Thanks to visit codestin.com
Credit goes to www.scribd.com

0% found this document useful (0 votes)
57 views15 pages

Number Series 1st Chapter

The document is a study material prepared by the Department of Employment and Training for competitive exam aspirants, focusing on number series as part of IBPS and other bank exams. It outlines various types of number series, including arithmetic, product, difference, division, square/cube, mixed, and combination series, along with examples and solutions. The material is provided free of charge and is protected under copyright laws.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
0% found this document useful (0 votes)
57 views15 pages

Number Series 1st Chapter

The document is a study material prepared by the Department of Employment and Training for competitive exam aspirants, focusing on number series as part of IBPS and other bank exams. It outlines various types of number series, including arithmetic, product, difference, division, square/cube, mixed, and combination series, along with examples and solutions. The material is provided free of charge and is protected under copyright laws.
Copyright
© © All Rights Reserved
We take content rights seriously. If you suspect this is your content, claim it here.
Available Formats
Download as PDF, TXT or read online on Scribd
You are on page 1/ 15

Government of Tamil Nadu

Department of Employment and Training

Course : Competitive Exam

Subject : IBPS and other Bank Exams

Topic : Number Series

© Copyright

The Department of Employment and Training has prepared the Competitive


Exams study material in the form of e-content for the benefit of Competitive Exam
aspirants and it is being uploaded in this Virtual Learning Portal. This e-content study
material is the sole property of the Department of Employment and Training. No one
(either an individual or an institution) is allowed to make copy or reproduce the
matter in any form. The trespassers will be prosecuted under the Indian Copyright
Act.

It is a cost-free service provided to the job seekers who are preparing for the
Competitive Exams.

Director,
Department of Employment and Training.
Series
1) A series is an ordered collection of figures or numbers or words or
alphabets. Where missing are represented by a blank or a question mark.

2) Number Series and Letter Series form an important part of the


Reasoning section in competitive examinations.

3) Each variables follows its predecessor in a certain way according to its


definite pattern.

4) Different variety of patterns

1
Number Series

Introduction
A sequence of numbers which follow a particular pattern is called number
series

In number series the questions are based on some specific pre-decided


hidden rules.

For example,
1, 3, 5, 7, 9, 11….. Here the difference between the consecutive
numbers is two.

It is important to note that in number series each number except the first
number is related to the prior number with some specific rule.

Things to be noted:
1) There is no specific sequence formula by which a series is formed

2) If change in series is slow then it is a difference series. It is generally


due to a Addition or Subtraction.

3) If change is initially sharp but later slow then it is due to addition of


squared or cubed terms

4) If the number series is alternating, then it may be a mixed series with


two operations going on alternately

2
Arithmetic Series:
Here the series progresses with addition or subtraction of some specific
numbers. Here the DIFFERENCE between any successive terms is not very
large, increases in a specific manner and is constant throughout the series.

Example: 5, 10, 17, 26, 37, 50, 65

Ans : 80

Arithmetic Co-Geometric Series:


As name suggests this series is the combination of arithmetic and
geometric series. An important property of such series is that the DIFFERENCE
of successive terms is in geometric series.

Example: 1, 8, 22, 50, 106, 218

Ans : 442

3
Product series:
In this type of series, each term is multiplied by a fixed number or
specific number pattern to get the next successive number. This can be of
following types,

1) Multiplication of the previous number by a fixed number

Example: 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128

Ans: 256

2) Multiplication of the previous number by the next decreasing number

Example: 30, 180, 900, 3600, 10800, 21600

3) Multiplication of the previous number by the next increasing number

Example: 21, 105, 630, 4410, 35280

Ans: 3,17,520

4
Difference Series:
Difference series can be classified as

Constant

The number series with a constant difference, where there is


always a constant difference between the two consecutive numbers.

Example: 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21

Ans: 24

Increase Decrease Difference

In the number series with an increasing or decreasing difference


the differences between the two consecutive numbers is increasing or
decreasing

Example: 1, 2, 4, 7, 11, 16, 22

Ans: 29

5
Example: 7, 16, 24, 31, 37, 42

Ans: 46

Division series:
In this type of series, each term is divided by a fixed number or
specific number pattern to get the next successive number.

Example: 128, 64, 32, 16, 8

Ans: 4

Square or cube series:


This type of numbers series progresses with squaring or cubing of
the numbers.

Example: 4, 16, 36, 64, 100 (squaring)

6
Ans: 144

Example: 1, 8, 64, 125, 216, 343 (Cubing)

Ans: 343

Mixed series:
In this type, more than one series pattern is involved. Generally these
type of questions are a little complicated.

Example: 61, 72, 60, 73, 59, 74, 58, 75

Ans: 57

7
Combination Series :
It is a combination of different arithmetic operations and
combination of different series.

Example : 2 , 4, 5, 9, 9, 16, 14, ____, 20

Ans: 52 = 25

Problems

Question : 1

2, 7, 12, 17, ___

Solution :

2 7 12 17 21

+5 +5 +5 +5

Ans: 21

8
Question : 2

35, 27, 19, 11, ___

Solution :

35 27 19 11 3

-8 -8 -8 -8

Ans: 3

Question : 3
15 , 35 , 77 , _____

Solution :

3 * 5 = 15

5 * 7 = 35

7 * 11 = 77

Ans: Hence the next term will be 11 * 13 = 143

Question : 4

15, 26 , 42, 63, ____

9
Solution :

15 26 42 63 89

+11 +16 +21 +26

+5 +5 +5

Ans: 89

Question : 5
34, 25, 18, 13, ____

Solution :

34 25 18 13 10

-9 -7 -5 -3

Ans: 10

Question : 6
1, 2, 6, 21, 88, ____

Solution :

1*1=1+1=2

2*2=4+2=6

6 * 3 = 18 + 3 = 21

10
21 * 4 = 84 + 4 = 88

Ans: So the next term will be 88 * 5 = 440 + 5 = 445

Question : 7
7, 16, 41, 90, _____

Solution :

7 16 41 90 211

+32 +52 +72 +112

Ans: 211

Question : 8
70, 54, 45, 41, ____

Solution :

70 54 45 41 40

-42 -32 -22 -12

Ans: 40

11
Question : 9
125, 155, ____, 245, 305

Solution :

125 + 30 = 155

155 + 40 = 195

195 + 50 = 245

245 + 60 = 305

Ans: 195

Question :10
7, 15, 42, 106, ____

Solution :

7 15 42 106 231

+23 +33 +43 +53

Ans: 231

Question :11
1 , 1, 2, 4, 3, 9, 4, 16 _____

Solution :

1*1 = 1

2*2=4

3*3=9

12
4 * 4 = 16

Ans: Hence the next term is 5 So, 5 * 5 = 25.

Question :12
1, 2, 5, 14, 41, ____

Solution :

1 2 5 14 41 122

+1 +3 +9 +27 +81

1*3 3*3 9*3 27*3

Ans: 122

Question : 13
33, 17, 9, 5, ____

Solution :

33 17 9 5 3

-16 -8 -4 -2

Ans: 3

13
Question : 14
1317, 1923, 2931, 3741, 4347 ______

Solution :

Ans: Prime number order so the next term will be ( 53 59 )

Question : 15

2, 4, 11, 37, 153, _____

Solution :

2×1+2=4
4 × 2 + 3 = 11
11 × 3 + 4 = 37

37 × 4 + 5 = 153

Ans: 771
153 × 5 + 6 = 771

14

You might also like