of units is known as.

Ans-throughput time correct answer-cycle time

Q46-Which of the following forecasting methodologies is considered a time series forecasting


technique ?

Ans-Weighted moving average

Q47-Which one is true for statistical process control (SPC)

Ans-—SPC uses control charts to identify process correctness

Q48-Bill of Material can do the following

Ans-—Help to compute material usage


Q49-. Which of the following is not a method for evaluating location alternatives?

Ans- waiting line analysis

Q50-An order winner is

Ans- a characteristics of a product or service that will contribute directly to winning business from
customers.

Q51-Which of the following is not an order winning feature?

Ans- excellent service record

You might also like